ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική η «υποδοχή» των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων

Σειρά αγωνιστικών δράσεων εναντίον της επιδρομής στο ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα, που σηματοδοτούν οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, ξεδιπλώνονται ανά την Ελλάδα από τις Οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Πρόκειται για τις πρώτες αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα εναντίον της πολιτικής που έχει καθηλώσει το εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, και με τα νέα μέτρα τού δίνει ένα πρόσθετο χτύπημα, όταν την ίδια στιγμή ευνοεί σκανδαλωδώς την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιούνται οι παρακάτω πικετοφορίες:

- Με πρωτοβουλία κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και των αντίστοιχων της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ στις 7 μ.μ. μπροστά στο πολυκατάστημα «HONDOS CENTER» στην Ομόνοια.

- Στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Ιωνία (Λ. Ηρακλείου).

- Στις 7 μ.μ. στο Μαρούσι (Εμπορικό Κέντρο).

- Στις 7 μ.μ. στην Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου).

- Στις 7 μ.μ. στο Γαλάτσι (κέντρο).

- Στις 7 μ.μ. στο Χαλάνδρι (εμπορικό κέντρο).

- Στις 7 μ.μ. στη Δάφνη (πλατεία Καλογήρων).

- Στις 7 μ.μ. στην Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία).

Στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία ενάντια στα νέα αντιλαϊκά - φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. οι Κλαδικές Αχτίδες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες άλλες δραστηριότητες οργανώνονται στις συνοικίες της πόλης από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν τον εργαζόμενο λαό και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική της ανέχειας και να απαιτήσουν μαζικά και αποφασιστικά να μη γίνει καμία αύξηση των έμμεσων φόρων, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και να αυξηθεί η φορολογία των κερδών του κεφαλαίου.

Με ανακοίνωσή τους καλούν σε «συσπείρωση και κοινή δράση, με προοπτική, της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν "κόστος". Παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων οργανώνονται επίσης κινητοποιήσεις:

- Στην Κάτω Τούμπα, στις 6.30 μ.μ. στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα.

- Στη Χαριλάου, στις 7 μ.μ. στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Παπαναστασίου.

- Στην Ανω Τούμπα, στις 7 μ.μ. στη Γρ. Λαμπράκη.

- Στο Ντεπώ, στις 7 μ.μ. στη Β. Ολγας.

- Στον Αγιο Παύλο, στις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
Στους ρυθμούς που επιτάσσει η ... ελεύθερη αγορά

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας στους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες

Με μπούσουλα τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, αλλά και τις κατευθύνσεις των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο υπουργός Επικρατείας και η κυβέρνηση θα προωθήσουν το νέο σχέδιο νόμου για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, χτες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σε συνάντηση που είχε με τους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, το οποίο θα βασίζεται στην «εμπειρία» που έχει αποκομίσει από τα... ταξίδια του στη Γερμανία και το Παρίσι, αλλά και τις συναντήσεις που είχε με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός των επαφών αυτών ήταν, όπως σημείωσε, η «συγκέντρωση υλικού» για το πώς χειρίστηκαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχα ζητήματα. Με τον ίδιο σκοπό, άλλωστε, θα πραγματοποιήσει γύρω στις 10 Απρίλη συνάντηση και με τους αρμόδιους για τα ΜΜΕ στο Λονδίνο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φτιάξει αυτό το νόμο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, και να διέπεται από δύο βασικούς κανόνες, δηλαδή «να βοηθήσει την ελεύθερη αγορά, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ ως αυτόνομες επιχειρήσεις» και ο δεύτερος αφορά «στην παροχή της ποιότητας των υπηρεσιών που το Σύνταγμα επιβάλλει». Μάλιστα, «σεβόμενοι τους κανόνες της αγοράς» - όπως χαρακτηριστικά είπε - το νέο νομοσχέδιο θα κινηθεί «στον κοινοτικό μέσο όρο».

Στο νέο αυτό νομοσχέδιο, όπως είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, θα οριστούν και οι κανόνες για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ώστε να μπορεί να γίνει προκήρυξη και να δοθούν, εφόσον «δεν έχουμε κανένα νομικό κώλυμα, αντίστοιχο με αυτό που έχουμε σήμερα». Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό και το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει προβληματισμός και για τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας».

Μέχρι στιγμής, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, δεν έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νόμο περί συγκέντρωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με τις Ενώσεις Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών, με την ΕΣΗΕΑ, ενώ έχει ζητηθεί και η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το νέο σχέδιο νόμου ευελπιστεί ότι θα έρθει στη Βουλή πριν το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το νόμο για το «βασικό μέτοχο», ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι εντός προθεσμίας θα αποσταλεί η επιστολή στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο.

Στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι η προώθηση νέων νομοσχεδίων για τον επαρχιακό Τύπο, την ψηφιακή τηλεόραση και τη διαφήμιση.

Εξαγοράζει ΜΜΕ η Κομισιόν!

Συστηματικά και βάσει συγκεκριμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στο όνομα της «προάσπισης της ελευθερίας» των Μέσων Ενημέρωσης, η ΕΕ παρεμβαίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου, εξαγοράζοντας ουσιαστικά δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Η δράση αυτή είναι ενταγμένη στη συνολικότερη εκστρατεία που διεξάγει από κοινού με τις ΗΠΑ για την «προαγωγή της δημοκρατίας στον κόσμο».

Αυτό προκύπτει σαφώς από την απάντηση που έδωσε η αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων επίτροπος Μπενίτας Φερέρο - Βάλντνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαν. Μαυρομμάτη.

Η επίτροπος τόνισε τη σημασία «της παροχής οικονομικής ενίσχυσης για την ανάπτυξη ανεξάρτητων και πολυφωνικών μέσων ενημέρωσης στις χώρες όπου δεν προστατεύεται η ελευθερία του Τύπου». Παράλληλα ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις από την πλευρά της Κομισιόν «εστιάζονται σε δραστηριότητες για την προαγωγή της ελευθερίας έκφρασης και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, την εξασφάλιση της δυνατότητας των δημοσιογράφων να αναλαμβάνουν δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ενίσχυση του επαγγελματισμού και της δεοντολογίας στη δημοσιογραφία, τη βελτίωση της ποιότητας της διαχείρισης των μέσων ενημέρωσης και, τελικά, την ουσιαστική τους ανεξαρτησία, την ενίσχυση των ανεξάρτητων τοπικών μέσων ενημέρωσης»...

Η Αυστριακή επίτροπος σημείωσε ότι η ελευθερία έκφρασης και η καταπολέμηση της λογοκρισίας στον Τύπο και στα ΜΜΕ θεωρούνται κεντρικά στοιχεία για την προαγωγή της δημοκρατικής διαδικασίας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας και, ιδίως, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΠΔΑΔ), υπογραμμίζει ότι η ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ενημέρωση έχουν αναγνωριστεί ως προτεραιότητες στον τομέα της στήριξης του εκδημοκρατισμού.

Εμείς να σημειώσουμε απλά πως ο εκδημοκρατισμός και η στήριξή του έχει αποδειχθεί - δεκαετίες τώρα - το όχημα με το οποίο οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης επεμβαίνουν για να ανατρέψουν καθεστώτα που δεν ενδίδουν στα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Παλαιστίνης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση, σήμερα, Παρασκευή 1/4 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τον επιτετραμμένο της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα Ισμάτ Σάμπρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ