ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΠ
Κατέστρεψαν έγγραφα που αφορούσαν τον Βαβύλη

Τους προκατόχους του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «έδειξε» χτες ο Γ. Βουλγαράκης. Σχετική ανακοίνωση του ΥΔΤ επισημαίνει πως μετά από τη διεξαγωγή ΕΔΕ, προέκυψε ότι τα έγγραφα που αφορούν τον καταζητούμενο Α. Βαβύλη και τα οποία αποδίδονται στην ΕΥΠ, όπως και σειρά άλλων εγγράφων «καταστράφηκαν την 13/3/2000, υπό συνθήκες που παρεκκλίνουν των διατεταγμένων και ισχυόντων». Εκείνη τη χρονική περίοδο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες «Το Βήμα» είχε δημοσιεύσει έγγραφο το οποίο είχε συνταχθεί τον Οκτώβρη του 1996 και ανέφερε ότι ο Α. Βαβύλης ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Το έγγραφο είχε συνταχθεί από τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γ. Χριστοφαρεΐζη και είχε σταλεί στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο με την ένδειξη να ενημερωθεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (σ.σ. τότε ήταν ο Γ. Ρωμαίος). Οι τελευταίοι με δηλώσεις τους έχουν υποστηρίξει πως ποτέ δεν ήρθε στα χέρια τους τέτοιο έγγραφο.

Αμέσως μετά την εμφάνιση των σχετικών δημοσιευμάτων διατάχθηκε αρχική έρευνα, από την οποία δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη των σχετικών εγγράφων στο αρχείο της ΕΥΠ. Τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε εντολή στον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή, να διατάξει ΕΔΕ για να διερευνηθεί η υπόθεση. Ο διοικητής της ΕΥΠ έδωσε εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η γνησιότητα ή μη των εγγράφων αυτών, αλλά δε βρέθηκαν τα έγγραφα.

Προχτές υποβλήθηκε ο φάκελος της ΕΔΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και χτες, με βάση τα στοιχεία του πορίσματος, στάλθηκε ο φάκελος στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Πολιτικά Θέματα» αναφέρεται ότι η ομάδα του Α. Βαβύλη άπλωνε ένα μεγάλο δίκτυο μεταξύ Ισραήλ και κάτω Ιταλίας, με πολύ γερές προσβάσεις, όμως, στην ελλαδική Εκκλησία. Υποστηρίζει ότι η Μοσάντ με την υπόθεση Α. Βαβύλη «χτύπησε» τον πατριάρχη Ειρηναίο, τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τους Παλαιστίνιους και ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στο Ισραήλ. Επίσης, Ο Α. Βαβύλης προσπάθησε να δημιουργήσει επιχειρηματική μονάδα στη δυτική ακτή της Ελλάδας με έδρα την Πάτρα. Σημαντική παράμετρος ήταν ο συνεταιρισμός του Α. Βαβύλη με τον Αλβανό επιχειρηματία των «πυραμίδων» Βεχμπί Αλιμουτσάι και την επένδυση που έκαναν σε μέσα συγκοινωνίας τα οποία πραγματοποιούσαν δρομολόγια μεταξύ Ισραήλ και Αλβανίας. Ηταν η περίοδος που τη γειτονική χώρα επισκέπτονταν μέλη ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων και οι κινήσεις αυτές, ίσως, να εξυπηρετούσαν τη συλλογή στοιχείων. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα δεν εξέδωσε στη Ρωσία τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Γ. Γκουσίνσκι, αλλά τον άφησε να γυρίσει στο Ισραήλ, το τελευταίο, εντελώς συμπτωματικά, αναγνώρισε τον Ειρηναίο ως πατριάρχη Ιεροσολύμων.

X. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Πιθανές ευθύνες σε δημόσιες αρχές

Σαφείς αιχμές για προστασία του διαβόητου πλέον καταζητούμενου Βαβύλη, από υπηρεσίες του Δημοσίου, άφησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Τζαμτζή ο υφυπουργός είπε μεν ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συλληφθεί ο Βαβύλης, αλλά πρόσθεσε: «Ισως όμως, οι διασυνδέσεις του διεθνώς - πιθανώς - αλλά και μέσα στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση να είναι τέτοιες που υπάρχει αδυναμία, προς το παρόν, σύλληψής του». Ο Χ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Βαβύλης θα συλληφθεί και τότε είπε «θα δούμε τι θα μας πει ο ίδιος και πού μπορεί να φθάσει η έρευνα».

Περιγράφοντας την προσωπικότητα του Βαβύλη ο υφυπουργός έκανε λόγο για μια «περίεργη και σκοτεινή προσωπικότητα, σαφώς εγκληματική, η οποία είτε εξαπατούσε, είτε συναλλασσόταν, είτε προστατευόνταν από δημόσιες υπηρεσίες». Επεκτείνοντας το συλλογισμό του για «προστασία» του Βαβύλη είπε υπαινικτικά ότι «ίσως μάλιστα τη σύλληψή του να την απεύχονται περισσότερο και από τον ίδιο κάποιοι άλλοι».

Κατά τον Χ. Μαρκογιαννάκη είναι περίεργο το γεγονός, ότι ενώ από το 1994 ο Βαβύλης καταζητούνταν από την Ιντερπόλ εν τούτοις όχι μόνο δεν έγινε καμία ενέργεια για τη σύλληψή του, αλλά ο καταζητούμενος συναλλασσόταν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και επιχείρησε να βγάλει διαβατήριο με το πραγματικό του όνομα. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι κάποιος προφανώς τον πληροφόρησε ότι το όνομά του είναι καταχωρημένο στις εξόδους της χώρας και στη συνέχεια ο Βαβύλης έβγαλε διαβατήριο με το όνομα Απόστολος Φωκάς.

Για να προλάβει διάφορες «ερμηνείες», χτες το απόγευμα το γραφείο του Χ. Μαρκογιαννάκη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η αναφορά του υφυπουργού σε πιθανές διασυνδέσεις του Απ. Βαβύλη με πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης «είναι προφανές ότι αφορά μόνο το παρελθόν». Εκφράζεται δε η βεβαιότητα ότι η σύλληψη του Απ. Βαβύλη «είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί».

Τυχοδιωκτικές αλλαγές δογμάτων και συνόρων

Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η κυβέρνηση Καραμανλή προσαρμόζει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας στο «δόγμα Μπους», συμμετοχή δηλαδή στους προληπτικούς πολέμους και στη σταυροφορία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την «προώθηση της δημοκρατίας» ανά τον κόσμο.

Πριν από δέκα μέρες, το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε την αλλαγή του αμυντικού δόγματος, αναδεικνύοντας ως πρώτη απειλή για τη χώρα την τρομοκρατία και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές», αναβιώνοντας τον από «βορράν κίνδυνο». Αμεση συνέπεια του νέου τρομο-δόγματος είναι να τεθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που συντονίζουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», με επεμβάσεις σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε την πάγια θέση της ηγεσίας της περί μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και γενικότερα. Ο Γ. Κουμουτσάκος ουσιαστικά ομολόγησε ότι αυτό ήταν το νέο δόγμα, με το οποίο κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής στην πρόσφατη βαλκανική περιοδεία του. Απαντώντας σε ερώτημα αν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η ελληνική θέση περί μη αλλαγής των συνόρων στην περιοχή, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μία αρχή, η οποία δεν έχει μεταβληθεί και στο βαθμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή, είναι μία αρχή που θα πρέπει να γίνει σεβαστή απ' όλους». Με άλλα λόγια, η μη αλλαγή των συνόρων δεν είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, αλλά παζαρεύεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιδιώξεις των ηγεμόνων της νέας τάξης στην περιοχή.

Αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα είναι ότι η μόνη πολιτική αρχών που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση είναι η πλήρης υποταγή στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ και η πάση θυσία προσπάθεια να ενταχθεί σ' αυτά, μπας και της αποσπάσει κάποιο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας στο πλαίσιο της νέας τάξης.

Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής έχει βαθιά επίγνωση των ολέθριων συνεπειών που συνεπάγεται αυτή η εγκατάλειψη της αρχής για τη μη αλλαγή συνόρων, τόσο στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και τη Θράκη, όσο και γενικότερα. Αλλωστε, τις προάλλες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, του εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Κόμματος, προειδοποιώντας για τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις» στα Βαλκάνια (Κόσσοβο, Βοϊβοντίνα, Σαντζάκ, Πρέσεβο, Μαυροβούνιο), αλλά και στη χώρα μας και την Κύπρο.

Συνειδητά, λοιπόν, ο Κ. Καραμανλής επιλέγει να βάλει πάνω απ' όλα την επιβολή της νέας τάξης στην περιοχή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με τις διαρκείς επεμβάσεις και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, θα εξασφαλιστεί η «ειρήνη» και η «σταθερότητα».

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι άσχετες με την «ποιότητα» των σχέσεων που θέλει να διαμορφώσει η γαλάζια διακυβέρνηση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι σημερινοί κυβερνώντες που είχαν μείνει αποσβολωμένοι από το μέγεθος της υποτέλειας των κυβερνήσεων Σημίτη τώρα έχουν βαλθεί να τους ξεπεράσουν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Π. Μολυβιάτης. Οι συζητήσεις αυτές, είπε, δρομολογούν την έναρξη «μιας νέας στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και θα είναι η ευκαιρία για ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, στο οποίο μπορούν να διαμορφωθούν όροι στρατηγικής συνεργασίας στο επόμενο διάστημα».

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Π. Μολυβιάτης θα φτάσει γεμάτος δώρα στις 24 του μήνα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να τα εναποθέσει στα πόδια της Κοντολίζα Ράις. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μπορεί να είναι περήφανος για τις θέσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες για το Κόσσοβο - Βαλκάνια, για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και την αναβαθμισμένη συνεισφορά σε Αφγανιστάν και Ιράκ...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ