ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Ιαπωνία: Τέταρτη ύφεση σε μια δεκαετία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρνητική «ανάπτυξη» (μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 0,1%) παρουσίασε η ιαπωνική οικονομία και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2004. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύτηκε, από αναλυτές των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ως ένδειξη εισόδου σε νέο στάδιο ύφεσης. Αν η ερμηνεία αυτή αποδειχθεί αληθής, τότε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέφτει σε ύφεση για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία!

Σύμφωνα με τις κρατούσες αντιλήψεις, η οικονομία μιας χώρας βρίσκεται σε ύφεση, αν επί τρία συνεχή τρίμηνα παρουσιάζει μείωση του παραγόμενου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό συμβαίνει με την ιαπωνική οικονομία, η οποία παρουσιάζει διαρκή συρρίκνωση από τον Απρίλη του 2004.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της «χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» είχε καταφέρει να ξεπεράσει την προηγούμενη κρίση της πριν από δύο χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη μείωση του ρυθμού των εξαγωγών, αλλά και στη συνεχιζόμενη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Οπως και να 'χει, η υπερδεκαετής κρίση, με ελάχιστα διαστήματα ανάκαμψης, της ιαπωνικής οικονομίας, δείχνει τις ανήκεστες βλάβες του καπιταλιστικού συστήματος. Υπογραμμίζει, ακόμη, τη χρεοκοπία των πολιτικών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων πληρώνουν, πρώτοι απ' όλους, οι εργαζόμενοι.

Μπορεί στην Ιαπωνία το επίσημο ποσοστό ανεργίας να εμφανίζεται μικρό (γύρω στο 4,5%), όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Δεκέμβρης 2004) από την αγορά εργασίας, σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ιαπωνία δουλεύει πλέον με μικρή αμοιβή, ελάχιστη ασφάλεια και χωρίς προοπτικές μελλοντικής εξέλιξης. Αιτία, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης σε μεγάλη κλίμακα.

Από το 1997 μέχρι το 2004, το ποσοστό των εργαζομένων μερικής και προσωρινής απασχόλησης και των συμβασιούχων, στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, έχει διπλασιαστεί από 15% σε 29%.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης στην Ιαπωνία εκτοξεύτηκε από το 1,7 εκατομμύριο στα 12,1 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι με προσωρινή σύμβαση έργου αυξήθηκαν από 966.000 στα 2,5 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε περισσότερο από 4 εκατομμύρια, στα 34,6 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τους νόμους και τις συμβάσεις, οι αμοιβές των εργαζομένων μερικής απασχόλησης είναι κατά 60% χαμηλότερες σε σχέση με τις κανονικές. Ισως αυτό εξηγεί γιατί οι μεν επιχειρήσεις παρουσιάζουν, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, σημαντική αύξηση των κερδών τους, ενώ ο μέσος όρος των μισθών μειώθηκε.

Ενδεικτικά, στο β` τρίμηνο του 2004, οι αμοιβές των εργαζομένων υποχώρησαν κατά 1,1%. Το 2004 ήταν ο έβδομος συνεχόμενος χρόνος μείωσης των μισθών στην Ιαπωνία.

Πίσω από τις λέξεις

Συχνά οι λέξεις χρησιμοποιούνται όχι για να αποκαλύψουν, αλλά για να συγκαλύψουν τις προθέσεις. Στην περίπτωση αυτή κατατάσσεται και ο «Νόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» της κυβέρνησης Μπους, ο οποίος ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο από το Κογκρέσο. Το περιεχόμενό του, όμως, αφορά στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και στην παροχή νέων προκλητικών προνομίων, φορολογικών και άλλων.

Ο νόμος αυτός δίνει στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες ετήσια φορολογική ελάφρυνση, καθώς στο διάστημα αυτό θα επιβαρύνονται με φορολογικό συντελεστή μόλις 5,25% επί των κερδών τα οποία πραγματοποιούνται και επενδύονται στο εξωτερικό και τα οποία επαναπατρίζονται, αντί του τυπικού συντελεστή 35%.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 165 εταιρίες έχουν γνωστοποιήσει ότι επιθυμούν να αξιοποιήσουν το νόμο. Υπολογίζεται ότι από την εφαρμογή του θα «επαναπατριστούν» στις ΗΠΑ κεφάλαια ύψους 320 δισ. δολαρίων.

Βεβαίως, οι υποστηρικτές του νόμου ισχυρίζονται ότι με τα κεφάλαια αυτά οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ομως, ο νόμος δεν επιβάλλει καμιά τέτοια υποχρέωση. Αντιθέτως, αφήνει πολλές ανοιχτές διόδους για να διοχετευτούν τα «επαναπατρισμένα» κεφάλαια σε άλλες κατευθύνσεις, περισσότερο αποδοτικές για τις επιχειρήσεις.

Ετσι, τα κεφάλαια αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων, αλλά και για την εξόφληση νομικών υποχρεώσεων. Και, πράγματι, οι κυβερνητικές οδηγίες είναι τόσο ευέλικτες ώστε μολονότι τα υπό επαναπατρισμό κεφάλαια δεν μπορούν να δαπανηθούν για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως μερίσματα ή επαναγορά μετοχών, εντούτοις τίποτε δεν εμποδίζει τις εταιρίες αυτές από το να χρησιμοποιήσουν τρόπους για την προσφορότερη γι' αυτές χρησιμοποίηση των κεφαλαίων.

ΚΕΡΔΗ (1) Εκρηκτική αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 44% και σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρίας διύλισης πετρελαίου της Ευρώπης «Total SA», μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των περιθωρίων κέρδους. Τα καθαρά της κέρδη, εκτός από τα έκτακτα, αναρριχήθηκαν στα 2,52 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 4,13 ευρώ ανά μετοχή, από 1,59 δισ. ευρώ ή 2,54 ευρώ ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση προς τον Τύπο.

ΚΕΡΔΗ (2) H «Hochtief AG», η μεγαλύτερη κατασκευαστική επιχείρηση στη Γερμανία, κατασκευάστρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν πέρυσι κατά 17%. Η «Hochtief» ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2004 αυξήθηκαν στα 187 εκατομμύρια ευρώ, από 159,5 εκατομμύρια ευρώ το 2003.

ΚΕΡΔΗ (3) Αύξηση των καθαρών κερδών της ανακοίνωσε η «Coca-Cola» για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου και της χαμηλής φορολογίας της κυβέρνησης Μπους για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα καθαρά κέρδη της «Coca-Cola» για το τρίμηνο αυξήθηκαν στα 1,2 δισ. δολάρια έναντι 927 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση 1,6% στα 5,26 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της Wall Street για 5,19 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ