ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Ολοι στις απεργίες στις 10 και 17 Μάρτη

«Κάντε την κινητοποίηση δικό σας όπλο. Στείλτε το δικό σας μήνυμα και στην κυρίαρχη πολιτική και στη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οργανώστε εσείς τις κινητοποιήσεις μέσα από τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε Κέντρο Υγείας και προνοιακό ίδρυμα. Ενισχύστε την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και με τις ταξικές δυνάμεις που μόνιμα και σταθερά αντιπαλεύουν την πλουτοκρατία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της. Ενισχύστε αποφασιστικά τις ριζοσπαστικές - ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για δημόσια δωρεάν υγεία».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών» ενόψει της αυριανής 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ. Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη και να στηρίξουν τα συλλαλητήρια που οργανώνει σε όλη τη χώρα.

«Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων, προκήρυξε 24ωρη απεργία. Τα αιτήματα όμως που προβάλλει, βρίσκονται σε απόσταση έως και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των γιατρών και αντιπροτείνει ένα νέο γύρο "κοινωνικού" διαλόγου με το υπουργείο Υγείας, για ένα νέο μισθολόγιο. Στο απυρόβλητο δηλαδή η εισοδηματική πολιτική και σε λόγια να βρισκόμαστε...», τονίζει η «Πανεπιστημονική».

Η επίθεση είναι ολομέτωπη. Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των γιατρών και του συνόλου των εργαζομένων, τονίζει η παράταξη. «Μόνο μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του συμβιβασμού που στηρίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην υγεία, την πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, μπορούμε να διεκδικήσουμε από καλύτερες θέσεις τα δικαιώματά μας. Σήμερα χρειάζεται πραγματικός συντονισμός των αγώνων, γι' αυτό και παίρνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες το ΠΑΜΕ», επισημαίνει η «Πανεπιστημονική».

Και καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργίες, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο λαϊκό δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κ.ά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Λογική «επιχειρηματικότητας» και ιδιωτικοποίησης

Καταψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο

Η διεύρυνση της εμπορευματοποίησηςτων υπηρεσιών Υγείας θα σημάνει περαιτέρω αποκλεισμούς για τα φτωχά στρώματα
Η διεύρυνση της εμπορευματοποίησηςτων υπηρεσιών Υγείας θα σημάνει περαιτέρω αποκλεισμούς για τα φτωχά στρώματα
Στη λογική της «επιχειρηματικότητας» στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Με τις διατάξεις του μετονομάζονται τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας σε Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), επέρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων και εφαρμόζονται ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης τάχθηκε κατά της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας» στο χώρο της Υγείας και υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση στο συγκεκριμένο χώρο ολοένα και βαθαίνει. Το ζητούμενο, είπε, είναι η ύπαρξη μιας δημόσιας, καθολικής και δωρεάν Υγείας με την πρωτοβάθμια Υγεία που θα στηρίζεται σε Κέντρα στελεχωμένα με προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Αναφερόμενος στην καθιέρωση των «επικουρικών γιατρών» έκανε λόγο για διάσπαση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και ζήτησε η στελέχωση των νοσοκομείων, που τόσες ελλείψεις έχουν, να γίνει με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Οσο δε για τη μετονομασία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, είπε ότι πρόκειται για αναδιαρθρώσεις οργανωτικού χαρακτήρα.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι οι επικουρικοί γιατροί θα καταθέσουν αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για μόνιμη πρόσληψη έχοντας προβάδισμα λόγω της προϋπηρεσίας που θα έχουν αποκτήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Είπε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται «Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αφού τέτοιο δεν υπήρχε ούτε στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του και χαιρέτησε την προσχώρηση του Γ. Παπανδρέου στην ιδεολογία της «ελεύθερης αγοράς» την οποία, όπως είπε, η ΝΔ έχει ασπαστεί από το ιδρυτικό της συνέδριο.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δωρεάν, δημόσια Υγεία για όλους!

Την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης για δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Λάρισας, (ΕΙΝΚΥΛ), με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο νοσοκομείο, όπως αυτά στην Παθολογική Κλινική, τις οποίες η διοίκηση προσπαθεί να «μπαλώσει» με αγροτικούς γιατρούς. «Στόχος μας - τονίζει - μέσα από την ΕΙΝΚΥΛ είναι η συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που θα θέτει στόχους που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις σύγχρονες απαιτήσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας μέσα από ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας. Σύστημα που θα παρέχει υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο το λαό».

Και υπογραμμίζει: «Εχουμε χρέος έναντι των συμπολιτών μας να αναδεικνύουμε και να παλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας».

Η ΕΙΝΚΥΛ καλεί τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση του νομικού πλαισίου ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων.

Επίσης, τους καλεί να παλέψουν για:

  • Ανάπτυξη δημόσιων - δωρεάν δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.
  • Αμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, για πλήρη κάλυψη των αναγκών και όχι με βάση τον αναχρονιστικό οργανισμό του Νοσοκομείου.
  • Δημιουργία της νέας πτέρυγας (β΄ φάση) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Βελτίωση της υπάρχουσας ξενοδοχειακής υποδομής. Παρεμβάσεις στο χώρο των επειγόντων περιστατικών. Ανάπτυξη κλινικών που λείπουν από το Νοσοκομείο και κρίνονται αναγκαίες για τη λειτουργία του.
  • Οι εφημερίες να πληρώνονται ως υπερωριακή απασχόληση. Να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία ως χώροι ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου ειδικευόμενου να είναι 1.600 ευρώ και η αναμονή στην ειδικότητα να αποτελεί συντάξιμο χρόνο. Να υπάρχει σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
ΕΣΚ ΑμΕΑ
Σήμερα η Ολομέλεια

Συνέρχεται σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα η Ολομέλεια της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΚ ΑμΕΑ) στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Χαλκονδύλη 37, στον 5οόροφο.

Στην εισήγηση που έχει μοιραστεί στα μέλη της παράταξης η Γραμματεία της ΕΣΚ ΑμΕΑ παρουσιάζει τον απολογισμό δράσης της παράταξης το προηγούμενο διάστημα, τη δουλιά της παράταξης για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στο χώρο ενάντια στην πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Μια γραμμή αντιπαράθεσης που γίνεται με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα.

Στην Ολομέλεια θα χαραχτούν οι στόχοι της παράταξης το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επέκταση των συσπειρώσεων, στη συστράτευση στην Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας με τους γονείς και εργαζόμενους στο χώρο της ειδικής αγωγής και πρόνοιας, ώστε να γίνει η Επιτροπή ο αγωνιστικός πόλος στο κίνημα αναπήρων, γονιών και εργαζομένων. Ακόμη, κεντρικό ζήτημα θα αποτελέσει η αναγκαιότητα συστράτευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Επίσης, θα εκλεγεί και νέα Γραμματεία της παράταξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ