ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων

Διώκεται ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, για τη συμμετοχή του σε συμβολική κατάληψη του ΟΛΠ

Από τη συμβολική κατάληψη στον ΟΛΠ
Από τη συμβολική κατάληψη στον ΟΛΠ
Συνέχεια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των ταξικών σωματείων και συνδικαλιστών, στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της, αποτελεί η ποινική δίωξη, αυτεπάγγελτα, από τον εισαγγελέα Πειραιά, κατά του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνη Πουντίδη! Ο Ι. Πουντίδης κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη μεγαλειώδη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργάτες και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με το Δήμο Περάματος και φορείς της περιοχής στις 27 του περασμένου Ιούλη, η οποία κατέληξε σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΟΛΠ δεν έχει καταθέσει μήνυση ούτε έχει ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ειδικότερα, ο συνδικαλιστής κατηγορείται για: «διατάραξη οικιακής γαλήνης του ΟΛΠ. Ηθική αυτουργία για την υποκίνηση και κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ από τους διαδηλωτές». Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης οι υπηρεσίες του οργανισμού λειτουργούσαν κανονικά, ενώ δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου κατέθεσε χτες το πρωί απαντητικό υπόμνημα στην άσκηση ποινικής δίωξης, στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου της πόλης. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο κλάδος της Ζώνης βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλοτε συγκαλυμμένα, άλλοτε φανερά.

«Ενάντια σ' αυτήν την πολιτική - τονίζεται - προβάλουμε και θα συνεχίσουμε να προβάλουμε προτάσεις, θέσεις, μια εναλλακτική πολιτική σε αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα βγάλει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από τη μέγκενη της ανεργίας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Πολιτική που άλλοι εκφράζουν και υλοποιούν και γι' αυτό είναι υπόλογοι στους ανέργους, στους βιοτέχνες και στο λαό της περιοχής».

«Οι συνεχείς απόπειρες - υπογραμμίζεται στο υπόμνημα - να ποινικοποιήσουν και να καταστείλουν τη λειτουργία και τη δραστηριότητα των εργατικών σωματείων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση της Ζώνης, δεν πρόκειται ούτε να μας φιμώσουν ούτε να μας λυγίσουν».

«Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, σαν πρόεδρος του Συνδικάτου - σημειώνεται - αναλαμβάνω την ευθύνη στο ακέραιο για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους συναδέλφους μου συνδικαλιστές των σωματείων της Ζώνης και τις Επιτροπές Ανέργων και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εντείνουμε τους αγώνες. Να εμποδίσουμε την υλοποίηση των σχεδίων διάλυσης, να επιβάλουμε λύσεις σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος της ευρύτερης περιοχής και σε τελευταία ανάλυση υπέρ της Εθνικής Οικονομίας της χώρας μας, η οποία θα πληγεί εάν υλοποιηθούν τα σχέδια όσων στοχεύουν στη συρρίκνωση και διάλυση της Ζώνης».

ΝΑΤ - ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Αγώνας ενάντια στην υπονόμευση

Σύσκεψη ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ χθες, για τα προβλήματα στους δυο χώρους

Στην ανάγκη της ενίσχυσης του συντονισμένου αγώνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΜΕΝ για τα προβλήματα στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτου. Οι ναυτεργάτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων «ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πήραν μαζικά μέρος στη σύσκεψη.

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα γενικότερα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ δίνοντας μια εικόνα για την κακή κατάσταση του ΝΑΤ σήμερα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Επί σειρά ετών παραγράφονται εφοπλιστικές οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων. Σήμερα το χρέος των εφοπλιστών στο ΝΑΤ ξεπερνά τα 11,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα αντιναυτεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το ΥΕΝ από το καλοκαίρι του 1997 εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη και υπονομεύουν τα θεμέλια του ΝΑΤ. Με τα μέτρα αυτά μειώθηκαν δραματικά οι οργανικές συνθέσεις, εντάθηκε ο αφελληνισμός της ναυτιλίας και δόθηκε η ευκαιρία στους εφοπλιστές να καταβάλλουν εισφορές στο ΝΑΤ, όχι με βάση το συνολικό αριθμό του πληρώματος, αλλά μόνο για τους λιγοστούς ναυτολογημένους Ελληνες ναυτεργάτες».

«Οι συντάξεις - συνέχισε - θυσιάστηκαν και θυσιάζονται στο βωμό της μονόπλευρης λιτότητας. Με τα επιδόματα ελεημοσύνης δε στηρίζεται το εισόδημα των απόμαχων της δουλιάς». Σήμερα η μέση σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των 161.000 δραχμών και η κατώτερη στις 93.000 δραχμές.

Για τον Οίκο Ναύτου, ο Γ. Τούσσας κατήγγειλε ότι μέρα με τη μέρα η παροχή των υπηρεσιών του και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται χειρότερη. Συγκεκριμένα μειώνεται ο αριθμός των γιατρών, περικόπτονται φάρμακα και εξετάσεις, η γραφειοκρατία παίρνει ανυπόφορες διαστάσεις, τα «φέσια» του Οίκου Ναύτου σε γιατρούς και φαρμακεία μεγαλώνουν.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ σημείωσε: «Τα αιτήματά μας τα έχουμε θέσει στην κυβέρνηση και στον Οίκο Ναύτου. Η αναλγησία τους όμως ξεπερνάει κάθε όριο. Πρέπει να πέσουν στη μάχη περισσότεροι ναυτεργάτες, με τις οικογένειές τους. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους άλλους εργαζόμενους».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ο οποίος τόνισε με τη σειρά του ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες δεν είναι ξεκομμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι. «Κουβεντιάζουν σήμερα για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 με προοπτική τα 71. Αν δεν ξεσηκωθούμε, αν δε συγκρουστούμε συντονισμένα, δε θα αλλάξει η κατάσταση. Οι εκλογές πλησιάζουν και στην κάλπη πρέπει να τα θυμόμαστε πολύ καλά αυτά». Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι ναυτεργάτες και συνδικαλιστές.

ΣΑΜΟΣ
«Ελεγχοι» χωρίς υπαλλήλους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας

Εντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό Σάμου λόγω έλλειψης υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στον έλεγχο των επιχειρήσεων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Μ. Κωστόπουλος, με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν, ότι «παρά τις κατ' επανάληψη καταγγελίες των εργαζομένων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σάμου, για την ανάγκη στελέχωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο νομό Σάμου, με υπαλλήλους ειδικοτήτων στους τομείς της κοινωνικής και υγειονομικής επιθεώρησης και παρά την επαναφορά της εν λόγω υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει ίδια».

«Η κατά διαστήματα σύντομη επίσκεψη αρμόδιου υπαλλήλου από τη Λέσβο, δεν μπορεί να λύσει ούτε κατ' ελάχιστο τα πολλαπλά προβλήματα ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό το ΣΕΠΕ στο νομό Σάμου, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να μπει φραγμός στις παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε βάρος τους;»

Στάσεις εργασίας στο ΕΚΑΒ

Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από τις 9:30 π.μ έως τις 13:00 μ.μ. ξεκινούν από τη Δευτέρα 24.1.2000 οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διότι το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ αρνούνται να τους καταβάλουν τις 300.000 δραχμές, που δόθηκαν σε όλους τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας για την προσφορά τους στους σεισμούς του Σεπτεμβρίου και επίσης για τη μη καταβολή των οφειλόμενων εξαιρέσιμων αποδοχών τους από τον περασμένο Οκτώβρη.

Εκλογές πλησιάζουν και το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ένα ακόμη πρόγραμμα κατάρτισης, αυταπασχόλησης και επιχορήγησης εργοδοτών για δημιουργία «νέων» θέσεων εργασίας, για τους άνεργους της επιχείρησης «Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων» στην Καλαμάτα, με συνολικό κόστος 590 εκατομμύρια δραχμές.Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά την πρόσληψη 150 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών. Το πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, με επιχορήγηση 2, 8 εκατ. δραχμές, αφορά 50 ανέργους ηλικίας 18-64 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ