ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες κοντά στην πρωτεύουσα

Τραυματισμένη αντάρτισσα δέχεται τις φροντίδες των συντρόφων της

Associated Press

Τραυματισμένη αντάρτισσα δέχεται τις φροντίδες των συντρόφων της
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι σφοδρές μάχες, οι σφοδρότερες μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπου διαμεσολάβησε και η μονομερής εκεχειρία που είχαν κηρύξει οι «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-EP), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ξέσπασαν και πάλι την Παρασκευή και μάλιστα ελάχιστα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, τη στιγμή που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, προσγειωνόταν στη χώρα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις μάχες που ξέσπασαν τα ξημερώματα και όλη την ημέρα του Σαββάτου, στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα κοντά στην πόλη Γκουαγιαμπετάλ, περίπου 48 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά. Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, για επίθεση που πραγματοποίησαν οι «FARC-EP», η οποία συνεχιζόταν για όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και την Κυριακή και όπου -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του στρατού- οι περισσότεροι νεκροί ανήκουν στις τάξεις των αναρτών. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες όπως και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά, τόνισαν ότι όντως υπήρχαν αρκετοί αντάρτες ανάμεσα στους νεκρούς, αλλά ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποβοηθήθηκαν από τη «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» και βομβάρδιζε όλη την περιοχή αλλά και τα γύρω βουνά, δηλαδή μία ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

Εκτός των μαχών, τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, στα νότια προάστια της Μπογκοτά, που προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές και όχι θύματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει το τελευταίο εξάμηνο, αλλά πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα και τους εκπροσώπους των «FARC-EP», που το Σάββατο εισήλθαν στη δεύτερη μέρα τους, μετά από διακοπή αρκετών μηνών. Επίσης, παρά την πολιορκία της πρωτεύουσας, η Μαντλίν Ολμπράιτ σίγουρα δεν ένιωσε την καυτή ανάσα των μαχών, καθώς αμέσως μετέβη στην Καρταγένα, το βόρειο θέρετρο της χώρας, όπου παρέμεινε για τη μονοήμερη επίσκεψή της και είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη «στενότερη συνεργασία ΗΠΑ και Κολομβίας για τον κοινό πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Η Ολμπράιτ κόμισε μάλιστα δώρα... αφού έφερνε μαζί της την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ που εγκρίθηκε το Δεκέμβρη από το Κογκρέσο, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για να στηριχτεί ο «ιερός πόλεμος»! Ουδείς εκ των Αμερικανών ή Κολομβιανών αξιωματούχων βέβαια δεν μπορεί πλέον να κρύψει, αλλά ούτε και αρνείται ότι μεγάλο τμήμα αυτής της βοήθειας προορίζεται για τον πόλεμο κατά των ανταρτών, καθώς οι ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου είναι σαφείς, τονίζοντας με σημασία και έμφαση ότι οι αντάρτες καταφέρνουν να εξοπλίζονται με όπλα από χρήματα που προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών. Μια πολύ πρόσφατη ανακάλυψη των Αμερικανών -μόλις πέρσι- τη στιγμή που οι «FARC-ΕΡ» είχαν καταλάβει το 40% και ήταν σε θέση να συνομιλούν και να θέτουν όρους...

ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Ο Ρολφ Εκέους, πάλι, επικεφαλής των επιθεωρητών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τον Σουηδό Ρολφ Εκέους επανέφερε στην ηγεσία της Επιτροπής Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως την επιλογή του, χτες το μεσημέρι, μετά από αρκετές ημέρες φημολογιών και συζητήσεων. Ο Ανάν ενημέρωσε, λίγες ώρες νωρίτερα, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αμερικανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για την επιλογή του και ανέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, τη θετική ή αρνητική απόφανση του Συμβουλίου.

Ηδη από τις 14 Δεκεμβρίου, το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη είχε εμφανιστεί ως επικρατέστερο για τη θέση του επικεφαλής της UNMOVIC, της νέας Επιτροπής που συστάθηκε το Δεκέμβριο και αντικατέστησε την UNSCOM στη διαδικασία ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου μαζικής καταστροφής. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τότε, ο ΓΓ για να παρουσιάσει τον απολογισμό του ΟΗΕ για το περασμένο έτος, είχε σκιαγραφήσει με μέγιστη σαφήνεια τα χαρακτηριστικά του επικεφαλής που αναζητούσε για την επιτροπή, καταλήγοντας ότι, επί της ουσίας, περιγράφει τον Ρολφ Εκέους. Από τα τέλη της περασμένης βδομάδας, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την επιλογή Εκέους, εκτιμώντας ότι δε θα γίνει αποδεκτός από την ιρακινή ηγεσία καθώς έχει, ήδη, διατελέσει επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό αν η Κίνα και η Ρωσία προτίθενται να ασκήσουν βέτο στην επιλογή του Ανάν. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Φρεντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, τόνισε ότι ο ΓΓ γνώριζε τις αντιρρήσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το όνομα του Εκέους αλλά κατέληξε στη δική του προσωπική επιλογή, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, είχε προτείνει περισσότερους από 25 υποψηφίους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και για όλους υπήρχαν αντιρρήσεις από τη μία ή από την άλλη πλευρά.

Ο Ρολφ Εκέους ήταν ο πρώτος επικεφαλής της UNSCOM όταν συστάθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται, το 1991, αμέσως μετά το τέλος της Επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου». Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1997, οπότε παραιτήθηκε αφήνοντας πολλές αιχμές για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο έργο της UNSCOM, ενώ στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, εξέφραζε την άποψη ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το έργο της Επιτροπής Ελέγχου από το εμπάργκο το οποίο έχει επιβληθεί στο Ιράκ και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Τον Εκέους, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή της Σουηδίας στα Ηνωμένα Εθνη, αντικατέστησε ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, του οποίου οι θέσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του Ιράκ όσο και της Κίνας, της Ρωσίας και της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ από το Δεκέμβριο του 1998, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου» και δεν έχουν, μέχρι σήμερα, επιστρέψει.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επ' αόριστον αναβολή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Επ' αόριστον αναβλήθηκε, τελικά μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπονοιών και αιχμών εκατέρωθεν, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, που επρόκειτο να ξεκινήσει, την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον. Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων αυτών εκτιμά η ισραηλινή αστυνομία ότι είχε ως στόχο η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, νωρίς χθες το πρωί, στην παραθαλάσσια πόλη Χαντέρα.

Με μία λακωνική ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε γνωστό, χθες το μεσημέρι, ότι αναβάλλονται οι ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις, που επρόκειτο να επαναληφθούν στις 19 Ιανουαρίου, στις ΗΠΑ. Ο Εχούντ Μπάρακ, λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας τις φήμες ότι η συριακή ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε καμία είδους πίεση ή απειλή» και υπογράμμιζε ότι «αν η συριακή ηγεσία θέλει χρόνο για να επανεξετάσει τη θέση της μπορεί να έχει όσο χρόνο θέλει, ενώ το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην απόφασή του να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Η αναβολή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών επιβεβαιώθηκε και από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν πότε θα επαναληφθούν.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός δεν προχώρησε σε κανένα επίσημο σχόλιο. Την Κυριακή, πάντως, ανώτεροι Σύροι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, άφηναν να εννοηθεί ότι η συριακή πλευρά δεν προτίθεται να μεταβεί στις ΗΠΑ για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, διαμαρτυρόμενη, με τον τρόπο αυτό, για τη συγκεχυμένη θέση που επιμένει να τηρεί η ισραηλινή ηγεσία σχετικά με το θέμα των υψωμάτων του Γκολάν. Η Δαμασκός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τίποτα αν δεν υπάρξει ισραηλινή δέσμευση για ολική στρατιωτική αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν αλλά και απομάκρυνση και των 17.000 Εβραίων εποίκων. Ο Εχούντ Μπάρακ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της ολικής αποχώρησης, αλλά επιθυμεί να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε θέματα ασφαλείας, ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και ελέγχου των πολύτιμων υδάτινων πόρων της, υπό συζήτηση, περιοχής. Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τον άκαρπο δεύτερο πολυήμερο γύρο συνομιλιών των δύο πλευρών, που έληξαν την περασμένη Δευτέρα, επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, τα οποία υποστήριζαν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ συμφώνησαν ότι ακόμη και σε περίπτωση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα υψώματα Γκολάν, οι Εβραίοι έποικοι θα παραμείνουν.

Βόμβα «χαμηλών τόνων»

Ισχυρή βομβιστική έκρηξη σημειώθηκε, χθες το πρωί, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της ισραηλινής παραθαλάσσιας πόλης Χαντέρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών, δίπλα σε μεγάλο τραπεζικό κατάστημα. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης, το οποίο είχε ως κύριο στόχο να προκαλέσει προβλήματα τόσο στις ισραηλινο-συριακές συνομιλίες όσο και στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

«Ιδιαίτερα σοβαρό συμβάν» χαρακτήρισε την έκρηξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος τόνισε ότι θα πατάξει την τρομοκρατία «με κάθε μέσο». Ο Μπάρακ δήλωσε ότι ανέμενε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον ισραηλινού στόχου, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, εκτιμώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή των «εχθρών της ειρήνης». Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ εξέφρασε την άποψη ότι «η βομβιστική επίθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας» και συνέδεσε τη χθεσινή βομβιστική επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, στις 8 Νοεμβρίου, οπότε τραυματίστηκαν 33 άνθρωποι. Κατά τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Σχλόμο Μπεν Αμι, πίσω και από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις βρίσκεται η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», εναντίον της οποίας, την περασμένη βδομάδα, εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό η Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βομβιστική επίθεση με 8 νεκρούς

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Ωρολογιακή βόμβα εξερράγη σε κάρο με φρούτα σε κεντρική αγορά στο Καράτσι χτες, με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και τουλάχιστον 31 να τραυματιστούν. Η έκρηξη έγινε κοντά σε μια στάση λεωφορείου γεμάτη κόσμο, κατέστρεψε τρία καταστήματα και κατέστρεψε έναν πυλώνα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, και η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έχει κανέναν ύποπτο.

Η στρατιωτική «κυβέρνηση» του Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για τη σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες βδομάδες - ένα ακόμη σύμπτωμα της έντασης στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ο στρατιωτικός διοικητής του Καράτσι, Αζίμ Νταουντπότα, δήλωσε πως «πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας», κατηγορώντας την υπηρεσία κατασκοπίας της Ινδίας, γνωστή ως Πτέρυγα Ερευνας και Ανάλυσης (Research and Analysis Wing, RAW).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ