ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εισβολή σε παρθένες περιοχές

Η Κυβερνητική Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την εισήγηση Αβραμόπουλου για «ανάπτυξη» δέκα περιοχών

Τουριστική ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει οι ανεκμετάλλευτες φυσικές ομορφιές της Ελλάδας να γίνουν εκμεταλλεύσιμες και... προσοδοφόρες για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η εισήγηση του υπουργού Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλου, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στα πλαίσια της πολιτικής που επιβάλλει - στο όνομα της ανάπτυξης - την παραχώρηση όλο και περισσότερων διευκολύνσεων προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφέρει «στο πιάτο» παρθένες περιοχές για «ήπιες» επιχειρηματικές δράσεις.

Δέκα περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα τουριστικές επεμβάσεις, θα προταθούν, τις επόμενες μέρες, προκειμένου να φιλοξενήσουν μελλοντικά «ποιοτικές» μονάδες. Σε αυτές τις περιοχές θα κατασκευαστούν συγκροτήματα για ακριβά πορτοφόλια, χαμένα μέσα στο δάσος. Οι μπουλντόζες θα ανοίξουν τους κατάλληλους δρόμους, ενώ οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν και όποια άλλη υποδομή θα χρειάζονται οι τουρίστες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό άποψη του Δ. Αβραμόπουλου είναι η μετατροπή ορισμένων στρατιωτικών αεροδρομίων ώστε να μπορούν να δέχονται πτήσεις τσάρτερ και ιδιωτικές. Δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον θα αποτελεί ένα από τα στοιχεία προσέλκυσης των τουριστών, το υπουργείο αρπάζει την ευκαιρία να μιλήσει για «σεβασμό στο περιβάλλον». Ενα περιβάλλον που θα το γεύονται ορισμένοι και... εκλεκτοί, ενώ για χάρη τους θα γίνουν και οι απαραίτητες χωροταξικές παρεμβάσεις που θα τις προωθήσει σύντομα το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η προετοιμασία από το υπουργείο Τουρισμού σειράς νομοθετημάτων για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με έμφαση στον οικιστικό, που έχει σχέση με την κατασκευή κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, πάλι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με ειδικό χωροταξικό καθεστώς.

Σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού, όπου θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Α. Λιάσκος, η ηγεσία του ΕΟΤ και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, θα συζητηθεί το ζήτημα της επιλογής των περιοχών, ενώ εκκρεμεί το θέμα των διευκολύνσεων για την πραγματοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια λόγω της... «γραφειοκρατίας». Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η δημιουργία εταιρίας ΑΕ για τον Αγροτουρισμό, ΝΠΔΔ, που θα υλοποιεί σχετικά προγράμματα.

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δημαγωγία και κινδυνολογία

Δήλωση Σιούφα για τα ...οφέλη της «απελευθέρωσης» στο λαό, στη ...ΔΕΗ και στην ...απασχόληση

«Διαχρονικό εθνικό κεφάλαιο» χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ, με χτεσινή του δήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση τη στηρίζει «ώστε να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τις νέες προκλήσεις». Προκλήσεις που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς και σχετίζονται πρώτα και κύρια με τη διατήρηση της κερδοφορίας της στις νέες συνθήκες, αντί για την προσφορά επαρκούς και φτηνής ενέργειας στο λαό. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης η ΔΕΗ «υποχρεούται να ανταποκρίνεται διαρκώς στην ανάγκη εκσυγχρονισμού» και μόνη ή με συνεργασίες «να επεκτείνει τη δραστηριότητά της με επενδύσεις εκτός Ελλάδας». Δραστηριότητες που επίσης έχουν να κάνουν με την αύξηση της κερδοφορίας της και όχι την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Αυτό που δεν ομολογείται είναι ότι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ στη βάση του επιχειρηματικού κέρδους - και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και περιορισμό της δράσης της - δε θα ήταν απαραίτητος χωρίς την απελευθέρωση που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση.

Ακριβώς επειδή η απελευθέρωση, η λειτουργία της ΔΕΗ και ολόκληρου του ενεργειακού τομέα στη βάση της «ελεύθερης οικονομίας» είναι η κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης, ο Δ. Σιούφας προειδοποίησε με τη χτεσινή του δήλωση ότι στην προσπάθεια που κάνει η ΔΕΗ να αναδειχτεί σε «σημαντικό παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη «έχουν ρόλο και λόγο όλοι οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να επιδίδεται σε ασκήσεις υπονόμευσης και περίεργης γυμναστικής για την εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων». Ενόψει και της αυριανής απεργίας στη ΔΕΗ, η τοποθέτηση αυτή έχει άμεση σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου Στ. Νέζη, οι οποίες εκφράστηκαν με πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ. Ωστόσο, και οι δύο αυτές παρατάξεις αποδέχονται το νέο ρόλο της ΔΕΗ, αποδεχόμενες και την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Η δήλωση Σιούφα υπερασπίζεται επιπλέον το σύνολο της πολιτικής «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, κλπ., με έμφαση στα ...οφέλη προς τους καταναλωτές και στη ...μείωση της ανεργίας. Επιχειρήματα το λιγότερο αδέξια, που δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση των εργαζομένων την εισβολή των ιδιωτών στην ενέργεια ως παράγοντα ανάπτυξης και εξασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος!!!

«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Στον όμιλο Μυτιληναίου από χτες το 53%

Ολοκληρώθηκε χτες, η μεταβίβαση της εταιρίας «Αλλουμίνιον της Ελλάδος» (της γνωστής ΠΕΣΙΝΕ) στον όμιλο Μυτιληναίου και όσων κρύβονται πίσω από τον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο. Οπως έγινε γνωστό, στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, μεταβιβάστηκαν στον όμιλο εταιριών Μυτιληναίου, καθώς και σε εταιρίες συμφερόντων των Ευάγγελου και Ιωάννη Μυτιληναίου, 11.436.360 μετοχές της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΑτΕ). Οι παραπάνω μετοχές, που απέκτησε ο όμιλος Μυτιληναίου, αντιστοιχούν στο 53% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑτΕ.

Με δεδομένο, ότι μεταβιβάστηκαν 11 πακέτα στην τιμή των 6,95 ευρώ ανά μετοχή, ο όμιλος Μυτιληναίου κατέβαλε για την εξαγορά των 11.436.360 μετοχών της ΑτΕ το ποσό των 79,5 εκατ. ευρώ.

ΕΦΟΡΙΑ
Διευκρινίσεις για τα έντυπα Ε9

Πρόσθετες διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (έντυπο Ε9) κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετικά ερωτήματα των κατά τόπους Εφοριών και άλλων αρμόδιων φορέων. Υπενθυμίζεται πως υποχρέωση υποβολής έχουν τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που την 1η Γενάρη του 2005 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Κατά συνέπεια, δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή «μηδενικών» δηλώσεων του Ε9.

Το υπουργείο Οικονομικών στη διευκρινιστική εγκύκλιο αναφέρει και τα παρακάτω:

  • Το Ε9 που θα υποβληθεί φέτος θεωρείται αρχική δήλωση και δεν αποτελεί συνέχεια παλαιών εντύπων που υποβλήθηκαν στο παρελθόν.
  • Σε περιπτώσεις που η δήλωση ακινήτων καταλαμβάνει περισσότερα από ένα έντυπα, η αρίθμηση πρέπει να είναι συνεχής, κατ' απόλυτη αριθμητική σειρά σε κάθε πίνακα. Σε κάθε επόμενο έντυπο θα αναγράφονται, στην πρώτη σελίδα, μόνο τα στοιχεία του φορολογούμενου.
  • Οι Εφορίες είναι υποχρεωμένες να χορηγούν αποδείξεις παραλαβής. Σε αυτή την περίπτωση η δήλωση θα υποβάλλεται σε 3 αντίτυπα (αντί για 2). Η θεώρηση του τρίτου αντιτύπου θεωρείται «απόδειξη παραλαβής» όχι όμως «ακριβές αντίγραφο».
  • Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος είναι περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος υποχρεώνεται να αναγράψει τα πραγματικά τετραγωνικά.
  • Πατάρι σε επαγγελματική στέγη, εφόσον αποτελεί ενιαία λειτουργική ενότητα με το κτίσμα και αναφέρεται στην οικοδομική άδεια ή στον τίτλο ιδιοκτησίας, προσαυξάνει τα τ.μ. των κύριων ή των βοηθητικών χώρων.
  • Οι ημιυπόγειοι χώροι θεωρούνται ισόγειοι.
  • Ο ημιώροφος αναγράφεται ως πρώτος όροφος.
  • Οι πισίνες, για τις οποίες έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια, αναγράφονται σε ξεχωριστή γραμμή ως αθλητική εγκατάσταση.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας για το αν κάποια έκταση είναι οικόπεδο ή αγροτεμάχιο αρμόδια είναι τα κατά τόπους γραφεία της Πολεοδομίας.
  • Θυρωρεία πολυκατοικιών που ανήκουν από κοινού σε όλους τους ιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με το ποσοστό του.
  • Εκτός από τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης για θέσεις στάθμευσης ή αποθήκης (που αποτελούν «παρακολούθημα του ακινήτου) τα άλλα δικαιώματα (σε κήπους, ταράτσες κλπ.) γράφονται μόνο στην πρώτη σελίδα του Ε9 ως σημείωση του φορολογούμενου.
  • Για αυθαίρετα κτίσματα ή για κτίσματα χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια (κλιμακοστάστια κλπ.).
  • Στον πίνακα 2 (στήλη 7) σημειώνονται τα μέτρα που απέχει αγροτεμάχιο από τη θάλασσα, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από 800 μέτρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ