ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα»

Τη Δευτέρα, 7 Μάρτη, σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για το «ευρωσύνταγμα», με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 7μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον Αρεως). Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Θεοχάρη Παπαμάργαρη, οικονομολόγου και του Μανόλη Κοκκινάκη, δικηγόρου, και στη συνέχεια των προσκαλεσμένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Με το σύνθημα «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" - ΟΧΙ στην ΕΕ» η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση τη Δευτέρα 7 Μάρτη στις 7 μμ στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης από πλευράς Κόμματος για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του «ευρωσυντάγματος» και της ίδιας της ΕΕ, θα μιλήσουν ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Εσκεμμένη διγλωσσία από την κυβέρνηση

Διπλή γλώσσα προκειμένου να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα παράλληλες επιδιώξεις χρησιμοποιεί η κυβέρνηση απέναντι στην «εκκλησιαστική κρίση», πασχίζοντας σε κάθε περίπτωση να μη φανεί «ως παράγοντας της κρίσης».

Η τακτική της κυβέρνησης επιχειρεί να συμβιβάσει δύο αλληλοσυγκρουόμενους στόχους: Και να μη διαρρήξει τις σχέσεις της με την ιεραρχία, την αυτοκάθαρση της οποίας στηρίζει από την πρώτη στιγμή, και να μη χρεωθεί τη σαπίλα που «βγαίνει» από τους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδει η κυβέρνηση να μην εμπλακεί πουθενά το όνομα του πρωθυπουργού και να μην υπάρχει η παραμικρή νύξη σε αυτό, ενώ γενικότερα δε δέχεται ότι υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα σήψης και παρακμής. Παράλληλα, όμως, αφήνει να αιωρούνται υπαινιγμοί για ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα των ευθυνών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έθεσε με σκόπιμα γενικόλογες δηλώσεις του ο Β. Μεϊμαράκης, ευρισκόμενος σαφώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ άφησε αιχμές κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου για τα «παρακμιακά φαινόμενα», καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει πότε προέκυψαν αυτά τα φαινόμενα: «Ποιος είχε την κυβερνητική ευθύνη; Δεν ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών;» αναρωτήθηκε ο Β. Μεϊμαράκης. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για αυτοκάθαρση στην Εκκλησία.

Κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας την πλήρη συμφωνία τους με τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, δήλωναν χτες ότι «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων» του γραμματέα της ΚΕ με το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζοντας ένα περιθώριο αυτονομίας στο κόμμα να εκφράζει τη θέση του... Επίσημα, ωστόσο, ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Στο εύλογο ερώτημα του «Ρ» ότι εφόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ επειδή επί των κυβερνήσεών του «εκτράφηκαν» τα φαινόμενα παρακμής, ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί στηρίζει την «αυτοκάθαρση» (κουκούλωμα) Χριστόδουλου και αρνείται το χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφάνθηκε πως «δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να απευθύνει οποιαδήποτε μομφή στην κυβέρνηση»(!).

Ο Ευ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θέτει προθεσμία στην «αυτοκάθαρση» της ιεραρχίας, ενώ προεξόφλησε ότι ο πρωθυπουργός δε θα πει κάτι παραπάνω στη συνέντευξή του στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών την ερχόμενη Τρίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου «γαλάζιας διακυβέρνησης».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μετά από σχετική έρευνα που έγινε για το διάστημα 2000-2003 «δεν προκύπτει ότι είχε εκδοθεί διπλωματικό ή υπηρεσιακό διαβατήριο» στον Απ. Βαβύλη, ενώ σε ερώτημα αν «δημιουργούνται συνθήκες κινδύνου για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», ο Ευ. Αντώναρος συνέστησε «να μην κινδυνολογούμε».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός έχουν παραλάβει «λίστα ονομάτων δικαστικών που έχουν εμπλακεί στα παραθρησκευτικά σκάνδαλα», τόνισε ότι «υπάρχει μια απαράδεκτη προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ενώ ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν υπάρχει τέτοια λίστα.

Σε ερώτηση για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε ως τώρα», ενώ σε συναφές ερώτημα, υπογράμμισε ότι «είναι παντελώς αναληθής» η πληροφορία, κατά την οποία ο Κ. Παπούλιας έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί να ορκιστεί από τον Αρχιεπίσκοπο.

Την άποψη ότι πρώτα πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται στα πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Κωνσταντινούπολης και μετά να δούμε τι έγινε στα υπουργεία - «ποιος έδινε σε ποιους διαβατήρια και ποιος έκανε πράκτορες ναρκέμπορους» - εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, εξερχόμενος από το Μαξίμου.


Στον τηλεοπτικό «902»

Δείτε σήμερα Τρίτη, στις 20.15, στην τηλεόραση του «902», την εκπομπή «Εις υγείαν» για τη νόσο αλτσχάιμερ. Στο πρώτο μέρος αναλύεται η πορεία της νόσου αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις των συγγενών των πασχόντων με τη βοήθεια του νευρολόγου - ψυχιάτρου Νίκου Δέγλερη και του κοινωνικού λειτουργού Ανδρέα Σόλια. Επιμέλεια - παρουσίαση Πόπη Καπετανοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ