ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρομοκρατία σε χώρους δουλιάς

Η ασυδοσία της διοίκησης των σούπερ - μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», αλλά και διευθυντικών στελεχών της έχει αρχίσει πλέον και ξεπερνά κάθε όριο! Μετά την ανάρτηση εκτρωματικών πινακίδων του τύπου «σαν σκλάβος δούλευε και σαν αφέντης τρώγε» πίσω από πόστα εργαζομένων, η εν λόγω επιχείρηση έδωσε τις προάλλες ένα ακόμα εξοργιστικό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους των καταστημάτων της. Συγκεκριμένα, στο σούπερ - μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων), ο κ. Λέκκας, στέλεχος του τμήματος εσωτερικού ελέγχου της επιχείρησης, δεν περιορίστηκε στον προβλεπόμενο έλεγχο στα πλαίσια της επιχείρησης, αλλά απαίτησε να ελέγξει και τα αυτοκίνητα των εργαζομένων με την υποψία της κλοπής. Δε δίστασε να αναποδογυρίσει μέχρι και τις μοκέτες των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους ως εν δυνάμει κλέφτες! Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων στην Πάτρα καταγγέλλει αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της επιχείρησης και επισημαίνει πως «στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατικής και ατομικής αξιοπρέπειας, τη στιγμή που τους παρακολουθούν με κάμερες την ώρα της δουλιάς». Καταλήγοντας, η Επιτροπή Αγώνα των Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάρτη, με κεντρικό αίτημα το δικαίωμα για σταθερή δουλιά, με πραγματικές αυξήσεις, για αξιοπρεπή ζωή.

Στο Βόλο

Σε απαγόρευση εισόδου στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στη Χαρτοβιομηχανία και Κυτιοποιία ΒΙΣ Βόλου, κατέφυγε η διεύθυνση της επιχείρησης, με εντολή του διευθυντή Γ. Χατζηβασιλείου. Μάλιστα, ο διευθυντής απείλησε τον φύλακα της εισόδου ότι εάν αφήσει τον συνδικαλιστή να μπει μέσα στο εργοστάσιο θα τον απολύσει! Το γεγονός καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία και τονίζει ότι «πρέπει να καταλάβουν τόσο ο ιδιοκτήτης της εταιρίας κ. Φιλίππου (ΦΑΓΕ), όσο και ο διευθυντής που τον εκπροσωπεί στη ΒΙΣ, πως με τέτοιες ενέργειες δε θα μπορέσει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και, πολύ περισσότερο, τη συνδικαλιστική δράση της Ομοσπονδίας μας». Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του γενικού γραμματέα στο εργοστάσιο την περασμένη Παρασκευή, για να μεταφέρει την απόφαση της Ομοσπονδίας για την κλαδική απεργία στις 17 Μάρτη, ήταν προγραμματισμένη σε συνεννόηση με το εργοστασιακό σωματείο, καθώς και με ενημέρωση της διεύθυνσης. Τονίζει ότι ενοχλεί τόσο η δράση και η στήριξη που παρέχει η Ομοσπονδία στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και τον πρόεδρό του, που η επιχείρηση με παράνομο και ετσιθελικό τρόπο τού αλλάζει θέση εργασίας και ειδικότητα. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και το φόβο που θέλει να περάσει η εργοδοσία.


Οδηγούν την ΠΟΕΣΥ σε πλήρη διάλυση

Τρεις μήνες χωρίς προεδρείο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών

Τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και ακόμα δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, με ευθύνη των παρατάξεων: «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων», «Αριστερή Παρέμβαση - Δούρειος Τύπος» και «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι». Ετσι, τρεις μήνες μετά, η Ομοσπονδία βρίσκεται σε πλήρη απραξία και αδράνεια. Κανένα πρόβλημα ή ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο δεν έχει απασχολήσει το νέο ΔΣ, ενώ τα προβλήματα φουντώνουν.

Οι παραπάνω παρατάξεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης που στα προηγούμενα χρόνια με την τακτική τους οδήγησαν την Ομοσπονδία σε πλήρη αναξιοπιστία. Που επέβαλαν και στο τελευταίο συνέδριο εκλογές με το εκτρωματικό σύστημα των ποσοστώσεων - αρνούμενοι να εφαρμόσουν το Ν. 1264/82 που εφαρμόζεται σε όλα τα σωματεία και τις δημοσιογραφικές ενώσεις όπως πρόβαλε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία - Αριστερή Οχθη» - για να διαμορφώσουν πλασματικούς συσχετισμούς και στο νέο ΔΣ. Οι παρατάξεις αυτές, τώρα, αν και επί της ουσίας συμφωνούν προγραμματικά, αρνούνται να προχωρήσουν στην εκλογή προεδρείου στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, οδηγώντας σε πλήρη εκφυλισμό την Ομοσπονδία. Η κάθε μια από τις παρατάξεις διεκδικεί να εκλεγεί δικός της πρόεδρος και οι όποιες προσπάθειες έγιναν, ως τώρα, εξελίσσονται σε φαρσοκωμωδία, αφού η κάθε παράταξη κάθε φορά ψηφίζει τον υποψήφιό της...

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την ΠΟΕΣΥ είναι και το γεγονός πως το νέο ΔΣ δεν έχει συζητήσει και, φυσικά, δεν πήρε θέση, για τα όσα σοβαρά εξελίσσονται με τις περιβόητες λίστες στο δημοσιογραφικό χώρο.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, ο μοναδικός σύμβουλος που έχει εκλεγεί με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία - Αριστερή Οχθη» Γιάννης Ζαγγανάς καταγγέλλει τις παρατάξεις που ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Και υπογραμμίζει: Με την τακτική τους αυτή και τα μικροπαραταξιακά «παιχνίδια» τους οδηγούν στη χρεοκοπία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Τους καλούμε, επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη συγκρότηση προεδρείου, ώστε να προχωρήσει, άμεσα, η τροποποίηση του Καταστατικού όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσει το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ να ασχοληθεί με τα κρίσιμα προβλήματα του κλάδου που οξύνονται.

Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να συσπειρωθούν με τις αγωνιστικές δυνάμεις για την αλλαγή των συσχετισμών και τον αγωνιστικό προσανατολισμό στον κλάδο ώστε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για τη λύση των προβλημάτων μας.

Συγκεντρώθηκαν στο Νέστο

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάνω στη γέφυρα του Νέστου πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Ξάνθης που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική διάλυσης και ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει χτες το ΕΚ Ξάνθης, οι εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ που εδώ και 7 μήνες είναι απλήρωτοι, αλλά και συνάδελφοί τους από τις άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως η ΣΕΠΕΚ, η ΣΕΚΑΠ κλπ., συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του Νέστου και πραγματοποίησαν 2ωρο συμβολικό αποκλεισμό. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

ΕΛΒΟ
Δίωρη στάση εργασίας

Δίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα σπάσουν στην πράξη την απόφαση της διοίκησης της ΕΛΒΟ να επιβάλει την τριήμερη εβδομαδιαία εργασία, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Χτες επιβεβαιώθηκε πως ο όμιλος Μυτιληναίου που κατέχει το 43% των μετοχών της επιχείρησης και ασκεί το μάνατζμεντ, έχει το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει οτιδήποτε σχετίζεται με θέματα προσωπικού, άρα και τις εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό και επιδιώκοντας -ανανέωση - του προσωπικού και μείωση του εργατικού κόστους, το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους με στόχο να μειωθεί το προσωπικό τουλάχιστον κατά 300-350 άτομα. Παράλληλα αποφάσισε την επιβολή 3ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Απόλυση εργαζόμενης

Ενόχλησε ιδιαίτερα η συνδικαλιστική δράση της εργαζόμενης Τ. Παππά, γι' αυτό η εταιρία καθαρισμού «Οικολογική ΑΕ», ιδιοκτησίας Πηρούνια, της κοινοποίησε την απόλυσή της και μάλιστα με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι της. Η Τ. Παππά δούλευε ως καθαρίστρια στο Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 και επειδή βοηθούσε στην οργάνωση των εργαζομένων στο κλαδικό τους σωματείο, απολύθηκε. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την απόλυση και άμεσα θα προχωρήσει σε παρέμβαση στα γραφεία της εταιρίας στον Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ