ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Στο όνομα των επενδύσεων εκχωρεί νέα προνόμια και χαριστικές συμβάσεις
  • Εκ των προτέρων εγγυάται τα υπερκέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών!
  • Και προσωπικά ραντεβού του Κ. Καραμανλή με μεμονωμένους επιχειρηματίες
  • Μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα προνόμια και χαριστικές συμβάσεις παραχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο η κυβέρνηση Καραμανλή, στο όνομα της «προσέλκυσης των επενδύσεων» και της αντιμετώπισης της ανεργίας, επιχειρώντας να δώσει «νέα ορμή» στην ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ.

Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ο πρωθυπουργός δίνει «γην και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, εναποθέτοντας στον «πατριωτισμό» τους σχεδόν εξ ολοκλήρου την «ανάπτυξη» της χώρας. Είναι τέτοια η πρεμούρα και η αγωνία της κυβέρνησης, που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, παίρνοντας πάνω του την υπόθεση, έφτασε στο σημείο να κλείνει προσωπικά ραντεβού με συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές προκειμένου να τους «πείσει» να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χτες με τους επιχειρηματίες Β. Κωνσταντακόπουλο και Β. Βαρδινογιάννη, ενώ αναμένεται ο κύκλος των συναντήσεων να διευρυνθεί τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζονται και οι επαφές με τους εκπροσώπους διαφόρων εργοδοτικών οργανώσεων (ΕΒΕΑ, Ενωση Εφοπλιστών, Σύνδεσμος Πληροφορικής, κ.ά.), με στόχο να αντιμετωπιστούν συντονισμένα τα όποια «προβλήματα» αντιμετωπίζουν οι καπιταλιστές προκειμένου να αξιοποιήσουν το «ευνοϊκό κλίμα» που έχει ενισχύσει η κυβέρνηση.

Αν και η «γαλάζια» διακυβέρνηση έχει προσφέρει πλήθος προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, όπως δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και νέες φοροαπαλλαγές, «κίνητρα» από τον αναπτυξιακό νόμο, κ.ά., οι πολυπόθητες επενδύσεις δεν έχουν γίνει. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει και άλλα προνόμια, σχεδόν ό,τι της ζητηθεί από τους «επενδυτές», εγγυώμενη εκ των προτέρων τα υπερκέρδη τους! Βέβαια, τα αιτήματα των επενδυτών είναι γνωστά: Φιλική νομοθεσία, μείωση του εργατικού κόστους, απαλλαγή από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, παραχώρηση δημόσιας γης και περιουσίας, κατάργηση των όποιων «εμποδίων» προστασίας του περιβάλλοντος και των όποιων ελέγχων από το κράτος, κ.ο.κ.

Πέρα από τις ατομικές συμφωνίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για να βελτιώσει και το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το νομοσχέδιο για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Πρόκειται για το «όχημα» μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα παραχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο την κατασκευή έργων υποδομής (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία, σχολεία, κ.ο.κ). Στη συνέχεια οι επιχειρηματίες θα τα νοικιάζουν στο κράτος ή θα βάζουν διόδια...

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στο «ξεβάλτωμα» ορισμένων «επιχειρηματικών σχεδίων», τα ανεβάζουν στα δέκα, στον τουριστικό κυρίως τομέα, που ούτε η κυβέρνηση Σημίτη δεν κατάφερε να τα «ξεκολλήσει».

«Ενδιαφέρον» για το «πρότζεκτ»

Μία από αυτές τις «επενδύσεις» είναι αυτή του επιχειρηματία Β. Κωνσταντακόπουλου, με τον οποίο συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα και η επένδυσή του «προχωράει».

«Επειδή είμαι ένας από τους επενδυτές κάτω στη Μεσσηνία, με ρώτησε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) πώς πάει το πρότζεκτ, αν έχουμε κάποια προβλήματα», δήλωσε. Αναφερόμενος στην επένδυσή του είπε ότι θα είναι τέσσερα ξενοδοχεία με γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, κλπ., στην Πύλο και στους Γαργαλιάνους, ανεβάζοντας το κόστος στα 250-300 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι «έχει τελειώσει η νομοθεσία και τώρα είναι τα τυπικά», καθώς και ότι το 2008 θα λειτουργήσει η πρώτη φάση. Ως «θεσμικό αίτημα» έθεσε τη δημιουργία ενός «Γραφείου Υποδοχής Επενδυτών», ώστε «να ξέρει ο επενδυτής πότε θα έχει τις άδειες»...

Από την πλευρά του ο Β. Βαρδινογιάννης απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Κ. Καραμανλή. Εκτιμάται όμως ότι πέρα από τις «δουλιές» και τις «επενδύσεις» του συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία σε διάφορους κλάδους καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το «βασικό μέτοχο», έγινε και μια γενικότερη συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της για την αναδιάταξη των συσχετισμών στο πλαίσιο της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ικανοποιημένοι εφοπλιστές και ΕΒΕΑ

Χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Δρ. Φουντουκάκο, τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών, Ν. Ευθυμίου, οι οποίοι εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου ολοφάνερα ικανοποιημένοι από τις επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Ο πρώτος δήλωσε περιχαρής ότι «το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό», εκφράζοντας τη χαρά του γιατί «η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού των κρατικών δαπανών», καθώς και γιατί «προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες κρατικές εταιρίες»! Αυτό που ζήτησε ο Δρ. Φουντουκάκος από τον πρωθυπουργό ήταν «περισσότερη πίεση και τολμηρότερα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση».

«Ο πρωθυπουργός ήθελε να ακούσει τις δικές μου σκέψεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε γενικότερα την οικονομία στη δύσκολη - πολύ δύσκολη φάση, την οποία περνάει», δήλωσε ο Ν. Ευθυμίου, ισχυριζόμενος ότι τα 13,5 δισ. ευρώ σε συνάλλαγμα το 2004 είναι «η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η ελληνική ναυτιλία στον τόπο»!

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτή, και τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ, Σπ. Βυζάντιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το πλαίσιο των επαφών του Κ. Καραμανλή το έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προσέλκυση νέων επενδύσεων τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους επιχειρηματίες, στα πλαίσια του ιδιαίτερα ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος που δημιουργείται στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός συναντάται με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στα πλαίσια των συντονισμένων προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση νέων επενδύσεων και, βεβαίως, εκεί που οδηγούν οι νέες επενδύσεις, δηλαδή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, έθεσε ως κριτήριο την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων εκ μέρους τους. Σε άλλη ερώτηση αν ο πρωθυπουργός πρόσφερε κάποιες επιπρόσθετες προσωπικές εγγυήσεις στους επιχειρηματίες που είδε, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός «συζητά, παίρνει ιδέες και αφουγκράζεται το σφυγμό της κοινωνίας»!

«Η προώθηση των επενδύσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις λίμναζαν, βάλτωναν πλέον των δέκα ετών, αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάθεση κατασκευής τορπιλών του Πολεμικού Ναυτικού στον επιχειρηματία Γερμανό ενώ ήδη υπήρχε επιστολή της ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ ότι μπορούσε η ίδια να τις κατασκευάσει, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που υπεραμυνόταν της επιλογής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ