ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Καλεί την κυβέρνηση σε ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης

Κριτική από τα «δεξιά» στην προσπάθειά τους να ανοίξουν το δρόμο στη ΝΔ, προκειμένου να εντείνει τους ρυθμούς στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στην άσκηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, άσκησαν οι συντονιστές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους κυβερνώντες ότι δεν είναι τόσο... δεξιοί όσο θα έπρεπε.

Μεταξύ άλλων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, γιατί ακόμα δεν έχει ανοίξει το Ασφαλιστικό, έστω και με την εφαρμογή των νόμων Ρέππα. Εγκάλεσαν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην απελευθέρωση του τομέα ενέργειας. Επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την «οπισθοδρόμηση» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, φτάνοντας στο σημείο να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν ευθύνες από τη ΝΔ για την αναβολή δυο επισκέψεων υπουργών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα!

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, προχώρησαν σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου και με τίτλο της συνέντευξης «Τι έλεγαν, τι έκαναν», έσπευσαν επί της ουσίας να διεκδικήσουν το ρόλο του καλύτερου υπερασπιστή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και του πιο γνήσιου τέκνου της «νέας τάξης».

Ο Θ. Πάγκαλος, υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι είναι «ανάξιος να κυβερνήσει». Ο ίδιος, αναφερόμενος στην προχτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε «κολοσσιαίο ψεύδος» την αναφορά του ότι υπάρχει «μείωση των δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ», το οποίο, όπως είπε, «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα». Μάλιστα, ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μείωση των δαπανών, «αλλά αύξηση κατά 10%» και ότι το έλλειμμα της χώρας έχει «εκτιναχτεί στο 6,5%».

Κατηγορούν την πολιτική τους...

Θέλοντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν γνησιότερο εκφραστή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο Χρ. Παπουτσής, υπεύθυνος Παραγωγής και Εμπορίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ένα νεοφιλελεύθερο κρεσέντο ο Χρ. Παπουτσής εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. «Εδώ και ένα χρόνο εγκαλούμε την κυβέρνηση για τη σημαντική καθυστέρηση που έχει δείξει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε σχέση με την εφαρμογή των νόμων και της κοινοτικής νομοθεσίας, να προβεί στις διαδικασίες της απελευθέρωσης», στο χώρο της ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Παπουτσής.

Την ίδια στιγμή, εντελώς υποκριτικά, έχυσε «κροκοδείλια δάκρυα» για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «ξεπούλημα». Προφανώς, ο ίδιος δε γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις που ψήφισε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γιατί μέσα σ' αυτό το κείμενο διατυπώνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του κόμματός του για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί επίσης ο ίδιος να μη θυμάται ότι το ξεπούλημα κερδοφόρων τομέων της δημόσιας περιουσίας το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρ. Παπουτσής τάχτηκε επίσης κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, επειδή όπως είπε «είναι μία επιλογή που συνθλίβει τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις», αλλά παράλληλα ο ίδιος δεν ανέφερε ότι οι μικρομεσαίοι είχαν «ξεζουμιστεί» από την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σήμερα δέχονται το τελικό χτύπημα από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη ΝΔ.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Τσούρας, υπεύθυνος για τον τομέα Απασχόλησης, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και Μεταφορών, κινδυνολογώντας και κάνοντας λόγο για «δυσάρεστες περιπέτειες», δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δείχνει «ακινησία και απραξία». Τα αφήνει όλα, ανέφερε ο ίδιος, «δεν υλοποιεί τίποτα, ούτε καν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, που κατά αλλεπάλληλες δηλώσεις και του κ. Καραμανλή και των υπουργών του, εκ των υστέρων έχουν αποδεχτεί»...

Χάσαμε τις... επαφές μας με τις ΗΠΑ

Η Αν. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι το «μόνο νέο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής είναι η αδιαφορία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Ρωσία για κάθε επίσημη επαφή με την Αθήνα». Μάλιστα όπως υπενθύμισε η ίδια σε σχέση με τις ΗΠΑ, «μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2004, οι Ηνωμένες Πολιτείες δυο φορές ανέβαλαν ανακοινωμένη επίσκεψη υπουργού στην Ελλάδα» και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κλείσει «ένα ραντεβού με τον Μπους για να υπάρξει μια επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία φαίνεται ότι δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο»...

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε «συναποφασίζει» ούτε «συνδιαμορφώνει» την πολιτική της ΕΕ, όπως υποστήριξε ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ, αφού όπως είπε «απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις για την Ατζέντα της Λισαβόνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Αναφερόμενη στον τομέα της άμυνας, έκανε λόγο για αδυναμία χειρισμών, αλλά απέφυγε να ασκήσει κριτική για την αλλαγή του «αμυντικού δόγματος», κάτι πολύ φυσικό, αφού αυτό κινείται στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα της «νέας τάξης».

Τώρα καταγγέλλουν την «κομματικοποίηση» του κράτους

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστάτησε στη δημιουργία του «κομματικού κράτους», σήμερα να ασκεί δήθεν «αυτοκριτική» γι' αυτή την πολιτική του, αλλά χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, συντονιστής Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δεν έχασε την ευκαιρία να επικρίνει την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «σε μια νύχτα εξανδραπόδισε 25.000 στελέχη της διοίκησης, για να τα αντικαταστήσει σταδιακά από κομματικά προσκείμενους».

Παραγνωρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησαν στο διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, η Μαρία Δαμανάκη, συντονίστρια του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «παρείχε πλήρη κάλυψη στον Αρχιεπίσκοπο», υποστηρίζοντας «την αυτοκάθαρση που προωθεί στην Εκκλησία».

Η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει «αν θα γίνει έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας» και με «την αποσαφήνιση των διακριτών ρόλων Κράτους και Εκκλησίας». Η Μ. Δαμανάκη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ» και ότι «υπονομεύει τον εθνικό διάλογο», αλλά πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα αποχωρήσει ακόμα απ' αυτόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ