ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να δοθούν άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις

Καμία δικαιολογία για τη μη κατασκευή των απαραίτητων έργων

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην γίνουν τα απαραίτητα έργα στον Εβρο, ώστε να μην κινδυνεύουν οι καλλιέργειες, τα σπίτια, ο οικιακός και μηχανολογικός εξοπλισμός από τις βροχοπτώσεις και τα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στις περιοχές που πλήγηκαν από τις πλημμύρες. Και πρόσθεσε: «Θα ζητήσουμε άμεσα και θα ελέγξουμε να γίνουν αυτό που λέμε αποζημιώσεις πλήρεις. Δηλαδή, όχι μόνο ό,τι προβλέπει ο ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις και για κείνους οι οποίοι δεν είχαν φυτέψει και επρόκειτο να φυτέψουν. Πρέπει να υπολογιστεί όλο εκείνο το διάστημα, που θα ετοιμάσουν τα χωράφια να επαναλάβουν τη σπορά και την παραγωγή. Μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί ο κύκλος της επόμενης παραγωγής, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις και όχι μόνο αποζημιώσεις, αλλά και οι απαραίτητες ενισχύσεις. Υπάρχουν ζητήματα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, βιοτεχνίες που έχουν πληγεί, δηλαδή η καταγραφή πρέπει να είναι πλήρης.

Εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να δεχτούμε να περιμένουν οι αγρότες δύο και δυόμισι χρόνια να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τα ΠΣΕΑ και την ΕΕ. Θα περιμένουν ίσως και παραπάνω. Επομένως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει ένα κονδύλι και ας πάει μετά να το εισπράξει από την ΕΕ μετά από δύο και δυόμισι χρόνια. Δεν μπορεί να πληρώσει ο απλός κόσμος την αδιαφορία, την ανευθυνότητα και την έλλειψη έργων υποδομής, που βαρύνουν τις κυβερνήσεις».

Εργα στήριξης της αγροτιάς

Επίσης η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως πρέπει να εξαγγελθούν άμεσα ολοκληρωμένα έργα για τη διαχείριση του νερού, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά κλπ., που όμως θα έχουν κριτήριο «να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή στην περιοχή». Οπως είπε, πολύ φοβόμαστε, σε συνδυασμό με τους γνωστούς περιορισμούς στις καλλιέργειες και τη συρρίκνωση, ιδιαίτερα σε ορισμένα είδη της παραγωγής, ότι μπορεί να αποτελέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τη χρυσή ευκαιρία για να μην προχωρήσουν έργα, για να αποθαρρυνθεί ο κόσμος στην παραγωγή.

Επομένως χρειάζονται έργα ολοκληρωμένα, έργα μακράς πνοής και με πρόβλεψη, αν θέλετε, για ακόμη περισσότερο ακραίες καιρικές συνθήκες. Το γεγονός ότι δεν αρκούν τα έργα με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, εμάς δε μας αποθαρρύνει. Νομίζω ότι οι καλές σχέσεις υπάρχουν με τις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει και η συνεργασία, ούτως ώστε να μην θωρακιστεί ο Εβρος, αλλά να θωρακιστεί στενά, αλλά να θωρακιστεί και από τις γύρω περιοχές.

Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα με τη διαχείριση του νερού, είναι το επόμενο μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει και αυτό το έργο αξίζει όσο δέκα Ολυμπιάδες».

Εξάλλου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως η ανάγκη ενίσχυσης του Νομού Εβρου, είναι επιτακτική και για λόγους που σχετίζονται με τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στα Βαλκάνια

Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από φορείς και κατοίκους της περιοχής, τόνισε πως οι εξελίξεις είναι πράγματι ανησυχητικές στα Βαλκάνια. «Αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κοσσυφοπέδιο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Και αν αρχίσουμε σε κάθε περιοχή, όταν υπερτερεί ένα μειονοτικό στοιχείο να κηρύσσεται και αυτόνομο και ανεξάρτητο, πού πάμε; Αν στα Βαλκάνια κυριαρχήσει η ένταση τότε θα μπορεί να έχει και εκβιασμούς, και να μπούμε και σε άλλες καταστάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ