ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Κατάφωρη παραβίαση της πολυφωνίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», εξαφανισμένο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είναι το ΚΚΕ

Εξαφανισμένο σχεδόν από όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είναι το ΚΚΕ, το τρίτο κόμμα της Βουλής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Για πολλοστή φορά, οι μεγάλοι ιδιωτικοί σταθμοί αναδεικνύονται σε «φρούριο» του δικομματισμού, προβάλλοντας τις απόψεις των δύο μεγάλων κομμάτων.

Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», εξακολουθούν να παραβιάζουν Σύνταγμα και νόμους που αναφέρονται στην πολιτική πολυφωνία και στη μετάδοση των απόψεων όλων των κομμάτων.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα συνολικά ποσοστά, που αποδεικνύουν το δικομματικό παιχνίδι των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, όχι μόνο των ιδιωτικών, αλλά και της κρατικής τηλεόρασης. Το Γενάρη του 2005, ο ΑΝΤΕΝΝΑ πρόβαλε 99,02% ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το MEGA 97,04%, o ALPHA 96,83%, το STAR 93,88% και το ALTER 98,82%, ενώ η ΝΕΤ 90,89%. Το Φλεβάρη του 2005 και πάλι συνολικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ 95,63%, το MEGA 94,89%, ο ALPHA 89,68%, το STAR 90,33%, το ALTER 95,21% και η ΝΕΤ 90,02%.

Αξιοσημείωτα, επίσης, είναι ακόμη ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί «φιμώνουν» το ΚΚΕ. Για παράδειγμα, το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ έδωσε χρόνο ...μηδέν στο ΚΚΕ. Το ίδιο συνέβη αυτό το χρονικό διάστημα και με το STAR στο οποίο το ΚΚΕ «έλαβε» 0%! Το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό του ΚΚΕ και στη ΝΕΤ (1,98%). To πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, αφού τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, ALPHA και ALTER δε μετέδωσαν στα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων λέξη για το ΚΚΕ, με ποσοστό φυσικά για το Κόμμα 0%.


Αξίζει, επίσης, να παρατηρήσουμε ότι σε ορισμένους σταθμούς, όπως για παράδειγμα στη ΝΕΤ, τους δύο μήνες Γενάρη και Φλεβάρη διατέθηκε περισσότερος χρόνος στον ΣΥΝ από ό,τι στο ΚΚΕ, τη στιγμή που ο ΣΥΝ είναι ως γνωστό το τέταρτο κόμμα στη Βουλή.

Ορισμένες αλλαγές, οι οποίες αφορούν κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα παρατηρούνται στη ΝΕΤ. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, σαρωτικά ήταν τα ποσοστά για την προβολή του κόμματος και την προβολή του κυβερνητικού έργου από τα δελτία ειδήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, τα οποία, όπως τονίσαμε, κυρίως αφορούν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων το μήνα Γενάρη, το ποσοστό του κυβερνητικού έργου και της ΝΔ ήταν 59,23% και του ΠΑΣΟΚ 31,66%. Το Φλεβάρη, υπάρχει ανατροπή, αφού η προβολή του ΠΑΣΟΚ (47,56%) ξεπερνά την προβολή της ΝΔ (42,46%).

Ευθύνες γι' αυτή την προκλητική και απαράδεκτη κατάσταση της παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας φέρει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο μετά από έναν ακριβώς χρόνο αποφάσισε να συζητήσει το τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Μετά, ουσιαστικά, από τις εκλογές άφησε ανεξέλεγκτο το ενημερωτικό τηλεοπτικό τοπίο. Μόλις πριν από μια βδομάδα κάλεσε τους εκπροσώπους των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών σε ακρόαση, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, υπάρχουν συνταγματικές και νομικές παραβιάσεις με τη σχεδόν εξαφανισμένη παρουσία των μικρότερων κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι των σταθμών επιχείρησαν να καλύψουν τις κατάφωρες παραβιάσεις με τον ισχυρισμό ότι οι θέσεις των μικρότερων κομμάτων, προβάλλονται από δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται σε άλλες ώρες, καθώς και από ενημερωτικές εκπομπές, λέγοντας πως το ΕΣΡ θα έπρεπε να μετρήσει το χρόνο συνολικά. Είναι, όμως, ηλίου φαεινότερο πως το κοινό «ενημερώνεται» κυρίως από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, που έχουν και τη μεγαλύτερη θεαματικότητα. Το να εξοστρακίζουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες των μικρότερων κομμάτων σε δελτία ειδήσεων μετά τα μεσάνυχτα, όταν δηλαδή οι εργαζόμενοι έχουν πάει για ύπνο, δεν μπορεί παρά να είναι το «άλλοθι» των υπευθύνων ότι δε γίνονται παραβιάσεις.

Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών, την περασμένη Τρίτη, ζήτησαν από το ΕΣΡ προθεσμία 15 ημερών για να καταθέσουν υπομνήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν όλα τα δελτία ειδήσεων. Το ΕΣΡ έχει προγραμματίσει ν' ασχοληθεί και πάλι με το θέμα της πολυφωνίας τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απρίλη. Ιδωμεν...


Κ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ