ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περίεργη επίθεση με πολλαπλά «μηνύματα»

Οι πυροτεχνουργοί επι το έργον μετά την έκρηξη

Associated Press

Οι πυροτεχνουργοί επι το έργον μετά την έκρηξη
ΚΑΪΡΟ.-

Σε βομβιστική επίθεση οφείλεται, τελικά, η έκρηξη που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην οδό αλ Μόσκι μέσα στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης του Καϊρου, κοντά στην γνωστή αγορά Κχαν αλ Κχαλίλι. Δύο τουρίστες, μία Γαλλίδα και ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν ενώ άλλη μια σωρός έχει βρεθεί και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, η σωρός αυτή πιθανότατα ανήκει στο δράστη, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή για πρόωρη έκρηξη βόμβας που μετέφερε. Επίσης, τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν αυτοσχέδια βόμβα με δυναμίτη και καρφιά.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί τουρίστες, νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου, 3 Αμερικανοί, 4 Αιγύπτιοι και ένα ζευγάρι Γάλλων, ενώ ελαφρότερα τραυματίστηκαν 1 Τούρκος, άλλος ένας Γάλλος, και 7 Αιγύπτιοι. Οι αιγυπτιακές αρχές απέκλεισαν την περιοχή επ' αόριστον και προσπάθησαν να εμφανιστούν καθησυχαστικές, καλώντας τους τουρίστες να μην φοβηθούν και να μην σταματήσουν τα ταξίδια τους στη χώρα.

Νωρίς χθες το πρωί, στο διαδίκτυο σε ισλαμιστική ιστοσελίδα εμφανίστηκε ανακοίνωση με την οποία μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση οι «Ισλαμικές Ταξιαρχίες της Υπερηφάνειας στην Αίγυπτο» αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου. Στο κείμενο επιβεβαιώνεται ότι ένα μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκε κατά την επίθεση και τονίζεται ότι «ήταν ένα μήνυμα προς τον Μουμπάρακ και τους ομοίους του για να καταλάβει ότι υπάρχουν ετοιμοπόλεμοι μουτζαχεντίν. Επίσης, είναι ένα μήνυμα συμπαράστασης στους φυλακισμένους αδελφούς μας και κατά των ΗΠΑ και όλων των άλλων αποικιοκρατικών δυνάμεων».

Ανησυχία...

Η βομβιστική επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου σημειώθηκε μετά από μακρά περίοδο ηρεμίας και ενώ ο τουρισμός είχε και πάλι αρχίσει να παρουσιάζει αύξηση μετά το κύμα επιθέσεων που είχε συγκλονίσει τη χώρα τη δεκαετία του '90. Αιματηρότερη χρονιά είχε αποδειχτεί το 1997 οπότε σε δύο επιθέσεις φανάτικών ισλαμιστών κατά τουριστών, στο Κάιρο και στο θέρετρο Λουξόρ, είχαν σκοτωθεί 68 άνθρωποι. Επίσης, το περασμένο Οκτώβριο ταυτόχρονες επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορα ξενοδοχεία της χερσονήσου του Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινοί.

Τότε, η αιγυπτιακή ηγεσία είχε αποδόσει τα κίνητρα των επιθέσεων στο Σινά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα βαίνει προς εκλογές και μετά από πολλές πιέσεις ο Πρόεδρος Μουμπάρακ εμφανίζεται αποφασισμένος να εγκαταλείψει την Προεδρία. Επίσης, αποδέχτηκε να γίνει αλλαγή στο σύνταγμα προκειμένου να συμμετάσχουν πολλά κόμματα στην εκλογική διαδικασία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ένταση επικρατεί εξαιτίας επιδρομών των αρχών ασφαλείας κατά μελών της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», των οποίων η δράση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί μετά τις σφοδρές διώξεις των αιγυπτιακών αρχών, έχουν συνταχθεί με σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζητούν διενέργεια εκλογών και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Χθες, με ανακοίνωσή τους, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» διαχωρίζουν πλήρως τη θέση τους όσον αφορά στην βομβιστική επίθεση στην παλιά πόλη του Καϊρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πράξη δειλών». Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα να μην αξιοποιήσει η αιγυπτιακή ηγεσία την επίθεση για να καθυστερήσει ή και να σταματήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση για την Πλατεία των Τεμένων

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η ισραηλινή αστυνομία στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και κυρίως γύρω από την πλατεία των Τεμένων και το τέμενος αλ Ακσα. Αιτία η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ισραηλινής κυβέρνησης και ακροδεξιών οργανώσεων που ζητούν να διαδηλώσουν μέσα στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Χθες, χιλιάδες μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στο αλ Ακσα αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια καθώς οι Ισραηλινοί αστυνομικοί κράτησαν σε απόσταση όσους ακροδεξιούς εβραίους αποπειράθηκαν να πλησιάσουν. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι απαγορεύει σε εβραίους να εισέρχονται στην πλατεία των Τεμένων, ακόμη και αν έχουν ειδική άδεια, τις Κυριακές.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ καθώς αυτήν την Κυριακή η μικρή ακροδεξιά οργάνωση «Ρεβάβα» έχει καλέσει τους οπαδούς της σε διαδήλωση στην Πλατεία των Τεμένων κατά του σχεδίου απόσυρσης από τη Γάζα. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης τόνιζε, και χθες, ότι «θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπινως δυνατό προκειμένου να μην προκληθεί ένταση και εξοργιστούν όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι αλλά και όλοι οι μουσουλμάνοι».

Την ίδια στιγμή, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις -«Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», «Χαμάς», «Τζιχάντ», Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης- καθιστούν σαφές ότι σε περίπτωση που ακροδεξιοί εβραίοι «προκαλέσουν με την παρουσία τους στην πλατεία των Τεμένων λήγει αυτομάτως η κατάπαυση του πυρός». Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της «Χαμάς» διαδήλωσαν για αυτόν τον λόγο στην πόλη της Γάζας και εκατοντάδες της «Τζιχάντ» στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια.

Τέλος, χθες, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε δύο κοινότητες της Δυτικής Οχθης (κοντά στη Ραμάλα και κοντά στη Βηθλεέμ) ότι θα προχωρήσει σε νέα κατάσχεση επιπλέον παλαιστινιακής γης στις συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να κατασκευαστεί δρόμος που θα συνδέει τους γειτονικούς εποικισμούς με το Ισραήλ.

ΙΡΑΚ
Κοινή διαδήλωση Σιιτών και Σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κοινή διαδήλωση κατά της κατοχής ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν, σήμερα, σιίτες και σουνίτες στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά από σχετική έκκληση του ριζοσπάστη νεαρού θρησκευτικού ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και του ανώτατου θρησκευτικού οργάνου των σουνιτών, της Ενωσης Μουσουλμάνων Κληρικών. Η διαδήλωση, που ως κύριο αίτημα αναμένεται να προβάλλει την δημοσιοποίηση χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει στην πλατεία Φίρντος, εκεί όπου στις 9 Απριλίου του 2003 τα αμερικανικά στρατεύματα «έστησαν» την παράσταση με την πτώση του αγάλματος του Σαντάμ.

Χθες, καθώς αρκετοί οπαδοί του Σαντρ μετέβαιναν από την Καρμπάλα στη Βαγδάτη, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν 3. Σε φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας, επίσης, 4 μικρά παιδιά σκοτώθηκαν όταν εξερράγει ξεχασμένος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που βρισκόταν σε σκουπίδια. Ανατολικά της Βαγδάτης η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι σωροί 10 πολιτών που δολοφονήθηκαν, πιθανότατα, πριν από δύο ημέρες. Επίσης, στη Βασόρα, άγνωστοι δολοφόνησαν έναν αξιωματικό του ιρακινού στρατού. Στη Νατζάφ, 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας ενώ στη Φαλούτζα ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από «αυτοκινητιστικό» δυστύχημα.

Επιστολή διαμαρτυρίας...

Την διενέργεια πραγματικής και σε βάθος έρευνας για το χαμό τριών δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, την ημέρα της εισόδου των αμερικανικών στρατευμάτων, πριν από 2 χρόνια, ζητά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με επιστολή της προς τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην επιστολή αναφέρεται η περίπτωση των εικονοληπτών Τάρας Προτσιούκ, του Ρώυτερς, και του Ζοζέ Κούζο, του Τελεσίνκο, που σκοτώθηκαν όταν αμερικανικό τανκ έβαλλε κατά του ξενοδοχείου «Παλεστάιν», αλλά και η επίθεση κατά των γραφείων του «αλ Τζαζίρα», όπου σκοτώθηκε ο ρεπόρτερ Ταρέκ Αγιούμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ