ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιλογές
Μουσικές προσκλήσεις

Ο Μανώλης Μητσιάς προσφέρει ανεπανάληπτες ερμηνείες, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), κάθε Παρασκευή, Σάββατο (11 μμ) και Κυριακή (10 μμ). Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Συρμό» εμφανίζεται το συγκρότημα «Δυτικές Συνοικίες»..

  • O Ορφέας Περίδης προσφέρει ένα μελωδικό ταξίδι με τραγούδια των δίσκων του, στη σκηνή «Σταυρός του Νότου».
  • Την τελευταία εμφάνισή τους πραγματοποιούν σήμερα (10.30 μμ), «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι), οι Λάκης Παπαδόπουλος, Σάκης Μπουλάς και οι «Οναρ» με δικά τους τραγούδια και όχι μόνο.
  • Ο πιανίστας και τραγουδιστής Freddy Cole, νεότερος αδελφός του Nat «King» Cole, εμφανίζεται στο «Half Note», στο Μετς.
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια»... ξαγρυπνούν μελωδικά, σήμερα, στη «Σκιά του Φεγγαριού».
  • Τι είδος μουσικής άκουγαν οι αρχαίοι Ελληνες; Την απορία έρχεται να λύσει το συγκρότημα «Δαιμονία Νύμφη», που σήμερα εμφανίζεται «Στον αέρα» της Πετρούπολης. Το συγκρότημα κάνει χρήση ανακατασκευασμένων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και ερμηνεύει σωζόμενες αρχαιοελληνικές συνθέσεις και δικά του έργα.
  • Κάθε Κυριακή, στο «Αλάβαστρον» (Παγκράτι) το «Κουαρτέτο αισθήσεων και παραισθήσεων» (Θόδωρος Κοτεπάνος, Ηρακλής Βαβάτσικας, Ευγένιος Βούλγαρης, Τεό Λαζάρου) ερμηνεύει μουσικές του Μ. Χατζιδάκι και επιγόνων του.
  • Τραγούδια και σκοποί της Κύθνου με τον Φραγκίσκο Τζιωτάκη, την Κυριακή (12.30 το μεσημέρι), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα).
  • Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας διοργανώνει συναυλία με το έργο του Γιώργου Σεφέρη «Σαλαμίνα της Κύπρος», σε μουσική του Σαράντη Κασσάρα, τη Δευτέρα (8.30 μμ), στη Λυρική Σκηνή. Τραγουδούν: Λία Βίσση, Χρήστος Σίκκης, Γιάννης Θωμόπουλος και ο τενόρος Μιχάλης Δουκάκης. Συμμετέχουν: Απόστολος Σωτηρούδης (ψάλτης), Γιάννης Βόγλης (αφηγητής). Διευθύνει ο Χάρης Χατζηγεωργίου.
  • Η Ελλη Πασπαλά τραγουδά και παίζει πιάνο, τη Δευτέρα (8.30 μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), συνοδευόμενη από τον Σταύρο Λάντσια (πιάνο).
  • Συναυλία της Τατιάνας Ζωγράφου, τη Δευτέρα, στα «Ξύλινα» του Δήμου Καισαριανής (Λ. Αντιστάσεως - Πάρκο Αϊ-Γιάννη). Συμμετέχει ο Κώστας Θωμαΐδης.
Επιλογές
Θεατρικές διαδρομές

«Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν», στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου»
«Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν», στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου»
Το έργο του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα, πακιστανικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Αγιάμπ Χαν Ντιν «Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν», παρουσιάζει η Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου». Ενας νέος επιστρέφει στο σπίτι του να δει τη μοναχική μητέρα του, που πάσχει από αλτσχάιμερ. Το μυαλό της μάνας βυθίζεται σε βαθύ σκοτάδι, ενώ ο γιος καταγράφει τις μνήμες του και δίνει τις δικές του εξηγήσεις για όσα οι δυο τους δεν κατάφεραν στο παρελθόν. «Μια ποιητική αλληγορία για τη μοναξιά, την ανεπάρκεια των λέξεων, το τέλος της ύπαρξης, αγαπημένα θέματα του Μπέκετ», σημειώνει η σκηνοθέτης Εφη Θεοδώρου, που υπογράφει και τη μετάφραση, σε συνεργασία με τον Σταμάτη Πάρχα. Τα σκηνικά -κοστούμια είναι του Σωτήρη Στέλιου, η μουσική του Νίκου Πλάτανου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Σοφία Σεϊρλή, Γιάννος Περλέγκας.

  • Στο λυόμενο θεατράκι των 100 θέσεων μέσα στο κανονικό θέατρο «Πόρτα» ξαναστήνεται για να φιλοξενήσει τα έργα «Tone Clusters» της Αμερικανίδας Τζόις Κάρολ Οουτς για τους ενήλικες και το «Μια νύχτα του Φλεβάρη» του Σουηδού Στάφαν Γκότε για παιδιά. Το έργο της Τζόις Κάρολ Οουτς, ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου και μουσική Κώστα Ανδρέου. Παίζουν: Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Το «Μια νύχτα του Φλεβάρη» του Στάφαν Γκότε ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, μουσική Κώστα Γάκη, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Αννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη.
Επιλογές
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κώστας Ζάβαλης: «Πολεμικό οδοιπορικό ενός αγωνιστή»

Καλή Γκέλμπεση - Γκιούνη: «Τελικά ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος»

«Μ. Κατράκης - Στη ζωή, στη σκηνή και στην οθόνη» (Συλλογικό)

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση με θέμα «Παραλλαγές του μαύρου σε φόντο λευκό», διοργανώνει τη Δευτέρα (7.30 μμ) το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο Πολύκεντρο (Κουντουριώτου και Νεότητος). Πρόκειται για πολυθέαμα βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Στάθη Κουτσούνη, σε επιμέλεια Αναστάση Μαδαμόπουλου. Απαγγέλλουν: Ε. Κισκύρα, Γ. Εμμανουήλ. Σχολιασμός: Α. Δανιήλ. Χορεύουν: Δ. Μινώπετρος, Αγ. Κωφοπούλου. Μουσική: Εθνικό Ωδείο Γιούλας Γοργογιάννη. Παρουσιάστρια η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Μαίρη Ιγγλέση.

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στη δασκάλα - συγγραφέα Σοφία Γιαλουράκη, διοργανώνει τη Δευτέρα (7.45 μμ) ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56) Μιλούν: Ε. Πάντου, Εύη Γεροκώστα, Γ. Σφυρής, Β. Καραμανίδου, Α. Αργύρη, Ε. Τσιαδή.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση ζωγραφικής της Αννας Παλιεράκη φιλοξενείται η γκαλερί «24» (Σπευσίππου 24). Θεματικός άξονας της ζωγράφου είναι ο άνθρωπος. Φιγούρες καθημερινές, στιγμές ανθρώπινης έκφρασης, διάλογος σχημάτων, παιχνίδια σκιάς και φωτός, σε άπειρες εκδοχές του και η μοναδικότητα της στιγμής, δίνουν δραματικές και εκφραστικές προεκτάσεις στα έργα.

Η Α. Παλιεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του Π. Σαραφιανού. Από το 1969 - 1974 φοίτησε στην ΑΣΚΤ με υποτροφία, κοντά στους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη και ψηφιδωτό με τους: Ε. Βοΐλα και Γ. Κολέφα. Το 1975, με υποτροφία, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ψηφιδωτού. Εργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Διάρκεια έκθεσης έως τις 7/5.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στον μουσουργό Νίκο Χατζηαποστόλου αφιερώνεται η εκδήλωση που διοργανώνουν τη Δευτέρα (8.30μμ), στο θέατρο «Ακροπόλ» το Πολιτιστικό Σωματείο «Απόλλων Μουσηγέτης» και ο Σύλλογος «Τροβαδούροι Κηφισιάς», με τη Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, με διεύθυνση Παναγή Μπαρμπάτη και συμμετοχή σολίστ της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο της βραδιάς θα τιμηθεί ο γιος του μεγάλου μουσουργού, Ανδρέας Χατζηαποστόλου.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Και μόνο τον πρόλογο του βιβλίου να διαβάσει κανείς (τον οποίο αντιστρέφει σε «επίλογο» υποδηλώνοντας το αναμενόμενο και αδήριτο για κάθε άνθρωπο τέλος), θα ευφρανθεί με την ομορφιά, την ευλυγισία, τους «χυμούς», τα λεπτότατου, υπονοηματικού χιούμορ «παίγνια» της γλώσσας, της μνήμης, των στοχασμών, των συναισθημάτων, των αυτοσαρκαστικών εξομολογήσεων και προϊδεαστεί για την απόλαυση που έπεται. Ο λόγος για το πρώτο βιβλίο πεζογραφημάτων της κορυφαίας σήμερα Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά «Εκτός σχεδίου» («Ικαρος»), το οποίο αφιερώνει στη μνήμη του Νάσου Δετζώρτζη, «δασκάλου» των πεζογραφημάτων της, τα οποία έγραφε και δημοσίευε επί οκτώ χρόνια στο περιοδικό των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, «Κύκλος» (η χούντα το έκλεισε), παρ' ότι, τότε, εκείνη ήθελε να γράφει «μόνο στρατιωτάκια - στίχους». Μια μικρή «ανθολογία» εκείνων των πεζογραφημάτων, με «γλώσσα και νόημα ελαφρού περιπάτου» σε μνήμες, βιώματα, στιγμές, εικόνες της καθημερινότητας, αποτελεί το βιβλίο «Εκτός σχεδίου». Μικρά «διαμαντάκια» τα πεζά της Κ. Δημουλά, «αποτυπώνουν» και συμπυκνώνουν παραστατικότατα μια πεπερασμένη εποχή με τα ήθη και έθιμά της, μνήμες της ίδιας (παιδικές, νεανικές), απλά πράγματα της καθημερινότητάς της, και «φέτες» ζωής, οικογενειακές, κοινωνικές και εργασιακές. Ποικίλες στιγμές, μικρές και μεγάλες, ασήμαντες και σημαντικές, ευχάριστες, στενάχωρες και κωμικοτραγικές, αλλά και νοοτροπίες, συνήθειες, συμπεριφορές, σκοτούρες, δυσκολίες, επιθυμίες, απωθημένα, αποτυχίες, προτερήματα και κουσούρια του ανωνύμου ανθρώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ