ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καλύτερη «επένδυση» η ψήφος στο ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στην Κοζάνη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κοζάνη, όπου συμμετείχε και μίλησε σε συγκεντρώσεις και συσκέψεις στην πόλη, αλλά και στα Σέρβια και σε χωριά της περιοχής.

Σε όλες τις ομιλίες του ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από μεγάλες υποσχέσεις, διορισμούς, μονιμοποιήσεις και ρουσφετολογικές προσλήψεις, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή οργιάζει η χρησιμοποίηση των δημοσκοπήσεων για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Κατήγγειλε στο λαό της περιοχής πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποθάλπουν την εκλογολογία και αναπαράγεται αυτή η συζήτηση με αντικειμενικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό, την καλλιέργεια αυταπατών για την ευκολότερη πώληση, από την κυβέρνηση, ψεύτικων ελπίδων. Κατήγγειλε ακόμα πως εκμεταλλεύονται την ίδια την κρίση που με την πολιτική τους δημιουργούν.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Σπ. Χαλβατζή είναι και τα παρακάτω: «Υπόσχονται στους πάντες τα πάντα για να ληστέψουν την ψήφο τους, για να κουρσέψουν τη συνείδησή τους. Απευθύνονται σε ανέργους για να διαμορφώσουν νέα κατάσταση με τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού 15.000 ανθρώπων. Πενήντα πέντε από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ετοιμάζουν μια φιέστα, να μοιράσουν 3.000 μετάλλια σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για να δείξουν ότι τους νοιάζονται. Οσους, τέλος πάντων, έμειναν ακόμα στη ζωή, τώρα το θυμήθηκαν κι αυτό, προεκλογικά. Είναι άλλη μια προσπάθεια καπηλείας της Εθνικής Αντίστασης, χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού».

Αναφορικά με την ΟΝΕ ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στις ομιλίες του: «Φιλολογία αναπτύσσεται για το "κλείδωμα" ή όχι της δραχμής στην πορεία προς την ΟΝΕ, για τα "καλά" που θα έχει η ένταξη της χώρας σ' αυτή. Προσπαθούν, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, να χρωματίζουν με ρόδινα χρώματα την άθλια πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η φτωχή αγροτιά, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αλλά δε λένε στο λαό ότι από την επομένη της ένταξης η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων θα επιδεινωθεί. Οτι τα χειρότερα μέτρα κατά των εργαζομένων, του λαού έρχονται μετά την ΟΝΕ».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του ελληνικού λαού υπογράμμισε: «Ο χειμώνας είναι βαρύς για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, για εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, συνταξιούχους, μισθοσυντήρητους, νεολαίους. Το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της ανεκτής διαβίωσης. Η μονόπλευρη λιτότητα δεν έχει τέλος. Η ανεργία διογκώνεται, ξεπέρασε το 11,5% με επίσημα στοιχεία. Η αγροτική παραγωγή περιορίζεται και συρρικνώνεται το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνθλιβόμενες από πολυκαταστήματα και πολυεθνικές επιχειρήσεις, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μονοπωλιακές επιχειρήσεις διεισδύουν σταθερά στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας και ασφάλισης. Η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" διώχνει τα παιδιά από το λύκειο. Ηλιόλουστες μέρες υπάρχουν για το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου. Τα βήματα υποτέλειας της κυβέρνησης στις επιταγές, εντολές και υποδείξεις των Ευρωαμερικάνων συνιστούν κίνδυνο για το λαό και τον τόπο. Ηδη τα "ανοίγματα" προς την Τουρκία είναι γοργά και γίνονται κάτω από την πίεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών».

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε όμως και στην «απέναντι όχθη»: «Απέναντι σε όλα αυτά αναπτύσσεται η συσπείρωση ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων και ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αδρανείς και θεωρούσαν ότι καλά ή σχεδόν καλά προχωρούν όλα. Σήμερα όμως ανησυχούν για την κατάσταση και την πορεία της χώρας. Κατανοούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε κοινωνικά αγαθά όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και την άμυνα της χώρας είναι πολλαπλά επικίνδυνα για το λαό και τον τόπο. Οτι οι συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στους Ευρωαμερικανούς, στη λογική της "νέας τάξης", η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, μόνο δεινά θα φέρουν για τον τόπο. Ανησυχούν, και την ανησυχία τους τη μετατρέπουν σε συσπείρωση, σε δράση ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Κατανοούν ότι η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Πιστεύουν ότι απαιτείται ένα μέτωπο λαού και νεολαίας απέναντι σε όλα αυτά. Και ότι θα έχει αυτό στόχο του τα μονοπώλια, την ιμπεριαλιστική αντίληψη και πρακτική. Θα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία. Η ενδυνάμωση των ενωτικών αγώνων, η ενίσχυση της αντίστασης του λαού, η περιφρούρηση των δημοκρατικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι σήμερα καθήκον πρώτης γραμμής. Η ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης βοηθά να μετατρέπεται σε συνειδητή οργανωμένη δράση».

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής δεν παρέλειπε να καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να αναπτύξουν παραπέρα τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τις θέσεις, την πολιτική, τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να συμβάλουν ώστε να φτάσει μακριά η φωνή του Κόμματος και να πείσουν ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, και στις βουλευτικές εκλογές, είναι η καλύτερη «επένδυση» που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι τούτη τη χρονιά.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων:

  • Σήμερα, Τρίτη, 25/1, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 9 π.μ. στο ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ και στις 11 π.μ. στο ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ.
  • Η Κομματική Επιτροπή του ΚΚΕ Αρκάδων Αθήνας διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τρίτη, 25/1, στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Βεραντζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
  • Αύριο, Τετάρτη, 26/1, η ΚΟΒ Καλογρέζας του ΚΚΕ κόβει την πίτα της, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της, Ζωοδόχου Πηγής και Βυζαντίου γωνία.
  • Συγκέντρωση πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανω Λιοσίων αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων, με θέμα την Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Χρ. Καράτσαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Επίσης, αύριο Τετάρτη, αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Απ. Τασούλα, θα περιοδεύσει στις 7 π.μ. στη ΔΕΗ Ελευσίνας, όπου και θα γίνει ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων και στις 9 π.μ. στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας.
  • Την Τετάρτη, 26/1, η ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη μελών και φίλων του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές, ενώ θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της.
  • Την Παρασκευή, 28/1, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία από κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΕΒΟ στις 9 π.μ. και στις 11 π.μ. το ενεργειακό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.
  • Το Σάββατο 29/1, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας της Κομματικής Οργάνωσης Λαυρίου στις 6 μ.μ. στα γραφεία της.
  • Το Σάββατο, 29/1, στις 7 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους, στα γραφεία τους, Κερκύρας 91.
  • Την Κυριακή, 30/1, η ΚΟΒ Νέου Κόσμου του ΚΚΕ καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και στην κοπή της πίτας της, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Φρατζή 68.
Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών, έχει προγραμματίσει τις παρακάτω περιοδείες:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 6.30 το πρωί, κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα επισκεφτεί τους ΟΤΑ Μενεμένης.
  • Στις 7 π.μ. κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής τον Αγγελο Τζέκη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στη ΔΕΗ Πλατείας Δημοκρατίας.
  • Στις 11 π.μ. κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη ΔΕΗ Ευόσμου.
  • Αύριο Τετάρτη 26 Γενάρη στις 6.30 π.μ. κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ του Δήμου Κορδελιού.
  • Την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 7 π.μ. περιοδεία στους χώρους του Λιμανιού θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής τους Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Θόδωρο Κυριακίδη, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ.
  • Την Παρασκευή 28 Γενάρη στις 6.30 π.μ. κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής την Δέσποινα Αχτσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Πολίχνης.
Ο λαός είναι ο δημιουργός της ιστορίας

Ο Αγγλος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (22.1.2000) υποστηρίζει ότι «ο λαός δεν υπάρχει. Υπάρχουν οι "τάξεις", ίσως, υπάρχουν οι "ομάδες", ίσως, υπάρχουν πολιτικές τάσεις, αλλά ομοιογενής μάζα λαού, σαν ένας οργανισμός με κοινά χαρακτηριστικά όχι». «Αλλαξαν ποτέ το μέλλον τους οι λαοί;».

Κατ' αρχήν με την έννοια λαός, εννοούμε τις εργαζόμενες τάξεις μιας κοινωνίας σε μια χώρα. Στο λαό δεν υπάγεται η αστική τάξη. Ο Β. Ι. Λένιν σημείωνε: «Η δύναμη, η ικανή να κερδίσει την αποφασιστική νίκη, πάνω στον τσαρισμό μπορεί να είναι μόνο ο λαός, δηλαδή το προλεταριάτο και η αγροτιά, αν πρόκειται να πάρουμε τις βασικές, τις μεγάλες δυνάμεις και να κατανείμουμε ανάμεσά τους τη μικροαστική τάξη του χωριού και της πόλης» (που είναι και αυτή λαός). (Β.Ι. Λένιν Απαντα τόμος 11, σελ. 44, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Κατά συνέπεια τη βάση του λαού την αποτελούν οι εργαζόμενες μάζες - η κύρια παραγωγική δύναμη της κοινωνίας.

Οιστορικός υλισμός θεωρεί ότι ο λαός είναι ο δημιουργός της ιστορίας και η κύρια δύναμη των ριζικών κοινωνικών μετασχηματισμών, σε αντίθεση με την ιδεαλιστική κοινωνιολογία, που υποστηρίζει ότι δημιουργός της ιστορίας είναι οι εξέχουσες προσωπικότητες.

Πώς όμως ο λαός, που δεν είναι ομοιογενής μάζα, μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο; Ο Β.Ι. Λένιν έχει απαντήσει ως εξής: «Χρησιμοποιώντας τη λέξη "λαός" ο Μαρξ δεν έσβηνε από τη λέξη αυτή τις ταξικές διαφορές μα συνένωνε ορισμένα στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν ως το τέλος την Επανάσταση»,(όπου παραπάνω, σελ. 125). Κατά συνέπεια ο λαός αποτελεί μια "οντότητα" που διεξάγει την πολιτική πάλη, την επανάσταση, παλεύει ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις και οικοδομεί τη νέα κοινωνία.

«Αλλαξαν ποτέ το μέλλον τους οι λαοί;»

Αδίστακτα ναι. Η πάλη του λαού προωθεί τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Πέρα από αυτό, οι επαναστάσεις είναι "το πανηγύρι των λαών", που φέρνουν τους ριζικούς μετασχηματισμούς, την πρόοδο στην κοινωνία. Τα εμπόδια και οι αντεπαναστάσεις είναι προσωρινά και δεν μπόρεσαν ούτε μπορούν να γυρίσουν το ποτάμι προς τα πίσω.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Υ.Γ.

Οι καρέκλες είναι, για να τις καταλαμβάνουμε και να μην τις αφήνουμε, για να εξασφαλίσουμε την κομματική μας ανέλιξη και όχι να τις χρησιμοποιούμε για τον εκσυγχρονισμό των μορφών της εσωκομματικής πάλης, όπως έκαναν τα στελέχη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Τέσσερα αερόστρωμνα για το Αιγαίο

Υπογράφηκαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι συμβάσεις για την προμήθεια τεσσάρων αερόστρωμνων, τα δύο ρωσικής κατασκευής και τα άλλα δύο ουκρανικής. Πρόκειται για πλοία ταχείας μεταφοράς που λειτουργούν με αεροστροβίλους.

Η παράδοση του πρώτου ουκρανικού πλοίου θα γίνει σε 12 μήνες και του δεύτερου σε 14 μήνες, ενώ των ρωσικών σε 12 και 18 μήνες αντίστοιχα. Το καθένα από αυτά τα πλοία έχει δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 150 τόνων, δηλαδή 3 μέσων αρμάτων μάχης ή 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ή 500 στρατιωτών. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν φθάνει τα 60 μίλια και έχουν αυτονομία 500 ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο και μέση ταχύτητα 45 μίλια. Χαρακτηριστικό των πλοίων αυτών είναι ότι μπορούν να αιωρηθούν και να κινηθούν πάνω στην ξηρά προσπερνώντας εμπόδια μέχρι 1,5 μέτρου. Το συνολικό κόστος της σύμβασης με την ουκρανική πλευρά ανέρχεται σε 32 δισ. δραχμές και με τη ρωσική σε 33 δισ. δραχμές.

Η συντήρηση και επισκευή των αεροστροβίλων θα γίνεται από την ΕΑΒ. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, με την προμήθεια των πλοίων αυτών, που θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτεται ο στρατηγικός στόχος για την ταχεία μεταφορά ενόπλων δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η προμήθεια από τη Μ. Βρετανία αριθμού μικρών αερόστρωμνων τύπου Μ-10, που μπορούν να μεταφέρουν 50-70 στρατιώτες το καθένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ