ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Ολα «σύμφωνα με το σχέδιο»...

Ενώ το νέο καθεστώς επιχειρεί να «παγιοποιήσει» την εξουσία του, έρχεται στο φως μυστική έκθεση του Αμερικανού πρεσβευτή που αποκαλύπτει ότι η ανατροπή ήταν σχεδιασμένη μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια...

Οπαδοί του Ακάεφ και της αντιπολίτευσης «αναμετριούνται» στο Μπισκέκ

Associated Press

Οπαδοί του Ακάεφ και της αντιπολίτευσης «αναμετριούνται» στο Μπισκέκ
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

«Αβέβαιη» παραμένει η κατάσταση στην Κιργιζία, καθώς η «νέα» κατάσταση, που επέβαλαν οι ηγέτες της «χαλαρά συνενωμένης» αντιπολίτευσης, μετά τη βίαιη ανατροπή, διαμέσου «λαϊκής εξέγερσης» και τον εξαναγκασμό σε αποχώρηση από τη χώρα του Προέδρου Ασκάρ Ακάεφ δεν έχει ακόμη «σταθεροποιηθεί». Η αντιπολίτευση διόρισε νέα κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρόεδρο -- ενώ ακόμη υπάρχει η προηγούμενη, και η χώρα βρίσκεται τύποις με ...δύο κυβερνήσεις και Προέδρους, αφού ο Ακάεφ, που έχει καταφύγει στη Ρωσία, αρνείται να παραιτηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι συνεδρίασαν και τα... δύο κοινοβούλια, αν και χτες ανακοινώθηκε ότι το «παλιό» παύει να λειτουργεί.

Ο Ισχάκ Μασάλιεφ, μέλος του «απερχόμενου» κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την 26η Μάρτη ότι προγραμματίζονται νέες προεδρικές εκλογές για την 26η Ιούνη. Ο «εκτελών χρέη προέδρου και πρωθυπουργού»Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ θα θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Ο Φέλιξ Κούλοφ, ο αποφυλακισθείς ηγέτης του κόμματος Αρ-Ναμίς («Αξιοπρέπεια»), που τέθηκε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti ότι «δεν έχει αποφασίσει ακόμη», αν θα είναι υποψήφιος. Χτες, επιχειρούσε να δώσει μια εικόνα «επαναφοράς της τάξης» στο Μπισκέκ, όπου οι σκηνές «χάους» και η φημολογία περί πολιτικών δολοφονιών εντείνουν την αίσθηση «ανασφάλειας».

Ο ΟΑΣΕ επιχειρούσε χτες να παρέμβει στην κατεύθυνση της «ομαλοποίησης», μετά την άφιξη του Γιαν Κούρμπις, του Γενικού του Γραμματέα, στη χώρα την 27η Μάρτη. Είχε συνάντηση με τον Μπακίεφ και άλλους «ηγέτες της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την 25η Μάρτη είχε δημοσιοποιηθεί επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρεται να συνέταξε ο Ασκάρ Ακάεφ και κάνει λόγο για «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» και διαμηνύει ξανά ότι «δεν παραιτείται». Οπαδοί του ξεκίνησαν πορεία την 26η Μάρτη προς το Μπισκέκ, αλλά στη συνέχεια διαλύθηκαν, χωρίς να επιχειρήσουν μια νέα απόπειρα «επαναφοράς» του Ακάεφ βίαια, όπως υπονοούσαν ανταποκριτές -- την «πληρωμή» δηλαδή της αντιπολίτευσης με το ίδιο νόμισμα.

Αντίδραση Ζιουγκάνοφ

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Κιργιζία στο Ιντερφάξ, ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι 3 ήταν οι κύριες αιτίες για τα γεγονότα ότι δεν ήταν τίμιες οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, πως υπάρχει χειροτέρευση της κοινωνικο - οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού και η ανάμειξη των ΗΠΑ. «Η κάστα του Ακάεφ εξέλεξε στο κοινοβούλιο όλους όσους μπορούσε, αρχίζοντας από τα παιδιά και τελειώνοντας με δεκάδες συγγενείς. Την ίδια ώρα, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να πνίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και την υπόλοιπη αντιπολίτευση...ο μέσος μηνιαίος μισθός στις νότιες περιοχές της Κιργιζίας είναι της τάξης των 4 δολαρίων, ενώ η μέση σύνταξη δεν ξεπερνά τα 3 δολάρια... έχω επίσης την αίσθηση πως οι Αμερικανοί δεν είναι (ήταν) ικανοποιημένοι από τη σημερινή (ανατραπείσα) εξουσία στην Κιργιζία».

Επαφές υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας

ΗΠΑ και Ρωσία, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τροπή των πραγμάτων, «είχαν διπλωματικές διαβουλεύσεις» για το πώς να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα της Κιργιζίας: Οι ΥπΕξ των δύο πλευρών Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν επανειλημμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την 25η Μάρτη, σύμφωνα με το Ιτάρ -Τας, και συνέχιζαν να βρίσκονται σε (κάποιου είδους) «συνεννόηση», πράγμα αρκετά ειρωνικό, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, απότοκο της δικής τους μάχης για επιρροή στην Κεντρασία. Λαβρόφ και Ράις, σύμφωνα με ρωσικά και αμερικανικά ΜΜΕ, «συμφώνησαν στην ανάγκη της αποκατάστασης της τάξης» και κάλεσαν από κοινού «τους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία». Αξιοσημείωτα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε με τον Μπακίεφ και του υποσχέθηκε «συνεργασία» και «στήριξη». Από την άλλη, ο Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ μίλησε για «διευρυνόμενες και βελτιούμενες» σχέσεις με τη Μόσχα και όχι «διάρρηξή τους», αν και αυτή η ρητορεία είναι μάλλον αχρείαστη.

Σε συνέντευξή της στην Ουάσιγκτον Ποστ, η Ράις είπε ότι τους τελευταίους μήνες «ο χώρος γύρω από τη Ρωσία αλλάζει και μάλιστα δραματικά», υποστηρίζοντας, κόντρα σε πολλές ενδείξεις, ότι αυτό δεν αποτελεί αμερικανική απόπειρα «περικύκλωσης της Ρωσίας».

Η αποκαλυπτική αμερικανική μυστική έκθεση

Η μυστική 3σέλιδη έκθεση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Στέφεν Γιανγκ [Stephen M. Young], με ημερομηνία σύνταξής της την 30ή Δεκέμβρη, που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν από την ανατροπή Ακάεφ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κιργιζίας Kabar, τεκμηριώνει μια πολύ διαφορετική ιστορία. Ο Γιανγκ μιλά για μια χοάνη επιρροών και συμφερόντων που αφορούν «τη Ρωσία, την Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και σε μικρότερο βαθμό τις χώρες της ΕΕ και ριζοσπαστικές ισλαμικές ιδέες που επεκτείνονται από το Ιράν».

Ο Γιανγκ χαρακτηρίζει ήδη από την πρώτη σελίδα της έκθεσής του τον Ακάεφ«προστατευόμενο της Ρωσίας», και τονίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα, την παρουσία μας στην περιοχή και την ανάπτυξη της δημοκρατικής κοινωνίας στην Κιργιζία, ο πρώτιστος στόχος μας --σύμφωνα με προηγουμένως εγκριθέντα σχέδια -- είναι να αυξήσουμε την πίεση στον Ακάεφ για να τον αναγκάσουμε να παραιτηθεί πριν από τη στιγμή που είναι προγραμματισμένο μετά τις εκλογές»! Ηδη το Δεκέμβρη, ο Γιανγκ τόνιζε ότι οι συνεργάτες του Ακάεφ «υποπτεύονταν ότι η αντιπολίτευση προετοιμάζει το ίδιο σενάριο μετά τις εκλογές, όπως αυτό στη Γεωργία και στην Ουκρανία». Ενώ τόνιζε ότι ο Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, τον οποίο «συνάντησα πολλές φορές», αποτελεί «τον πιο αποδεκτό υποψήφιο όσον αφορά στην προοπτική επικερδών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κιργιζία», ενώ ο Φέλιξ Κούλοφ«μοιράζεται τα αμερικανικά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας» και θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικό υποψήφιο. Ο ίδιος τονίζει ότι έχουν δημιουργηθεί δίκτυα υποστήριξης της αντιπολίτευσης με τον Τύπο, καθώς και το γνωστό πολυδαίδαλο σύστημα «της Δημοκρατικής επιτροπής της πρεσβείας, των ιδρυμάτων Σόρος, του Ιδρύματος Ευρασίας στο Μπισκέκ σε συνεργασία με την USAID»...

Εκπληκτική η ομολογία Γιανγκ, επίσης, για «χρήματα που επιμερίστηκαν» στην Ρ. Οτουνμπάγιεβα (!) και τη δημιουργία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την «ευνοϊκότερη κάλυψη» στον Τύπο κ.λπ.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία που τονίζει ο πρεσβευτής στην έκθεσή του είναι η διάδοση «του αμερικανικού τρόπου ζωής στη νεολαία», διαμέσου σεμιναρίων στα πανεπιστήμια, ως πολιτικό όπλο πρώτης γραμμής για τη «μείωση της ρωσικής επιρροής»!

Ενώ, «προβλέποντας» ακόμη και τις εξελίξεις που βλέπουμε να εξελίσσονται τρεις μήνες μετά, καλούσε για «προσωπική φθορά του Ακάεφ» διαμέσου σκανδάλων, στα οποία «εμπλέκεται» η σύζυγός του.

Στο συμπέρασμα της απίστευτου κυνισμού έκθεσης αυτής ο πρεσβευτής Γιανγκ τονίζει ότι κατά τα σχέδια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «αύξηση της επιρροής μας στην Κεντρική Ασία», η κυβέρνηση Μπους βλέπει την Κιργιζία ως «βάση για να προωθήσουμε σχέδια εκδημοκρατισμού» (sic) «στο Τατζικιστάν, στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ