ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ολοι στο Κιλελέρ στις 20 Μάρτη!

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις, σήμερα, καπνοπαραγωγών στην Ελασόνα και ντοματοπαραγωγών της Καρδίτσας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση στη Λάρισα για το Κιλελέρ
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση στη Λάρισα για το Κιλελέρ
Την Κυριακή, 20 Μάρτη, στο ματοβαμμένο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων θα γιορτάσει η μικρομεσαία αγροτιά την 95η επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ. Με τη συμμετοχή της στον πανελλαδικό γιορτασμό που διοργανώνει η ΠΑΣΥ θα τιμήσει αγωνιστικά τους ήρωες του Κιλελέρ, δίνοντας υπόσχεση συνέχισης και έντασης της πάλης, για να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Τα στελέχη και μέλη της ΠΑΣΥ, προετοιμάζοντας το γιορτασμό, ξεκινούν εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής. Ταυτόχρονα, παίρνονται πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση πούλμαν, ενώ εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει και σχετική αφίσα.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο γιορτασμό του Κιλελέρ απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη απέναντι στη συνολική επίθεση της πλουτοκρατίας στα λαϊκά στρώματα να οικοδομήσουμε τη λαϊκή συμμαχία εργατών - αγροτών - μικρομεσαίων».

Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες αντιμέτωπους με άλυτα τα προβλήματά τους, που όχι μόνο παραμένουν, αλλά πολλαπλασιάζονται και οξύνονται για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στοχεύοντας στην εξόντωσή τους και στη δημιουργία τσιφλικιών νέου τύπου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των βαμβακοπαραγωγών που αντιδρούν στα νέα σκληρά διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, τα οποία αποφάσισαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗΣ και των Ενώσεων των βαμβακοπαραγωγών περιοχών συμφωνώντας να δοθούν φέτος δικαιώματα καλλιέργειας βαμβακιού γύρω στα 3.520.000 στρέμματα. Ο περιορισμός «χτυπά» τους μικρομεσαίους παραγωγούς, που εξαναγκάζονται να έχουν μια συμπληρωματική απασχόληση, για να μπορέσουν να ζήσουν και γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να τους πετάξει έξω από τη βαμβακοκαλλιέργεια, διότι αν ήθελε να μην τους θίξει, για παράδειγμα θα μπορούσε να αποφασίσει ότι ο περιορισμός αφορά εκείνους που έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα πάνω από 15.000 και 20.000 ευρώ, κι αυτούς που είναι κάτοχοι των λεγόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, πολλοί από τους οποίους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ετσι θα γίνονταν περικοπές π.χ. από μεγαλοδικηγόρους ή μεγαλογιατρούς που έχουν μεγάλες εκτάσεις, ενώ μ' αυτή την απόφαση θα την πληρώσουν οι κάτοικοι της υπαίθρου που έχουν μικρό αγροτικό κλήρο και αναγκάζονται να κάνουν κάποιο άλλο μεροκάματο, για να μπορέσουν να ζήσουν.

Στην Αθήνα οι ντοματοπαραγωγοί

Σε τραγικά αδιέξοδα βρίσκονται και οι ντοματοπαραγωγοί. Στο νομό Καρδίτσας εκατοντάδες είναι οι απλήρωτοι ντοματοπαραγωγοί, οι οποίοι σήμερα θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Απασχόλησης, στην Αθήνα καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που τους αφήνει στο έλεος της ασυδοσίας των ντοματοβιομηχάνων. Ακόμα χειρότερη, όμως, θα είναι η φετινή καλλιεργητική περίοδος, καθώς πάνω από 10.000 στρέμματα στο νομό που είχαν προγραμματιστεί για καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας μένουν «ξεκρέμαστα», ύστερα από την άρνηση των ντοματοβιομηχάνων να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Συγκέντρωση καπνοπαραγωγών

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα και οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αντιδρώντας στον καταστροφικό χαρακτήρα των μέτρων της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις οδηγώντας σε δραματική συρρίκνωση την καλλιέργεια και σε ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες. Η συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαρχίας Ελασσόνας, θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επιπλέον, οι καπνοπαραγωγοί διεκδικούν από την κυβέρνηση την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον ιό που τις προσέλαβε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα αγροτοδικεία καλά κρατούν...

Πέντε μήνες φυλάκιση σε αγρότες Μαντουδίου και Τριάδας Ψαχνών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2002

Μπορεί να κατέρρευσε το κατηγορητήριο της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», στην ακροαματική διαδικασία, ωστόσο οι 32 δικαζόμενοι αγρότες από την περιοχή Μαντουδίου και Τριάδας Ψαχνών, βρέθηκαν με 5 μήνες (εφέσιμη ποινή) φυλάκιση ο καθένας, αφού έτσι αποφάσισαν, κατά τη χτεσινή εκδίκαση της υπόθεσης, οι δύο από τους τρεις δικαστές του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας.

Απόφαση, αντίθετη με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», αλλά και με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, κ. Χατζόγλου, που ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων αγροτών. Εξάλλου και οι τρεις καταθέτοντες μάρτυρες (δύο δήμαρχοι και ο πρώην νομάρχης Εύβοιας) επισήμαναν στις καταθέσεις τους το δίκαιο της αγροτικής κινητοποίησης και τη μη πρόκληση προβλήματος στην κυκλοφορία.

Οι 32 αγρότες κάθισαν στο εδώλιο, μετά από μήνυση της Τροχαίας Χαλκίδας, επειδή στις 11 του Φλεβάρη του 2002, συμμετέχοντας στις παναγροτικές κινητοποιήσεις, πραγματοποίησαν και στη Χαλκίδα πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και στάθμευσαν μπροστά από τη Νομαρχία Εύβοιας για να επιδώσουν το ψήφισμα στον τότε νομάρχη.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Στάθης Λιαγκάκης, αγρότης - συνδικαλιστής, καταγγέλλει κατηγορηματικά την κυβερνητική πολιτική των στημένων αγροτοδικείων που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των αγροτών και τονίζει: «Οπως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έσερναν τους αγρότες στα αγροτοδικεία που έστησαν, έτσι, σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αγρότες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πάντως, η χτεσινή άδικη απόφαση δεν πρόκειται να μας πτοήσει, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης γιατί παλεύουμε για το ψωμί μας και την επιβίωσή μας για να μπορούμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας για να μη μας ξεκληρίσουν. Σε κάθε περίπτωση θα μας βρίσκουν μπροστά τους, μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Κι όμως χρήμα υπάρχει!

Χρήματα για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ δεν έχει η κυβέρνηση, η οποία επικαλείται την ύπαρξη σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος. Το σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, όμως, δεν υφίσταται, όταν η ίδια κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Ετσι, τη στιγμή που υπουργοί της κλαψουρίζουν στα κανάλια ότι κατανοούν το πρόβλημα των συνταξιούχων, αλλά ...δυστυχώς χρήματα δεν υπάρχουν, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» - το οποίο επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες - αναφέρει ότι έχει ήδη υπογραφεί η κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα, σύμφωνα με την οποία, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2005, θα διατεθούν πιστώσεις ύψους 631 εκατομμυρίων ευρώ, για την επιχορήγηση επενδύσεων, που θα υπαχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και για την ενίσχυση επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθούν στα Βαλκάνια, στα πλαίσια του - ΝΑΤΟικής έμπνευσης - Σχεδίου Ανασυγκρότησης Βαλκανίων (ΕΣΟΕΑΒ). Στην περίπτωση όμως των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, τα οποία αφορούν 900.000 συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 800 - 900 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία και παραπέμπει, για τη χορήγηση της πρώτης δόσης, στο β΄ εξάμηνο του... 2006 και μέχρι το 2009. Για όσους, βέβαια, προλάβουν να τα πάρουν...

Αλλά και το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την επιχορήγηση των επενδύσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Βαλκανική Χερσόνησο, από μόνο του συνιστά σκάνδαλο. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου αναπτυξιακού νόμου, είχε δηλώσει ότι, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, το 2005 θα διατεθούν από το ΠΔΕ για ιδιωτικές επενδύσεις ...μόνο 150 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο στη συνέχεια αυξήθηκε στα 450 εκατ. ευρώ, για να καταλήξει τελικά στα 631 εκατ. ευρώ. Από αυτά 560 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για επιχορήγηση επενδύσεων, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά και για επιδοτήσεις του κόστους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στο εσωτερικό της χώρας. Τα υπόλοιπα 71 εκατ. ευρώ αφορούν την οικονομική συνδρομή του καπιταλιστικού κράτους, στην επιδίωξη κατάκτησης από το ελληνικό κεφάλαιο του βαλκανικού ...Ελντοράντο. Από την άλλη, βέβαια, η παρουσία του δυτικού κεφαλαίου στις χώρες αυτές, στόχο έχει την ιμπεριαλιστική εδραίωση σε μια ιδιαίτερα ασταθή και ευαίσθητη περιοχή, όπου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παίζουν διάφορα παιγνίδια σε βάρος των λαών της περιοχής. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι τέτοιας τάξης ποσό, είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί για ιδιωτικές επενδύσεις από το 1990 μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου) είχε διαθέσει το 1995 πιστώσεις για ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 200 δισ. δρχ. και για την τριετία 1995 - 1997 ακόμα 500 δισ. δρχ. Εκτοτε, τα σχετικά ποσά είχαν μειωθεί σημαντικά. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους την καραμέλα της δημοσιονομικής κρίσης, να ανακοινώσει τη διάθεση πιστώσεων μεγαλύτερων από 210 δισ. δραχμές, κάνοντας έτσι πράξη το σύνθημα ότι η ανάπτυξη θα στηριχτεί στον ιδιωτικό τομέα. Με χρήματα φυσικά των Ελλήνων φορολογουμένων...


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ