ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσεχοφική λογοτεχνία για παιδιά

Μετά την εξαιρετική, τρίτομη μετάφραση (από τα ρωσικά) και ανθολόγηση διηγημάτων του Αντον Τσέχοφ, ο Γιάννης Στυλιάτης, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Τσέχοφ, «κατέθεσε - για μύηση και των παιδιών στη μεγάλη λογοτεχνία - τη μετάφραση ενός ακόμη τσεχοφικού διηγήματος για μεγάλους και παιδιά». Αναφερόμαστε στο διήγημα «Καστάνκα», εικονογραφημένο όμορφα από τη νέα ζωγράφο Βάνα Φερτάκη (εκδόσεις «Ελευσίς», Ασκληπιού 19, Αθήνα, 10680, 210-3632506).

Στα 1900, ο Γκριγκόρι Ιβάνοβιτς Ροσολίμο (συμφοιτητής και φίλος του Τσέχοφ, ιδρυτής της πρώτης ρώσικης νευρολογικής κλινικής παίδων και μετέπειτα κορυφαίος Σοβιετικός καθηγητής νευροφυσιολογίας-ψυχιατρικής, διευθυντής του Νευρολογικού Ινστιτούτου «Α. Γ. Κοζέβνικοφ» - που ίδρυσε η Οχτωβριανή Επανάσταση), θεωρώντας κατάλληλα για ψυχ-αγωγία των παιδιών τα διηγήματα του Τσέχοφ, ζήτησε από το συγγραφέα να του στείλει διηγήματά του, για την παιδική βιβλιοθήκη που συγκροτούσε στα πλαίσια της ψυχιατρικής δουλιάς του. Ο Τσέχοφ, ισχυριζόμενος ότι «δεν ξέρει να γράφει για παιδιά», αλλά και θεωρώντας - όπως έγραψε στον Ροσολίμο - ότι «στα παιδιά πρέπει να δίνουμε μόνον όσα είναι κατάλληλα και για τους μεγάλους, από τα πραγματικά λογοτεχνικά έργα», όπως πρέπει «να ξέρουμε να διαλέγουμε φάρμακο και να ορίζουμε τις δόσεις, παρά να προσπαθούμε να επινοήσουμε για τον άρρωστο κάποιο ιδιαίτερο φάρμακο, μόνον επειδή ο άρρωστος είναι παιδί», του έστειλε δύο μόνο διηγήματα - «παραμύθια από τη ζωή των σκύλων». Επρόκειτο για τα διηγήματα «Ασπρομέτωπος» και «Καστάνκα». Το δεύτερο έως το 1990 κυκλοφόρησε στη Ρωσία σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε και ταινία.

«Ηρωίδα» του πολύ διδακτικού διηγήματος είναι η πανέξυπνη, πυρόξανθη σκυλίτσα «Καστάνκα», που κάποτε γυρνώντας, μαζί με τον «αφέντη» της, τον επιπλοποιό Λουκά Αλεξάντριτς, ολοήμερα στην πόλη, χάθηκε, αφού εκείνος μεθυσμένος την ξέχασε. Και πια μόνη, λυπημένη, πεινασμένη η σκυλίτσα, όπως κι ο άνθρωπος, γνώρισε όλα τα κακά και καλά της ζωής. Το φόβο, τη σκληρότητα, τη βία, αλλά και τη φιλία, τη στοργή, την καλοσύνη, τα πλάσματα της φύσης, ακόμα και την τέχνη του τσίρκου, όπου κάνοντας ακροβατικά, ξαναβρήκε το πρώτο κι αγαπημένο αφεντικό της.


Κυριακή 6/3
  • Ευρυδίκη - Δ. Κοργιαλάς, στο «Συρμό»
    Ευρυδίκη - Δ. Κοργιαλάς, στο «Συρμό»
    «Το τέλος του παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ παρουσιάζεται, στη Β΄ Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου - Δημοσθένη Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Δευτέρα 7/3
  • Η Ευρυδίκη και ο Δημήτρης Κοργιαλάς ξεκινούν και πάλι τις εμφανίσεις τους - κάθε Δευτέρα και Τρίτη - στο «Συρμό» (Οδυσσέως και Κολωνού 76, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210 - 5203.661).
  • «Αναζητώντας όνειρα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Κασσαβέτη που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη).
Τρίτη 8/3
  • Μικρασιάτικα τραγούδια από τη Δόμνα Σαμίου, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής. Μαζί της οι Γλυκερία, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Θανάσης Γκέκας, Ηλίας Υφαντίδης κ.ά.
  • Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου (1916-2003), εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5). Περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα του: μαυρόασπρα και έγχρωμα χαρακτικά, ζωγραφικές δημιουργίες, αλλά και βιβλία που εικονογράφησε. Θα μιλήσει η Μαίρη Μιχαηλίδου.
  • Στον κινηματογράφο «Τριανόν», ο Τάσος Αποστόλου (τραγούδι) και οι κιθαριστές Μάρω Ραζή και Βαγγέλης Μπουντούνης, παρουσιάζουν έργα Μάνου Χατζιδάκι. Θ' ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Λεωφορείο ο Πόθος» του Ελία Καζάν.
Τετάρτη 9/3
  • Ο Βασίλης Σκουλάς ξεκινά τα μουσικά του διήμερα, στην «Πανσέληνο» (Αδριανού 101, Πλάκα, τηλ. 210 - 3247575), με τραγούδια από τη «Ρίζα της φωτιάς» και κρητικά παραδοσιακά. Εμφανίσεις: 9-10, 16-17, 23-24/3.
  • Εργο του Κ. Γραμματόπουλου
    Εργο του Κ. Γραμματόπουλου
    Από σήμερα, στο θέατρο «Πορεία», ξαναπαρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις, το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Μάμετ «Ολεάννα», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιάννα Παπαγεωργίου.
  • «Παλλόμενη γεωμετρία» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Οπυς Ζούνη που φιλοξενείται στην «Fine arts Καπόπουλος» (Λεωφ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος).
  • Οι «Human Touch» (David Lynch, Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου) παρουσιάζουν συνθέσεις τους και τζαζ αυτοσχεδιασμούς, στο «Αλάβαστρον».
Πέμπτη 10/3
  • Η όπερα του Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος. Τραγουδούν: Μαρούσα Ξυνή, Victoria Mayfatova, Ζάχος Τερζάκης, Ανδρέας Κουλουμπής κ.ά.
  • Η Κρίστη Στασινοπούλου εμφανίζεται σήμερα και αύριο, στο κλαμπ «Another».
Παρασκευή 11/3
  • Οι: Κ. Βαβλίτου, Κ. Βαρβάκη, Μ. Βερναρδάκη, Γ. Γκολφίνος, Ε. Γράββαλου, Μ. Λεβεντάκου, Μ. Μαρουδή, Λ. Πατρασκίδης, Φ. Πατρικαλάκις, Ρ. Ράγκου, Στάθης, Κ. Τσακιρίδη, Μ. Χάρος κ.ά. συμμετέχουν στην καθιερωμένη πλέον έκθεση των χαρταετών, που φιλοξενείται για 7η χρονιά στην αίθουσα «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11).
  • «Το τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    «Το τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
    Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιάννης Χαρούλης τραγουδούν, σήμερα και αύριο, «Δίπλα στο Ποτάμι».
  • Ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης δίνει συναυλία (8μμ), στο Θέατρο Κ.Ε.Ο. (Μιχαήλ Βόδα 28, Αχαρνών). Είσοδος ελεύθερη.
  • Τάνγκο βραδιές στο «Half Note», όπου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους οι Αργεντίνοι «Tango A Tango».
Σάββατο 12/3
  • Τα «Παλαιϊνά Σεφέρια» τραγουδούν στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ