ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοκυβερνητικές κόντρες για Κυπριακό

Η διαφαινόμενη συναίνεση και συμφωνία της κυβέρνησης στην αμερικανόπνευστη «λύση» της συνομοσπονδίας για το Κυπριακό προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες όμως δεν ξεφεύγουν από το επίπεδο των διαδικαστικών επισημάνσεων και βέβαια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οι επικρίσεις των βουλευτών επικεντρώνονται στο πρόσφατο άρθρο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Πανταγιά - ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αποκλειστούν και άλλες μορφές οργάνωσης του νέου κυπριακού κράτους» - αλλά στην πραγματικότητα στρέφονται κατά του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι προωθούν και στηρίζουν τις νέες λύσεις που δρομολογούνται. Την αρχή έκανε ο Θ. Πάγκαλος, που ζήτησε την απομάκρυνση του Γ. Πανταγιά από το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί όπως είπε «ασχημονεί επικίνδυνα», ενώ χτες συνέχεια έδωσε ο βουλευτής Γ. Καψής. Σε παρέμβασή του στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο Γ. Καψής τόνισε ότι «αποτελεί ευτελισμό της Επιτροπής να συζητάμε για το Ουζμπεκιστάν (σ.σ. το θέμα της συνεδρίασης ήταν οι προξενικές συμβάσεις με το Ουζμπεκιστάν και τη Μολδαβία) και να μην έχουμε ενημερωθεί για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Τουρκία ή για την έντεχνα προωθούμενη, από τον υπουργό Εξωτερικών και σύμβουλο του πρωθυπουργού, λύση της συνομοσπονδίας στην Κύπρο». Τις ενστάσεις του Γ. Καψή συμμερίστηκαν και οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Παπούλιας και Κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να «μαζέψει» το θέμα και να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας ενδοκυβερνητικής κόντρας σε προεκλογική περίοδο, επιχείρησε χτες να πείσει ότι «η πολιτική που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος παραμένει η ίδια». Διευκρινίζοντας όμως στη συνέχεια ποια είναι αυτή η πολιτική, άφησε να φανεί με σαφήνεια ότι αυτή αποδέχεται και «αξιοποιεί» τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ! Απαντώντας στις επικρίσεις Πάγκαλου, είπε ότι «δεν είναι δικαιολογημένες οι κατηγορίες, πολύ περισσότερο, τα όσα ακούγονται για ιδέες που αφορούν την εγκαθίδρυση συνομοσπονδιακού καθεστώτος, πρέπει να πω ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, γιατί τέτοιες ιδέες ουδείς έχει εκφράσει ή διατυπώσει». Ταυτόχρονα όμως εκτίμησε ως θετική εξέλιξη, που πρέπει να ενισχυθεί, την παρέμβαση του «διεθνούς παράγοντα». Η προσπάθεια - είπε - που κάνει ο διεθνής παράγοντας και η κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το κυπριακό θέμα, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την εξεύρεση λύσης.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι Κομματικές Οργανώσεις εντείνουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει παντού η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Αξιοποιούν ακόμα και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, για να βρεθούν και να συζητήσουν με φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί την ΕΒΟ Μάνδρας, όπου θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων, τη διοίκηση της εταιρίας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
  • Σήμερα, Πέμπτη, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δήμου Μύρινας, με θέμα την εκλογική διακήρυξη του Κόμματος. Την ανάπτυξη του θέματος θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σήμερα Πέμπτη αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αποστόλη Τασούλα, Θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, στα Γιάννενα.
  • Σήμερα, Πέμπτη, η ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού του ΚΚΕ θα κόψει την πίτα της, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της, Ταξιαρχών 111.
  • Ακόμα σήμερα Πέμπτη, η ΚΟΒ Ραφήνας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στα γραφεία της, στις 6.00 το απόγευμα.
  • Αύριο Παρασκευή, 21/1, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση στα γραφεία της ΝΕ, Αρχιπελάγους 21, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ. Την παρουσίαση του θέματος θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο Παρασκευή, 21/1, η Κομματική Οργάνωση Πάνω Πετραλώνων του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - εθνικές εκλογές» και στην κοπή της πίτας της, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Κυδαντιδών 35 και Τρώων.
  • Αύριο, επίσης, Παρασκευή, 21/1, στις 7.00 το απόγευμα, ο Γιάννης Παναγής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, θα μιλήσει στη Δέσφινα Φωκίδας.
  • Το Σάββατο, 22/1, στις 9.00 το βράδυ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ δ ιοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Ρεμπέτισσα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τον εκλογικό στόχο του Κόμματος ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο, 22/1, στις 8.00 το βράδυ, η Αχτιδική Επιτροπή Καλαμπάκας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «ΣΟΦΙΑ» στην Καλαμπάκα.
  • Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος την Κυριακή 23/1, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Το ίδιο βράδυ, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Παλιά Ρούματα.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του Κόμματος πραγματοποιεί την Κυριακή, 23/1, περιοδεία και ομιλία στην Ατσική και την Πέμπτη, 27/1, στη Μύρινα και στον Κάσπακα.
  • Τη Δευτέρα, 24/1, στις 6.30 το απόγευμα, η ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία της (Τερψιθέας 6), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τις επικείμενες εκλογές».
  • Η Κομματική Επιτροπή του ΚΚΕ Αρκάδων Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη, 25/1, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Βεραντζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έχει προγραμματίσει τις εξής δραστηριότητες:

  • Σήμερα, Πέμπτη, 20 Γενάρη, στις 6.30 π.μ. κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Μενεμένης.
  • Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας οργανώνουν την Κυριακή 23 Γενάρη η Κομματική Οργάνωση Συκεών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η αντίστοιχη της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Συκεών.

Την Κυριακή 23 Γενάρη στις 6 μ.μ. η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Υπαίθρου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ Μηχανιώνας.

Αναβίωση πυρηνικών ανταγωνισμών;

Παραιτούμενος από την προεδρία της Ρωσίας ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε, άραγε, το βαλιτσάκι με τους κωδικούς του πυρηνικού οπλοστασίου στον εμφανιζόμενο ως πανίσχυρο Βλαδιμίρ Πούτιν, τον πολέμαρχο στην Τσετσενία;

Και σ' αυτήν την... πυρηνοδρομία ποια λάθη και ποιες επιλογές μπορεί εμφιλοχωρήσουν; Και ποιες απειλές για την ανθρωπότητα, όταν η άλλη πλευρά, η ΗΠΑ - ΝΑΤΟική πλανητική δύναμη όχι μόνο δεν τηρεί προϋπάρχουσες συμφωνίες για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων, αλλά αυτό τον καιρό επεκτείνει το σχετικό πρόγραμμά της στο διάστημα, δηλαδή το πρόγραμμα που αποκλήθηκε «πόλεμος των άστρων» κάτω από τον καμουφλαρισμένο τίτλο: «αντιπυραυλική ομπρέλα».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλοϊκά και γραφικά, αν η Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις δεν επιφύλασσε το δικαίωμα της χρήσης πυρηνικών όπλων (τακτικών, ή, έστω μικρής εμβέλειας) εκεί όπου «θίγονται τα συμφέροντά τους, που αποτελεί πανομοιότυπο του ΝΑΤΟικού δόγματος, εμπεριέχει τη θρυαλλίδα των κινδύνων που μπορεί σήμερα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να θεωρούνται λεονταρισμοί, χωρίς αντίκρισμα και φραστικοί φαμφαρονισμοί, αλλά που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Με την ίδια, άλλωστε, οικειοποίηση και αξιοποίηση του ΝΑΤΟικού δόγματος, η Ρωσία δικαιολογεί την επέμβασή της στην Τσετσενία. Φραστικά λοιπόν έστω, το νέο ρωσικό πυρηνικό δόγμα παραπέμπει στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα, που εγκαινιάστηκε με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Και αυτό με τη σειρά του, στη βάση του «οδόντα αντί οδόντος», θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα νέο πυρηνικό ανταγωνισμό τρόμου.

Ηλογική αντίρρηση ότι η σημερινή Ρωσία, απλώς «μπλοφάρει», έχει το επίσης λογικό αντεπιχείρημα ότι έτσι αποδυναμωμένη όπως είναι, εγκλωβισμένη σ' ένα εσωτερικό παιχνίδι πολιτικών φατριών και αβέβαιων εξωτερικών προσανατολισμών, οικονομικά κατεστραμμένη και περικυκλωμένη, όπως αισθάνεται, μπορεί να οδηγηθεί σ' έναν ανταγωνισμό πυρηνικών απειλών. Τα διάσπαρτα στο έδαφός της, πλούσια σε αριθμό, τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα, παρέχουν τη βάση για την αναβίωση του πυρηνικού ανταγωνισμού, όταν μάλιστα, μικρές πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, και το Πακιστάν εκτοξεύουν, κατά καιρούς μεταξύ τους απειλές.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδήλωση για τις βάσεις και τα πυρηνικά

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, καθηγητή Ν. Φωτιάδη

Ο πολύμορφος και ενωτικός αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν βάσεις και πυρηνικά στη χώρα μας, όσο θα χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος ως πολεμικό ορμητήριο σε βάρος του λαού μας και των λαών της περιοχής. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, προαναγγέλλοντας την εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας με θέμα « Ο Νέος Αιώνας, εποχή του Αντιιμπεριαλισμού Φιλειρηνικού Κινήματος. Μπορούμε να διώξουμε τις βάσεις και τα πυρηνικά», όπου θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, καθηγητής Νίκος Φωτιάδης, ενώ θα ακολουθήσουν και τοποθετήσεις φορέων. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του τρίτου κύκλου των κινητοποιήσεων του φιλειρηνικού κινήματος για την απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών από τη χώρα μας.

Τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης εξέφρασαν την εκτίμηση πως οι προηγούμενες μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές αντιβασικές εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος έχουν φέρει σοβαρά αποτελέσματα, καθώς το αίτημα για την απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών ευαισθητοποιεί και αγκαλιάζει πλατιά λαϊκά στρώματα και εκφράζεται από πολλά ψηφίσματα συμπαράστασης φορέων της ΤΑ και μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών οργανώσεων. Μια άλλη απόδειξη της μεγάλης απήχησης του αντιβασικού αιτήματος είναι ο εξαναγκασμός της ελληνικής κυβέρνησης να παραδεχτεί την ύπαρξη των πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου, που μέχρι τώρα αρνιόταν. Ετσι, το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τη δράση του καλώντας όλους τους μαζικούς φορείς καθώς και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συστρατευτούν μαζί του.

Στον Πύργο

Η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει συζήτηση σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου με θέμα «Τα πυρηνικά του Αράξου και αγώνας για την απομάκρυνσή τους».

Συντονισμός των Ενώσεων Συντακτών

Συνάντηση των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των πέντε Ενώσεων Συντακτών πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τη συνάντηση διοργάνωσε η Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ΠΟΕΣΥ προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στο ρόλο της. Αναζητήθηκαν λύσεις για την ενίσχυση των οικονομικών της Ομοσπονδίας, την έκδοση ενιαίου δελτίου αναγνώρισης για όλα τα μέλη των Ενώσεων Συντακτών, τη συγκρότηση συντονιστικού γραφείου για τις διεθνείς σχέσεις, τη συμμετοχή και τη συνεργασία της ΠΟΕΣΥ κατά τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

ΚΜΕ
Εκδήλωση για τη Σένγκεν

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει την Τετάρτη 26 Γενάρη και ώρα 6.30 μ.μ. (στα γραφεία του, Τροίας 36, στάση Αγγελοπούλου) εκδήλωση με θέμα «Η συμφωνία εφαρμογής Σένγκεν και τα δημοκρατικά δικαιώματα», με ομιλητή τον Κ. Τουμασάτο, δικηγόρο.

Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό κόψιμο της πίτας του ΚΜΕ και δεξίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ