ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Ολα ... ερήμην του ελληνικού λαού!
  • Επεισοδιακή η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση
  • Κυβερνητική παλινωδία για τον τρόπο κύρωσης της ευρω - συνθήκης

Με τακτικές κινήσεις και νομικίστικους ελιγμούς επιχείρησαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αποκρύψουν την πολιτική τους σύμπνοια για την υπερψήφιση της συνθήκης για το «ευρωσύνταγμα», χωρίς την ενημέρωση και την εκφρασμένη γνώμη του ελληνικού λαού, στην πρώτη επεισοδιακή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα!

Η κυβέρνηση εξέπληξε ...δηλώνοντας αρχικά άγνοια για τη συνταγματική βάση κύρωσης της συνθήκης και επιχειρώντας να την «περάσει» ως μια απλή διακρατική συμφωνία, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι προτείνει την κύρωσή της με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ενώ ο Ε. Βενιζέλος έθεσε ευθέως θέμα υπεροχής ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος έναντι του ελληνικού. Πρώτιστο θέμα είναι η ενημέρωση και η γνώμη του ελληνικού λαού για τη συνθήκη δήλωσαν στον αντίποδα οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ξεκαθαρίστε τη θέση σας

Την απαίτηση να ξεκαθαρίσει τόσο η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τη θέση τους, τόσο απέναντι στη συνθήκη όσο και στις πολιτικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό πρώτα και κύρια για τον ίδιο το λαό. Αν θα ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνθήκης, και αν του δίνεται η ευκαιρία να αποφασίσει αν θα εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα σε έναν οργανισμό όπως η ΕΕ», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, ώστε «να έχει αυτός το λόγο της απόφασης». Οπως χαρακτηριστικά είπε «η διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση πραγματικά θέτει αυτό το σοβαρό ζήτημα στους 4 τοίχους της Βουλής».

Οσον αφορά στις διαδικασίες διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής συνθήκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η συνθήκη θεσπίζει ευρωπαϊκό Σύνταγμα και αυτό προϋποθέτει συντακτική συνέλευση. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Ηταν διορισμένη η συνέλευση από την Κομισιόν», διευκρινίζοντας πως «το ΚΚΕ αποκλείστηκε από αυτή τη συνέλευση που εσείς την αποκαλείτε συντακτική». Οπως είπε το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα» «είναι μια απλή διεθνής συνθήκη και δε θεσπίζει κρατική οντότητα» και «αν εσείς θεωρείτε ότι είναι ευρωσύνταγμα και υπερισχύει του δικού μας συντάγματος πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «έχει ευθύνες το ΠΑΣΟΚ για το πώς επικύρωσε τις προηγούμενες συνθήκες και ιδίως τη συνθήκη του Μάαστριχτ». Τέλος, αναφερόμενος στα προβλεπόμενα από την παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι «αυτή η ευρω-συνθήκη χτυπά και τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις λειτουργίες του πολιτεύματος όπως και την ισότητα».

Στη δική της παρέμβαση η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι η συνθήκη για το ευρωσύνταγμα «δεν είναι αντικείμενο μαθήματος συνταγματικού δικαίου», ζητώντας «να γίνει συζήτηση μπροστά στον ελληνικό λαό».

Τρεις θέσεις

Με τρεις διαδοχικές διαφορετικές «θέσεις» εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής. Αρχικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης δήλωσε αναφορικά με το άρθρο του Συντάγματος που θα καθορίσει τη διαδικασία ψήφισης της συνθήκης ότι «δεν έχει θέση για το θέμα». Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι η συνθήκη θα κυρωθεί όπως οποιαδήποτε άλλη διακρατική συνθήκη με τις διαδικασίες της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος. Στη συνέχεια, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος που προβλέπει πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι «η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δε θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 28 που απαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την κύρωση της συνθήκης και ταυτόχρονα ορίζει «μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα». Τη θέση αυτή υποστήριξαν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε την όλη συζήτηση και με το άρθρο 1-6 της συνθήκης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όπου όπως είπε «σαφώς θεσπίζει την υπεροχή του ευρωπαϊκού συντάγματος», σε σχέση με τα εθνικά συντάγματα.

Οσον αφορά στο Συνασπισμό, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, «επιλέγετε να κυρώσετε τη σύμβαση με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία», σημειώνοντας ότι «ελαχιστοποιούμε τα πολιτικά προαπαιτούμενα που πρέπει να υπάρχουν» και τασσόμενος υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.


Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ. Ετσι:

-- Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα», σήμερα, Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικάλων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για το «ευρωσύνταγμα» σήμερα, Πέμπτη, 10 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα. Εισηγητής θα είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κουτουμάνος για τις θέσεις των κομμάτων και ο Φώτης Ρηγανάκος για τα εργασιακά δικαιώματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Τάκης Γκούζος.

Στα Χανιά

Πολύμορφη δραστηριότητα αναπτύσσει το ΚΚΕ στο νομό Χανίων, προκειμένου να ενημερώσει το χανιώτικο λαό για το «ευρωσύνταγμα», αλλά και τα γενικότερα ζητήματα. Στα πλαίσια αυτά η ΝΕ Χανίων οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα, Πέμπτη, 10 Μάρτη, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τις θέσεις του Κόμματος για το «ευρωσύνταγμα» θα παρουσιάσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα στις 9.30, το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα.

Στις 11.30π.μ. θα επισκεφτεί το 2ο ΤΕΕ, να συζητήσει με καθηγητές και μαθητές το θέμα του κτιριακού για το οποίο το ΚΚΕ έχει καταθέσει ερώτηση στην υπουργό Παιδείας.

Στις 12.15 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

-- Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 11 Μάρτη, στα Παλαιά Ρούματα στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση για το ευρωσύνταγμα διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη Λάρισας, στο μέγαρο των δικηγόρων (Πατρόκλου και Δευκαλίωνος γωνία». Θα μιλήσει η Ελένη Ζαφειρίου, μέλος του Κέντρου Νομικής Αλληλεγγύης, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ