ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριγμα της τρομοκρατικής και δολοφονικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης, για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο ιδρώτας του ελληνικού λαού χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της φονικής επιθετικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Αυτό τονίζει στην ανακοίνωσή της η γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του νέου επιθετικού δόγματος, ανακοίνωσε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψος 4,45 τρισ. δραχμές».

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Ηδη ο ελληνικός λαός την τελευταία τετραετία έχει πληρώσει 4 τρισεκατομμύρια δραχμές, στα οποία θα προστεθούν και χρέη 2 τρισ. προς τις ΗΠΑ. Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτουν την υποκρισία και την προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού, σχετικά με τους εξοπλισμούς. Δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της Νέας Τάξης, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Εθνικής Αμυνας και όχι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, ήταν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η κατάσταση αυτή γίνεται πιο προκλητική όταν η κυβέρνηση προβάλλει πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε προσέγγιση με την Τουρκία και την ίδια στιγμή προχωρεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μέγεθος των εξοπλισμών, η φύσης τους, η επιλογή των οπλικών συστημάτων, η μετατροπή του στρατού σε ημιεπαγγελματικό, η αύξηση των επαγγελματιών στρατιωτών και η συγκρότηση ταχυκίνητων μονάδων αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα στα πλαίσια της επιθετικής πολιτικής του ΝΑΤΟ».

Συγχρόνως, στο κείμενο επισημαίνεται: «Για την υλοποίηση αυτών των επιθετικών και πολεμικών σχεδίων κατά των λαών της περιοχής καλεί τον ελληνικό λαό να πληρώσει αστρονομικά ποσά. Χρεώνει κάθε Ελληνα πάνω από 1.000.000 δραχμές τη στιγμή που περικόπτονται συνεχώς κονδύλια από κοινωνικούς τομείς και χειροτερεύουν απελπιστικά τη ζωή των εργαζομένων, γεμίζοντας παράλληλα τα ταμεία των πολυεθνικών βιομηχανιών όπλων».

Η ΕΕΔΥΕ, μέσα από την ανακοίνωσή της, καλεί τις επιτροπές ειρήνης, το λαό και τη νεολαία να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να δυναμώσουν τους αγώνες κατά της πολιτικής, που διαμορφώνει την Ελλάδα σε γρανάζι της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Να καταδικάσει με όλους τους τρόπους τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που με τα χρήματα του ελληνικού λαού θέλει να στηρίξει την τρομοκρατική και δολοφονική στρατηγική του ΝΑΤΟ που θέλει να υποδουλώσει τους λαούς της περιοχής. Να αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής και εκείνων που προωθούν τα σχέδια της νέας τάξης, στρατιωτικοποιώντας όλο και περισσότερο τις διεθνείς σχέσεις και συνεισφέρουν, χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του ελληνικού λαού στη δημιουργία της φονικής επιθετικής μηχανής του ΝΑΤΟ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Να μην περάσουν τα σχέδια των πολεμοκάπηλων

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το χαρακτήρα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος και καλεί τους εργαζόμενους να εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στα σχέδια αυτά που υπονομεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

«Σε νέο πενταετές εξοπλιστικό στρατιωτικό πρόγραμμα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση Σημίτη, το οποίο ανέρχεται στα 4 τρισεκατομμύρια 450 δισ. δραχμές, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το προηγούμενο πρόγραμμα ύψους 4 τρισεκατομμυρίων και πλέον.

Τα ποσά αυτά ουσιαστικά υποθηκεύουν την Ελλάδα και το μέλλον της στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνουν νέα υπερκέρδη στις ξένες πολεμικές βιομηχανίες, ενώ οι ελληνικές οδηγούνται στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα και ταυτόχρονα στρέφονται ενάντια στην ειρήνη και στα Βαλκάνια.

Τη στιγμή που στη χώρα μας η ανεργία καθημερινά μεγαλώνει και η φτώχεια αγκαλιάζει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους, τη στιγμή που τα κονδύλια για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια και γενικότερα για το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συρρικνώνεται στο όνομα της ΟΝΕ, ξαφνικά βρίσκονται τεράστια ποσά για εξοπλισμούς στα πλαίσια του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης.

Βρίσκονται χρήματα για να φτιάξουμε επαγγελματικό στρατό δολοφόνων, για να παίξει η Ελλάδα το ρόλο του χωροφύλακα των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της περιοχής και των Βαλκανίων.

Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης και καλούμε τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια και οι πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού στα άνομα σχέδια της Νέας Τάξης.

Οι εργαζόμενοι ένα καθήκον έχουν την ανάπτυξη των αγώνων και τη συγκρότηση του μετώπου που θα ανατρέψει την αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών».

«Καλλιστεία» αντιλαϊκής πολιτικής

Οι εμφανίσεις των κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή στο Συνέδριο των Ελλήνων βιομηχάνων ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της αγωνίας τους, για το ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα της οικονομικής ολιγαρχίας, ενόψει των εκλογών και των επερχόμενων εξελίξεων. Οι ομιλίες του πρωθυπουργού, αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, διακρίνονταν από τη διάθεση για πλειοδοσία σε μέτρα και πολιτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η συνέλευση του ΣΕΒ έμοιαζε με διαγωνισμό «καλλιστείων» φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Σ'αυτόν το διαγκωνισμό τους για την απόκτηση της εύνοιας των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, υπήρξαν και οι δυο ιδιαιτέρως αποκαλυπτικοί. Δεν άφησαν αίτημα του ΣΕΒ, το οποίο να μην ικανοποιήσουν, ή να μην υποσχεθούν την ικανοποίησή του. Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε καν είδηση. Ομως, θα ήταν πολύ καλό να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, το τι θα πράξουν την επομένη των εκλογών οι δυο διεκδικητές της κυβερνητικής εξουσίας. θα τους χρειαστεί για να διαπιστώσουν το μέγεθος της λεηλασίας, που τους επιφυλάσσουν και την ένταση της επίθεσης εναντίον των δικαιωμάτων τους. θα τους χρειαστεί ακόμη, για να συγκρίνουν αυτά που οι δυο «μονομάχοι» θα τους υποσχεθούν, για να υφαρπάξουν την ψήφο τους, με τις ανοιχτές επιταγές που εξέδωσαν στο όνομα των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οπρωθυπουργός, στην ομιλία του, απαρίθμησε τα όσα η κυβέρνηση έχει κάνει για να δουν οι μεγαλοβιομήχανοι τα κέρδη τους να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, για να συμπιεστούν οι μισθοί των εργαζόμενων στο μη περαιτέρω, για να καταργηθούν θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να ανοίξουν οι νέοι ορίζοντες στα Βαλκάνια του «Συμφώνου Σταθερότητας». Φυσικά, έπλεξε το εγκώμιο της πολιτικής του για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να πείσει το ακροατήριό του για το ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα είναι καλύτεροι διαχειριστές αυτής της πολιτικής. θα είναι πιο αποφασιστικός στις ιδιωτικοποιήσεις, πιο αυστηρός στην εφαρμογή των αντεργατικών «διαρθρωτικών αλλαγών», πιο ανοιχτοχέρης στις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους. Για να ενισχύσει, μάλιστα, την αξιοπιστία του, επανέλαβε ότι η πατρότητα της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση ανήκει στο κόμμα του.

Είναι, αλήθεια, πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τι χωρίζει τα δυο κόμματα στο σύνολο της πολιτικής τους. Αυτή η διαπίστωση ισχύει πολύ περισσότερο για την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Είναι, φυσικά, αδιανόητο να θεωρείται για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα εναλλακτική λύση της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία. Η καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ταυτοχρόνως καταδίκη και της Νέας Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αποδοκιμασία των δύο εταίρων του δικομματισμού και της κοινής και αδιαίρετης πολιτικής τους. Είναι ο σίγουρος δρόμος για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των ποικιλώνυμων εκφραστών της.

ΣΤΟΝ «902» ΤV
«Πού βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;»

Στην εκπομπή «Προεκτάσεις» αύριο Τρίτη 25/1/2000 στις 22.00, ο δημοσιογράφος Τάκης Τσίγκας συζητά για το πού βαδίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλεσμένοι του οι Νεοκλής Σαρρής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σπύρος Σουρμελίδης δημοσιογράφος και Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ