ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ
«Κλείνουν» το σκάνδαλο με... παραιτήσεις

Στην ημερήσια διάταξη η άρνηση των κυβερνώντων να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για τον ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας των προϊόντων που κυκλοφορούν

Με την παραίτηση - «άδειασμα» των επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δηλαδή του προέδρου του Ν. Κατσαρού και του γενικού διευθυντή Χρ. Αποστολόπουλου, προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα της καταλληλότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά, αποποιούμενη των δικών της ευθυνών που αφορούν την πολιτική παροχής πλήρους ασυδοσίας προς το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και γύρω από θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Χτες το απόγευμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο τελευταίος ζήτησε την παραίτηση των επικεφαλής του ΕΦΕΤ, την οποία και υπέβαλαν.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις που έκαναν - αφότου γνωστοποιήθηκε η υπόθεση με τα γιαούρτια - και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και τα στελέχη του ΕΦΕΤ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ο έλεγχος της καταλληλότητας των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, στην ουσία εξαντλείται στις επαφές και στη συνεργασία που έχει ο ΕΦΕΤ με τους επιχειρηματίες. Αυτό έγινε με τη ΦΑΓΕ, αυτό συμβαίνει προφανώς και σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Αναζητούνται, δηλαδή, τρόποι ...διευθέτησης, ουσιαστικά κουκουλώματος, της υπόθεσης, μ' αυτούς τους ίδιους τους επιχειρηματίες που ενέχονται σε περιπτώσεις διακίνησης ακατάλληλων τροφίμων.

Το περιστατικό με τα ακατάλληλα γιαούρτια της ΦΑΓΕ που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε ο ΕΦΕΤ, έστω κι αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι το κατάφερε να «κλείσει» το θέμα, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι καταναλωτές είναι εντελώς ανοχύρωτοι απέναντι στην ασυδοσία των κάθε λογής κερδοσκόπων, που στο όνομα του κέρδους δε διστάζουν να διαθέτουν στην αγορά επικίνδυνα και ακατάλληλα τρόφιμα.

Στην προσχηματική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλείται ως λόγους για τους οποίους έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις του προέδρου και του γενικού διευθυντή του ΕΦΕΤ αφ' ενός την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κινητοποίηση του Φορέα για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και το ότι δεν ενημερώθηκε ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ούτε οι καταναλωτές και αφ' ετέρου το ότι, όπως αναφέρεται, εκτίθεται η χώρα στις αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων αρχές της ΕΕ.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κομισιόν -από την οποία βεβαίως εκπορεύονται όλες οι ρυθμίσεις που οδήγησαν στην κατάργηση των ελέγχων στην αγορά - ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, επειδή δεν ενημέρωσε εγκαίρως την ΕΕ για τα ακατάλληλα γιαούρτια...

Εγκληματική συγκάλυψη

«Η απόκρυψη από τον ΕΦΕΤ μουχλιασμένων γιαουρτιών αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και μέγα σκάνδαλο που αναδεικνύει την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων στα τρόφιμα καθώς και τη συγκάλυψη μεγάλων εταιριών από τον Οργανισμό». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), επισημαίνοντας ακόμη ότι «όλο αυτό το διάστημα ο ΕΦΕΤ ενήργησε εγκληματικά εις βάρος του καταναλωτή, εκθέτοντάς τον σε σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι υπήρχαν μουχλιασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (ευρωτίαση)».

Η ΠΟΓΕΔΥ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΕΦΕΤ ότι δήθεν η κατανάλωση μουχλιασμένων γιαουρτιών δε θέτει σε κίνδυνο την υγεία, «διότι η ευρωτίαση υποδηλώνει αλλοιώσεις οργανοληπτικές και σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία θεωρούνται ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία».

Το ΙΝΚΑ

Την αδιαφορία του ΕΦΕΤ καταγγέλλει με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΙΝΚΑ Μακεδονίας Ν. Μήττας. Οπως αποκαλύπτει, το ΙΝΚΑ Μακεδονίας ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ για καταγγελίες περί των ακατάλληλων γιαουρτιών της ΦΑΓΕ από τις 28 του Φλεβάρη! «Το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων είναι μείζον και δε λύνεται με τέτοιου είδους πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών», σημείωσε. Εξάλλου έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία τροφίμων έχει σε λειτουργία το σύστημα διαπίστωσης και διαχείρισης κινδύνων (HASPS) και αν το έχει, πώς δε διαπίστωσε το πρόβλημα;

Εισαγγελική παρέμβαση

Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και κάλεσε τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να διερευνήσει εάν κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά και εάν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών από τον ΕΦΕΤ. Παράλληλα ζητάει να ελεγχθεί η ποσότητα, το είδος και η παρτίδα των γιαουρτιών ΦΑΓΕ που προμηθεύτηκε κάθε κατάστημα του Πειραιά από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα καθώς και πόσα και ποια αποσύρθηκαν.


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αν δεν αγωνιστούν χάθηκαν

Οι καπνέμποροι συνεχίζουν το χαβά τους εκβιάζοντας με τις προθεσμίες παράδοσης των καπνών

Να αντιδράσουν αγωνιστικά καλούνται οι καπνοπαραγωγοί αν δε θέλουν να παραδώσουν τη σοδειά τους στις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι. Η τρέχουσα εμπορική περίοδος εξελίχθηκε στη χειρότερη, αφού οι καπνέμποροι-«τσιράκια» των πολυεθνικών έχουν ξεσαλώσει σε βάρος των καπνοπαραγωγών.

Καπνοπαραγωγοί και ομάδες παραγωγών βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού το παιχνίδι η ΕΕ το έχει στήσει στα κερδοσκοπικά μέτρα των καπνεμπόρων-καπνοβιομηχανιών. Οι αγοραπωλησίες κινούνται σε αργούς ρυθμούς, όχι πάντα επειδή δε θέλουν οι καπνοπαραγωγοί να πουλήσουν με τέτοιες εξευτελιστικές τιμές. Οι καπνέμποροι έχουν το πάνω χέρι και κάνουν εκβιαστικά κόλπα και καψώνια με τα «προγράμματα» και τις προθεσμίες παράδοσης των καπνών.

Για παράδειγμα, στα «Βιρτζίνια» και στα «Μπέρλεϊ», η σοδειά του 2004 πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 15 του Απρίλη. Δηλαδή, απομένουν ακόμα δύο βδομάδες. Ομως, μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη δεν είχε παραδοθεί ούτε το ένα τρίτο της παραγωγής στα «Βιρτζίνια» και ούτε το μισό της παραγωγής στα «Μπέρλεϊ». Από τους 45.341 τόνους στα «Βιρτζίνια» είχαν παραδοθεί οι 11.720 και από τους 10.162 τόνους στα «Μπέρλεϊ» είχαν παραδοθεί οι 4.469. Για παράδειγμα, πέρσι τέτοια εποχή είχαν παραδοθεί στα «Βιρτζίνια» 21.000 τόνοι.

Οσο για τις τιμές, οι καπνέμποροι μέχρι τώρα έχουν κάνει ένα πανελλαδικό «στήσιμο» στα «Βιρτζίνια» γύρω στα 28 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν 70 λεπτά και πρόπερσι 1 ευρώ. Με βάση πάντα τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αιτωλοακαρνανία δίνεται μια μέση τιμή 33 λεπτά, όταν πέρσι ήταν 79 λεπτά και σε Φθιώτιδα - Καρδίτσα 22 λεπτά όταν πέρσι ήταν 61 λεπτά. Στα «Μπέρλεϊ», επίσης, πέρσι τέτοια εποχή η μέση τιμή ήταν 44 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος μετά βίας αγγίζει τα 40 λεπτά.

Καθυστέρηση υπάρχει επίσης και στις αγοραπωλησίες στην ποικιλία «Κατερίνη», όπου και εδώ οι τιμές δε θεωρούνται ικανοποιητικές από τους παραγωγούς. Μέχρι το τέλος της περασμένης βδομάδας είχαν παραδοθεί 7.335 τόνοι, ενώ αντίστοιχα πέρσι είχαν παραδοθεί 9.107. Οσο για τον «Μπασμά» σε Μακεδονία και Θράκη δεν έχει πουληθεί ούτε κιλό και οι καπνέμποροι κάνουν κι εδώ τα τσαλιμάκια τους. Η προθεσμία γι' αυτές τις ποικιλίες είναι μέχρι τέλος Απρίλη.

Φαίνεται ολοκάθαρα πως η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει για τους καπνοπαραγωγούς. Κι όλα δείχνουν πως και για τη φετινή καλλιέργεια τα ίδια και χειρότερα αναμένεται να πάθουν οι καπνοπαραγωγοί. Από την καλλιέργεια του 2006 ξεκινά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τα καπνά, όπου σύντομα οι καπνοπαραγωγοί θα διαπιστώσουν πάλι πόσο χαμένοι βγαίνουν. Αυτό που, επίσης, φαίνεται είναι ότι από το 2006 η καπνοκαλλιέργεια οδηγείται σε εγκατάλειψη και συρρίκνωση.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι οι καπνέμποροι από τη μια ισοπεδώνουν τις τιμές και από την άλλη κόπτονται να είναι συνδεδεμένο το πριμ στα καπνά σε ποσοστό 60%, για να μη ...χαθεί, λέει, η καπνοκαλλιέργεια. Είναι φανερό πως με αυτά που κάνουν θα διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους καπνοπαραγωγούς από την παραγωγή. Και τα διάφορα φτηνά κόλπα τους δε θα σώσουν ούτε τις λεγόμενες ποιοτικές ποικιλίες, δηλαδή τον «Μπασμά» και τα «Κατερίνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ