ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Απροκάλυπτα στα χέρια των ιδιωτών

Στο χώρο της Υγείας επεκτείνει τις «συμπράξεις» με το ιδιωτικό κεφάλαιο η κυβέρνηση, δίνοντας προίκα στους επιχειρηματίες την εκμετάλλευση των «μη ιατρικών υπηρεσιών»

Στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος Δημόσιου συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της κερδοφορίας του επιχειρηματικού κεφαλαίου, μέσω και των «συμπράξεων» μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προχωράει η κυβέρνηση της ΝΔ υποκλινόμενη στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Η νέα επίθεση στα δημόσια νοσοκομεία, γίνεται μέσω των «συμπράξεων» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που αφορά τις νοσοκομειακές μονάδες αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Συγκεκριμένα, στη φάση αυτή προωθείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών εταιριών να αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για την εξ αρχής ανέγερση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ή την ανακαίνιση των υπαρχόντων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Οι επιχειρήσεις θα διαχειρίζονται τις υγειονομικές μονάδες για μια περίοδο 15 - 30 χρόνων, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση και την παροχή των μη ιατρικών υπηρεσιών (συντήρηση, καθαριότητα, ασφάλεια, πλυντήρια κλπ.), προκειμένου να αποσβέσουν τη δαπάνη τους και να κερδίσουν απ' την εμπορική συμφωνία. Στη συνέχεια τα νοσοκομεία θα παραχωρούνται στο δημόσιο, το οποίο, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδούλευσης θα πληρώνει το σχετικό αντίτιμο, βαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή την τσέπη των εργαζομένων!

Οι αξιώσεις για την προώθηση των συμπράξεων και στο χώρο της Υγείας, εκδηλώθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του συνεδρίου Healthworld 2005 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 11 Απρίλη, με θέμα «Οι προκλήσεις και προοπτικές της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και τα οφέλη για τους πολίτες». Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συγκυρία διεξαγωγής του συνεδρίου δεν είναι τυχαία, καθώς έρχεται, όπως παραδέχονται οι διοργανωτές, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι κατατίθεται τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, έως νοσοκομεία και εκπαιδευτήρια), αλλά και με αφορμή των κατάθεση των νομοσχεδίων για τη δημόσια Υγεία και το φάρμακο. «Είναι γόνιμη περίοδος συζητήσεων (σ.σ. για τις συμπράξεις στην Υγεία), χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι απτό», επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Προίκα» στους ιδιώτες

Οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν άφησαν καμιά αμφιβολία για το ότι οι όποιες επιλογές θα γίνονται από πλευράς των επιχειρηματιών με γνώμονα, φυσικά, το κέρδος. «Οι επιχειρήσεις θα επιδιώκουν να κάνουν απόσβεση τα πρώτα 15 χρόνια και θα τους απομένουν 15 χρόνια ακόμα για να κερδίσουν», ανέφεραν προκλητικά και πρόσθεσαν ότι «η ραγδαία εξέλιξη του θεσμού των συμπράξεων διεθνώς έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή του σε πολλές μορφές υπηρεσιών, τις οποίες παρέχει σήμερα ο δημόσιος τομέας. Τέτοιες είναι η εκπαίδευση, η στέγαση, οι αυτοκινητόδρομοι και οι μεταφορές γενικά, η παροχή ύδατος, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων και άλλες».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τομέα της Υγείας ο Α. Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, δεν έκρυψε τις διαθέσεις του αδηφάγου κεφαλαίου: «Πρόκειται για μία "συγκατοίκηση-σύμπραξη" με όρους και κανόνες, η οποία θα επιτευχθεί με μακροχρόνια συμβόλαια και συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύει σε υποδομές και θα παρέχει υπηρεσίες στο δημόσιο ή απ' ευθείας στους πολίτες. Για τις υπηρεσίες αυτές, θα καταβάλλεται το αντίτιμο, εν μέρει ή συνολικά, από τους κρατικούς φορείς».

«Το μοντέλο της συνεργασίας μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποδοθεί στο σχήμα: Σχεδιασμός - Ανέγερση - Χρηματοδότηση - Λειτουργία των εγκαταστάσεων για μία περίοδο 15 - 30 ετών. Η διοίκηση των εγκαταστάσεων και η παροχή μη ιατρικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται σε αυτό, όχι όμως η ιδιοκτησία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρώην υποδιοικήτρια του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου. Και επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δίνονταν αποσπασματικά σε διαφορετικές εταιρίες. Τώρα θα δίνονται "πακέτο" και θα υπάρχει ως κύριος όρος, ο δείκτης αποτελεσματικότητας», είπε η Ε. Χατζηανδρέου. «Σε αντίθεση με το Ρίο - Αντίρριο ή την Αττική Οδό, ο πολίτης δεν πληρώνει άμεσα (!)», είπε και εξήγησε: «Το κράτος δίνει το δικαίωμα να χτιστεί ένα νοσοκομείο και πληρώνει το σχετικό αντίτιμο. Τώρα έτσι κι αλλιώς το κράτος χρεώνει γι' αυτές τις υπηρεσίες τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δει το κράτος ότι το συμφέρει προχωράει».

Και μετά από αυτά, η υπέρμαχος των ιδιωτικών ορέξεων στο χώρο της Υγείας, ισχυρίστηκε ότι «οι συμπράξεις δεν αναιρούν ούτε απειλούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αντίθετα τον βελτιώνουν και τον εκσυγχρονίζουν»!

Στα πλαίσια των απαιτήσεων της ΕΕ

Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν ακόμα ότι οι όποιες επιλογές γίνονται στα πλαίσια των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει κάθε χώρα.

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η υποχρέωση των χωρών να μην αυξήσουν το δημόσιο έλλειμμα έρχεται από μόνη της σε αντίθεση με την προσπάθεια αυτή (σ.σ. για βελτίωση των κενών υποδομής και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες)», αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.

Η αρχή των συμπράξεων στην Υγεία, αναφέρεται, έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στο εθνικό σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, με τα νοσοκομεία και επεκτείνεται πλέον και στα κέντρα παροχής ΠΦΥ. Παρόμοια σχέδια εφαρμόζονται στον Καναδά, στην Αυστραλία, σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Αναγκαία η λαϊκή απάντηση

Και αυτές οι μεθοδεύσεις κάνουν ξεκάθαρο ότι απεμπολείται ακόμα περισσότερο το λαϊκό δικαίωμα στις δωρεάν αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου.

Μέσω και των συμπράξεων στην Υγεία, ενισχύεται η επιχειρηματική δράση και η ανάπτυξη της κερδοφορίας του επιχειρηματικού κεφαλαίου στους τομείς της Υγείας, με τη δραστηριοποίηση πλέον και των κατασκευαστικών εταιριών που θα αναλαμβάνουν όχι μόνο την ανέγερση, αλλά και την εκμετάλλευση των νοσοκομείων, τα οποία θα είναι μόνο κατ' όνομα δημόσια. Οι επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονται όλες τις υπηρεσίες πλην των ιατρικών - στη φάση αυτή - ενώ, παλιότερο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ και οι σχετικές θέσεις της ΝΔ προβλέπουν την παραχώρηση ενός μέρους των κλινικών υπηρεσιών μέσω συμβάσεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πέραν των άλλων, η πράξη από αντίστοιχες «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα δείχνει ότι οι συμβάσεις που τελικά υπογράφονται είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και πιθανά να περιλαμβάνουν και άλλες πτυχές ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και το επικείμενο συνέδριο για να προπαγανδίσει την «αναγκαιότητα» όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής της στο χώρο της Υγείας, το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να τεθεί σε συναγερμό. Να δώσει απάντηση με το συντονισμένο ταξικό αγώνα του και να δημιουργήσει με την πάλη του τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ