ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΕ
Η αγανάκτηση να γίνει δράση

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 9ου τακτικού Συνεδρίου της ΟΓΕ με την παρουσία πλήθους φορεών και οργανώσεων και κεντρικό σύνθημα “Νέα γυναίκα - Θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας”.

Μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα, ώστε η γυναίκα να πάψει να αποτελεί “δεκανίκι” ενός συστήματος που την αξιοποιεί για τη γενίκευση όλο και μεγαλύτερης αδικίας και εκμετάλλευσης, αποτυπώθηκε στην χθεσινή έναρξη των εργασιών του 9ου τακτικού Συνεδρίου της ΟΓΕ.

Εργαζόμενες που αγωνιούν να προλάβουν το μεροκάματο, να τα βγάλουν πέρα με τη φροντίδα των μικρότερων και των μεγαλύτερων, αγρότισσες, συνταξιούχες, άνεργες, νέες γυναίκες που οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ως“μόστρα” για τη διαφήμιση των προϊόντων τους, συμμετείχαν σε ένα συνέδριο, το οποίο όπως σημειώνει και το κεντρικό του σύνθημα, επικεντρώνει στην ανάγκη δραστηριοποιήσης των νέων γυναικών.

“Η νέα γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στη χυδαία εκμετάλλευση των άνεργων νέων, στην παραπληροφόρηση, στην εξαγορά συνειδήσεων, στην κατασυκοφάντηση των αγωνιστικών αξιών και του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας. Η νέα γυναίκα αν δεν κατανοήσει το πραγματικό περιεχόμενο της ισοτιμίας, θα άγεται και θα φέρεται από ιδεολογήματα, πρότυπα και παραφιφλολογίες τα οποία ένα σκοπό έχουν, να την κρατήσουν ευέλικτο και φθηνό δυναμικό, σεξουαλικό αντικείμενο, τεκνοποιητική μηχανή με χειραγωγημένη συνείδηση, με μικρές ή καθόλου αντιστάσεις και προπαντώς, μακριά από κινήματα και διεκδικητικούς αγώνες”, σημείωσε παρουσιάζοντας την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κ. Μπουντούρογλου. Το ζητούμενο είναι “πώς οι νέες γυναίκες - θύματα αυτής της απίστευτης βαρβαρότητας, την αγανάκτησή τους θα την κάνουν δράση”.


Αναφερόμενη στο πώς η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιεί τις γυναίκες για την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων, τόνισε: “Χρειάζεται (σ.σ. η εκάστοτε κυρίαρχη τάξη) την ανεργία, ιδιαίτερα τη γυναικεία ανεργία, αρκεί να μην ξεπερνάει εκείνα τα ποσοστά που τους είναι χρήσιμα για να επιβάλουν τα ανάλογα αντεργατικά μέτρα - τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, αρκεί να κοντρολάρουν τις κοινωνικές εκρήξεις...”. “Η ανεργία γίνεται όπλο στα χέρια των αρχιτεκτόνων της νέας τάξης για χαμηλότερα μεροκάματα για όλους, για εντατικοποίηση της δουλιάς, για την επιβολή τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, για την κατάργηση ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, για τη συναλλαγή και την ανταλλαγή ψήφου και ρουσφετιού, της γνωστής ομηρίας πάνω στην οποία στηρίζονται οι πολιτικοί συσχετισμοί της εξουσίας”.

Το επόμενο διάστημα, “θα επιδιώξουμε στενή συνεργασία και στο συντονισμό της δράσης μας με όλα τα άλλα λαϊκά κινήματα, με πρώτο το εργατικο κίνημα που αποτελεί το μοχλό των κοινωνικών αλλαγών”, τονίστηκε.

Το ζήτημα είναι, η δράση για να ανέβει η πολιτική συνείδηση των γυναικών. Καθοριστικές προτεραιότητες στη δράση της ΟΓΕ, θα είναι η καλύτερη εικόνα και επαφή με γυναίκες εκεί που ζουν και εργάζονται, η μαζικοποίηση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, η δραστηριοποίηση και στελέχωση των επιτροπών που εργάζονται στο πλευρό του προεδρείου. Ακόμη, η ιδεολογική μόρφωση των μελών της, η παρέμβαση ενάντια στην υποκουλτούρα που κύριο στόχο έχει τη λαϊκή γυναίκα, όπως και ο διεθνής συντονισμός του γυναικείου κινήματος, η καλύτερη παρέμβαση στην ΠΔΟΓ (Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών).

Πλούσια παρουσία φορέων

Την παρουσίαση της κεντρικής εισήγησης, ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ με πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό, αναφερόμενο στις άγριες μορφές γυναικείας καταπίεσης αλλά και την αγωνιστική παρέμβαση της ΟΓΕ. Τις εργασίες παρακολούθησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το “παρών” έδωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη και πλήθος εκπροσώπων φορέων.

Με πυκνά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο σύντομος χαιρετισμός της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανελλή, η οποία σημείωσε πως δεν χρειάζεται η γυναικεία συνείδηση, χρειάζεται “γυναικεία ταξική συνείδηση”.

Σε μια κοινωνία όπου τα μέσα παραγωγής είναι στο μεγάλο κεφάλαιο, τα πάντα καθορίζονται από το υπερκέρδος, δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα. Για να μπουν οι προϋποθέσεις άρσης των βασικών προβλημάτων των γυναικών, χρειάζεται λαϊκή εξουσία ώστε ο παραγόμενος πλούτος να αποδοθεί στους παραγωγούς του, και η ιστορία να βάλει την ανισοτιμία των γυναικών στο μουσείο, σημείωσε η Αλέκα Γιαννούση, μέλος της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την χειραφέτηση και την ισοτιμία των γυναικών.

Ολα τα κοινοτικά προγράμματα μιλούν για απασχολησιμότητα, όχι για πλήρη εργασία των γυναικών. Ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών είναι στοιχείο της ταξικής πάλης, “οι συντονισμένοι ταξικοί αγώνες είναι η δύναμή μας”. Τα παραπάνω υπογράμμισε εκ μέρους της νεοσυσταθείσας γραμματείας γυναικών του ΠΑΜΕ η Χρυσούλα Λαμπούδη, καλώντας τις εργαζόμενες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή στο βήμα του συνεδρίου της Αντριάνα Πέρεζ, συζύγου ενός από τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που από το 1998 κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, επειδή εργάστηκαν για την αποκάλυψη των εγκληματικών αμερικανικών σχεδίων ενάντια στο λαό και τη δημοκρατία της Κούβας. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταπατά ακόμη και βασικά δικαιώματα των πέντε Κουβανών. Για αυτό έχουν βρεθεί επανειλημμένα σε πολύμηνη απομόνωση ενώ απαγορεύεται στις οικογένειές τους να τους επισκεφθούν. Κάλεσε τις γυναίκες όλης της Ελλάδας και του κόσμου “να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι θύματα τρομοκρατίας”.

Φορώντας την Παλαιστινιακή μαντίλα η Φάντουα Χάντερ απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ενωσης Εργαζομένων Γυναικών Παλαιστίνης, τονίζοντας: “Ας εργαστούμε μαζί ενάντια στη φτώχεια, πιστεύουμε στην αξιοπρέπεια και την ειρήνη”, ενώ κάλεσε τα μέλη της ΟΓΕ να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνη στην πατρίδα της, ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή.

Χαιρέτισαν ακόμα η Μαρία Τοπαλιάν από το ΣΥΝ, η Τούλα Τριανταφύλλου από το ΔΗΚΚΙ, η Χριστίνα Δημητριάδου, αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ και εκπρόσωπος της “Παγκύπριας Οργάνωσης Γυναικών”, ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, αντιπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΣΦΕΑ κ.ά. Τέλος παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας, ελληνικών γυναικείων οργανώσεων, αλλά και οργανώσεων από την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Κίνα, τη Ρωσία, την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ