ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ- Α1
«Ποτέ μη λες ποτέ... »

Ο Εσπερος έκανε τη μεγάλη έκπληξη και επικράτησε της ΑΕΚ. Νίκησαν τα φαβορί στα υπόλοιπα παιχνίδια

Τελικά στο παρκέ «έπεσε» η ΑΕΚ και όχι ο Επερος
Τελικά στο παρκέ «έπεσε» η ΑΕΚ και όχι ο Επερος
Ηταν μια αγωνιστική που ομολογουμένως πριν την έναρξή της τα φαβορί είχαν τον πρώτο λόγο, αφού το μεγάλο παιχνίδι απουσίαζε. Ομως τελικά οι παίκτες του Εσπέρου φρόντισαν να μας διαψεύσουν όλους και να μας κάνουν να ξανασκεφθούμε πολύ την περίπτωση, στο μέλλον να ξαναγράψουμε για φαβορί και αουτσάιντερ. Ο Εσπερος ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και φέρνοντας τα πάνω κάτω στον αγώνα επικράτησε της ΑΕΚ με 76-74. Μιας ΑΕΚ που η ήττα ισοδυναμεί... με αυτοκτονία, αφού δεν ήθελε με τίποτα να χάσει βαθμούς μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ομως η ομάδα της Καλλιθέας τις «έκοψε τα φτερά». Με κορυφαίο τον Γιανγκ που πέτυχε 30 πόντους κατάφερε να γυρίσει ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο. Το 46-60 του 28` μετατράπηκε σε 56-60 στο 31` ενώ 2` πριν το τέλος το 69-74 κατέληξε στο τελικό 76-74. Ατού για τη μεγάλη νίκη του Εσπέρου ήταν και το έξυπνο παιχνίδι που εφάρμοσε ο τεχνικός της ομάδας Μηνάς Γκέκος, αφού γύρισε τους παίκτες του σε ζώνη μπλοκάροντας τους περιφερειακούς της ΑΕΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο μέρος οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 85% στα δίποντα στην επανάληψη είχαν μόνο 35%. Από το «Δικέφαλο» ξεχώρισε ο Χατζής (15π).

«Το ρόδι έσπασε» για τον Ολυμπιακό που κατάφερε για πρώτη φορά να περάσει αλώβητος από το Μαρούσι. Στο "παγωμένο" κλειστό οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 77-71 παρουσιάζοντας ένα ομαδικό πνεύμα στο παιχνίδι τους. Ετσι το κενό του Τάρλατς κάτω από τα καλάθια δε φάνηκε ιδιαίτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τέσσερις παίκτες, Παπανικολάου, Γκραντ, Εντουαρντς και Ντε Μιγκέλ μάζεψαν συνολικά 31 ριμπάουντ. Για άλλη μια φορά ο Εντουαρτνς ήταν ο κορυφαίος και στην επίθεση, αφού σημείωσε 28 πόντους. Από το Μαρούσι που είχε πολλές απουσίες που του στέρησαν τις λύσεις ξεχώρισε ο Αμάγια (23π).

Σημαντικό βήμα για την Ευρώπη έκανε το Ηράκλειο που πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Αρη με 91-84. Οι Κρητικοί αν και ήταν πίσω στο σκορ μέχρι το 10` εντούτοις με αντεπίθεση διαρκείας πέρασαν μπροστά κλείνοντας το ημίχρονο προηγούμενοι με 46-37 και βάζοντας τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισε ο Ολιβερ (24π), ενώ από τον Αρη πάλευε μόνος του ο Αρλάουσκας (36π).

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα ο Παναθηναϊκός συνέχισε την ξέφρενη πορεία του και επικράτησε και του Περιστεριού με 92-69 με τους Αλβέρτη (24) Μπορτίρογκα (22π) και Κάτας (10π) να δίνουν... ρεσιτάλ. Από το Περιστέρι ξεχώρισε ο Φορντ (23π). Σε παράσταση για ένα ρόλο μετατράπηκε και το παιχνίδι στο Ιβανώφειο, όπου ο Ηρακλής με ηγέτη τον Ντίκινς (29π) επικράτησε της Νήαρ Ηστ με 72-43. Ενας ξεχασμένος παίκτης ο Ρίκι Περάλ (16π) αυτός που οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε άνετη νίκη επί της Δάφνης με 83-66 που όμως η «κατάρα» των τραυματισμών χτύπησε ξανά, αυτή τη φορά για τον Μπαλογιάννη, που έπαθε διάστρεμμα. Τέλος, στα Πατήσια, ο Πανιώνιος παίζοντας στο μεγαλύτερο διάστημα με κοντό σχήμα, δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του γηπεδούχου Σπόρτιγκ με 87-74 έχοντας σαν καλύτερο παίκτη τον Μποσγανά (20π).

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 28, Ολυμπιακός 27, ΑΕΚ 27, ΠΑΟΚ 25, Περιστέρι 23, Ηρακλής 23, Πανιώνιος 23, Ηράκλειο 22, Μαρούσι 21, Νήαρ Ηστ 21, Δάφνη 20, Αρης 20, Εσπερος 18, Σπόρτιγκ 17.

  • Τη θέση τους στο ρετιρέ της βαθμολογίας στην Α2 κράτησαν ο Απόλλωνας Πάτρας και ο Μακεδονικός που συνέχισαν με νίκες. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ολύμπια -ΜΕΝΤ 83-77, ΚΑΟΔ - Ιωνικός Ν.Φ. 64-66, Μιλων - Παπάγου 73-61, Ιωνικός Νικ-Πειραϊκός 65-64, Μακεδονικός - Αρίων 71-49, Απόλλων Πατρών - Φίλιππος 75-66, Π. Φαληρο - Λάρισα 68-72. Η βαθμολογία σε 14 αγώνες: Απόλλων Π, Μακεδονικός 26, Μιλων 25, Ιωνικός Ν.Φ. 23 κτλ.
ΒΟΛΕΪ
Θα ζευγαρώσει τις επιτυχίες;

Αυτό επιδιώκει σήμερα η ΑΕΚ απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Συναρπαστική ήταν η 13η αγωνιστική στην Α1 ανδρών

Με την ευχή να επαναλάβει την πολύ καλή της παρουσία, έναντι των Καννών, που της επέφερε τη νίκη στο ντεμπούτο της στη Γ' φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανδρών, βρίσκεται στη Γιουγκοσλαβία η ΑΕΚ, που σήμερα δίνει το 2ο αγώνα της σ' αυτή τη φάση, με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα (21.30). Στην Ορεστιάδα η ομώνυμη ομάδα υποδέχεται τη βουλγάρικη Ντούκλα (19.00) στην πρεμιέρα της 3ης φάσης του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας ανδρών, ενώ η μία από της τρεις γυναικείες εκπροσώπους μας στον ίδιο θεσμό, ο Πανελλήνιος, βρίσκεται στην Πορτογαλία, προκειμένου να δώσει τον πρώτο της αγώνα με τη Βιλακοντέσε (20.00).

Στο μεταξύ απρόβλεπτη και λίαν συναρπαστική ήταν η 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Χαρακτηριστική περίπτωση ο αγώνας ΑΕΚ - Ηρακλή που βρήκε νικήτρια τη γηπεδούχο με 3-2 (20-25, 25-18, 25-23, 21-25, 15-12). Το σκορ τα λέει όλα, αφού ο «δικέφαλος» και ο «γηραιός» πάλεψαν ως το τέλος για την πολύτιμη νίκη. Ομως η απόκτησή της από την ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν ήρθε απέναντι στην πολύ φορμαρισμένη αυτήν την περίοδο «Ενωση». Εκπληξη, ωστόσο, δημιούργησαν άλλα δύο αποτελέσματα. Ο Πανελλήνιος, κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα στην Κυψέλη με 3-2 (25-23, 18-25, 21-25, 25-18, 15-9) στη σκληρή αναμέτρηση με την 2η μέχρι στιγμής στη βαθμολογία Ορεστιάδα. Μ' αυτή τους την επιτυχία, τα «πιτσιρίκια» της Κυψέλης απέδειξαν πως μπορούν επάξια να θεωρούνται «επικίνδυνος» και υπολογίσιμος αντίπαλος, για τους κορυφαίους της μεγάλης κατηγορίας. Παιχνίδι για... γερά νεύρα έγινε και στη «Λεωφόρο», όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 2-3 (23-25, 25-23, 27-29, 25-18, 13-15) από τον Αρη και συνεχίζει ολοταχώς την καθοδική πορεία του στο πρωτάθλημα. Τα άλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-3 (17-25, 17-25, 20-25), Κτησιφών - Ιωνικός Νικαίας 2-3 (21-25, 26-24, 25-22, 25-27, 17-19), Φιλία - ΕΑ Πατρών.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 26, Ορεστιάδα 23, Ηρακλής 22, Πανελλήνιος 22, ΑΕΚ 20, Αρης 19, Ιωνικός 19, ΠΑΟΚ 18, Παναθηναϊκός 18, ΕΑ Πατρών 18, Κτησιφών 14, Φιλία 13.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Μεγάλη διεθνή επιτυχία σημείωσαν οι Ελληνίδες ιστιοπλόοι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, οι οποίες κατέκτησαν την 3η θέση (4.950β.) στην παγκόσμια κατάταξη, στην κατηγορία «470» για το 1999. Στους άνδρες, ο Ολυμπιανίκης μας Νίκος Κακλαμανάκης κατετάγη 5ος (4878β.), ενώ οι Αντώνης Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης πήραν την 8η θέση (5070β.). Δέκατος, στην παγκόσμια λίστα, πλασαρίστηκε ο Αντρέας Μπουγιούρης.

«Διπλό φάιναλ φορ»

H ΦΙΜΠΑ έδωσε την συγκατάθεσή της και η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει δύο φάιναλ φορ μέσα στον Απρίλη. Αυτό του Κυπέλλου Ελλάδας και αυτό της Ευρωλίγκα. Xθες το πρωί ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της ΦΙΜΠΑ, Λιούμπομιρ Κοτλέμπα, και ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της Συνομοσπονδίας, Πιερλουίτζι Mαρτζοράτι, επισκέφτηκαν το κλειστό γήπεδο του «δικεφάλου». «Θα σας ξαναδώ τον Απρίλη, στο φάιναλ φορ», ήταν το μήνυμα του Λ. Κοτλέμπα που ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει τις παρατηρήσεις του όσον αφορά τη σχετική καθυστέρηση που υπάρχει στα έργα. Ο Κοτλέμπα παραδέχτηκε ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοέμβρη. «Γνωρίζω ότι το γήπεδο δε θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι ετοιμοπαράδοτο τον Απρίλιο», είπε ο στενός συνεργάτης του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς για να ολοκληρώσει τονίζοντας: «Το φάιναλ φορ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη οριστικά. Η έκθεσή μου στη ΦΙΜΠΑ θα είναι καθ' όλα θετική».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Τυπική διαδικασία

Kαι να λοιπόν που ο αγώνας για το Κύπελο Σαπόρτα με τη σλοβενική Ποζλέλα σήμερα στο ΟΑΚΑ (19.00 ΕΤ-1) απέκτησε κάποια σημασία. Οχι τοσο αγωνιστική αφού οι 35 πόντοι διαφορά της νίκης των «κιτρινόμαυρων» στο πρώτο παιχνίδι (86-51) φέρνουν την ελληνική ομάδα με το... ενάμισι πόδι στους «16». Κυρίως όμως για ψυχολογικούς λόγους αφού μετά την ήττα από τον Εσπερο το Σάββατο, οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς χρειάζονται ένα τονωτικό στήριγμα ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή. Αλλωστε και ο ίδιος ο Ντούντα θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει αλλαγές στα πλάνα του. Ο Σέρβος τεχνικός μετά την ήττα - σοκ από τον Εσπερο είχε δηλώσει ότι οι μεγάλες ομάδες ξεπερνούν γρήγορα τις δύσκολες καταστάσεις. Το εάν έχει δίκιο θα το ξέρει σήμερα το βράδυ...

Με το θέμα του Μπακ Τζόνσον να είναι αυτό που «καίει» περισσότερο τον Ηρακλή ο «γηραιός» υποδέχεται την σουηδική Νόρκεπιγκ στο Ιβανώφειο (18.30). Και για τον έτερο εκπρόσωπό μας στην διοργάνωση ο αγώνας αποτελεί τυπική διαδικασία αφού οι «κυανόλευκοι» είχαν επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι με 87-64 βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Αλλη μια ήττα γνώρισε η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ, αυτή τη φορά εκτός έδρας, από την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ με 26-21. Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην τελευταία θέση στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου, που συμπληρώνει η Γιουγκοσλαβία και το Βέλγιο. Με αυτά τα δεδομένα οι ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανδρών του 2001 έχουν λιγοστέψει καθώς σε τέσσερα παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα έχει ισάριθμες ήττες. Πάντως το μόνο θετικό από τον αγώνα της Κυριακής είναι ότι παρά το άσχημο αποτέλεσμα, οι Ελληνες διεθνείς μας έκαναν σχετικά καλή εμφάνιση ιδιαίτερα στο α` ημίχρονο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ