ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

«Ο "διάλογός" τους μας αποκλείει από τη μόρφωση. Η λύση για τα δικαιώματά μας έρχεται μέσα από τους αγώνες μας. Βάζουμε τέρμα στο σχολείο της εγκατάλειψης»! Με αυτό το μήνυμα το Συντονιστικό Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας καλεί τους νυχτερινούς μαθητές να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα, στις 8 το βράδυ στο υπουργείο Παιδείας.

«Τα προβλήματα παραμένουν και προστίθενται και άλλα. Στο νέο τους ψευτοδιάλογο, τα δικαιώματα των νυχτερινών μαθητών στη μόρφωση και τη ζωή έχουν ήδη απορριφθεί. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το μέλλον που μας ετοιμάζει τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τους μάθαμε καλά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού. Κύρια αιτήματα των μαθητών νυχτερινών σχολείων είναι ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, η κατάργηση του 4ου έτους στα Λύκεια, αύξηση του ποσοστού εισακτέων σε όλες τις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων. Ενώ για τους μαθητές των ΤΕΕ, που κάνουν πρακτική, απαιτούν ολόκληρο μεροκάματο, πλήρη ασφάλιση για 4 ώρες πρακτική, 5 ώρες την εβδομάδα.

Ο ΣΥΝ κι ο «διάλογος»

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έθεσε θέμα «διαλόγου» για την Παιδεία, ο ΣΥΝ το είδε θετικά και εξέφρασε τη συμφωνία του σε όλους τους τόνους. Μάλιστα, δε συμφώνησε μόνο με τη γενική ιδέα του «διαλόγου», αλλά και με τη διαδικασία του, αναγνωρίζοντας το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) και τον πρόεδρο που επέλεξε η κυβέρνηση γι' αυτό το όργανο, τον καθηγητή Θ. Βερέμη. Οι τοποθετήσεις του πρώην και του νυν προέδρου του κόμματος είναι ενδεικτικές για του λόγου το αληθές.

«...Και αν ζητάμε την άμεση έναρξη διαλόγου για μια εθνική στρατηγική στην Παιδεία με τους αρμόδιους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, το ζητάμε για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, που θα μας βγάλει από τις σημερινές δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις. Αναφέρθηκε ο κύριος πρωθυπουργός στο ΕΣΥΠ. Μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν συλλογικά όργανα, όπως το ΕΣΥΠ...».Ν. Κωνσταντόπουλος (πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ) στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, στις 8 Νοέμβρη του 2004.

«Κατ' αρχήν, θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Ως Συνασπισμός έχουμε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας τέτοιων σχημάτων - επιτροπών και οργάνων - ευρείας συμμετοχής με διακομματικό χαρακτήρα... Οταν λειτούργησε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε κάποια προσφορά στο χώρο της Παιδείας... Ο κύριος Βερέμης είναι μια επιστημονική πηγή, στην οποία όλοι προστρέχουμε. Είναι σοβαρή επιλογή από πλευράς υπουργείου Παιδείας». Α. Αλαβάνος (νυν πρόεδρος του ΣΥΝ) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 17 Νοέμβρη του 2004.

Γνώριζαν πολύ καλά ότι το ΕΣΥΠ είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο και η κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις όποιες αποφάσεις του. Τοποθετούνται θετικά για το ΕΣΥΠ, γνωρίζοντας ότι σε αυτό συμμετέχουν ο ΣΕΒ και το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο κι έχουν λόγο ισοβαρή με τους εκπαιδευτικούς. Γνώριζαν, επίσης, ότι πριν ακόμα συνεδριάσει το ΕΣΥΠ, η κυβέρνηση είχε αποστείλει επίσημο κείμενο στην ΕΕ, όπου περιέγραφε το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και ισχυρίζονταν ότι η αξιολόγηση αποφασίστηκε μέσα από τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου. Δηλαδή, γνώριζαν από την αρχή ότι οι «αποφάσεις» του διαλόγου ήταν προειλημμένες.

Παρ' όλα αυτά έκατσαν στο τραπέζι του δήθεν «διαλόγου», τον νομιμοποίησαν. Κι αυτήν την τακτική δεν την ακολούθησαν μόνον ως κόμμα, αλλά και ως συνδικαλιστές στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που έχουν δυνάμεις. Στη βάση, όμως, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, οι αντιδράσεις απέναντι στο διάλογο - απάτη ήταν έντονες. Ποιος ήταν ο ρόλος του ΣΥΝ και των συνδικαλιστών του; Να διατηρήσει τις ισορροπίες, πατώντας σε δυο βάρκες: και στις κινητοποιήσεις και στο τραπέζι του διαλόγου! Πρόκειται, όμως, για δυο βάρκες που πηγαίνουν προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις και σ' αυτές τις περιπτώσεις ...πέφτεις μέσα στο νερό!

Ο ΣΥΝ αποφάσισε προχθές την αποχώρησή του από το ΕΣΥΠ. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι συνεδριάζουν, παράλληλα με την ολομέλεια του ΕΣΥΠ, τα επιμέρους συμβούλιά του! Μα, ήταν γνωστό από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για το ΕΣΥΠ ότι δεν είναι ένα μόνο όργανο, αλλά έχει και συμβούλια και επιτροπές, που, άπαξ και τεθεί σε λειτουργία το ΕΣΥΠ, τίθενται και αυτές σε λειτουργία.

Στην ανακοίνωσή του, ζητάει να συγκληθεί άμεσα η ολομέλεια του ΕΣΥΠ, πράγμα που ήδη αποφασίστηκε να γίνει στις 22 Μάρτη. Ζητάει, επίσης, δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα υιοθετήσει τις αποφάσεις του ΕΣΥΠ σε ό,τι αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, αλλά γνωρίζει ότι το ΕΣΥΠ είναι γνωμοδοτικό όργανο (το γνώριζε από την αρχή που συμμετείχε σε αυτό). Αφού αποχώρησε, όμως, για τους παραπάνω λόγους, είναι σα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο τραπέζι του «διαλόγου» αργότερα.

Οσο προσχηματικός είναι ο «διάλογος» που κάνει η κυβέρνηση, άλλο τόσο προσχηματική είναι και η αποχώρηση του ΣΥΝ από αυτόν. Κανένα ίχνος αυτοκριτικής δε συνοδεύει την αποχώρησή του. Καμιά διαφωνία επί της ουσίας στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε η κυβέρνηση δεν εμπεριέχεται στο σκεπτικό της αποχώρησής του, έτσι όπως αυτό εκφράστηκε από την ανακοίνωση του κόμματος ή τη δήλωση του εκπροσώπου του στη συνεδρίαση. Η στάση αυτή, να «πατάει σε δύο βάρκες», μπορεί να ληφθεί μόνον ως ανάχωμα στην ανάπτυξη διεκδικητικών λαϊκών αγώνων, που θα αντιτίθενται στην Παιδεία της αγοράς, στην προωθούμενη πολιτική της ΕΕ και θα βάζουν την προοπτική για Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Εξασφαλίζοντας τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν και ενιαίο χαρακτήρα της.


Γ. Σ.

Σύσκεψη των εκπαιδευτικών

Μπροστά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας και την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη 2 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, με σκοπό την οργάνωση τις απεργίας στις 17 Μάρτη.

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Σήμερα Τετάρτη

  • Η ΚΟ Χαλκίδας, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο «Παπαδημητρίου».
  • Η ΚΟ Κυριακίου Βοιωτίας, στις 6:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Κοινοτικού καταστήματος.

Την Παρασκευή 4/3

  • Η ΚΟ Βορειοκεντρικής Εύβοιας, στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Ελύμνιον» στη Λίμνη.

Την Κυριακή 6/3

  • Η ΚΟ Λιβαδειάς, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος», με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία, η απάτη του κοινωνικού διαλόγου και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα μιλήσει ο Τάσος Χρόνας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Αρτας στις 7μμ στο ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ» διοργανώνει εκδήλωση για την Παιδεία με ομιλητή τον Κ. Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Σύσκεψη για τα μεταλλαγμένα

Ανοιχτή σύσκεψη με θέμα τα μεταλλαγμένα προϊόντα διοργανώνει αύριο η Πανσπουδαστική ΚΣ, στα Πράσινα Αμφιθέατρα της Γεωπονικής Αθήνας. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα μιλήσει ο βιολόγος Βασίλης Οψιμος και θα ακολουθήσουν χάπενινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ