ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ο θρίαμβος του ... νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού

Τον πήρε ο ύπνος κι έγειρε...

ICON

Τον πήρε ο ύπνος κι έγειρε...
Το «νέο ΠΑΣΟΚ» του Γ. Παπανδρέου με «επανιδρυτές» τους Σημίτη, Λαλιώτη, Μάνο, Δαμανάκη, Κοντογιαννόπουλο, εμφανίστηκε επί της σκηνής του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και με κοινό παρονομαστή όλων αυτών ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από αυτήν της ΝΔ.

Το κλίμα των εργασιών του Συνεδρίου, χτες, δεύτερη μέρα, έδειξε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στη ρότα των κατευθύνσεων που δίνουν οι θέσεις και η εισήγηση του Γ. Παπανδρέου, για μια πορεία μακριά και ενάντια στο λαό, στο πλευρό των μονοπωλίων και των νεοταξικών σχεδιασμών. Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες από τα λαϊκά στρώματα και ότι το μόνο που μπορεί να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι η συναίνεση και όχι η αντίθεση στην ασκούμενη από τη ΝΔ αντιλαϊκή πολιτική.

Σημίτης: Νέο κύμα εκσυγχρονισμού

Μετά την προχτεσινή εισήγηση του Γ. Παπανδρέου και τις εξαγγελίες περί νέας κοινωνικής συμφωνίας, ήρθε χτες ο Κ. Σημίτης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για συνέχιση της ίδιας πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ ασκούσε τα τελευταία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρέπει γρήγορα και ενωμένο να ξαναέρθει στην εξουσία, για να ξεκινήσει «μια σειρά νέες μεταρρυθμίσεις, ένα νέο κύμα εκσυγχρονισμού».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Κ.Σημίτης το αφιέρωσε στη ΝΔ που την κατηγόρησε γιατί δεν «αξιοποίησε» τη συμφωνία του Ελσίνκι και προειδοποίησε ότι «ο ελληνικός λαός θα πρέπει σε λίγο καιρό να αρχίσει ξανά από την αρχή την προσπάθεια για τα κεκτημένα». Αναφερόμενος στην απογραφή, είπε πως η επιτήρηση της οικονομίας είναι ταπεινωτική για την Ελλάδα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα της χώρας να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη προς όφελός της.

Ο Μάνος «μετανάστης» στο ΠΑΣΟΚ

Ως πιστοποιητικό της νεοφιλελεύθερης πορείας του ΠΑΣΟΚ εμφάνισε τον εαυτό του ο ανεξάρτητος, αλλά εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Στ. Μάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολιτικός μετανάστης στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε τη διεύρυνση του Εθνικού Συμβουλίου, δηλώνοντας υποψηφιότητα για τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ως την πιο θετική πολιτική ενέργεια του Γ. Παπανδρέου «τη διεύρυνση προς το φιλελεύθερο χώρο». Μάλιστα, έθεσε ως όρο επιτυχίας των «σοσιαλιστικών σχηματισμών» την αξιοποίηση της «αποτελεσματικότητας των μηχανισμών της αγοράς».

Ο Στ. Μάνος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει την «παραδοχή του ρόλου της ιδιωτικής οικονομίας στο χώρο της Παιδείας». Αμεση ανταπόκριση βρήκε από την Μαρία Δαμανάκη, συντονίστρια μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, η οποία, στην ομιλία της, κάλεσε σε συστηματικό διάλογο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας το θέμα που οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ βάζουν ξεκάθαρα περί «προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων» στο χώρο Παιδείας.

Διακήρυξη και θέσεις

Ο Ε. Βενιζέλος παρουσιάζοντας το κείμενο για τη νέα Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επάνοδο στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το συνέδριο αυτό «πρέπει να καταγραφεί, όχι σαν το πρώτο συνέδριο μετά την ήττα, αλλά το τελευταίο πριν από τη νίκη». Ζήτησε «να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, να δείξουμε ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, άλλης αντίληψης και ποιότητας, ότι μπορούμε να προσφέρουμε διέξοδο σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί». Ολα αυτά, τα ενέταξε στον «αστερισμό της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς», όπου όπως υποστήριξε «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δηλαδή ο πολιτικός φιλελευθερισμός κατέχει περίοπτη θέση, αλλά όχι ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας την εισήγηση για τις πολιτικές θέσεις, ανέφερε ότι χρειάζεται «μια πραγματική δημοκρατική ανατροπή που θα φέρει την υπογραφή ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου», ένα «συμβόλαιο», όπως στη συνέχεια είπε, θα έχει τη σφραγίδα της «Ομοσπονδιακής Ευρώπης με το δικό της Σύνταγμα, τη δική της Αμυνα και Ασφάλεια, τη δική της εξωτερική πολιτική».

Δίνοντας το στίγμα των πολιτικών θέσεων, οι οποίες προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τάχθηκε υπέρ των πολιτικών αναδιανομής που θα συνοδεύονται όμως από μια άλλη «κουλτούρα εργασίας». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι «δε θα ακυρώσουμε τις κατακτήσεις, αντίθετα θα τις διασφαλίσουμε προς τα πάνω, κλείνοντας αναλογικά, δίκαια και σταδιακά την ψαλίδα ανάμεσα στην ακριβοπληρωμένη και απλήρωτη εργασία».

«Σικέ παιχνίδι» Λαλιώτη στους διαδρόμους

Ο Κώστας Λαλιώτης θέλοντας να δώσει το στίγμα της δική του παρουσίας και να στηρίξει τους ισχυρισμούς του περί «επανίδρυσης» του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στους διαδρόμους του συνεδρίου να αντιπαρατίθεται με τους «εκσυγχρονιστές». Παραδέχτηκε ότι η επιστροφή του προκάλεσε δυσαρέσκεια και ότι κάποιοι «με βλέπουν στον ύπνο τους» και χαρακτήρισε την επιλογή του από τον Γ. Παπανδρέου στο προεδρείο του Συνεδρίου ως «ηθική δικαίωση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ο Κ. Λαλιώτης «είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αποκλειστεί από πουθενά», αλλά προσέθεσε πως δεν έχει γίνει καμιά συμφωνία με τον ίδιο για την επαναδραστηριοποίησή του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εμφάνιση του Κ. Λαλιώτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ν. Αθανασάκης απάντησε πως δεν υπάρχει δυσαρέσκεια.

Χαιρετισμούς προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν χτες το πρωί εκπρόσωποι ελληνικών και κυπριακών κομμάτων, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλοι. Από τα κυπριακά κόμματα χαιρέτισαν ο επίτιμος πρόεδρος και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης και Γ. Ομήρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, ο Αν. Κυπριανού, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Σήμερα οι εργασίες των συνεδρίου θα συνεχιστούν με ομιλίες συνέδρων και το απόγευμα θα κάνει κλείσιμο ο Γ. Παπανδρέου. Από τις 9 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 5 το απόγευμα θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
Απορρίπτουμε το δρόμο της υποταγής επιλέγουμε το δρόμο του Μετώπου

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ο Θ. Τζιαντζής στο βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Ο Θ. Τζιαντζής στο βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο, με βάση τη θεώρηση του ΚΚΕ, αναφέρθηκε συνοπτικά χτες, χαιρετώντας στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρακάτω δημοσιεύεται ολόκληρη η παρέμβασή του:

«Κύριε πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας και τη δυνατότητα που μας δίνεται να καταθέσουμε στο συνέδριό σας τις απόψεις μας.

Τα συνέδρια των κομμάτων είναι μια κορυφαία διαδικασία στη λειτουργία τους. Επιδρούν, αποσαφηνίζουν τη φυσιογνωμία τους και οι αποφάσεις τους ασφαλώς ασκούν την ιδιαίτερη επίδρασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας, στις ανάγκες και στα δικαιώματα του λαού μας.

Με αυτό το πνεύμα θα μελετήσουμε τις αποφάσεις σας και όπως πάντα, από στάση αρχών και με σαφείς θέσεις για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων θα συνεχίσουμε την παρέμβασή μας στην κοινωνικοπολιτική ζωή.

Είναι δεδομένο, κύριοι σύνεδροι, ότι τα κόμματά μας έχουν διαφορετική ιστορική διαδρομή και σκοπούς.

Είναι γνωστές οι διαφορετικές ιδεολογικές - πολιτικές προσεγγίσεις μας σε βασικά θέματα που συνδέονται με την εκτίμηση των εξελίξεων στη χώρα μας και στον κόσμο, με τα προβλήματα του λαού και κυρίως με την πολιτική γραμμή πλεύσης για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Στα πλαίσια αυτά επιτρέψτε μου να σταθώ σύντομα σ' ορισμένες θέσεις μας.

Ασφαλώς πολλά πράγματα άλλαξαν στον κόσμο και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικά ήτανε επίσης και τα γεγονότα δίπλα στη γειτονιά μας με την ιμπεριαλιστική επέμβαση, τον πόλεμο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Πολλά παλιά πράγματα συνεχίζουν, υπάρχουν ή εμφανίζονται με νέα μορφή. Είναι αλήθεια ότι για όλα αυτά θα συναντήσει κανείς διαφορετικές εκτιμήσεις μέσα στους εργαζόμενους με έντονο πολιτικοϊδεολογικό φορτίο. Πάρτε για παράδειγμα το φαινόμενο της διεθνοποίησης της παραγωγής, της κοινωνικοποίησης της εργασίας, στα πλαίσια του καπιταλισμού, για τα οποία μίλησε ο Μαρξ. Αυτή η διαδικασία που σήμερα ορισμένοι την ανακαλύπτουν σαν νέο φαινόμενο - σαν παγκοσμιοποίηση - δεν είναι και τόσο νέα. Το ουσιαστικό είναι, ότι τη λεγόμενη έστω παγκοσμιοποίηση είναι αδύνατο να την προσεγγίσει κανείς ουσιαστικά έξω από την ανάπτυξη του καπιταλισμού, χωρίς την κατανόησή της ως καπιταλιστική αγορά.

Αγαπητοί φίλοι εμείς επιμένουμε. Παρ' όλες τις εξελίξεις, με τίποτα και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά και να στοιχειοθετήσει, ότι οι ταξικές αντιθέσεις που χρόνια τώρα χαράζουν το κορμί της κοινωνίας μας, επουλώθηκαν στο παραμικρό. Το αντίθετο. Ολα φωνάζουν και δείχνουν ότι οι πολύπλευρες πιέσεις, η επίθεση του κεφαλαίου προς την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καλπάζει διεθνώς και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει τομέας, πλευρά ή πτυχή των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών που να μη δέχεται χτυπήματα.

Στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους προωθείται η υποταγή λαών και χωρών, φουντώνουν οι ανταγωνισμοί, οι εστίες πολέμου. Ολες οι μερίδες του μονοπωλιακού κεφαλαίου σταθερά απαιτούν βαθύτερες αναδιαρθρώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Στα πλαίσια αυτά εξαπολύεται ένα νέο κύμα περιορισμού των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την "τρομοκρατική απειλή", τις "ακραίες πεποιθήσεις". Η κατάσταση θα χειροτερεύσει με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα, καθώς ενσωματώνει όλες τις μέχρι τα τώρα αντιδραστικές ρυθμίσεις, διευρύνοντας παραπέρα την κρατική καταστολή και στρατιωτικοποίηση.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε "επαγγελματικό στρατό", στην αλλαγή της αποστολής τους για δράση εκτός συνόρων, αλλά και στο εσωτερικό για καταστολή του λαϊκού κινήματος στα πλαίσια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δυστυχώς, μετά το 1990, υπάρχει μια παράδοση ενεργητικής συμμετοχής των ελληνικών κυβερνήσεων στα Βαλκάνια ακολουθώντας τη λογική της "νέας τάξης". Γι' αυτό μας ανησυχεί η κυβερνητική κινητικότητα σήμερα στο χώρο, με αφορμή και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Μας ανησυχεί μια υποβόσκουσα φιλολογία για διευθετήσεις και επαναχάραξη των συνόρων, ενώ ταυτόχρονα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν αναγνωρίζει τις εθνικές μειονότητες.

Μας ανησυχεί η μεσογειακή πολιτική του ΝΑΤΟ, η εμπλοκή της χώρας μας στο στρατηγικό σχέδιο "εκδημοκρατισμού" δήθεν του αραβικού κόσμου, που συνεπάγεται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Αυτό εξυπηρετεί η προβοκάτσια της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, που υπονομεύει την ενότητα και σταθερότητά του, δίνοντας παραπέρα αφορμή για υπονόμευση της Συρίας και εφαρμογή του "σχεδίου της ευρύτερης Μέσης Ανατολής".

Δε θα σας κουράσω με άλλα ζητήματα. Με λίγα λόγια, θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, όπου σταθερά διευρύνεται η πόλωση ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια.

Οι διάφορες συνταγές διαχείρισης των λαϊκών προβλημάτων αναδείχνονται πλέον αναποτελεσματικές.

Η συσσώρευση προβλημάτων, η όξυνση αντιθέσεων και ανταγωνισμών ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Γίνεται πιο έκδηλη η αντίθεση ανάμεσα στις δυνατότητες για κοινωνική ευημερία, που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνικής και στην καπιταλιστική αξιοποίησή της. Θεωρούμε ότι απ' όλη τουλάχιστον τη μεταπολιτευτική περίοδο έχουν γίνει ορατοί οι δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας:

  • Ο ένας είναι ο δρόμος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των καπιταλιστών, σε βάρος του λαού, ο δρόμος της προσαρμογής και υποταγής στις αντεργατικές, αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.
  • Ο άλλος είναι ο δρόμος της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, που μπορεί να δώσει προοπτική για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει υπερταξικός ή τρίτος δρόμος. 'Η θα υπηρετεί τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, το καπιταλιστικό σύστημα ή θα υπηρετεί το λαό και θα έχει προοπτική το σοσιαλισμό.

Το Κόμμα μας, όπως γνωρίζετε, αυτό τον άλλο δρόμο υποστηρίζει και σ' αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να εκφράζεται η λαϊκή συσπείρωση, η συμμετοχή και δημιουργία.

Αγαπητοί σύνεδροι, με επίγνωση της απόστασης που χωρίζει τη δική μας θεώρηση από τη δική σας, αλλά και με αναγνώριση της βαρύτητας που έχει η παρουσία σας στην πολιτική ζωή, σας εύχομαι καλή δουλιά στις εργασίες του συνεδρίου σας».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Σε ρόλο γελωτοποιού με αντικομμουνιστικές χυδαιότητες

Ως τον πιο κατάλληλο χώρο για να δώσει διαπιστευτήρια στην άρχουσα τάξη, επέλεξε το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, από το οποίο εξαπέλυσε μια άθλια επίθεση κατά του ΚΚΕ και των Κομμουνιστών. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του γελωτοποιού των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να απολογηθεί για το παρελθόν του και συγχρόνως να αποκηρύξει οποιαδήποτε σχέση με το ΚΚΕ και την ιστορία του, που του καταμαρτυρούν από διάφορες πλευρές. Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσιο το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ, για να μη λέει πως τον αδικούμε.

«Θα ήθελα να κλείσω με ένα περιστατικό. Την περασμένη Κυριακή το πρωί, διάβασα τη συνέντευξη ενός από τα ηγετικά σας στελέχη σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Συνασπισμού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο, απάντησε: "Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έχει ξεπεράσει την παλιά κομμουνιστική αναφορά του και ο σκοπός του είναι να παρασύρει τον ΣΥΝ όσο πιο κοντά στο ΚΚΕ. Θεωρώ ότι ο ΣΥΝ οδεύει ταχύτατα προς την περιθωριοποίησή του. Αν ο Πρόεδρός του συνεχίσει να κάνει αυτά που κάνει, δε θα υπάρχει ΣΥΝ στην επόμενη Βουλή".

Με ενόχλησε. Οπως ενοχλούν τον καθένα οι απειλές. Μέχρι το βράδυ, που πήγα να φάω στο σπίτι ενός συντρόφου του Συνασπισμού, που είχε παράλληλη εξέλιξη με εμένα μέσα στην Αριστερά και ήμασταν πρόσφατα μαζί στο Πόρτο Αλέγκρε. Μέσα στο σαλόνι του είχε ένα τεράστιο παπαγάλο, που είχε φέρει νεοσσό από την Αργεντινή το 1980. Μου είπε να τον ρωτήσω τι κόμμα είναι. "Πεπίτο, τι κόμμα είσαι;", ρώτησα. "ΚΚΕ", απαντάει. Κοίταξα τον σύντροφό μου με απορία. "Πρώτον", μου λέει, "κανείς παπαγάλος δεν μπορεί να απαντήσει: Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Δεύτερο και κυριότερο, όταν μάθει κάτι ένας παπαγάλος μέχρι δύο ετών, δεν το αλλάζει στα 120 χρόνια που ζει"...

Ολοι εμείς δεν είμαστε παπαγάλοι. Είμαστε άνθρωποι.

Ας κρατήσουμε ζωντανές τις μεγάλες αξίες του σοσιαλισμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας. Και ας ρίξουμε τα στερεότυπα και τις δεσμεύσεις σε μια εποχή που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Πριν μετατραπεί σε διασκεδαστής του συνεδρίου, ο Αλ. Αλαβάνος επιχείρησε να... αποδείξει ότι ο ΣΥΝ δεν είναι δεκανίκι του συστήματος. «Δεν ετεροκαθοριζόμαστε, είπε, ως συμπληρωματική δύναμη κανενός. Αν κατά καιρούς είχε δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, δε ζητάμε ευθύνες από κανένα, μόνο από τον εαυτό μας. Είναι πια όμως η στιγμή αυτή η εντύπωση να διαλυθεί». Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ έθεσε τους άξονες για μια συνεργασία όπου «θα υπάρξει ένα πιο υγιές πλαίσιο και στις μεταξύ μας σχέσεις. Με μεγαλύτερο βάθος και απαλλαγή από εφήμερες εκλογικές σκοπιμότητες».

Απαντώντας στη διατυπωθείσα πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δημιουργία ενός φόρουμ «προβληματισμού και διαλόγου σε μόνιμη βάση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό και άλλες ενδιαφερόμενες δυνάμεις», είπε ότι «κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε βήματα προς μια συνολική πολιτική σύγκλιση» και υποστήριξε ότι αυτά δεν υπάρχουν», για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτό δε σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κτίσουν γύρω τους υψηλά τείχη, να κλειστεί η καθεμία μέσα στο δικό της κάστρο», αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτες τις πόρτες...

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Η συναίνεση πάνω απ' όλα

Από την πλευρά της ΝΔ, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει κάλεσμα για «υπερκομματική αντίληψη πάνω στα μεγάλα ζητήματα» και από κοινού διαμόρφωση των πολιτικών που απαιτούνται.

Συνεχίζοντας στο πνεύμα της συναίνεσης, διαπίστωσε μεν ότι έχουν διαφορές, αλλά «μπορούμε να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις». Στο σημείο αυτό, ανέφερε το παράδειγμα της εκλογής του Κ. Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος πως έτσι «αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι διαχωριστικές γραμμές σ' αυτά τα ζητήματα είναι παρωχημένη πολιτική πρακτική». Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε βαθιά στη συναίνεση, στην ευρύτερη κοινωνική συνεννόηση». Δεν παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα συνέχισε το ωφέλιμο έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για «αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση» και απλώς για «διορθωτικές κινήσεις» που φέρνει με την πολιτική της η ΝΔ.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε: «Σήμερα ο τόπος μας έχει ανάγκη από αξιόπιστα και σύγχρονα κόμματα. Κόμματα που ανθίστανται στα φαινόμενα παθογένειας, που προκαλούν οι εξουσιαστικές σκοπιμότητες, που μπορούν να αφουγκράζονται τις ανησυχίες των πολιτών, που εκφράζουν τις προσδοκίες τους και υπηρετούν τις πραγματικές κοινωνικές και εθνικές ανάγκες. Και μόνο τα κόμματα που έχουν ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον πολιτικό τους λόγο και έχουν ξεπεράσει τις οργανωτικές αδυναμίες τους μπορούν να απαντήσουν θετικά στις σύγχρονες προκλήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ