ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
«Μαγειρεύουν» τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Τους εφοπλιστές υποδέχτηκε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για να επιβεβαιωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα κυβερνητικά επιτελεία ήδη εργάζονται πυρετωδώς για τη λήψη νέων αντιναυτεργατικών μέτρων, που θα αποφέρουν παραπέρα αύξηση των αστρονομικών υπερκερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η χτεσινή συνάντηση εντάσσεται και στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού, που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το κάθε ένα τη μεγαλύτερη εφοπλιστική εύνοια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν η διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), που αποτελεί τη μεγαλύτερη εφοπλιστική Ενωση, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης και ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Θανάσης Τσουροπλής. Στο τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Στ. Σουμάκης δήλωσε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν η «ανταγωνιστικότητα» και η ναυτική εκπαίδευση. «Εγινε - συνέχισε - μια καλή κουβέντα σε ευνοϊκό κλίμα. Δεν πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε σε συνεννόηση, για να βρούμε τις λύσεις που πρέπει. Αυτές θα βρεθούν σε ένα διάλογο με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τη ναυτεργασία». Από την πλευρά των εφοπλιστών, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όχι μόνο δεν προέβησαν σε καμία δήλωση, αλλά εξήλθαν ...και από την άλλη πόρτα. Είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι, όπως έχει διευκρινίσει ο πρόεδρος της ΕΕΕ Γιάννης Λύρας, όταν οι εφοπλιστές μιλούν για «ανταγωνιστικότητα», εννοούν και την παραπέρα μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων. Ως πρότυπό τους, έχουν το ολλανδικό νηολόγιο, όπου πλέον στα ολλανδικά πλοία, ο μόνος που είναι Ολλανδός, είναι ο πλοίαρχος, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς!

Ακόμα, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές προβάλλουν πρόβλημα «ανταγωνιστικότητας», αξιώνοντας να ενταθεί η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ο πλούτος που έχουν συσσωρεύσει στις τσέπες τους είναι ανυπολόγιστος. Οπως αναφέρει το ναυτιλιακό έντυπο ΑΡΓΩ του Δεκεμβρίου, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών τείνουν να λάβουν «πρωτόγνωρες - όπως σημειώνεται - διαστάσεις. Μέχρι στιγμής τα υπό ναυπήγηση ή παραγγελία ποντοπόρα πλοία ανέρχονται σε 173»! Σύμφωνα με το έντυπο, τα πλοία αυτά ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια τόνους! Η «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση», με χτεσινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι η συνάντηση εφοπλιστών, πρωθυπουργού «εντάσσεται στην κατεύθυνση της λήψης διαλυτικών αντιναυτεργατικών μέτρων, στο όνομα της «βελτίωσης» της αμαρτωλής ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της αύξησης των εφοπλιστικών υπερκερδών».

Σημειώνει ακόμα ότι: «Επαναλαμβάνεται το σενάριο του 1996. Και τότε πριν τις βουλευτικές εκλογές ο Κ. Σημίτης επισκέφθηκε τους εφοπλιστές του Λονδίνου και δεσμεύτηκε για τα αντιναυτεργατικά μέτρα, που η κυβέρνηση έλαβε το καλοκαίρι του 1997, μειώνοντας στο 50% τις οργανικές συνθέσεις, αφελληνίζοντας παραπέρα τη ναυτιλία, διώχνοντας μαζικά τους ναυτεργάτες, υπονομεύοντας τα θεμέλια του ΝΑΤ». Τονίζει επίσης ότι σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «ανταγωνίζονται στην εφοπλιστο-δουλεία» και καλεί τους ναυτεργάτες να αντιδράσουν αποφασιστικά. Τους καλεί «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, που αποσκοπούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετατροπής της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας» και καταλήγει: «Οι βουλευτικές εκλογές έρχονται. Η αντιναυτεργατική πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της αφαίρεσης εργασιακών κατακτήσεων επιβάλλεται να καταδικαστεί αποφασιστικά».

ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Β. ΕΒΡΟΥ
Να γίνει το εργοστάσιο!

Εκδήλωση για την αποπεράτωση του εργοστασίου ραφής στρατιωτικών ρούχων

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει την Κυριακή 23 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο συνοικισμό Σπήλαιο η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ζήτημα της δημιουργίας επιχείρησης ραφής στρατιωτικών ρούχων στο Τρίγωνο, που, με ευθύνη της κυβέρνησης και διαφόρων τοπικών παραγόντων, κοντεύει να ναυαγήσει.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, το οποίο αναμενόταν να δώσει θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που ζουν στην ακριτική Ελλάδα και βιώνουν καθημερινά την ανεργία και την αδιαφορία από πλευράς κυβέρνησης, αφού ελάχιστες είναι οι επενδύσεις που γίνονται σ' αυτές τις περιοχές, έχει μείνει στάσιμη εδώ και δύο χρόνια.

Η επένδυση, που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα στηριζόταν από το υπουργείο Αμυνας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, τους Δήμους και τις τότε Κοινότητες, έχει «κολλήσει», όπως λένε οι αρμόδιοι, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Το έργο, το οποίο βρισκόταν στην τελική φάση υλοποίησής του, όταν αφέθηκε στην τύχη του, αναμένεται να προσφέρει δουλιά σε 120 ανθρώπους, ενώ οι έως τώρα εργασίες του έχουν κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές.

Σε σχετική Ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος καταλόγισε ευθύνες στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Εβρου, τονίζοντας πως το υπουργείο έχει δώσει τα χρήματα που του αναλογούσαν, σε αντίθεση με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου, Σταμάτης Γκατζίδης.

Οταν οι αριθμοί έχουν... νόημα

Φτάνουν οι αιτήσεις (30.000) που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 1.149 τακτικών υπαλλήλων διοικητικού - οικονομικού κλάδου στις πέντε υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, για να φανεί «γυμνός ο βασιλιάς». Δηλαδή η νεοσυντηρητική κυβερνητική πολιτική που έχει δημιουργήσει στρατιές «εφεδρειών» του καπιταλιστικού συστήματος, από άνεργους και ιδιαίτερα νέους και γυναίκες. Βέβαια, οι προεκλογικοί διαγωνισμοί και προσλήψεις δε πείθουν κανέναν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει, έστω, την ανεργία και να πετύχει αυτό που η ίδια ονομάζει «κοινωνική συνοχή» και «μη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού», εξαιτίας της όξυνσης του προβλήματος. Εξάλλου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε με τη μορφή της σοσιαλδημοκρατίας τύπου Δυτικής Ευρώπης, είτε με τη σημερινή νεοφιλελεύθερη μορφή τους, υπήρξαν θεματοφύλακες του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα του σκληρού πυρήνα του. Κατά συνέπεια αφού ασκούν πολιτική διαχείρισης, άρα πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία που είναι «σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλισμού» και «χρυσή εφεδρεία του».

ΗΑνατολική Στερεά - Εύβοια «φημίζεται» για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (και με τις στατιστικές της κυβέρνησης) και καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις, αν όχι την πρώτη πανελλαδικά. Ιδιαίτερα «εξέχουσα» θέση έχει ο Νομός Εύβοιας, ακολουθεί ο Νομός Φθιώτιδας και έπεται ο Νομός Βοιωτίας. Μόνο στο Νομό Εύβοιας η ανεργία «χτυπάει» το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με τάσεις ανόδου το χρόνο που πέρασε (1999), αγγίζοντας τους 20.000 άνεργους. Μόνο το 1999 (αρχή - τέλος) έγιναν πάνω από 1.500 απολύσεις (ΒΙΟΜΑΓΝ, Ναυπηγεία, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΤΕΜΠΟ κ.ά.). Για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (που γίνεται στις 19 και 20 Φλεβάρη) κατέθεσαν αιτήσεις 1.949 υποψήφιοι για 80 θέσεις που προκηρύχτηκαν στους 5 Νόμους της Περιφέρειας Στερεάς - Εύβοιας. Δηλαδή θα προσληφθεί 1 στους 25. Ούτε στην Ιατρική να δίνανε...

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους διεκδικούν μια από τις 47 θέσεις αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), όπου εκεί κατατέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, 1.708 από τις 1.949. Ετσι η αναλογία ανεβαίνει στη μία θέση ανά 36,5 άτομα. Πιο συγκεκριμένα: στη Φθιώτιδα κατατέθηκαν 803 αιτήσεις, ΔΕ (724), ΤΕ και ΠΕ, για 20 θέσεις συν 3 ειδικών κατηγοριών. Αναλογία: 1/35. Στην Εύβοια κατατέθηκαν 647 αιτήσεις, ΔΕ (545), οι υπόλοιπες ΤΕ και ΠΕ, για 27 θέσεις, ήτοι αναλογία 1/24. Στη Βοιωτία κατατέθηκαν 409 αιτήσεις, ΔΕ (363), για 24 θέσεις συν 2 θέσεις ειδικών κατηγοριών. Αναλογία 1/16. Στην Ευρυτανία προκηρύχτηκε μόνο μια θέση ΔΕ και υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις και στη Φωκίδα για 3 θέσεις υποβλήθηκαν 60 αιτήσεις (αναλογία 1/20), εκ των οποίων οι 46 αιτήσεις είναι κατηγορίας ΔΕ.

Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει απροκάλυπτα η βάρβαρη φύση του συστήματος που καταστρέφει τον παράγοντα άνθρωπο. Η ένταση της εκμετάλλευσης θα αυξηθεί, νέες στρατιές ανέργων θα προστεθούν, μονιμότητες θα αρθούν, συντάξεις θα περικοπούν όπως και ασφαλιστικά δικαιώματα αν δεν... Αν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται βάναυσα, δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, στη βάση της αγωνιστικής συσπείρωσης και ενότητας και εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στην καταστροφική πολιτική και στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - βιομηχάνων, χτίζοντας το δικό τους λαϊκό μέτωπο πάλης και πολιτικοποιώντας τους αγώνες στην κατεύθυνση ανατροπής της σημερινής αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιβάλλουν μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική, από μια άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση της χώρας. Οι επερχόμενες εκλογές μπορούν να αποτελέσουν το βήμα καταδικής της κυβέρνησης των άλλων κομμάτων - θιασωτών του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και οι εκμεταλλευόμενοι με την ψήφο τους να δώσουν «αέρα στα πανιά», ενισχύοντας το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που φοβούνται και υπολογίζουν η «χούφτα» των εκμεταλλευτών και των πολιτικών υποταχτικών τους.


Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Κόβουν την πίτα τους οι συνταξιούχοι

Πίτα κόβει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας και καλεί τα μέλη του να δώσουν το «παρών» τους. Η εκδήλωση θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο δεύτερο όροφο των γραφείων του ΕΚΑ (Γ` Σεπτεμβρίου 48 β).

«Κίνητρα» ενάντια στο ωράριο

«Παράταση ωραρίου συναλλαγών, που επιβαρύνει αντικειμενικά τον εργαζόμενο, χωρίς και ένα αντικίνητρο, χωρίς και ένα παράλληλο κίνητρο προς τον εργαζόμενο είναι πολύ δύσκολο». Αυτά δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, σχετικά με τις απαιτήσεις που θα δημιουργήσει στο χρόνο συναλλαγών και εργασίας στις τράπεζες, η αλλαγή στο χρόνο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, στη συνέχεια ότι αν δε συμφωνήσουν τράπεζες και εργαζόμενοι, θα υπάρξουν συνέπειες στην απασχόληση. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς εξεγείρεται, με δηλώσεις του, επειδή οι τραπεζίτες δεν έρχονται να συζητήσουν για το νέο ωράριο και επειδή καταπατούν - με το πρόσχημα του 35ωρου - το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα! Για το «35ωρο» θριαμβολογούσαν βεβαίως και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και ο υφυπουργός. Τώρα, ετοιμάζουν ένα νέο «θρίαμβο». Τη διάλυση κάθε έννοιας δεδομένου ωραρίου των τραπεζοϋπαλλήλων με «κίνητρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ