ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον Εβρο σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές του Ν. Εβρου, σήμερα, Τετάρτη 9/3.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 8.30 το πρωί θα συναντηθεί με το νομάρχη Εβρου.
  • Στις 10.30 π.μ. θα επισκεφτεί το χωριό Λάβαρα.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του μαζικού κινήματος, στο Δημαρχείο Διδυμότειχου.
  • Στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ, στο Δημαρχείο Φερών.
Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

-- Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, διδάκτωρ Νομικής.

- Η Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», διοργανώνει, σήμερα, Τετάρτη, 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «ΟΙΩΝΟΣ», εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Από τον Ευρωτρομονόμο στο Ευρωσύνταγμα», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

-- Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το «Ευρωσύνταγμα», αύριο, Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικάλων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για το «ευρωσύνταγμα» αύριο, Πέμπτη, 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX» στην Καλαμάτα. Εισηγητής θα είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κουτουμάνος για τις θέσεις των κομμάτων και ο Φώτης Ρηγανάκος για τα εργασιακά δικαιώματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Τάκης Γκούζος.

Στα Χανιά

Πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσει το ΚΚΕ στο νομό Χανίων, προκειμένου να ενημερώσει το Χανιώτικο λαό για το Ευρωσύνταγμα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα. Στα πλαίσια αυτά η ΝΕ Χανίων οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο, Πέμπτη 10 Μάρτη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τις θέσεις του ΚΚΕ για το Ευρωσύνταγμα θα παρουσιάσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα στις 9.30, το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα.

Στις 11.30π.μ. θα επισκεφτεί το 2ο ΤΕΕ, να συζητήσει με καθηγητές και μαθητές το θέμα του κτιριακού για το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στην υπουργό Παιδείας.

Στις 12.15 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

-- Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μάρτη στα Παλαιά Ρούματα στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κήρυξε πόλεμο διαρκείας στα λαϊκά συμφέροντα
  • Ολομέτωπη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων για τα επόμενα δύο χρόνια
  • Αγρια λιτότητα και νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές το δίπτυχο της αντιλαϊκής επίθεσης

Ανελέητη επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια κήρυξε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει τα μεγάλα αφεντικά ότι είναι ο συνεπής εκφραστής και διαχειριστής των συμφερόντων τους.

Παράλληλα με την άγρια λιτότητα, που παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2006, ανεβαίνουν οι ρυθμοί υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και της κατεδάφισης των κατακτήσεων των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα μέτωπα: Από το ασφαλιστικό και το ωράριο, μέχρι τις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και την απελευθέρωση των αγορών.

Το μήνυμα, που εξέπεμψε χτες το βράδυ από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών: Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για το κεφάλαιο (για τον επενδυτή είπε επί λέξει), ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να παρατείνει την ανοχή και τη συναίνεση των λαϊκών μαζών, πουλώντας κατά κόρον το παραμύθι της κακής κατάστασης και των αντοχών της οικονομίας, ενώ μοίρασε ψεύτικες υποσχέσεις ότι τάχα υπάρχει ημερομηνία λήξης της αντιλαϊκής επίθεσης στα τέλη του 1996.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, όπως και οι προκάτοχοί του να πλασάρει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη λαίλαπα ως «εθνική ανάγκη»(!) και ότι είναι «προς το καλό όλων». Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, επιχειρώντας να προλάβει δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων φρόντισε να υποσχεθεί ότι οι «μεταρρυθμίσεις» (διάβαζε ιδιωτικοποιήσεις) θα γίνουν με διάλογο, πως θα υπάρξουν μεταβατικές περίοδοι και θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα.

«Πρέπει να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις», ήταν το σλόγκαν που επαναλάμβανε διαρκώς ο πρωθυπουργός, γιατί «πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί».

Από την εισαγωγική ομιλία του, ο Κ.Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, χωρίς βέβαια να χαλαρώσει τη λιτότητα, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% στα τέλη του 2006.

Ειδικότερα, προανήγγειλε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων που υπολογίζει ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των προωθούμενων αποκρατικοποιήσεων «την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ, ώστε να περάσουν πλειοψηφικά στις πολυεθνικές. Εξήγγειλε ακόμα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα κυρίως για την αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ ολοκληρώνονται και οι θεσμικές παρεμβάσεις «για την προώθηση επενδύσεων μεγάλης σημασίας», δίνοντας γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο. Παράλληλα, προχωρά η απελευθέρωση των αγορών ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), καθώς και το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό δεν έκρυψε τη βούληση της κυβέρνησης να το ανοίξει διάπλατα λέγοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του». Ταυτόχρονα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις καθ' όλα βάσιμες ανησυχίες των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι θα τίθεται θέμα ορίων ηλικίας και ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδικά για το Ασφαλιστικό στις τράπεζες, παρότι είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο δήλωσε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρής».

Για την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, επισημαίνοντας ότι «είναι μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνει», γιατί «ο κόσμος τρέχει και εμείς είμαστε ουραγοί στην ανταγωνιστικότητα».

Θέλοντας να προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις, ειδικά από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε καθησυχαστικός:

«Δεν εισηγούμαι ανατροπές, απολύσεις, διωγμούς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μέσα από διάλογο πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει». Ξεκαθάρισε όμως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν αλλάζουμε τίποτα».

Στέλνοντας γενικότερα μήνυμα αποφασιστικότητας, είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά το πρόγραμμά μας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αυτής της διετίας όλα θα είναι καλύτερα». Παράλληλα, ζήτησε «τυφλή εμπιστοσύνη»(!) στην κυβέρνηση γιατί δήθεν «καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μεταφέρονται κατά το λιγότερο δυνατό τα βάρη στον πολίτη»(!).

Επιχείρησε να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για την άθλια μεθόδευση που έγινε για το ΛΑΦΚΑ, λέγοντας ότι δεν είχε άμεση ενημέρωση για την κίνηση του Γούλα, να αποσύρει την προσφυγή του, αλλά υπερασπίστηκε τον εμπαιγμό της καταβολής σε δόσεις.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής απομάκρυνε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν πιστεύει στις συχνές αλλαγές των κυβερνητικών σχημάτων, διαβεβαίωσε δε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική κρίση επικρότησε τα μέτρα αυτοκάθαρσης που έχει πάρει ο Χριστόδουλος, επισημαίνοντας ότι γενικότερα η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Εκκλησία.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο επανέλαβε ότι η συζήτηση για το τελικό καθεστώς στην περιοχή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και να συνάδει με τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Στην Κωνσταντινούπολη η ΚΝΕ

Στη Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί από αύριο, 10/3 έως τις 13/3, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στην 4η Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που φέτος διοργανώνει η Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι επιπτώσεις στη ζωή της νεολαίας. Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών θα πάρουν μέρος επίσης στη διαδήλωση ενάντια στην ΕΕ που διοργανώνει το Πατριωτικό Μέτωπο στις 13 του Μάρτη.

Στο ΤΕΙ Πειραιά

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αύριο, Πέμπτη 10/03 στο ΤΕΙ Πειραιά. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

  • 11.30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά.
  • 12.00: Συνάντηση με τα ΔΣ των συλλόγων Καθηγητών - Εκτάκτων - Εργαζομένων.
  • 13.00: Ομιλία στο Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Θα αποχωρήσει από την ορκωμοσία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, μετά από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως ο ΣΥΝ θα αποχωρήσει από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα προΐσταται, μετά από κυβερνητική πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σύμφωνα με τη δήλωση η πράξη αυτή «υποδηλώνει ακριβώς την έμπρακτη διαμαρτυρία μας ταυτόχρονα με τον αυτονόητο σεβασμό μας προς το πρόσωπο του νέου Προέδρου, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία, καθώς και προς τη Βουλή και το Προεδρείο της».

ΠΑΣΟΚ
Δεν έπεισε...

Για «απολογία» του πρωθυπουργού που «δεν έπεισε ούτε καν αυτούς που θα ήθελαν να πειστούν», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη χτεσινή συνέντευξη του Κ. Καραμανλή.

Ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός καταγράφει ήδη τον πρώτο χαμένο χρόνο με την κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Καραμανλής προαναγγέλλει, όχι μόνο άλλα δύο δύσκολα χρόνια, αλλά και ζητά από τους Ελληνες να τον εμπιστευτούν, διότι στο τέλος της διετίας τα πράγματα θα είναι, λέει, καλύτερα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η ασυνέπεια, η αναξιοπιστία και η ανικανότητά της» και πρόσθεσε ότι «κανένας Ελληνας εργαζόμενος, κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν ένα χρόνο πριν». Ο ελληνικός λαός «ζει τη διάψευση των προσδοκιών του», κατέληξε ο Ν. Αθανασάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ