ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Να βάλει πλάτες» το κόμμα

Να βάλουν «πλάτη» πιο αποφασιστικά στις κυβερνητικές επιλογές, ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τα κομματικά στελέχη, μαζεύοντας δυνάμεις, ενόψει της έντασης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που προανήγγειλε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το 2005 είναι χρονιά βασικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι για πρώτη χρονιά η κυβέρνηση τα πήγε καλά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει το καλύτερο.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διάψευση των προσδοκιών στη βάση του κόμματος και την ένταση της επερχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τον ισχυρισμό ότι η ΝΔ γνώριζε τα κρυφά χρέη και τα ελλείμματα, ωστόσο η δημοσιονομική απογραφή έδειξε πόσο τεράστια είναι. Επέμεινε ότι εφαρμόζεται, τάχα, η «πολιτική της ήπιας προσαρμογής», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτό δε σημαίνει πως δε θα ταράξουμε τα νερά και ότι δε θα ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο του κόμματος, λέγοντας ότι δεν έπεται των εξελίξεων και ότι ο ρόλος του είναι εμπροσθοβαρής και, όπως τόνισε, αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Περισσότερο σαφής για το ρόλο του κόμματος ήταν ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε ευθέως ότι το κόμμα πρέπει «να βάλει πλάτη», ζητώντας μάλιστα να αλλάξει «η θεσμική συμπεριφορά του κόμματος».

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ συζητήθηκε και η προετοιμασία της συνεδρίασης της ΚΕ στις 17 και 18 Μάρτη.

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, επικρότησε την πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου και συστρατεύθηκε για την υλοποίησή της. «Ο πρωθυπουργός είπε τα πράγματα όπως είναι στον ελληνικό λαό και ανήγγειλε την πολιτική για την επόμενη διετία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μια διετία που θα είναι αναμφισβήτητα δύσκολη και στην οποία θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους».

Στο πλάι του πρωθυπουργού στάθηκε και ο Μ. Εβερτ, ζητώντας από τον ελληνικό λαό να κάνει υπομονή τρία ακόμα χρόνια, οπότε «τα πράγματα θα μπουν σε σωστή ρότα». «Η Νέα Δημοκρατία όταν εξελέγη δεν είπε ότι θα τα φτιάξει όλα σε δύο χρόνια, ούτε μπορούσε να το πει αυτό, διότι θα έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό», δήλωσε στον «9,84».

«Ζυμώνουν» την κατάργηση του εφάπαξ

Την κατάργηση του εφάπαξ πρότεινε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Θ. Πάγκαλος, υποδεικνύοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και σημειώνοντας συγχρόνως ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει την έγκριση του ΠΑΣΟΚ.

Η χτεσινή τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου στον «Αντένα» για το εφάπαξ, μπορεί να αξιοποιήθηκε από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευαγ. Αντώναρο σαν πρόσχημα για να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν «υπερασπιστή» των εργασιακών δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι «αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι η δήθεν κοινωνική ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο μεγάλα λόγια», αλλά ουσιαστικά άνοιξε ένα ακόμα δρόμο για το χτύπημα και των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων, στο πλαίσιο ακριβώς που παρουσίασε προχτές ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι «έπεσαν οι μάσκες», κάλεσε «τον κ. Παπανδρέου να δηλώσει, αν υιοθετεί τις απόψεις που εξέφρασε ο στενός του συνεργάτης». Λίγη ώρα αργότερα ο Θ. Πάγκαλος επιχειρώντας να... ανασκευάσει τη δήλωσή του, δήλωσε ότι πρόκειται για «προσωπική του άποψη» και κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «για επιπολαιότητα και προσπάθεια πρόκλησης πολιτικών εντυπώσεων».

Ανέφερε ότι αυτή η «προσωπική άποψη» δεν «έχει συζητηθεί ποτέ στο ΠΑΣΟΚ» και χαρακτήρισε «άνθρακες το θησαυρό που ανακάλυψε η κυβέρνηση».

Βέβαια, παρά το... θεωρητικό της άποψης, ο Θ. Πάγκαλος, με νόημα πρόσθεσε ότι αν αυτό εφαρμοστεί «θα ισχύσει γι' αυτούς που θα εργαστούν μετά την κατάργηση του θεσμού. Οι νυν εργαζόμενοι υπάγονται στις σήμερα υφιστάμενες διατάξεις».

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, με τον Ευαγ. Αντώναρο αρχικά να δηλώνει ότι «αν ο κ. Πάγκαλος έχει δύο απόψεις, μία προσωπική και μία ως συντονιστής Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αυτό αφορά τον ίδιο» και να προσθέτει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να σιωπά για το μείζον αυτό θέμα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, ανέφερε ότι «παρά την απάντηση του Θ. Πάγκαλου, ότι τέτοια θέση για το εφάπαξ ουδέποτε έχει συζητηθεί στο ΠΑΣΟΚ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέρχεται. Νομίζει ότι μπορεί να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα, μήπως και ξεχαστεί η κυβερνητική επιτυχία της πρωθυπουργικής συνέντευξης». Μάλιστα οξύνοντας τη φραστική κόντρα πρόσθεσε: «Ας μην ανησυχεί ο εκπρόσωπος για το εφάπαξ του. Θα το πάρει κανονικά. Αρκεί η κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει προλάβει να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Η αλήθεια και ο Κ. Καραμανλής

«

Δε σας έκρυψα την αλήθεια, δε θα το κάνω ποτέ». Μεγάλη κουβέντα στη συνέντευξη Τύπου από τον Κ. Καραμανλή, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται... στην αλήθεια. Γιατί την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός κατέφευγε σε πελώρια ψέματα για να δικαιολογήσει το μονόδρομο της λιτότητας και της κατεδάφισης των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Τερατώδες ψέμα ειπωμένο από τα πρωθυπουργικά χείλη είναι ότι τάχα η οικονομία δεν αντέχει για να δοθούν περισσότερα στους οικονομικά ασθενέστερους. Ουδέν αναληθέστερο. Τα στοιχεία, μόνο από τον πρώτο χρόνο της γαλάζιας διακυβέρνησης, είναι αποστομωτικά. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων από 35% σε 25% που προβλέπει ο γαλάζιος φορολογικός νόμος σημαίνει ότι χαρίζονται στο κεφάλαιο περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης με τον «αναπτυξιακό» νόμο χαρίζονται ακόμα 500 εκατ. ευρώ, στο όνομα των επενδύσεων που όμως ποτέ δε γίνονται. Την ίδια στιγμή, η οικονομία αντέχει 4-5 τράπεζες να βγάζουν κέρδη 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2004 και να παρουσιάζουν έσοδα 4,5 δισ. ευρώ μόνο από τόκους(!), δηλαδή από τη νόμιμη ληστεία των λαϊκών μαζών.

Η αλήθεια λοιπόν, είναι ότι η οικονομία δεν αντέχει όταν πρόκειται για τα αιτήματα και τις ανάγκες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών. Και ακριβώς αυτήν την αλήθεια επιχείρησε να κρύψει ο Κ. Καραμανλής. Είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να άρουν οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη τους και την ανοχή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εκφραστές της.


Π.Κ.

Στο ΤΕΙ Πειραιά

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα, Πέμπτη 10/03, στο ΤΕΙ Πειραιά. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

  • 11.30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά.
  • 12.00: Συνάντηση με τα ΔΣ των Συλλόγων Καθηγητών - Εκτάκτων - Εργαζομένων.
  • 13.00: Ομιλία στο Αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ