ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κυβερνητικός αυταρχισμός και βεβήλωση της ιστορίας

Μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν, για άλλη μια φορά, τους Καισαριανιώτες να στήσουν το μνημείο της Αντίστασης στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου

Από τη χτεσινή προσπάθεια των Καισαριανιωτών να στήσουν το μνημείο. Σε πρώτο πλάνο ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και ο πρώην δήμαρχος Γ. Κατημερτζής
Από τη χτεσινή προσπάθεια των Καισαριανιωτών να στήσουν το μνημείο. Σε πρώτο πλάνο ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής και ο πρώην δήμαρχος Γ. Κατημερτζής
Διαπιστευτήρια αυταρχισμού και πλήρους συμπόρευσης με τα ιδιωτικά συμφέροντα που βεβηλώνουν την ηρωική ιστορία του λαού μας κατέθεσε χτες και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις καταστολής, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα «ιδιοκτησίας» της Σκοπευτικής Εταιρείας στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης, οι Καισαριανιώτες που έσπευσαν χτες στο Σκοπευτήριο, με το δυναμισμό που στηρίζεται στο δίκιο τους, αψήφησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και συνέχισαν τις εργασίες για την εγκατάσταση του μνημείου, αποδίδοντας στον ιερό χώρο την τιμή που του αρμόζει.

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε χτες ότι προχώρα σε σειρά νέων κινητοποιήσεων. Ο δήμαρχος και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ξεκίνησαν από χτες το απόγευμα απεργία πείνας, μέσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου. Ομως, ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η κινητοποίηση του λαού της Καισαριανής και των μαζικών φορέων του. Αυτή η δράση μπορεί να ασκήσει πίεση, προκειμένου να στηθεί το μνημείο.

Τεράστια ήταν η οργή των Καισαριανιωτών απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και την προκλητική παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, με την οποία δεν έλειψαν οι συμπλοκές: «Το άγαλμα του Τρούμαν, γιατί το 'χουνε στήσει; Του Τρούμαν, που 'χει σκοτώσει τον κοσμάκη!...». «Αφήστε μας να περάσουμε, έχουμε χάσει τους πατεράδες μας εδώ πέρα». Με αγανάκτηση υποδέχτηκε ο κόσμος σε εντυπωσιοθηρικές «παρελάσεις», όπως αυτή του Χρ. Πρωτόπαππα: «Είκοσι χρόνια ήσασταν κυβέρνηση, τι κάνατε;» Αλλωστε, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε μόνο του το χαρακτήρα της επίσκεψής του, διαβεβαιώνοντας τα ΜΑΤ ότι οι συγκεντρωμένοι «δε θα πάρουν την ιδιοκτησία, θέλουν να βάλουν ένα μνημείο της Εθνικής Αντίστασης...!» Ανάλογα ερωτήματα προκάλεσε και η παρουσία του δημάρχου Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος, αν και πρωτοστατεί για τη μετατροπή των δημοτών του σε «εθελοντές» αστυνομικούς, εμφανίστηκε χτες για να εκφράσει τη συμπαράσταση του στους Καισαριανιώτες.

Οι δημότες Καισαριανής αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το χώρο, τον οποίο καθάρισαν με τα ίδια τους τα χέρια. Οταν ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτσώκας άρχισε να σκάβει στο χώρο του μνημείου, οι αστυνομικές δυνάμεις τον οδήγησαν στο Τμήμα. Λίγο μετά, ο δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος, επειδή η Σκοπευτική Εταιρεία απέσυρε τη μήνυση.

Ο στόχος είναι η αλλοίωση της ιστορίας

Η προστασία και ανάδειξη του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου αποτελεί για δεκαετίες ολόκληρες, πάνδημη απαίτηση της Καισαριανής, αλλά και του ίδιου του χαρακτηρισμού του χώρου ως ιστορικού, και με απόφαση της ελληνικής Βουλής. Η διατήρηση της ιστορικής αλήθειας απαιτεί όχι μόνο μαζικοποίηση των λαϊκών αγώνων, αλλά και ολομέτωπη πολιτική σύγκρουση, με τις δυνάμεις που επιδιώκουν την εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παν. Κοσιώνης, ο οποίος παραβρέθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει, γιατί δίνονται τέτοιες εντολές στα ΜΑΤ, ώστε να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο μνημείο. Πρόκειται για ενέργειες, όπως τόνισε, «που εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, να αλλοιωθεί τελείως η ιστορική αντίσταση του ελληνικού λαού εκείνη την περίοδο, του ΕΛΑΣ, του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΚΚΕ και μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού που αντιστάθηκε εκείνη την περίοδο».

«Είναι καιρός η τωρινή κυβέρνηση και μετά τη δέσμευση που είχε αναλάβει προσωπικά ο κ. Καραμανλής, να δώσει το χώρο εκεί που ανήκει, να στηθεί το μνημείο των πεσόντων, να γίνει το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, και όλος αυτός ο χώρος να γίνει ένα πάρκο Αντίστασης - Ειρήνης», επισήμανε στο «Ρ» ο Δημ. Θεοχάρης δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής με την Ενωτική Αγωνιστική Πορεία. «Η παράταξή μας και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι σε αυτή μας τη διεκδίκηση πρέπει να κινητοποιήσουμε, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, τους μαζικούς φορείς και τον κόσμο της Καισαριανής, οι οποίοι είναι και οι φυσικοί αποδέκτες του χώρου», πρόσθεσε.

H Καισαριανή ανήκει στην Ιστορία

Του Στέφανου Ληναίου

Αυτό που συμβαίνει, 60 χρόνια τώρα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σ' αυτό τον ιερό χώρο της Εθνικής μας Αντίστασης, είναι μια ντροπή που στιγματίζει όλες τις ως τώρα ελληνικές κυβερνήσεις.

Είναι δυνατόν, αυτό το ματωμένο χώμα να ανήκει ακόμη σε κάποιο Σύλλογο και όχι στους εκτελεσθέντες ήρωες της ναζιστικής κατοχής;

Είναι δυνατόν, χρόνια τώρα, να μη μας επιτρέπουν να στήσουμε ούτε ένα μικρό μνημείο γι' αυτούς τους αθάνατους ήρωες;

Είναι δυνατόν να προπηλακίζονται και να συλλαμβάνονται, ακόμη και σήμερα, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, επειδή, μαζί με τους Καισαριανιώτες και ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες, θέλησαν να τιμήσουν τους νεκρούς μας;

Καλούμε όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους πνευματικούς μας ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή τους και να απαιτήσουν τώρα την απόδοση του θυσιαστηρίου της Καισαριανής στα σκοτωμένα παιδιά του.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει αυτό τον ιερό χώρο από τα χέρια κάποιων ολίγων προνομιούχων και να τον δώσει στον ελληνικό λαό, για να τον μετατρέψει σε ένα χώρο άσβηστης μνήμης και ιστορίας.

Σεισμός στη Ραφήνα

Ενας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στις 1.11 μετά το μεσημέρι, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου της Αττικής, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο της Ραφήνας.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η δόνηση ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο μεσαίου μεγέθους και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Παράλληλα επισήμαιναν ότι η περιοχή του επικέντρου είναι μεν γνωστή για τη σεισμική της δράση, αλλά δεν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Τέλος, ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, επειδή ήταν σχετικά επιφανειακός.

Συνεστίαση του ΠΣΑΜΑ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) διοργανώνει συνεστίαση, σήμερα, Σάββατο, και ώρα 12.30 μ.μ. στην ταβέρνα «ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ» του Δήμου Καισαριανής (Λεωφορεία 223 και 224, τελευταία στάση).

Αλλαγή γραφείων

Τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων(ΠΟΑΟ) και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ μεταφέρθηκαν, από την οδό Πειραιώς στη νέα διεύθυνση: Μαυροματαίων 12 (3ος όροφος) και με νέο αριθμό τηλεφώνου: 210.8826.338.

Επίσης, τα γραφεία του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) μεταφέρθηκαν από την οδό Απελλού 4 στη νέα διεύθυνση: Μαυροματαίων 12 (3ος όροφος) και με νέο αριθμό τηλεφώνου και φαξ: 210.8221.442.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ