ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται ο καλπονοθευτικός χαραχτήρας του εκλογικού συστήματος

Δήλωση του Ορέστη Κολοζώφ, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, για το συνυπολογισμό στα έγκυρα των λευκών ψηφοδελτίων

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου, με την οποία ανατρέπεται η μέχρι σήμερα νομολογία και τα λευκά ψηφοδέλτια συνυπολογίζονται στα έγκυρα, ο Ορέστης Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το λευκό στις εκλογές είναι ασφαλώς δικαίωμα επιλογής του ψηφοφόρου, αλλά δεν μπορεί να προσμετράται στα έγκυρα ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού ποσοστού των κομμάτων, τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου και την κατανομή των εδρών, γιατί, ενώ δεν είναι ψήφος θετική υπέρ κάποιου κόμματος, στην πράξη καταλήγει να ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα και κυρίως το πρώτο σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού συστήματος στη χώρα μας».

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Ξηλώστε τους χαφιεδομηχανισμούς»

Την κατάργηση των νέων χαφιεδομηχανισμών που στήνονται με τα «Συμβούλια» των δήμων, τάχα για την πρόληψη της εγκληματικότητας, όπως και όλων των αντιδημοκρατικών νόμων που περιορίζουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ζητούν με ανακοίνωση - καταγγελία τους η επιτροπή 5ου και 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης, το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Πατησίων - Κυψέλης, εκπρόσωποι μεταναστών και οι Επιτροπές Ειρήνης Αχαρνών, Ανω και Κάτω Πατησίων, Κυψέλης και Ριζούπολης.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα τάχα της πάταξης της τρομοκρατίας, προώθησαν και εφάρμοσαν μια σειρά επικίνδυνων αυταρχικών νόμων και μέτρων, που παραβιάζουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τις κάμερες και την παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων ανυποψίαστων πολιτών με τα συστήματα C41, τα χαφιεδόπλοια ZEPELIN, τις επιχειρήσεις - σκούπα τύπου «POLIS» της Αστυνομίας κ.ά.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Ν.2713/99, άρθρο 16, θεσμοθέτησε τη σύσταση ειδικού «Συμβουλίου» για τη δήθεν πρόληψη της εγκληματικότητας, σε κάθε δήμο με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. «Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμφωνία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, των Χρ. Παπουτσή και Γ. Δημαρά, αξιοποιώντας αυτή την αντιδημοκρατική νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα σ' αυτά τα Συμβούλια να παρεμβαίνουν σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε κάθε Δήμο, αποφάσισαν την ενεργοποίηση Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας στα 7 διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων», αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Παρακάτω διευκρινίζουν: «Αυτά τα Συμβούλια θα αξιοποιούν εθελοντές χαφιέδες οι οποίοι, σε συνεργασία με την Αστυνομία, ανάμεσα σε άλλα, θα συντάσσουν εκθέσεις για κάθε «ύποπτη» δραστηριότητα πολιτών της περιοχής τους! Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί με τον αστυνόμο της γειτονιάς, τη Δημοτική Αστυνομία, δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός παρακολούθησης και αστυνόμευσης της ζωής των κατοίκων και της δραστηριότητας του μαζικού κινήματος».

Οι μαζικοί φορείς του 5ου και 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας τονίζουν ότι η πρόληψη της εγκληματικότητας δεν επιτυγχάνεται με τον αυταρχισμό και το χαφιεδισμό, αλλά με την εξάλειψη της φτώχειας, της ανεργίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού, των κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, δηλαδή όλων αυτών των φαινομένων που είναι σύμφυτα με το κοινωνικό σύστημα της χώρας.

Υπενθυμίζουν ότι αυτός ο επικίνδυνος αυταρχικός κατήφορος δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε - επισημαίνουν - ότι η ΕΕ, γνωρίζοντας ότι η αντιλαϊκή της πολιτική θα προκαλέσει την αντίδραση των λαών, θωρακίζει την εξουσία των λίγων, των "χορτάτων", των "χρυσοκάνθαρων", με την ψήφιση νόμων, όπως ο ευρωτρομονόμος, η Συνθήκη Σένγκεν, το λεγόμενο "ευρωσύνταγμα" κ.ά., για να καθυποτάξει το λαϊκό κίνημα».

Τέλος καταγγέλλουν στο λαό της Αθήνας τους «αρχιτέκτονες» αυτών των αντιλαϊκών σχεδιασμών και απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να υψώσουν όλοι μαζί φωνή, απαιτώντας από την κυβέρνηση την κατάργηση όλων αυτών των αντιδημοκρατικών μέτρων.

Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις, σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και την ίδια την ΕΕ. Ετσι:

Στη Μαγνησία

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα» σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στη Ζαγορά, με ομιλητή τον Κ. Νίκου, μέλος της ΝΕ και τη Δευτέρα, 21 Μάρτη, στη Σούρπη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου με ομιλητή τον Απ. Νάνο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στη Ρόδο

Πολιτική εκδήλωση για το «ευρωσύνταγμα» διοργανώνει η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, το Σάββατο 19/3, στις 6.30μ.μ., στο «ΑΚΤΑΙΟ» της Ρόδου. Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του Κόμματος.

Στον Πειραιά

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 22 Μάρτη, στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΠ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος και ο Νίκος Πηγαδάς, δημοσιογράφος.

Στη Λαμία

H Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Από τον "ευρωτρομονόμο" στο "ευρωσύνταγμα"», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

Στη Δανία

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διπλό ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ», την Τετάρτη 23 Μάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα των γραφείων του ΚΚ στη Δανία, στη διεύθυνση Frederiksundsvej 82.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και μέλος από το δανέζικο Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, και θα γίνει αναφορά και στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», που θα γίνει στη Δανία στις 27 Σεπτέμβρη, και με ποιον τρόπο οι Ελληνες μετανάστες θα ενημερωθούν καλύτερα και θα συμβάλουν στο να βγει ΟΧΙ από τις κάλπες τη μέρα αυτή.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη αύριο Παρασκευή, 18/3, στις 8.30 π.μ. στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ