ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε 48ωρη απεργία οι καθηγητές

Αποφασίστηκε τελικά χτες αργά το βράδυ από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ για τις 3 και 4 Φλεβάρη

Οταν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι κατέβαιναν μαζικά στους δρόμους...(στιγμιότυπο από κινητοποίησή τους το '98)
Οταν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι κατέβαιναν μαζικά στους δρόμους...(στιγμιότυπο από κινητοποίησή τους το '98)
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν στις 3 και 4 Φλεβάρη οι καθηγητές, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας . Νέα γενική συνέλευση των προέδρων αποφασίστηκε να γίνει το αργότερο στις 12 Φλεβάρη. Την παραπάνω πρόταση ψήφισαν 51 πρόεδροι ΕΛΜΕ, 12 ψήφισαν κατά και 7 λευκό.

Η χτεσινή γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ ενέκρινε και ψήφισμα καταδίκης της δίωξης Γιαννόπουλου ενάντια στο «Ριζοσπάστη».

Η εισήγηση που προωθήθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και προέβλεπε δύο 48ωρες απεργίες στις 27 και 28 Γενάρη και 3 και 4 Φλεβάρη δε συγκέντρωσε τα απαραίτητα δύο τρίτα των ψήφων των παρευρισκομένων προέδρων ΕΛΜΕ και μέχρι αργά χτες το βράδυ οι καθηγητές συζητούσαν για άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Η πλειοψηφία των προέδρων των ΕΛΜΕ ενέκρινε πάντως το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο ήταν βασισμένο στην απόφαση της «Οργανωτικής 1» γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ που είχε καθορίσει τους στόχους πάλης της ΟΛΜΕ για τη σχολική χρονιά.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει και το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου, με βάση τις αποφάσεις των τοπικών διδασκαλικών συλλόγων που του έχουν ανακοινωθεί (αλλά με βάση και την απόφαση της ΟΛΜΕ), να αποφασίσει για κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σήμερα, επίσης, αναμένεται το υπουργείο Παιδείας να κάνει ανακοινώσεις, σχετικές με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών, καθώς η ηγεσία του συναντάται με αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών που πήραν μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό και δεν προσελήφθησαν και τώρα ζητούν να απορροφηθούν στην εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν τα σενάρια για «ευνοϊκές ρυθμίσεις» που εισηγείται η επιτροπή Καζάζη για τους μαθητές του «ενιαίου» λυκείου. Η επιτροπή, που δεν μπορούσε παρά να αποτελείται από θιασώτες της καταδικασμένης στις συνειδήσεις του λαού «μεταρρύθμισης», αναμένεται να παραδώσει τις επόμενες μέρες τα αποτελέσματά της στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένονται και τα πορίσματα της επιτροπής Μπλέσιου, που μελετά ζητήματα που αφορούν την οικονομική και υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών. Και οι δύο παραπάνω επιτροπές συστήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και προτείνουν λύσεις μακριά από τις διεκδικήσεις των μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και τις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικά δείγματα των πορισμάτων της επιτροπής Καζάζη, που έχουν δει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι οι επιτροπές δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την ουσία της «μεταρρύθμισης».

2ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Κλιμακώνουν τον αγώνα μέχρι να βρεθεί λύση

Οι γονείς απτόητοι συνεχίζουν την κατάληψη του Προξενείου

Μέρα με τη μέρα μαζικοποιείται, όλο και περισσότερο, ο αγώνας των μαθητών και των γονέων του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, που συνεχίζουν την κατάληψη του Γενικού Προξενείου από την περασμένη Παρασκευή. Κύρια αιτήματά τους είναι η άμεση εύρεση νέου κτιρίου, όπου θα μεταστεγαστεί το 2ο δημοτικό και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, να έχει λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα πέντε από τα δέκα ελληνικά σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη, αφού μετά από έρευνες στο κτίριο, όπου στεγάζεται το 2ο Δημοτικό και το 1ο Λύκειο Μονάχου της Riesstrasse, διαπιστώθηκε, ότι υπάρχει σε δεκαπλάσιες, τουλάχιστον, ποσότητες παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια, η καρκινογόνος και επικίνδυνη ουσία PCB, από την οποία κινδυνεύει άμεσα η υγεία των 700 μαθητών και ειδικά των 400 μικρών παιδιών.

Σήμερα το πρωί αναμένεται, μετά από έξι μέρες κατάληψης και έντονες πιέσεις, να φτάσει στο Μόναχο ο κ. Χαλκιώτης, υπεύθυνος της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, με το επιτελείο του, προκειμένου να συζητήσει με τις γερμανικές αρχές το πρόβλημα. Παράλληλα, σήμερα το πρωί το Angelfinger Δημοτικό Μονάχου θα είναι το πρώτο σχολείο, που θα απέχει από τα μαθήματά του και θα βρίσκεται στο χώρο της κατάληψης σε ένδειξη συμπαράστασης. Ενώ η επιτροπή κατάληψης προγραμματίζει, για τις 8 σήμερα το βράδυ, συζήτηση όλων των ελληνικών φορέων και των κομμάτων, στο χώρο του Προξενείου.

Την ολιγωρία και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, καταγγέλλει η Επιτροπή Κατάληψης του Γενικού Προξενείου Μονάχου, με ανακοίνωσή της. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν τηλεφωνικώς, χτες αργά το απόγευμα άγνοια των καυτών προβλημάτων, που ανάγκασαν τη Riesstrasse να φτάσει στα άκρα! Κανείς δε βρέθηκε να τους ενημερώσει - μέχρι και τις 16/1/2000 - για όσα δυσάρεστα έως τραγικά γίνονται εδώ; Ούτε η φωνή των γονέων, πριν και μετά την κατάληψη, ούτε η φωνή του Τύπου, είχε φτάσει στα δικά τους αυτιά;».

Η Επιτροπή Κατάληψης τονίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι γνώστης του προβλήματος στο σχολείο της Riesstrasse και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο σχολείο είναι καρκινογόνο, τα παιδιά μας πρέπει επιτέλους να ξαναπάνε σχολείο και το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης παίρνει προεκτάσεις που ξεφεύγουν των κτιρίων, προεκτάσεις που αφορούν την ίδια την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών».

«Δυσκολοχώνευτη η πραγματικότητα: Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει να προτείνει καμία λύση. Δηλώνει ανίδεο και ανήξερο, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί τονίζουν ότι το προξενείο υπέγραψε συνειδητά τη στέγαση των μαθητών σε αυτό το ακατάλληλο σχολείο, μια και αυτό είχε υπερβολικά φθηνό ενοίκιο», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Συμπαράσταση στον καθηγητή Κ. Μπουντόλο

Τη συμπαράστασή της στον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Αθήνας Κ. Μπουντόλο, ο οποίος διώκεται επειδή προσπάθησε να προστατέψει το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, εκδηλώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Την ανάκληση της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου μελών ΔΕΠ, η οποία επιβάλει την ποινή της οριστικής απόλυσης στον συνδικαλιστή καθηγητή, ζητούν ο Σύλλογος Ειδικού Διδακτικού Τεχνικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθήνας και διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ενώ είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις συμπαράστασης και από άλλους συλλόγους μελών ΔΕΠ. Την «έκπληξη και αγανάκτησή» τους εκφράζουν οι διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ για την απόφαση του Πειθαρχικού. «Η εξοντωτική αυτή ποινή που στηρίχτηκε και στην πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Ι. Φατούρος και η οποία κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε, δημιουργεί υπόνοιες ότι ήταν προϊόν συγκεκριμένης μεθόδευσης. Η ποινή αυτή έχει κατά την άποψή μας ως κύριο σκοπό, τον εκφοβισμό και την εξόντωση όλων των συναδέλφων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και επιβάλλει άμεσα την ενεργοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας», τονίζουν σε κείμενο που έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές. Παράλληλα, το ΔΣ του συλλόγου του ΕΔΤΠ Πανεπιστημίου Αθηνών «εκφράζει την αντίθεσή και την αποδοκιμασία του για την ποινή της οριστικής απόλυσης που επιβλήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΕΠ στον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του ΠΑ και συνδικαλιστή κ. Κ. Μπουντόλο. Πιστεύουμε, τονίζει ο σύλλογος, πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα χωρίς την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας ούτε άλλων οργάνων όπως το Πειθαρχικό Συμβούλιο».

Επίσης τονίζουν ότι «το υπουργείο Παιδείας αντί να επιχειρεί για δικές του σκοπιμότητες την εξόντωση μελών του παν/μίου που το υπερασπίζονται, να φροντίσει για την αναβάθμισή του, την οικονομική του ενίσχυση και την κατοχύρωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του, που κινδυνεύει όσο ποτέ από την εκπαιδευτική πολιτική του. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κ. Μπουντόλο και ζητάμε την ακύρωση της πρωτοφανούς σε σκληρότητα απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου και τη στήριξή του από τα Παν/κά όργανα για την τελική του δικαίωση».

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Θυσιάζονται οι νυχτερινοί μαθητές

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Με υπεκφυγές και αναφορές στην ισχύουσα νομοθεσία επιχείρησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες διακρίσεις κατά των μαθητών των εσπερινών τεχνικών και γενικών λυκείων, που προκύπτουν από τη λεγόμενη μεταρρύθμιση.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, στην οποία επισήμανε ότι οι μαθητές των εσπερινών δίνουν πανελλαδικές σε 12 μαθήματα χωρίς ίσες ευκαιρίες συναγωνισμού και στους μαθητές των νυχτερινών ΤΕΛ δε δίνεται η ευκαιρία για απολυτήριο λυκείου.

Ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως τα ΤΕΛ καταργήθηκαν το 1997 και στη συνέχεια το 1998 δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν αν θα μετατραπούν σε ΤΕΕ ή σε Γενικά Λύκεια. Παράλληλα επιδόθηκε σε επίθεση κατά του ΚΚΕ λέγοντας ότι προσπαθεί «να πανικοβάλει τα παιδιά για να κάνουν καταλήψεις» και ότι «εσείς δε βάζετε μυαλό». Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «αυτά που γίνονται σε βάρος των μαθητών των εσπερινών λυκείων είναι εξωφρενικά. Αποσκοπούν στην αναίρεση της δυνατότητας να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου. Ολα αυτά προκειμένου να δημιουργηθεί μια πλασματική εικόνα όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δηλαδή μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών που θα αποκτήσουν απολυτήριο να δείξουμε ότι όχι μόνο εισάγονται όλοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά περισσεύουν και θέσεις. Στο βωμό αυτής της αντιεκπαιδευτικής σας πολιτικής θυσιάζετε τα πιο φτωχά και βασανισμένα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στερείτε τους μαθητές της Δ` τάξης των ΤΕΛ να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου παρόλο που τα 3 προηγούμενα χρόνια φοίτησαν σε αυτά. Τώρα αφού γράφτηκαν στη Δ` Τάξη μαθαίνουν ότι δε θα πάρουν απολυτήριο λυκείου αλλά θα αποφοιτήσουν από ΤΕΕ».

Εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ
  • Με θέμα:«Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση » η ΤΟ του ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στο ΤΕΙ Πειραιά, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου. Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Σινιόρος, καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά και ο Κ. Βρυζίδης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά.
  • Συγκέντρωση για την πολιτική επικαιρότητα και τη δράση της ΚΝΕ στο νεολαιίστικο κίνημα, διοργανώνει η οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ, το Σάββατο 22/1. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 6 μ.μ. και θα μιλήσει ο Αντρέας Φραγκέας, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ