ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005
Στα «γεμάτα» για την επιτυχία της

Πλατιά ανοιχτή σύσκεψη στο θέατρο «Ακάδημος» διοργανώνει τη Δευτέρα 4 του Απρίλη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Σε ρυθμούς Πρωτομαγιάς αρχίζουν να κινούνται οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ηδη σε μεγάλες πόλεις διοργανώνονται οι πρώτες συσκέψεις συνδικάτων, όπου αποτιμάται η εμπειρία της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στις 17 του Μάρτη, καθορίζονται οι δραστηριότητες στην πορεία προς την Πρωτομαγιά και εξετάζονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον επιτυχή γιορτασμό της.

Για το σκοπό αυτό, τη Δευτέρα 4 του Απρίλη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει ανοιχτή πλατιά μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών. Η σύσκεψη θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) στις 6 μ.μ. και καλούνται να πάρουν μέρος όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη.

Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας στις 11 του Μάη -λόγω του Πάσχα - θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 10 π.μ. και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν το μήνυμα για το φετινό γιορτασμό να φτάσει σε όλους τους χώρους δουλιάς, στα μεγάλα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, να αγκαλιάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, να περάσει σε κάθε εργατογειτονιά, σε πόλεις και χωριά. Στόχος, στην πορεία προς τη μεγάλη γιορτή της εργατικής τάξης, να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα, να δυναμώσει η συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ.

Στην Πάτρα

Το πρόγραμμα για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς αλλά και ο απολογισμός της δράσης των ταξικών δυνάμεων στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του Μάρτη ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε ανοιχτή σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, Αγγελος Κοντογιαννάτος, αναφερόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση και στην προετοιμασία που προηγήθηκε σημείωσε πως «βάλαμε γερό θεμέλιο για τη συνέχεια» καθώς το πλατύ άνοιγμα του ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα στο εμπόριο, στο μέταλλο και στις οικοδομές καθώς και στους χώρους της Υγείας, της νεολαίας, των γυναικών, το έφερε πιο κοντά στους εργαζόμενους και συνοδεύτηκε με μαζικές εγγραφές σε αρκετά σωματεία.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, με επίκεντρο το ωράριο, που παρουσίασε αμέσως μετά, εγκρίθηκε από όλους με το αγωνιστικό ραντεβού της Πρωτομαγιάς να ορίζεται για τις 11 του Μάη, στις 10 π.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά στην απεργία, κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, όπως επισήμανε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, παρά την υπονομευτική και διασπαστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι συνδικαλιστές του οποίου, αφού υποχρεώθηκαν να συρθούν στην απεργιακή κινητοποίηση αλλά με πλαίσιο που κινείται στη γραμμή του κεφαλαίου με αίτημα αιχμής την «επέκταση και διεύρυνση του αναπτυξιακού νόμου», δε δίστασαν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανοιχτή απεργοσπασία σε μια σειρά από εργοστάσια (Μανιατόπουλος, «Χαρτελλάς», ΤΙΤΑΝ) και, παράλληλα, σε επίθεση στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα τη στιγμή που είχαν μετρήσει πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να καλύψουν όλους τους χώρους δουλιάς.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ενα βήμα μπροστά στις κατακτήσεις

Ενα βήμα μπροστά στις εργασιακές τους κατακτήσεις έκαναν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική οργάνωσή τους, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου ένα μήνα, ανάγκασαν τους εργοδότες να αποδεχτούν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και να υπογράψουν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με τη Σύμβαση αυτή διασφαλίζεται η κατάκτηση του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, την οποία οι εργοδότες είχαν βάλει στο «μάτι», αξιώνοντας την κατάργησή της, ενώ τα μεροκάματα διαμορφώθηκαν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των μεταλλεργατών της Ζώνης και των οικογενειών τους.

Η αύξηση στο μεροκάματο που επιτεύχθηκε είναι 5,5% και ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον τα νέα ημερομίσθια για τους τεχνίτες ηλεκτροσυγκολλητές, λεβητοποιούς, σωληνουργούς, ελασματουργούς, υδραυλικούς, οξυγονιστές και φλογοχειριστές είναι 72,20 ευρώ μεικτά.

Βέβαια, ο αγώνας δεν τελείωσε καθώς τώρα θα επεκταθεί στους μεταλλεργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις του Πειραιά εκτός Ζώνης με αίτημα να επεκταθεί και εκεί το γνήσιο 35ωρο, αλλά και τα μεροκάματα να φτάσουν στα επίπεδα αυτών της Ζώνης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτού του αγώνα έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί η μάχη δόθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Η υπογραφή της ΤΣΣΕ - συνεχίζει - είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τους εργαζόμενους της Ν/Ζώνης, αλλά είναι μόνο μια γραμμή άμυνας για τα δικαιώματά μας και όχι αυτή που θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας και της συρρίκνωσης του κλάδου. Για τα χρόνια προβλήματά μας η απάντηση θα έρθει μέσα από το συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων και την πίεση που θα ασκήσει το κίνημα στην άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς μέχρι την οριστική ανατροπή τους, φέρνοντας στην εξουσία την εργατική τάξη που θα οδηγήσει το λαό στην ευημερία».

ΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρούν στη διεύρυνση του ωραρίου

Κατά της επιμήκυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τάσσεται ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά. Αυτό διαπιστώθηκε χτες στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και γύρω δήμων, Εμπορικών Συλλόγων και Επαγγελματικών Ενώσεων των νησιών του Αργοσαρωνικού που υπάγονται στη Νομαρχία. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Βιβλιοχαρτοπωλών, Περιπτερούχων, του Συνδέσμου Κρεοπωλών, της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για το θέμα της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τη λειτουργία των υπεραγορών λιανικού εμπορίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ ο οποίος, επισήμανε τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους η τυχόν διεύρυνση του ωραρίου. Τόνισε πως με τη διεύρυνση του ωραρίου, οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ ειδικά για τους εργαζόμενους στο εμπόριο επισήμανε ότι το χτύπημα που θα δεχτούν στις εργασιακές τους κατακτήσεις θα είναι σφοδρό. Γι' αυτό απηύθυνε το κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους να αντιταχτούν σε αυτό το ενδεχόμενο και ενωμένοι, μαζί με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να αντιταχτούν στα μονοπώλια.

Ο Νομάρχης Πειραιά τόνισε πως απειλείται ουσιαστικά η αργία της Κυριακής, κινδυνεύει η ισορροπία της αγοράς και ταυτόχρονα δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στο βασικό κορμό λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στους εργαζόμενους.

Τιμούν τις θυσίες των Παλαιστινίων

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων(Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) το ΠΑΜΕ και η Παλαιστινιακή Παροικία τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες του παλαιστινιακού λαού, σε εκδήλωση που διοργανώνουν με αφορμή τη σημερινή μέρα θυσίας των Παλαιστινίων. Στην εκδήλωση αλληλεγγύης θα μιλήσει ο επιτετραμμένος της παλαιστινιακής πρεσβείας, Esmat Sampri, ενώ θα προβληθεί και βίντεο από τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σύσκεψη για τις γυναίκες

Σύσκεψη - συζήτηση για τα προβλήματα και την οργάνωση των αγώνων των γυναικών που εργάζονται στον επισιτισμό - τουρισμό και τα ξενοδοχεία διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» (Σταδίου 22), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

ΒΙΕΞ
Τρεις ακόμα στην ανεργία

Στην ανεργία έστειλε χτες ακόμα τρεις εργαζόμενους χωρίς καμία δικαιολογία ο όμιλος «Μηχανική» του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Εμφιετζόγλου στην επιχείρηση κατασκευής μεταλλικών κατασκευών ΒΙΕΞ στην Ελευσίνα, λίγο καιρό μετά το μπαράζ που είχε εξαπολύσει τον περασμένο Δεκέμβρη απολύοντας συνολικά 15 εργαζόμενους μέσα σε 40 ημέρες.

Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαν μπει στο εργοστάσιο κάποιες παραγγελίες, η εργοδοσία συνέχισε χτες τις απολύσεις, έχοντας στο πλευρό της και την πλειοψηφία στο σωματείο που κρατάει στάση αναμονής αρνούμενη να αντιδράσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, κάτω από την πίεση των απολύσεων, θα συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου, όχι για να υπερασπιστεί τους απολυμένους μεταλλεργάτες, αλλά για να εξετάσει το... μέλλον της επιχείρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ