ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τεράστιος μηχανισμός αλλοτρίωσης συνειδήσεων

Με κύριο στόχο την «αναίμακτη» προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η παράταξη της ΔΑΠ, αλλά από κοντά κι η ΠΑΣΠ, οι δυνάμεις δηλαδή που συντάσσονται ανοιχτά με αυτή την πολιτική, έχουν στήσει ένα πλέγμα ιδιότυπων σχέσεων με μερίδα του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων και, με τη μέθοδο του ρουσφετιού ή του εκβιασμού, ποντάρουν στην εξαγορά νεανικών συνειδήσεων, στον εγκλωβισμό των φοιτητών μέσα στα δίχτυα τους.

Ετσι, δίπλα στην επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, στον ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού προσωπικού, αποκαλύπτεται και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ρουσφέτια, εκβιασμοί και διάφορες άλλες εκφάνσεις της διαφθοράς.

Τι εξυπηρετούν όμως όλα αυτά; Πέρα από τη συγκέντρωση ψήφων στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές και τον έλεγχο των συλλόγων, ώστε να είναι όσο το δυνατόν ανίσχυρα τα εμπόδια που θα βάζει το φοιτητικό κίνημα στην κυβερνητική επίθεση, υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός στόχος: Η καλλιέργεια υποταγμένων συνειδήσεων, η παραγωγή αποφοίτων που θα αποτελούν αύριο υποταγμένο, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ο ίδιος στόχος δηλαδή, που έχουν κι οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.


Μόλις προχτές ο «Ρ» αποκάλυψε ότι η ΔΑΠ, στο ΤΕΙ Αθήνας και το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, έφτασε στο σημείο να μοιράζει βεβαιώσεις παρακολούθησης σε φοιτητές που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις της, υπογεγραμμένες ως επίσημα πιστοποιητικά σπουδών, από τον πρόεδρο του ΤΕΙ και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, αντίστοιχα.

Κάθε μέρα, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία από την εκφυλιστική δράση των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Να ψηφίσουν και τα δέντρα!

Εκατοντάδες τρίπτυχα (φοιτητικές ταυτότητες), κενά, χωρίς αναγραμμένα στοιχεία και φωτογραφίες, ανακάλυψε η ΠΚΣ στη Νομική σχολή της Αθήνας, στοιβαγμένα δίπλα σε αποθηκευμένα υλικά της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Το τρίπτυχο είναι το πλέον επίσημο αποδεικτικό έγγραφο της φοιτητικής ιδιότητας και η επίδειξή του είναι απαραίτητη, για να μπορεί κάποιος φοιτητής να ψηφίσει. Είναι φανερό ότι τα τρίπτυχα είχαν κλαπεί από τη ΔΑΠ, προκειμένου να αξιοποιηθούν στις εκλογές, από ανθρώπους που δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα, άρα και το δικαίωμα ψήφου. Με μια απλή αλίευση από τους εκλογικούς καταλόγους, ονομάτων φοιτητών που δεν προσέρχονται συνήθως στις εκλογές, μπορούν να συμπληρωθούν και οι φωτογραφίες «φίλων» της παράταξης που θα είναι πρόθυμοι να προσέλθουν στις φοιτητικές εκλογές και να την ψηφίσουν, χωρίς να είναι μέλη του φοιτητικού συλλόγου. Καθαρή νοθεία δηλαδή, του τύπου «να ψηφίσουν και τα δέντρα»!

Μάλιστα, οι ΔΑΠίτες είχαν το θράσος να ρωτήσουν τον υπεύθυνο της ΠΚΣ στη σχολή, τι προτίθεται να κάνει η παράταξη τα κενά τρίπτυχα, τώρα που τα ανακάλυψε!

Αντίστοιχο κρούσμα «απώλειας» φοιτητικών βιβλιαρίων (τριπτύχων) έχει σημειωθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περίπου 300 τρίπτυχα χάθηκαν... από τη γραμματεία του Τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου - τυχαία; - στις περσινές εκλογές η ΔΑΠ είχε βγει αυτοδύναμη. Οταν η ΠΚΣ πήγε επίσημα να ζητήσει ενημέρωση από τον πρύτανη για το γεγονός, ανακάλυψε ότι είχαν χαθεί τρίπτυχα από τις γραμματείες δύο ακόμα Τμημάτων του πανεπιστημίου (Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Δημόσιας Διοίκησης). Η επίσημη απάντηση του πρύτανη ήταν ότι έχει διαταχτεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Επίσης, στο ίδιο Πανεπιστήμιο την περασμένη βδομάδα, μέλη της ΠΚΣ έπιασαν «επ' αυτοφώρω» σε Γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας, μέλη της ΠΑΣΠ που είχαν στα χέρια τους καταλόγους φοιτητών. Το πρόβλημα είναι ότι, δεν ήταν οι απλοί εκλογικοί κατάλογοι (που μπροστά στις φοιτητικές εκλογές παίρνει ο φοιτητικός σύλλογος κι οι παρατάξεις, προκειμένου να ελέγχουν αν οι ψηφοφόροι είναι μέλη του συλλόγου), αλλά κατάλογοι εγγραφών που περιείχαν προσωπικά δεδομένα των φοιτητών, τηλέφωνα, διευθύνσεις κ.τ.λ. Κανένας διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής δε βρισκόταν εκείνη την ώρα μαζί με τους ΠΑΣΠίτες, που όπως είναι φυσικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρανόμως αυτά τα στοιχεία των φοιτητών που αναγράφονται στους καταλόγους. Οταν η ΠΚΣ κατήγγειλε το γεγονός, την άλλη μέρα, πήρε απάντηση από τη γραμματεία του Τμήματος ότι τα μέλη της ΠΑΣΠ είχαν την άδεια του πρύτανη για να βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο!

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η ΠΚΣ αποκάλυψε την παράνομη πρόσβαση μελών της ΠΑΣΠ στη γραμματεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και στα αρχεία με προσωπικά στοιχεία των φοιτητών για εκλογικούς εκβιασμούς.

Ολόκληρος μηχανισμός και στα ΤΕΙ...

Αντίστοιχες αποκαλύψεις έκανε η ΠΚΣ και στο ΤΕΙ Κοζάνης. Εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΚΣ, οι ΔΑΠίτες προμηθεύτηκαν από τη γραμματεία και τις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ φοιτητικά πάσο που θα εξασφαλίσουν το ...εκλογικό δικαίωμα σε κόσμο της ΔΑΠ (και κατ' επέκταση της ΝΔ) εκτός των σπουδαστών του ΤΕΙ.

Η πρεμούρα της ΔΑΠ, εξάλλου, για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παράνομων παρεμβάσεων στη διαδικασία των εκλογών, φαίνεται και από τη στάση που κρατάει στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΣΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τέσσερις συνεδριάσεις δεν έχουν προκηρυχτεί ακόμα οι σπουδαστικές εκλογές, γιατί διαφωνεί σε ένα καίριο σημείο του εκλογικού κανονισμού: Θέλει να μπορούν οι σπουδαστές να ψηφίζουν ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης), αρκεί να ...τους πιστοποιούν οι γραμματείες.

Δεν πάει πολύ καιρός, άλλωστε, από το μεγάλο ντόρο που έγινε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΙ Στ. Ιωαννίδης κατήγγειλε τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος ανήκει στο χώρο της ΝΔ και προφανώς «τα τσουγκρίσανε» με τους ΔΑΠίτες κι οι καταγγελίες αφορούσαν νοθείες σε εκλογικούς καταλόγους, έλεγχο των διοικητικών υπηρεσιών, τρομοκρατία σπουδαστών, εξαγορά συνειδήσεων με διάφορα μέσα. Τότε, πολλά στελέχη των ΤΕΙ (από διάφορα ιδρύματα) σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι η ΔΑΠ «ανεβάζει και κατεβάζει προέδρους στα ΤΕΙ»...

Σε όλα τα παραπάνω, μια απάντηση υπάρχει: Να τους γυρίσουν την πλάτη οι φοιτητές κι οι σπουδαστές. Τόσο στις επερχόμενες εκλογές, στις 13 Απρίλη, όσο και στην καθημερινή πρακτική και δράση τους στα ιδρύματα, να απομονώσουν τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ακόμα και με αυτούς τους εκφυλιστικούς τρόπους τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τους. Οσο δυναμώνει το κίνημα που διεκδικεί Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία της επιστήμης και της λαϊκής ευημερίας, τόσο θα αποδυναμώνονται οι κήρυκες της υποταγής και η διαφθορά που κουβαλούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ