ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΑΧΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ενας χώρος με «ολοζώντανη» την Ιστορία

Χαρακτικό του Τάσσου για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς»
Χαρακτικό του Τάσσου για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς»
Από τις 4 έως τις 8 Μάρτη 1944, η Κοκκινιά έζησε από τις πιο τραγικές μέρες της πολύχρονης ιστορίας της. Εγινε στόχος μεγάλων εχθρικών δυνάμεων από Ναζί, χωροφύλακες, ταγματασφαλίτες που είχαν συγκροτηθεί από τη δοσίλογη κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη και εξοπλιστεί από Γερμανούς, καθώς και από τσολιάδες του Ι. Πλυντζανόπουλου, του Γ.Σγούρου, του Γκίνου και του επικεφαλής του μηχανοκίνητου τμήματος της Αστυνομίας. Φυσικά, η Κοκκινιά απάντησε ηρωικά, πατριωτικά, χάνοντας εκλεκτά παλικάρια της, μόνο και μόνο για να μην εγκατασταθούν κατακτητές στην πόλη. Την υπεράσπιση της πόλης είχε αναλάβει το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Δίπλα στον ΕΛΑΣ βρίσκονταν τα μέλη του ΕΑΜ, οι ΕΠΟΝίτες και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κοκκινιάς. Η υπεράσπιση της πόλης ήταν, λοιπόν, μια παλλαϊκή υπόθεση για τους Κοκκινιώτες.

Σήμερα, ο λαός της Κοκκινιάς διατηρεί στο νου και την καρδιά του, τις μορφές των παλικαριών που έστησαν τα κορμιά τους μπροστά στα όπλα των προδοτών και των κατακτητών, δίνοντας τη ζωή τους για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Για μια κοινωνική αλλαγή που η Κοκκινιά παλεύει ακόμα στην πρώτη γραμμή (Από το Χρονικό Μνήμης «ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ»).

Στα πλαίσια της γενικότερης διαμόρφωσης του χώρου δημιουργήθηκε και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με την αμέριστη στήριξη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ». Το μουσείο περιέχει φωτογραφίες πεσόντων και αντικείμενα του αντιστασιακού αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο της Κοκκινιάς είναι το πρώτο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η Κοκκινιά στέκεται πρωτοπόρα, δικαιώνοντας και τιμώντας εκείνους που ξέρουν να τολμούν και να αντιστέκονται.

Χώρος μνήμης

Ο ιερός χώρος του μαρτυρίου που ποτίστηκε το χώμα του με αίμα δεκάδων αγωνιστών, ο ηρωικός χώρος της Μάντρας του Μπλόκου μετά από αγώνες πολλών ετών πέρασε στην κυριότητα του Δήμου της Νίκαιας, δικαιώνοντας έτσι ένα αίτημα του κοκκινιώτικου λαού, που ήθελε τον τόπο τούτο δικό του, για να έχει το δικαίωμα να τιμά τους ήρωές του που έπεσαν στο βωμό του αντιφασιστικού αγώνα.

Τα κτίρια της Μάντρας λειτουργούσαν αρχικά ως ταπητουργείο της «Οριεντάλ Κάρπετ» αγγλικής εταιρίας που κατασκεύαζε χαλιά από το 1929. Ανήκε στους κληρονόμους Τσιβόγλου και Αρακελιάν. Κατά την περίοδο της Κατοχής σταμάτησε να λειτουργεί και αργότερα τα κτίρια νοικιάστηκαν από τους αδελφούς Παγιασλή.

Το πρώτο ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αγορά των κτιρίων ήταν τον Αύγουστο του 1976. Τελικά, οι αγώνες για την απόκτηση της Μάνδρας δικαιώθηκαν το 1982. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Χωροταξίας Αντώνη Τρίτση και στοίχισε 30 εκ. δραχμές. Στις 10 Αυγούστου 1984 δημοπρατήθηκε το έργο διαμόρφωσης και παραδόθηκε στο Δήμο Νίκαιας ολοκληρωμένο τον Ιούνιο του 1986. Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Αυγούστου 1986.

Οι στόχοι της αρχιτεκτονικής και μουσειογραφικής ανακαίνισης είναι κατά πρώτον να ενισχύσουν και να μεταδώσουν στον επισκέπτη την ιερότητα του χώρου, τη φόρτισή του με το δέος μπροστά στη θυσία για τη λευτεριά. Ο χώρος αυτός θα δέχεται νέους (μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας της μόρφωσής τους, άρα σε ένα πρώτο επίπεδο είναι χώρος μόρφωσης σε ό,τι αφορά στην ουσία των γεγονότων, στην κληρονομιά που άφησαν αυτά τα γεγονότα στις κατοπινές γενιές.

Το χώρο θα επισκέπτονται και άλλοι νέοι (φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι) που από προσωπικό ή συλλογικό ενδιαφέρον επιθυμούν να πληροφορηθούν περισσότερα γύρω από τα γεγονότα αυτά. Αρα, σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι χώρος πληροφορίας για τα ίδια τα γεγονότα για την ιστορία της Κοκκινιάς και γενικότερα της Ελλάδας μια συγκεκριμένη εποχή. Στον ίδιο χώρο, άλλοι επισκέπτες θα έρχονται για να τιμήσουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους που μαρτύρησαν τους δικούς τους πιθανόν ανθρώπους. Επομένως, σε ένα τρίτο επίπεδο, θα είναι ένας χώρος τιμής για τους μάρτυρες του Μπλόκου και γενικότερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στο χώρο μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς θα υπάρχουν: Μια διαδρομή μέσα από μεγάλους πίνακες, όπου με κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, σκίτσα θα δίνεται με τρόπο συνοπτικό και ουσιαστικό η περιγραφή των γεγονότων της 17ης Αυγούστου 1944. Οπτικοακουστικό θέαμα (βίντεο, διαφάνειες, ήχος), διάρκειας 10 λεπτών, όπου θα παρουσιάζεται το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της εποχής, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η Εθνική Αντίσταση και μέσα στο οποίο συνέβησαν τα γεγονότα της Κοκκινιάς. Αυτά σε ένα ηχητικό περιβάλλον με μουσική και ήχους και μελετημένο φωτισμό, σύμφωνα με την ιερότητα του χώρου.

Τέλος, ένα μικρό κέντρο τεκμηρίωσης με θεματική βιβλιοθήκη γύρω από την ιστορία της εποχής, την Εθνική Αντίσταση, τα ολοκαυτώματα. Ο επισκέπτης, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα έχει τη δυνατότητα βιβλιογραφικής έρευνας μέσα από ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες σχετικές με την ιστορική περίοδο. Μια εγκατάσταση αποτίμησης φόρου τιμής στους μάρτυρες του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το πλήθος των ονομάτων και των προσώπων.

Ο στόχος είναι να αποκτήσουν αυτοί οι τόσο «μυθικοί» μάρτυρες, πρόσωπο και υπόσταση. Να αναδειχτεί ότι το πλήθος τους αποτελείται από ξεχωριστούς ανθρώπους με ξεχωριστές ζωές που ζούσαν κανονικά σαν εμάς. Από την άλλη, στόχος είναι να νιώσουμε και δέος μπροστά στο πλήθος όλων αυτών των ονομάτων, όλων αυτών των προσώπων. Ετσι, ένα πλήθος από λάβαρα, αναθηματικές στήλες, φέρνουν τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκτελεσμένους ήρωες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 62 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνουν, σήμερα Σάββατο 5.3.2005, στις 6 μ.μ., στο θεατράκι του 1ου Λυκείου της οδού Χηλής, το Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ και η Τομεακή Οργάνωση Καλαμαριάς της ΚΝΕ. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο και έκθεση φωτογραφίας.

Αύριο Κυριακή 6 Μάρτη 2005:

-- Η Τομεακή Οργάνωση Αργυρούπολης των κεντροανατολικών και νοτιοανατολικών συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, ώρα 7 μ.μ., στα ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αλεξουπόλεως 27).

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ βορειοδυτικών προαστίων, με τη συμπλήρωση 61 χρόνων από το Μπλόκο της Καλογρέζας, διοργανώνουν, ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του Μπλόκου. Θα γίνει προσυγκέντρωση, στις 9.15 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας - Μεσσηνίας και Λακωνίας, ώρα 11.30 π.μ., διοργανώνουν στις Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 212 εκτελεσμένων, εκεί, πατριωτών στις 24.2.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στις Βίγλες που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210.8234.296 και 210.8831.368.

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνουν, ώρα 10 π.μ., «Ιστορική πολιτιστική εκδήλωση» στο Λαύριο και στο χώρο του Μνημείου. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 8 π.μ., για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ Βορείων Προαστίων και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, ώρα 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς - Διονύσου και Μυρσίνης), εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Τιμητική εκδήλωση

Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), τη Δευτέρα 7.3.2005 και ώρα 5 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του συνταγματάρχη ε.α., βετεράνου αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, επίτιμου προέδρου της ΠΟΑΟ, της ΠΕΑΕΑ και της FIR, Νίκου Τερζόγλου. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ν. Τερζόγλου «Η Στρατιωτική Εκπαίδευση στελεχών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)», το οποίο κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης διοργανώνουν εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 4 έως τις 8 του Μάρτη του 1944. Τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη όπου έπεσαν πατριώτες. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας), με την παρουσίαση του ανακαινισμένου χώρου του Μουσείου. Επίσης, θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Καζάκου, Στέφανου Ψαραδάκου και του Μουσικού Ομίλου Νίκαιας, στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού (Κιλικίας και Καισαρείας). Θα λειτουργεί, ακόμη, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Αντιστασιακό Κίνημα της περιόδου '40 - '45 στον Πειραιά και οι αντιιμπεριαλιστικοί δημοκρατικοί αγώνες που ακολούθησαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ