ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεργία και ετεροαπασχόληση για τους θετικούς επιστήμονες

Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Η ανεργία και η ετεροαπασχόληση των φυσικών επιστημόνων και γενικότερα των θετικών επιστημόνων, καθώς και οι επιπτώσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας στην εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν στην εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ του Φυσικού Τμήματος, με θέμα τις επαγγελματικές προοπτικές των πτυχιούχων των Θετικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) χτες το μεσημέρι.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Μ.Τσάτσος από την παράταξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ στο Φυσικό του ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για το πόσοι θετικοί επιστήμονες στην Ελλάδα βρίσκουν δουλιά, πού και πώς. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία 4.000 είναι οι φυσικοί (26%) που εργάζονται στα φροντιστήρια, άλλες 4.000 (26%) ετεροαπασχολούνται ή είναι άνεργοι, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 6.000 (38%), ενώ 1.500 φυσικοί (10%) δουλεύουν πάνω στο αντικείμενό τους αλλά δεν είναι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης (π.χ. σε ΟΤΕ, Πολιτική Αεροπορία, κ.α). Με βάση τα επίσημα στοιχεία ένας μέσος χρόνος παραμονής στην ανεργία, των πτυχιούχων γενικά, είναι 3 χρόνια. Κλείνοντας απέδειξε βασιζόμενος σε στοιχεία ότι μπορεί να απορροφηθεί τουλάχιστον το 50% των πτυχιούχων αν καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Στη συνέχεια ο Δ. Πατουχέας, διδάκτορας της Βιολογίας και διορισμένος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέλος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, υπογράμμισε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν αν κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί στη σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε ότι η αστική τάξη δημιουργεί διάφορα ιδεολογήματα που φτιάχνουν ψευδή συνείδηση και αποπροσανατολίζουν πολλές φορές τους εργαζόμενους, και στην περίπτωσή μας τους θετικούς επιστήμονες, από το κύριο.

Ο Οδ. Μαάιτα, μεταπτυχιακός στο Τμήμα Φυσικής και εργαζόμενος σε Φροντιστήριο, σημείωσε ότι στα φροντιστήρια (ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης) εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 5.000 εργαζόμενους. Στο χώρο αυτό εφαρμόζονται οι νέες εργασιακές σχέσεις στην πιο βάρβαρή τους μορφή (έλεγχος από την εργοδοσία, ατομικές συμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο χωρίς να δίνεται επίδομα απόλυσης το καλοκαίρι με τη δικαιολογία της ανανέωσης της σύμβασης από τη νέα σεζόν, πληρώνονται ως ωρομίσθιοι: 8 ευρώ και 11 λεπτά/ ώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη 6,5 - 7,5 ευρώ). Αναφέρθηκε, ακόμα, στις αναδιαρθρώσεις στο χώρο των μεταπτυχιακών.

Τέλος, ο Γ. Τσακλίδης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ έκανε μία αναδρομή, παρουσιάζοντας το πότε και γιατί ξεκίνησαν να δημιουργούνται τα προβλήματα στην επαγγελματική προοπτική των θετικών επιστημόνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τόνισε, τέλος, ότι οι αναλύσεις και οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, χρειάζεται αγώνας ενιαίος σε αγωνιστική κατεύθυνση για τη διατήρηση και διεύρυνση των κεκτημένων.


Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδίκη των προπηλακισμών

«Την κατ' εξακολούθηση βίαιη και απρεπή συμπεριφορά του φύλακα του 21ου ΕΛ Γκράβας Θανάση Κεράστα σε βάρος μελών της σχολικής κοινότητας και του μαθητικού κινήματος», καταδικάζει ομόφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία το ΔΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ενώνοντας τη φωνή της με αυτήν της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Υπενθυμίζεται ότι ο φύλακας του 21ου ΕΛ Γκράβας, παραμονή του τελευταίου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 28 Φλεβάρη είχε βιαιοπραγήσει εναντίον μαθητών, επειδή «τόλμησαν» να αναρτήσουν πανό στα κάγκελα του σχολείου και στη συνέχεια τους είχε απειλήσει, ισχυριζόμενος ότι είναι μπράβος σε νυχτερινά μαγαζιά. Το γεγονός είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το παράρτημα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» 5ου και 6ου Διαμερίσματος, μαζί με τοπικούς φορείς, πραγματοποιώντας λίγες μέρες μετά, παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου κ. Ανδρεάδη.

«Η συμπεριφορά του Θαν. Κεράστα αντίκειται σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και περιβάλλον», τονίζει η Γ΄ ΕΛΜΕ και καλεί τους υπεύθυνους προϊστάμενους του στο σχολείο, το Δήμο καθώς και το συνδικαλιστικό όργανο των Σχολικών Φυλάκων «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, με σκοπό την εξασφάλιση και το σεβασμό των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αρχών».

Να σημειωθεί ότι το θέμα ήρθε σε συνεδρίαση της Γ΄ ΕΛΜΕ ύστερα από διαμαρτυρίες του Διευθυντή και μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του 21ου ΕΛ Γκράβας για την παράσταση διαμαρτυρίας που είχε προηγηθεί. «Το ΔΣ της ΕΛΜΕ δέχτηκε τις διευκρινίσεις των εκπροσώπων της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης", ότι η παράσταση έγινε προς τον Διευθυντή του σχολείου ως καθ' ύλην αρμόδια προϊσταμένη αρχή για τη συμπεριφορά του παραπάνω φύλακα και καθόλου δεν αφορούσε ενέργειες και δραστηριότητες των ιδίων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Το ΔΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ ενώνοντας τη φωνή του μ' αυτή της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, καταδικάζει τους όποιους προπηλακισμούς και τρομοκρατία γενικότερα σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Την ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό οπλοστάσιο που είχαν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει με την ποινικοποίηση των αγώνων να κάμψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και γενικότερα της νεολαίας, των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και καταλήγει: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση προφασίζεται τον "κοινωνικό διάλογο" για να περάσει τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας, αφήνει σε ισχύ την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών. Ετσι, οι μαθητές του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 4ου Λυκείου Τρικάλων, οδηγούνται στον Ανακριτή για την κατάληψη που έγινε στο Λύκειό τους το Δεκέμβριο του 2004 ύστερα από αναφορά του Διευθυντή του σχολείου τους προς την Εισαγγελία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την υπουργό Παιδείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός κατήφορος με την ποινικοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, να παύσουν οι διώξεις των μαθητών και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Εξετάσεις Γλωσσομάθειας

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα εξετάσεων για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στα επίπεδα Β2 - «καλή γνώση» και Γ1 - «πολύ καλή γνώση». Για την Αγγλική Γλώσσα οι εξετάσεις θα γίνουν το Σάββατο 16 Απρίλη, για τη Γαλλική Γλώσσα την Κυριακή 17 Απρίλη, για την Ιταλική Γλώσσα το Σάββατο 23 Απρίλη, για τη Γερμανική Γλώσσα την Κυριακή 24 Απρίλη. Οι προφορικές και γραπτές εξετάσεις θα γίνονται την ίδια μέρα, πρωί και απόγευμα, ενώ τα εξεταστικά κέντρα θα είναι τα ίδια για τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι μπορούν από τη Δευτέρα 11 Απρίλη να ενημερώνονται για το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξετάζονται, από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας «www.ypepth.gr/kpg».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ