ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη χρήση του Μεγάρου Μουσικής

Ακόμα και το δημόσιο Πάρκο Ελευθερίας παραχωρήθηκε στο ΜΜ, για να κερδίζει από παντού και πάντες
Ακόμα και το δημόσιο Πάρκο Ελευθερίας παραχωρήθηκε στο ΜΜ, για να κερδίζει από παντού και πάντες
Το σημαντικό θέμα της χρήσης του Μεγάρου Μουσικής, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή, Γιώργου Χουρμουζιάδη, στον υπουργό Πολιτισμού, με αφορμή τη διαμαρτυρία των επτανησιακών σωματείων και ομοσπονδιών που κλήθηκαν να πληρώσουν για τη χρήση του χώρου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι οι παραπάνω φορείς αιτήθηκαν να τους δοθεί μια αίθουσα του Μεγάρου, για να γιορταστεί η επέτειος της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, «μια ιστορική στιγμή στην πορεία διαμόρφωσης του ελληνικού έθνους και κράτους». Το Μέγαρο απαίτησε 16.600 ευρώ, συν 18% ΦΠΑ.

«Τα σωματεία αυτά», συνεχίζει ο Γ. Χουρμουζιάδης, «χωρίς την παραμικρή κρατική επιχορήγηση και ενίσχυση δίνουν μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και αξίες, να μελετηθεί η ιστορία των νησιών και να φθάσει στις νεότερες γενιές. Αξιζαν και αξίζουν κάθε προσοχής και ενίσχυσης σ' αυτή τους την προσπάθεια. Το Μέγαρο Μουσικής ουσιαστικά δημιουργήθηκε με κρατικούς πόρους, ενισχύεται συνεχώς με κάθε τρόπο. Μόνο μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2005 του χορηγούνται 15.067.000 ευρώ».

Ο κομμουνιστής βουλευτής ζητά από τον υπουργό να παρέμβει, για να αντιμετωπιστεί θετικά το αίτημα των σωματείων, και «να είναι ανοιχτό το Μέγαρο Μουσικής σε σημαντικές εκδηλώσεις φορέων και οργανισμών χωρίς αμοιβή». Τέλος, ρωτά αν η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα «που τίθεται από διάφορες πλευρές να μην επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ οι ιδιώτες για να αναπτύσσουν δραστηριότητα στον Πολιτισμό, με δεδομένη την πολύ μεγάλη σημασία του για τη διαμόρφωση αντιλήψεων και συνείδησης στους νέους και το λαό γενικότερα».

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αποθρασύνεται το κεφάλαιο

Εσείς βλέπετε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ξενοδόχοι και κυβέρνηση«βλέπουν» ένα «ωραίο μέρος» για συνεδριακό τουρισμό...
Εσείς βλέπετε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ξενοδόχοι και κυβέρνηση«βλέπουν» ένα «ωραίο μέρος» για συνεδριακό τουρισμό...
Τη μετατροπή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων... σε συνεδριακά κέντρα και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων, απαιτεί η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) (!), αναδεικνύοντας και έτσι τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, με την πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αποθρασύνει εντελώς το κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΞΑ, το προεδρείο της συναντήθηκε το Φλεβάρη με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού «με σκοπό να συζητηθούν διάφορα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής». Οι ξενοδόχοι απαίτησαν διεύρυνση του ωραρίου των μουσείων της περιοχής, προσθέτοντας μια ακόμη βάρδια εργασίας (έως τις 10μμ), κάτι που δέχτηκε ο ΕΟΤ!

Πιο επικίνδυνη για την πολιτιστική κληρονομιά είναι η απαίτησή τους για «παραχώρηση εγκεκριμένων πολιτιστικών και ιστορικών χώρων για συνεδριακές εκδηλώσεις»! «Με αφορμή επιστολές και παράπονα ταξιδιωτικών οργανισμών και εταιριών, που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή τους, γιατί ενώ διοργανώνουν σημαντικές εκδηλώσεις και συνέδρια στην Ελλάδα, όποτε προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την παραχώρηση κάποιου αναγνωρισμένου και κατά προτίμηση πολιτιστικού χώρου» (αρχαία θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.) για εκδήλωσή τους, «αυτό ήταν αδύνατο λόγω της άρνησης συνεργασίας των φορέων», δηλώνουν κυνικά οι ξενοδόχοι.

Και συνεχίζουν: «Επειδή η διάθεση κάποιων χώρων, αρχαιολογικών και ιστορικών, για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ήπιας μορφής (συνέδριο, παρουσίαση κλπ.), οι οποίες δεν προσβάλλουν το συγκεκριμένο χώρο και παράλληλα εξασφαλίζουν ένα σημαντικό έσοδο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη βελτίωση και αναβάθμισή του, είναι πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη σε όλες τις τουριστικές χώρες, η ΕΞΑ πρότεινε στην ηγεσία του ΕΟΤ τη σύσταση ειδικού γραφείου, στα πλαίσια του ΕΟΤ, διεκπεραίωσης της ανάλογης ζήτησης, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν είναι ευκαταφρόνητη. Η προβολή αυτών των εκδηλώσεων διεθνώς αποτελεί μια σημαντική έμμεση πολιτιστική προβολή της χώρας μας, την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να απορρίπτουμε. Ο ΕΟΤ δεσμεύτηκε να εξετάσει την παραπάνω πρόταση»!

Εκτός από το κύριο, δηλαδή την πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (μην ξεχνάμε πως και το ΥΠΠΟ έχει επιδείξει «ευαισθησία» στις διαφημιστικές ανάγκες των μονοπωλίων), προκύπτουν και ερωτήματα για το ποιο ρόλο επιφυλάσσει τελικά η κυβέρνηση στο ΥΠΠΟ, αφού από τα παραπάνω φαίνεται ως... ο «αρμόδιος» για τα μνημεία ο ΕΟΤ!

Η «γλώσσα» των εργαλείων

«Εργαλεία των τεχνών - Η τέχνη των εργαλείων, Από την Αναγέννηση στη βιομηχανική εποχή» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Νέο Πολυδύναμο Κέντρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Η έκθεση πραγματεύεται το θέμα του εργαλείου, όπως αυτό γίνεται ευρύτερα αντιληπτό, ως όργανο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στις διάφορες δραστηριότητές του - καλλιτεχνικές, επαγγελματικές, οικιακές ή προσωπικές. Παράλληλα προβάλλει τη διπλή φύση του εργαλείου: σύνεργο αλλά και προϊόν δουλιάς, μέσο δημιουργίας, αλλά και δημιούργημα, υποκείμενο των τεχνών, αλλά και αντικείμενό τους.

Τα εκθέματα προέρχονται από δύο σημαντικές ελβετικές συλλογές: Την ιδιωτική συλλογή του Luigi Nessi από το Λουγκάνο του Τιτσίνο και τη δημόσια συλλογή του Μουσείου Ωρολογοποιίας της La Chaux-de-Fonds, στα Ουράλια όρη. Η έκθεση είναι οργανωμένη σε εννέα χρονολογικές και ειδολογικές ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν το θέμα «εργαλείο» από διαφορετικές πλευρές. Στις οκτώ πρώτες, τα εκθέματα αναφέρονται στην ξεχωριστή ευφυΐα του τεχνίτη - πρωταγωνιστή ενός πλούσιου παρελθόντος, ενώ η τελευταία ενότητα παρουσιάζει σπάνια και περίτεχνα ρολόγια του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, εφοδιασμένα με σύνθετους μηχανισμούς, τα οποία προέρχονται από το Διεθνές Μουσείο Ωρολογοποιίας. Πρόκειται για επισμαλτωμένα ή εγχάρακτα ρολόγια, ρολόγια με κουδούνισμα ή εξοπλισμένα με χρονογράφο. Παράλληλα με την έκθεση (διάρκεια έως 10/6), θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3671.043, 210.3671.044.

«Ολα καλά» !!!

«Στο ΥΠΠΟ, γίνεται πάρα πολύ σοβαρή δουλιά», είπε στην προχτεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κ. Καραμανλής. Το μόνο «συγκεκριμένο» που πρόσθεσε ήταν ότι... η «Ακαδημία Τεχνών» θα στεγαστεί στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στα Λιόσια.

Πέραν του γεγονότος ότι πριν μερικούς μήνες υποσχέθηκε «τρεις Ακαδημίες Τέχνης», προχτές δε μίλησε για το νομικό και λειτουργικό καθεστώς της «Ακαδημίας», αν έστω ετοιμάζεται σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς φορείς του τόπου, και τι θα είναι αυτό το ίδρυμα.

Είπε για «ουσιαστική συμμετοχή» και «συλλογική προσπάθεια όλων» στο ΥΠΠΟ, αποφεύγοντας, φυσικά, να αναφερθεί στο «πογκρόμ» απολύσεων των συμβασιούχων του υπουργείου, απολύσεις που συνοδεύτηκαν και με ξύλο από τα ΜΑΤ έξω από το ΥΠΠΟ. Ανούσια ήταν και η αναφορά του στις ανακαινίσεις μουσείων και στη δημιουργία νέων, αφού αποτελούν έργα ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα που «τρέχουν» επί χρόνια. Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, που θα περίμενε κανείς ότι θα αποτελεί την προπαγανδιστική «ναυαρχίδα» του.

Αντίθετα επανέλαβε «θα» για τα - αναμενόμενα επί ένα χρόνο - νομοσχέδια για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, τον καινούριο αρχαιολογικό νόμο και τα πνευματικά δικαιώματα, τα οποία «αποτελούν τεράστια εκκρεμότητα που είναι μια πληγή στο σώμα των δημιουργών στην Ελλάδα». Να θυμίσουμε ότι στο σχέδιο του νέου Οργανισμού, ήδη, αντιτέθηκαν με φραστική οξύτητα οι αρχαιολόγοι, ενώ, δεδομένου του κυβερνητικού προσανατολισμού για μετατροπή του πολιτισμού σε «πλεονέκτημα» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για το περιεχόμενο του νέου αρχαιολογικού νόμου και του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» μέσα σε ένα χρόνο να έρθει σε έμμεση ή άμεση αντιπαράθεση με το σύνολο, σχεδόν, των καλλιτεχνικών φορέων και μείωσε σε ποσοστά και πραγματικά ποσά τα κονδύλια του πολιτιστικού προϋπολογισμού.

Σε ανακοίνωσή της, για τις δηλώσεις Καραμανλή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ, «ρωτά» - ρητορικά - τον πρωθυπουργό αν γνωρίζει πως ο αρμόδιος υφυπουργός του δεν έχει συναντήσει κανέναν φορέα, αγνοώντας «επιδεικτικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων» και δεν ακούει «τις θέσεις των ανθρώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο νόμο. Γνωρίζει, άραγε, ο κος Πρωθυπουργός, πως στους διαδρόμους του Υπουργείου κυκλοφορούν με τη μορφή "ενημερωτικών σημειωμάτων" προσχέδια του Νέου Οργανισμού, που περιέχουν απαξιωτικές έως υβριστικές αναφορές για τους εργαζόμενους;», σημειώνει η ΠΟΣΥΠΠΟ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ, με αφορμή τα 80χρονα του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη (γεννήθηκε στις 9/3/1925), οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Χανίων (11/3, 6 μ.μ.), με ομιλητές πανεπιστημιακούς καθηγητές, φιλολόγους, άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Συμμετέχουν οι: Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή, Μίλτος Πολυβίου, Παναγιώτης Μουλλάς, Βαρβάρα Περράκη, Αντεια Φραντζή, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Αλίκη Καγιαλόγλου, Λάκης Παπαστάθης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ