ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αναγκαιότητα το κίνημα κατά της «ναρκω-κουλτούρας»
  • Ακρόαση φορέων χτες, στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής
  • «Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει κοινωνικές αιτίες», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης
  • Αντιδράσεις προκάλεσε η εμφάνιση οργάνωσης που εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο

H ακρόαση φορέων χτες στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ανέδειξε ενδιαφέροντα - αν μη τι άλλο στοιχεία - για τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ναρκωτικών, όπου εκτός των φορέων που δίνουν την πραγματική μάχη της απεξάρτησης δε λείπει και η δραστηριοποίηση ιδιωτών που κερδοσκοπούν, εφαρμόζοντας μάλιστα αμφιλεγόμενες μεθόδους απεξάρτησης.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Ηλίας Μιχαλαρέας παρουσιάζοντας την οργάνωση είπε ότι είναι ο παλιότερος φορέας πρωτογενούς πρόληψης και δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1980. Η κινητήριος δύναμή μας, είπε, είναι ότι τα ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζονται μόνο από ειδικούς αλλά από ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα που θα αντιπαλεύει τα φαινόμενα που δημιουργούν το πρόβλημα. Το ΕΣΥΝ, συνέχισε, έχει παραρτήματα σε 15 νομούς της χώρας και σε αυτά δραστηριοποιούνται πάνω από 1.000 μέλη κυρίως στην πρωτογενή πρόληψη.

Η διάδοση των ναρκωτικών, είπε ο Ηλ. Μιχαλαρέας, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δημιουργείται από συγκεκριμένα κοινωνικά αίτια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «μαλακά και σκληρά». «Το θέμα δεν είναι τι ουσία παίρνει κάποιος αλλά γιατί την παίρνει», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το ΕΣΥΝ είναι αντίθετο στις διάφορες θεωρίες «βιολογισμού» που εκτιμούν ότι η χρήση των ναρκωτικών είναι υπόθεση γονιδίων.

Εκτίμησε ότι σήμερα η πρόληψη ασκείται αποσπασματικά και χωρίς συντονισμό και είπε ότι απαιτείται η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος κατά της «ναρκω-κουλτούρας» που προωθείται συστηματικά από διάφορους κύκλους. Ο εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ είπε ότι είναι αντίθετος με τη χορήγηση των υποκατάστατων ως θεραπεία του προβλήματος των ναρκωτικών και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της απεξάρτησης. Αναπτύσσοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη, τόνισε ότι απαιτούνται η αύξηση των κονδυλίων και οι προσλήψεις στα κέντρα πρόληψης, η συνεργασία με τους φορείς απεξάρτησης, η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων προγραμμάτων πρόληψης και η συνεργασία με τους κατά τόπους μαζικούς φορείς.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Π. Κοσιώνης τόνισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει κοινωνικές αιτίες υπενθυμίζοντας ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες είναι αυτές που κατασκευάζουν συνθετικά ναρκωτικά και ουσίες ντοπαρίσματος των αθλητών. Κατήγγειλε δε ότι η πολιτεία δεν κάνει τίποτα προκειμένου να αναχαιτίσει την ιδεολογία της «ναρκω-κουλτούρας» που προωθείται τόσο από την τηλεόραση όσο και από άλλες δραστηριότητες. Οσο δε για τη δράση των διάφορων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υπενθύμισε ότι η «θεάρεστη δράση τους» έχει φθάσει μέχρι και το Ιράκ ως στήριγμα της κατοχής.

Εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου

Αντιδράσεις από βουλευτές - μέλη της διακομματικής επιτροπής αλλά και σοβαρότατες καταγγελίες από την πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη, προκάλεσε η εμφάνιση στην επιτροπή εκπροσώπων της «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Μέριμνα Ζωής» οι οποίοι μάλιστα φρόντισαν να μοιράσουν και αναλυτικό ντοσιέ με τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται στην ουσία για μία εταιρία η οποία εκμεταλλευόμενη την απόγνωση και τον πόνο των γονιών, δραστηριοποιείται στον τομέα της απεξάρτησης υποσχόμενη τη λεγόμενη «ταχεία αποτοξίνωση που στηρίζεται στην ουσία "ναλτρεξόνη"».

Η δραστηριοποίηση αυτή είναι προφανώς επικερδής για τους εμπνευστές της και πανάκριβη για όσους προστρέχουν στην εταιρία, αφού, όπως αναφέρουν στο φυλλάδιό τους, «μπορούμε να προτείνουμε μακροπρόθεσμους οικονομικούς διακανονισμούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενή να πληρώσει μέσα σε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της αποτοξίνωσης». Με τον μανδύα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης η εν λόγω εταιρία έχει πάρει και πρόγραμμα από το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών στην Αλβανία!

Η δράση της παραπάνω οργάνωσης δεν είναι άγνωστη, αφού όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ρ» στις 26 Ιούνη 2003, σε ημερίδα που είχε οργανώσει μαζί με τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΗΕ παρουσίασαν την... πραμάτεια τους, παρουσία των βουλευτών Δ. Λιτζέρη (ΠΑΣΟΚ), Κ. Κιλτίδη (ΝΔ) ενώ στην ημερίδα μήνυμα είχε στείλει και η σύζυγος του τότε Αμερικανού πρέσβη Μπόνι Μίλερ.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική αυτή δραστηριοποίηση - που δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΟΚΑΝΑ - βασίζεται πάνω σε απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας επί ΠΑΣΟΚ Κ. Στεφανή σύμφωνα με την οποία η χορήγηση ανταγωνιστικών ουσιών για την αποτοξίνωση από τα οπιούχα, επιτρέπεται και σε ιδιωτικούς τομείς. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας όχι μόνο διαφήμισαν την κερδοσκοπική τους δράση αλλά τόνιζαν ότι ζητούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει με τη διάθεση προσωπικού (!), και τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων.

Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλε το Δεκέμβρη στον νυν υπουργό Υγείας με την οποία κατήγγειλε την παράνομη λειτουργία του ιδιωτικού θεραπευτικού προγράμματος ταχείας απεξάρτησης. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει, το εν λόγω πρόγραμμα «ταχείας απεξάρτησης» ενοχοποιείται ακόμα και για θανάτους ατόμων που υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κυνήγι κατά των χειροτεχνών

Το συνεχές κυνήγι των χειροτεχνών - καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, συζητήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», προς τη διοίκηση. Οπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μπορούν οι χειροτέχνες να πουλούν τα καλλιτεχνικά τους έργα εντός του ιστορικού κέντρου, μια και «αποτελούν μέρος της ιστορίας της πόλης». «Κάθε φορά», συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, «που πάνε να προβάλλουν το έργο τους, εκδιώκονται από τη Δημοτική Αστυνομία».

Η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε - για να απαντήσει στα παραπάνω - την εφαρμογή του νόμου 2323/95, ο οποίος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δημάρχου Θ. Σκυλακάκη, συμπεριλαμβάνει τους χειροτέχνες με τους μικροπωλητές και ως εκ τούτου δεν έχουν τη δυνατότητα να πουλούν εντός του ιστορικού κέντρου. Οι ίδιοι οι χειροτέχνες, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπαν στο «Ρ» πως κάθε Σαββατοκύριακο «μας κυνηγάνε όλο και περισσότερο». Μάλιστα, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του «Σωματείου Χειροτεχνών Καλλιτεχνών "Οδυσσέας"», Μ. Βαν Ρουντ, οι χειροτέχνες έχουν επανειλημμένα συναντηθεί, τόσο με τον Θ. Σκυλακάκη, όσο και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Μπεχράκη και αν και, στα λόγια, τους έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι χειροτέχνες θα έχουν και νέα συνάντηση με τον Θ. Σκυλακάκη την ερχόμενη Τρίτη.

Συναίνεση...

Φορείς υιοθέτησης και προπαγάνδισης πολιτικών σε βάρος των δημοτών θέλουν τους αιρετούς κυβέρνηση και προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Στο πρόγραμμα «Θησέας» (στο οποίο συγκεντρώνονται κονδύλια κατά κύριο λόγο των δήμων και δευτερευόντως των υπουργείων για τη χρηματοδότηση έργων) προβλέπεται η «διεύρυνση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης έργων από τους ΟΤΑ με την αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω της εφαρμογής συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα».

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται πρόγραμμα υποστήριξης με στόχο καταρχήν την «ευρύτερη δυνατή διάδοση των αρχών, των πλεονεκτημάτων και των ωφελειών των συμπράξεων στους αιρετούς και στα στελέχη των ΟΤΑ» και κατά δεύτερον την «καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στις τοπικές κοινωνίες». Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ φέρει βαρύτατες ευθύνες όχι απλά για την ανοχή αλλά αυτή τη φορά και για την προπαγάνδιση αντιλαϊκών πολιτικών, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Και μόνο αυτή η προσπάθεια, η καλλιέργεια δηλαδή ενός τέτοιου κλίματος συναίνεσης καταδεικνύει ότι το ανώτατο συλλογικό όργανο της ΤΑ έχει ξεφύγει από τον προορισμό του και πλέον απροκάλυπτα «αφιερώνεται» στο στόχο της, που είναι οι δήμοι να λειτουργήσουν ως καλές επιχειρήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ