ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στην Κούβα από συνδικαλιστές

Εκκληση Ελλήνων συνδικαλιστών στην ελληνική κυβέρνηση να μην ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ, με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Associated Press

Να μην ευθυγραμμιστεί με την εκστρατεία των ΗΠΑ και να απαιτήσει τον τερματισμό του εμπάργκο που αντιδημοκρατικά και χωρίς λόγο έχει επιβληθεί σε βάρος του κουβανέζικου λαού απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση, με έκκληση που υπογράφουν 38 συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Το κείμενο της έκκλησης, που στάλθηκε επίσης στη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι για αρκετές δεκαετίες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν και βάζουν σε εφαρμογή πολιτικές και πρακτικές σε βάρος της Κούβας και του Λαού της. Το πρόσχημα όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι τα κατασκευασμένα επιχειρήματα ότι δήθεν η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα επιχειρήματα αυτά είναι ψεύτικα.

Μάλιστα, πολλοί από εμάς, λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας, έχουμε επισκεφτεί την Κούβα, έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια τις κατακτήσεις του κουβανέζικου λαού και την ελευθερία που απολαμβάνει. Συγκρίνοντας, μάλιστα, το επίπεδο ζωής στην Κούβα με το επίπεδο ζωής σε αρκετές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι σαφές ότι η Κούβα έχει κάνει σπουδαία βήματα προόδου.

Για όλους αυτούς τους λόγους κι επειδή αυτές τις μέρες συζητιέται στα πλαίσια του ΟΗΕ και νέο σχέδιο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και επιπλέον επειδή η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζει και άλλη ανάλογη ψεύτικη εκστρατεία για τον Ιούνη στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ), ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ευθυγραμμιστεί με την εκστρατεία των ΗΠΑ και να απαιτήσει τον τερματισμό του εμπάργκο που αντιδημοκρατικά και χωρίς λόγο έχει επιβληθεί σε βάρος του κουβανέζικου λαού».

Την έκκληση υπογράφουν οι συνδικαλιστές: Αγκαβανάκης Δημήτριος (Μέλος ΑΔΕΔΥ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ), Ανέστης Στάθης (Γραμματεία Τύπου ΓΣΕΕ), Αρτεμίου Κώστας (Πρόεδρος ΠΟΕΕΠ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ), Βαρελάς Δημήτριος (Πρόεδρος ΠΟΛ), Βορτελίνος Χαράλαμπος (Γενικός Γραμματέας ΠΟΕ - ΟΤΑ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ), Γκελαούζος Ιωάννης (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φωκίδας), Γκλεζάκος Βασίλης (Πρόεδρος ΟΣΝΙΕ), Γλυνάσης Νικήτας (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας), Δρακόπουλος Δημήτρης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου), Δράκος Αντώνης (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου), Ευαγγελοπούλου Τατιάνα (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ), Ζαζόπουλος Ανδρέας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων), Ζωγάνος Σωτήρης (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ), Ηλιόπουλος Ηλίας (Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ), Θεοδώρου Δήμος (Πρόεδρος ΟΕΚΙΔΕ), Θωμάς Φίλιππος (Οικονομικός Γραμματέας ΓΣΕΕ), Καββαδάς Νικόλαος (Γενικός Γραμματέας ΟΣΝΙΕ), Κασιώτης Χρήστος (Εκτελεστική Επιτροπή ΓΣΕΕ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ), Κόλλας Ανδρέας (Γραμματέας Υγείας Ασφάλειας ΓΣΕΕ), Κούτρας Θεόδωρος (Εκτελεστική Επιτροπή ΓΣΕΕ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ), Λιβιτσάνος Γεράσιμος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου), Μαυρίκος Γεώργιος (ΠΑΜΕ, Εκτελεστική Επιτροπή ΓΣΕΕ), Μαυροδόγλου Διαμαντής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ), Μπαλασόπουλος Θεμιστοκλής (Πρόεδρος ΠΟΕ - ΟΤΑ), Μουτάφης Βαγγέλης (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ), Παναγόπουλος Γιάννης (Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ), Παπασπύρου Σπύρος (Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ), Παράσχος Γρηγόριος (Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Λέσβου), Πατέστος Εμμανουήλ (Πρόεδρος ΟΣΠΑ), Πατούλας Δημήτριος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου), Πέρρος Γεώργιος (Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ), Πολυζωγόπουλος Χρήστος (Πρόεδρος ΓΣΕΕ), Πουπάκης Κωνσταντίνος (Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ), Σαρικάς Γιάννης (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου), Σιαμέτης Δημήτριος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λέσβου), Σίγουρος Διονύσιος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου) και Τσιόγκας Δημήτριος (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας).

Η έκκληση κοινοποιήθηκε στο ΔΓΕ Γενεύη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην CTC Κούβας και στην Πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα.

Καταδικάζονται τα επιθετικά σχέδια

Κατέθεσαν στη Γενεύη και αμερικανοκουβανικές οργανώσεις ενάντια στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Δύσκολες ώρες φαίνεται περνά η αμερικανική αντιπροσωπεία, στην προσπάθειά της να επιτύχει την καταδίκη της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθήσει τα επιθετικά σχέδιά της, καθώς ακόμη και οι οργανώσεις των Κουβανοαμερικανών, που έκαναν πρεμιέρα, καταδίκασαν την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανοκουβανικές οργανώσεις που παρευρίσκονται και παίρνουν μέρος στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημειωτέον για πρώτη φορά... καταθέτοντας επισήμως κατά τη συνεδρίαση, με αντικείμενο τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, χαρακτήρισαν την πολιτική απομόνωσης και αποκλεισμού του Τζορτζ Ου. Μπους «εγκληματική» και φυσικά την καταδίκασαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Prensa Latina»!

Ο πρόεδρος του Κουβανοαμερικανικού Ιδρύματος «Συμμαχία για την Παιδεία» Ντέλβις Φερνάντες Λεβί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του τόνισε ότι τα μέτρα της Ουάσιγκτον που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλη και απαγορεύουν ουσιαστικά τα ταξίδια των Κουβανοαμερικανών προς το Νησί της Επανάστασης, συνιστούν παραβιάσεις της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλων συμφωνιών που έχουν υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και κάλεσε τη Σύνοδο να «λάβει υπόψη της αυτές τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών» ζητώντας από «την κυβέρνηση Μπους να τερματίσει άμεσα σε αυτές τις πολιτικές που προκαλούν μόνο δεινά». Τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που αμερικανοκουβανικές οργανώσεις, από την Καλιφόρνια, το Μαϊάμι και τη Φλόριντα, παρακολουθούν την Ετήσια Σύνοδο, με στόχο να καταθέσουν επισήμως καταγγελία, όσον αφορά την «απάνθρωπη αντικουβανική νομοθεσία των ΗΠΑ» και κατέληξε ότι «ήγκηκεν η ώρα για ακόμη περισσότερο κόσμο να βγει στους δρόμους, ώστε να προσδώσει ακόμη περισσότερο βάρος στο αίτημά τους» και ότι ήδη διαδηλώσεις προετοιμάζονται, με κορυφή αυτή που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 27 Απρίλη.

Επιπροσθέτως, ανακοινώθηκε στο Σώμα της Συνόδου ότι αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που παρίστανται, έχουν καταθέσει αίτημα καταδίκης της ξένης κατοχής του Ιράκ ως τον κύριο λόγο της σωρείας παραβιάσεων των δικαιωμάτων και πρότειναν την υιοθέτηση απόφασης καταδίκης των ΗΠΑ ως «τον κύριο καταπιεστή αυτού του ιρακινού λαού».

Την ίδια στιγμή, στην Κούβα, σύμφωνα με την «Granma», o πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στελέχη του ΚΚ Κούβας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας, μαζικών οργανώσεων και των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν 1.465.429 δικαιούχοι στην Κούβα και η οποία περιλαμβάνει το 97% όλων των κοινωνικών παροχών, θα αυξηθούν από 1η Μάη από 300% οι χαμηλότερες, έως 5% οι υψηλότερες. Η αύξηση των συντάξεων αποτελεί ένα μόνο από το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, που περιλαμβάνουν ακόμη την ανατίμηση του κουβανικού ανταλλάξιμου πέσο έναντι του δολαρίου, αρχικά κατά 7% και κατόπιν κατά 8%, τη μάχη κατά της διαφθοράς, την έξτρα παροχή βοήθειας προς το Καμαγουέι και τις πέντε ανατολικές επαρχίες της Κούβας, που υποφέρουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας κ.ά.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Απελάσεις Αμερικανών...

... που «προπονούσαν» την αντιπολίτευση!

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Οι αιθιοπικές αρχές απέλασαν χτες έξι Αμερικανούς υπαλλήλους γνωστών «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που καταστρώνουν «δημοκρατικές εξεγέρσεις» στα χρώματα του ουράνιου τόξου με στόχο την ανατροπή κυβερνήσεων. Οι Αμερικανοί «εργάζονταν» τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο σε προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της αντιπολίτευσης και «ενημέρωσης»... Αιθιόπων ψηφοφόρων ενόψει των γενικών εκλογών της 15ης Μάη.

Οι απελαθέντες δούλευαν για λογαριασμό γνωστών (από τις «εξεγέρσεις» σε Γεωργία, Ουκρανία κλπ.) οργανώσεων όπως USAID, το IRI (Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ιδρυμα), «Εθνικό Δημοκρατικό Ιδρυμα» (NDI) και IFES.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αιθιοπικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Αμερικανοί επιδίδονταν εδώ και καιρό στη δημιουργία γραφείων (παραρτημάτων των «οργανώσεων» που τους είχαν προσλάβει) σε διάφορα σημεία της Αντίς Αμπέμπα δίχως να ζητήσουν άδεια των αρμόδιων αρχών.

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Αμπουκλ, αρκέστηκε να εκφράσει «κατάπληξη» για τις απελάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ