ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Μετωπικά στη σήψη

Την ώρα που η χώρα έχει για μια διετία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να αναγνωρήσει τα Σκόπια ως Μακεδονία(!). Με το πρόσχημα ότι άλλα τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το έχουν πράξει κι ενώ συνεχίζεται η μεταξύ των δύο χωρών συζήτηση.

Την ώρα που μόλις το 42% των Ισπανών προσέρχεται στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», εμείς εδώ ξεχνάμε, χάρη στη «βαβυλιάδα», ότι θα περάσει στη Βουλή με μπλε και πράσινες ψήφους. Ο λαός μας θα δεθεί χειροπόδαρα, θα βρεθεί κάποια μέρα, σύντομα, ως απεργός απέναντι σε ευρωσυνταγματικά κατοχυρωμένο «λοκ άουτ» των εργοδοτών και θα ξέρει περισσότερα για τις ακαθαρσίες της εξουσίας απ' όσα ξέρουν τα σκυλιά για τις δικές τους και δεν τις πατάνε.

Στις 17 του Μάρτη η απεργία, στις 18 το Συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο και η... ενημέρωση θα Γιοσακίζει κουτσαβάκικα, η «Απογευματινή» θα συμφωνεί με τον Κουναλάκη και τον Κωνσταντόπουλο κι ο Πάγκαλος, που διόρισε τον Ψυχάρη διοικητή του Αγίου Ορους, θα συστήνει στο νεότερο Καραμανλή την πολιτική διαταγμάτων του θείου του.

Ανάμεσα στα όσκαρ, τη «Γιουροβίζιον», τα 300 χιλιάδες ευρώ που δώσαμε ήδη για να ενισχύσουμε τους φτωχούς Αμερικανούς στην εκπαίδευση των ταγματασφαλιτών στο Ιράκ, που τους χρειάζονται, η Λιθουανία, χώρα ευρωπαία και... σύμμαχος θα διδάσκει τα παιδιά της στα σχολεία, την εθνική συμβολή των SS στην πορεία της χώρας.

Η διεθνής των δοσιλόγων τώρα δικαιώνεται, από την Ουάσιγκτον ως τη Βαλτική.

Τα παιδιά μας θα εξακολουθήσουν να παίζουν μπάλα με το τόπι το κατασκευασμένο από ανήλικους εργάτες - δούλους στη νοτιοανατολική Ασία. Η διά βίου εργασία, αγχωτική, προσωρινή, καταναγκαστική κι εν τέλει απλήρωτη, πασπαλισμένη με εκπαιδευτικές - επιχειρηματικές ανασκολοπίσεις τύπου Μπολόνια θα είναι, αν μείνουμε αδρανείς και «συναινετικοί», «ανοιχτή στα ρεύματα του κεφαλαίου», ο μονόδρομος της αμφίβολης επιβίωσης.

Πόρτα πόρτα τώρα για την αφύπνιση και τα σημαντικά για το λαό. Πόρτα πόρτα κι άνθρωπο άνθρωπο τώρα, σύντροφοι, για την πραγματική κάθαρση από την τσίμπλα της επιβιωτικής πραγματικότητας. Να ξαναδώσουμε στον κάθε συνομιλητή το φοβισμένο, τον χρεωμένο, τον απογοητευμένο, τον προκατειλημμένο, την πολιτική υπόσταση του ανθρώπου. Αντί να ανακατεύει το σάπιο κοινωνικό σύστημα τις ανίατες αρρώστιες του, ας πεθάνουμε στα πόδια μας, ώσπου ν' αναδέψει ο λαός τις πολιτικές του πραγματικές δυνάμεις στην κοινωνία.

Τώρα μέσ' την ύπουλα και σκόπιμα και αποδοτικότατα, για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, διαφήμισης της σήψης, ο λόγος μας πρέπει να βγαίνει σαν απολυμασμένο νυστέρι και να χαράζει την πέτσα της πολιτικής αφασίας. Κι ύστερα θα 'ρθει απ' τη βάση το τραγούδι του καθαρού αέρα να διώξει τον κόπο, να κλείσει πληγές, να νανουρίσει τα παιδιά που σκιάζονται τη μυρουδιά που αναδύει ο φοβισμένος άνθρωπος...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ