ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «Μ. ΒΛΑΣΤΟΥ»
Λουκέτο με κυβερνητική βούλα

«...Οταν ο επιχειρηματίας δε θέλει δε γίνεται», αποφάνθηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος

«Ντροπή να πετάτε 100 εργαζόμενους και 200 ψυχικά ασθενείς στο δρόμο», φώναζαν αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι και συγγενείς των ασθενών
«Ντροπή να πετάτε 100 εργαζόμενους και 200 ψυχικά ασθενείς στο δρόμο», φώναζαν αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι και συγγενείς των ασθενών
Τη «βούλα» στο οριστικό κλείσιμο της νευροψυχιατρικής κλινικής «Μ. Βλαστού», χωρίς να υπάρχει καμία εξασφάλιση για τη δουλιά των 100 εργαζομένων και την ασφαλή νοσηλεία και περίθαλψη 200 ψυχικά πασχόντων, έβαλε χτες ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, πιστοποιώντας την υπόκλιση της κυβέρνησης στους κανόνες της «ελεύθερης οικονομίας» και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Στην κλινική «Μ. Βλαστού» αναδείχτηκαν με ανάγλυφο τρόπο η αντιλαϊκότητα και τα αδιέξοδα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης στο χώρο της Υγείας και της παράδοσης ευαίσθητων τομέων στους επιχειρηματίες. Παρά τις φήμες και τα ταξίματα που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους της κλινικής ότι η κυβέρνηση θα έλυνε το πρόβλημα, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος, αφού είχε ολιγόλεπτη διαβούλευση «κεκλεισμένων των θυρών» με τους διαχειριστές της κλινικής, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι η κλινική θα παραμείνει ανοιχτή για δυο ακόμα μήνες, έως τις 29 Μάη 2005, όσο, δηλαδή, ισχύει η σύμβαση της κλινικής με το ΙΚΑ. Στο μεταξύ, θα μεταφερθούν οι ασθενείς σε άλλες ιδιωτικές κλινικές και θα ολοκληρωθούν οι ...«αποχωρήσεις» εργαζομένων -όπως τις χαρακτήρισε.

Και όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η κλινική δεν είναι παπουτσάδικο ή κοινή εμπορική επιχείρηση για να κλείνει έτσι απλά, ο υφυπουργός είπε: «Το να κρατήσεις μια επιχείρηση και να πληρώνεις τους εργαζόμενους, όταν ο επιχειρηματίας δε θέλει δε γίνεται»! Μάλιστα, όταν οι εργαζόμενοι στην κλινική και το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές ζήτησαν η κυβέρνηση να εντάξει την κλινική στο δημόσιο σύστημα Υγείας ο Γ. Γιακουμάτος αντέτεινε ότι αυτό δε γίνεται γιατί «είμαστε σε ελεύθερη οικονομία»! Δηλαδή, η κυβέρνηση πριμοδοτεί διπλά τον ιδιωτικό τομέα, στέλνοντας ασθενείς και εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές, αποποιούμενη την υποχρέωσή της να παρέχει δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Και όταν βγαίνουν στην επιφάνεια τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, νίπτει τας χείρας της, προσκυνώντας την ελευθερία της αγοράς!

Αγώνας για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας
Αγώνας για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας
Κατά τα άλλα, ο Γ. Γιακουμάτος προέτρεψε τους εργαζόμενους να αναζητήσουν δουλιά στον ιδιωτικό τομέα και υποσχέθηκε γενικόλογα ότι απ' το υπουργείο θα υπάρξουν πολιτικές ένταξής τους στην εργασία...

«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»

Το «άδειασμα» απ' τον υφυπουργό ξεχείλισε την αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια απ' την Υγεία» και κατήγγειλαν: «Καταργείτε ένα ίδρυμα», «Είμαι 18 χρόνια εδώ, πού θα βρω δουλιά;», «Πήγαινε να δεις τι άθλιες είναι οι συνθήκες στις άλλες ιδιωτικές κλινικές».

Κοντά στην αγανάκτηση ακούστηκαν και γνώμες ότι το κλείσιμο της κλινικής υπαγορεύτηκε απ' τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο γνωστός Μ. Βωβός, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Θλιβερές φιγούρες και οι συγγενείς των ασθενών, που με απόγνωση ρωτούσαν τι θα γίνουν οι άνθρωποί τους, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής και οι συνθήκες νοσηλείας σε αυτές είναι απάνθρωπες. «Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για το παιδί μου. Πώς να το φροντίσω χωρίς πόρους;», φώναζε απελπισμένη η Μ. Μανούσου, μητέρα ενός ασθενούς και κρατώντας στο χέρι την απόδειξη που έδειχνε ότι παίρνει απ' τον ΟΓΑ 190 ευρώ σύνταξη!

Δυναμική παρέμβαση

Πάνω στην ταράτσα
Πάνω στην ταράτσα
Δυναμική παρέμβαση στο χώρο έκαναν χτες, για μια ακόμα φορά, συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν στους εργαζόμενους ότι για τις εξελίξεις στην κλινική ευθύνεται η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί και διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

«Είναι απαράδεκτη και υποκριτική η στάση του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Εργασίας. Από τη μια ασκούν μια πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί την Υγεία - Πρόνοια, που υπηρετεί το κέρδος, που δημιουργεί ανέργους και απολυμένους και από την άλλη λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί είναι ιδιωτικός τομέας. Οι "υποσχέσεις" και οι δημόσιες σχέσεις παραπλάνησης του υφυπουργού Γιακουμάτου έχουν τόση αξία και αξιοπιστία, όσο να εξασφαλίσει τη συναίνεσή μας και την υποταγή μας στις επιλογές του υπουργείου και της εργοδοσίας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές επιλογές και να μη θιγεί το δήθεν φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του που μοίρασε στους εργαζόμενους το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών.

«Καμία αυταπάτη, καμία ανοχή. Εξασφαλίστε την ενότητα και το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους. Να μην απολυθεί κανείς, να μην αφαιρεθεί κανένα από τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει. Μαζί με τη διεκδίκηση, ώστε να μη θιγεί καμία θέση εργασίας, να μη θιγεί κανένας ασθενής, χρειάζεται η πάλη μας για ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δημόσιο και δωρεάν, με εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Ολοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Ενταξη στο Δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και όσων απ' τις ιδιωτικές δομές πληρούν τις προδιαγραφές», επισημαίνει το Σωματείο. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη τους με το Σωματείο και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη 2005, στην πλατεία Συντάγματος.

Στο δρόμο οι «αποασυλοποιημένοι»!

Δραματική επιβεβαίωση απ' τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη της αποτυχίας του φιλόδοξου εγχειρήματος, στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς»

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές δομές που δημιουργήθηκαν - κυρίως από ιδιώτες - στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς», αφού όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνης, έληξε η χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για τη συνέχιση της λειτουργίας τους!

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 στις 2 Απρίλη και ερωτηθείς για τα προβλήματα στην υλοποίηση του «Ψυχαργώς» ο υπουργός δήλωσε: «Υπήρχε επιδότηση απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση για 18 μήνες, όμως τα πρώτα 18μηνα έληξαν και πρέπει τώρα από εθνικούς πόρους να συνεχίσουμε τις δομές εκτός ψυχιατρείων, άρα να πληρώνουμε από εθνικούς πόρους, οι οποίοι δεν υπάρχουν και τώρα τρέχω για να πάρω παράταση 6 μήνες ώστε να δω πού θα βρω λεφτά»! Επιβεβαιώνονται έτσι με τον πλέον δραματικό τρόπο οι επισημάνσεις των λειτουργών της Ψυχικής Υγείας ότι μετά τη διάλυση των δημοσίων δομών ψυχιατρικής και τη λήξη των κοινοτικών κονδυλίων για τις εξωνοσοκομειακές δομές οι ψυχικά πάσχοντες της χώρας, ειδικά απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ή - απουσία δημοσίων δομών - να κλείνονται στις φυλακές, όπως συνέβη στην Αμερική.

«Στη φιλοσοφική του διάσταση - συνέχισε ο υπουργός - αναμφίβολα είναι σωστό το μέτρο (σ.σ. αποασυλοποίηση), στην πρακτική του εφαρμογή όμως υπήρχαν, υπάρχουν και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες». Μάλιστα, απέδωσε κάποια απ' τα προβλήματα που προκύπτουν στην αποασυλοποίηση στις οικογένειες των ασθενών που ζητούν εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νοσηλεία των συγγενών τους σε κάποιο δημόσιο ψυχιατρείο.

Παρά τις επισημάνσεις, όμως, ο Νικ. Κακλαμάνης επέμεινε να υπερασπίζεται τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας: «Σχεδόν το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων έχουν συμβάσεις με ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, μερικές των οποίων είναι εξαιρετικής ποιότητας ή τουλάχιστον από άποψη υποδομών είναι καλύτερες από τα δημόσια ψυχιατρεία, αλλά από άποψη επιστημονικής επάρκειας εγώ πάντα τάσσομαι υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας».

Κι αυτά όταν, βάσει μελετών, όπως είπε ο υπουργός «μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, περίπου το 25% των Ελλήνων θα χρειαστεί να επισκεφτούν ψυχίατρο»...

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Οι εργαζόμενοι ζητούν δημοσιοποίηση

Σε επίσχεση εργασίας αύριο Τετάρτη 6 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες η «Επικοινωνία», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του μήνα Μάρτη.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη και Γ. Κωνσταντόπουλο, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι αποδεικνύεται πρωταπριλιάτικο ψέμα η δήλωσή του υφυπουργού Γ. Κωνσταντόπουλου σε συνέντευξη Τύπου στις 29.3.2005 ότι έχει έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας», αλλά αντιδρά ο Σύλλογος Γονέων και δεν μπορεί να τους αγνοήσει. Και αυτό τη στιγμή που καρκινοβατεί η «Επικοινωνία», επειδή ο υφυπουργός αδυνατεί να «συνετίσει» ορισμένους γονείς και τα φιλανθρωπικά μικροσυμφέροντά τους.

«Οι αστικές εταιρίες και τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα αποτελούν μη βιώσιμα σχήματα. Δημιουργήθηκαν, αφ' ενός, λόγω της παντελούς έλλειψης κρατικών δομών για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά και, αφ' ετέρου, από την ανάγκη και απελπισία γονέων που βιώνοντας την αναλγησία της πολιτείας, σπεύδουν να "ζητιανεύουν" το λίγο για να τους δοθεί το μηδαμινό», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Και καταλήγουν: «Είναι ντροπή το υπουργείο που φροντίζει για την Υγεία και Πρόνοια, να εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις, ώστε να απαλλάσσεται όσο το δυνατόν περισσοτέρων ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Βαστάζος της εργοδοσίας

Σαν να μην έφτανε ότι ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος λειτούργησε ως μεσάζων του Βλαστού για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για τον επιχειρηματία το κλείσιμο της ομώνυμης κλινικής, επιδόθηκε και σε θρασύτατη αντικομμουνιστική επίθεση. Η «οργή» του Γ. Γιακουμάτου προκλήθηκε όταν συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών απαίτησαν δυναμικά την ένταξη της κλινικής στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη διασφάλιση ασθενών και εργαζομένων και την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Εξω φρενών ο υφυπουργός φώναζε στους συνδικαλιστές του Σωματείου, να σταματήσουν να μιλάνε και μάλιστα με εκφράσεις του τύπου: «Είστε μπράβοι του ΚΚΕ»!

«Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου» μην ξεφύγει καμιά βλαστήμια για το βαστάζο της εργοδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ