ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Κυβερνητική υπόκλιση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Το φιλέτο του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας εκχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στα ράντζα τα λαϊκά στρώματα και στην εκμετάλλευση των φιλέτων του τομέα Υγείας απ' τους επιχειρηματίες
Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στα ράντζα τα λαϊκά στρώματα και στην εκμετάλλευση των φιλέτων του τομέα Υγείας απ' τους επιχειρηματίες
Προκλητικές δεσμεύσεις απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών Υγείας και τη λεγόμενη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, ώστε το σύστημα Υγείας να λειτουργεί στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση στη διάρκεια των εργασιών του 4ουσυνεδρίου Healthworld που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα.

Το συνέδριο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Υγεία: Οι προκλήσεις της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εκεί, οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης έδωσαν «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματίες, απαριθμώντας τα θεσμικά και νομοθετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που στην περίπτωση της Υγείας σημαίνουν την οριστική άλωση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και αυτά, όταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε για τις συμπράξεις από χώρες όπως η Σουηδία έδειξε ότι οδήγησαν τελικά στην αύξηση του κόστους για την υγεία, στη δυσαρέσκεια των πολιτών και σε νέες λίστες αναμονής!

Προεπιλογή εκχώρησης δύο νοσοκομείων!

«Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος στην προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο Γ. Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. «Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί - συνέχισε - που προκύπτουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Σύμφωνο Σταθερότητας και η αδυναμία εκτέλεσης όλων των έργων που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι καταναλωτές ταυτόχρονα, αλλά και η εμπειρία άλλων χωρών παρουσιάζουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως μια απ' τις καλύτερες δυνατότητες για να λυθούν προβλήματα και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα». Μίλησε, μάλιστα, για την ικανοποίηση των πολιτών, «που το δείχνουν αυτό και έμπρακτα μέσα από τη διάθεση προς πληρωμή» σε έργα που έχουν γίνει με σύμπραξη!

Οπως επισήμανε, το νομοσχέδιο του υπουργείου για τις συμπράξεις είναι απλό και ευέλικτο, ώστε να αποφεύγονται οι πολυπλοκότητες και οι περιορισμοί και «επιτρέπει τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όχι μόνο στα έργα μεταφορών, αλλά και σε μικρότερα έργα, που εμπλέκουν φορείς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Υπάρχουν μια σειρά έργα που έχουν προεπιλεγεί ως πιλοτικά έργα για εφαρμογή του θεσμού, μεταξύ των οποίων και δύο νοσοκομεία», αποκάλυψε ο Γ. Μέργος χωρίς και να τα κατονομάσει.

Στην «ανάγκη» να μετεξελιχτεί η σχέση επιχειρήσεων-κράτους στην Υγεία, «ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο χρηματοδότησης από πλευράς των ιδιωτών των αναγκών του κράτους και αφ' ετέρου ένα νέο επίπεδο επένδυσης και κερδοφορίας για λογαριασμό των επιχειρήσεων», αναφέρθηκε ο Δ. Βρεττάκος, γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Και ως πεδία συνεργασίας ανέφερε τη «συγχρηματοδότηση υποδομών Υγείας, όπως η κατασκευή νοσοκομείων». «Το κράτος έχει ακίνητα που μπορεί να πουλήσει σε ιδιώτες και να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία των νέων δομών», είπε. Ως δεύτερο τομέα ανέφερε τη «μακροχρόνια ενοικίαση ή παροχή υπηρεσιών, αντί της αγοράς, νοσοκομειακού εξοπλισμού από πλευράς του κράτους». Τρίτον, την «ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών Υγείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία που θα συμβληθούν με τα δημόσια ταμεία». Και τέταρτον, «τη σύνδεση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία».

Τα σχετικά «πακέτα» περιλαμβάνουν, όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, «ενοικιάσεις» δημόσιων νοσοκομείων ακόμα και για 30 χρόνια, όπου οι επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονται όλες τις υπηρεσίες πλην των υγειονομικών και το κράτος θα πληρώνει το μηνιαίο αντίτιμο! Μάλιστα, όπως προέκυψε, οι επιχειρηματίες προς το παρόν δε θέτουν ζήτημα εκμετάλλευσης και των υγειονομικών υπηρεσιών, γιατί, όπως επισήμαναν, ο χώρος είναι ιδεολογικά φορτισμένος.

Οξυγόνο για ...επενδύσεις

Τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το «παντρολόγημα», όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, μετέφερε στο συνέδριο και ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος. «Ο ιδιωτικός τομέας λειτούργησε και λειτουργεί επικουρικά προς το δημόσιο και θα συνεχίσει να λειτουργεί πιο ενδυναμωμένα», υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες ο υφυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται «οξυγόνωση». Μάλιστα, χαρακτήρισε τις αντιρρήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις «δογματικές θέσεις» και «εμμονές». Ο υφυπουργός υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες ιδιωτικοποίησης του συστήματος που πήρε η ΝΔ (ενοικίαση κλινών εντατικής θεραπείας, κ.ά.) και υποσχέθηκε «να μην υπάρχουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στις διάφορες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», που να δημιουργούν αντιεπενδυτικό πνεύμα. Και μετά από αυτά επιχείρησε να φορτώσει τις κακοδαιμονίες του συστήματος Υγείας στους λειτουργούς της Υγείας ...που δελεάζονται απ' τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα!

«Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (...) Δεν έχουμε καμία προκατάληψη» είπε, στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, και ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί «πρέπει να λειτουργήσουν με όρους ιδιωτικής οικονομίας».

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Στο συνέδριο, ξένοι ομιλητές παρουσίασαν την πλούσια εμπειρία από τη δράση των επιχειρηματιών στην Υγεία σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας φανερό ότι η Ελλάδα είναι παρθένο έδαφος για επενδύσεις.

Ελληνικά και διεθνή επιχειρηματικά σχήματα δείχνουν θερμό ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις και για την εμπορική δραστηριότητα των νοσοκομείων, επισήμανε στο συνέδριο ο εκπρόσωπος του κατασκευαστικού κλάδου Γ. Περιστέρης. Την «αξιοποίηση» των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων επιδιώκει και η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ανοίξει με το υπουργείο Υγείας για συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ενδιαφέρον για τις συμπράξεις εκφράστηκε και από εκπροσώπους τραπεζών και εταιριών τεχνικής υποστήριξης.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει την Κυριακή 17 Απρίλη μονοήμερη εκδρομή σε Αργος - Μυκήνες - Αρχαία Τίρυνθα - Νέα Κίο. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (210.3827.303, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8).

Εκδηλώσεις ειρήνης

-- Εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονοι πόλεμοι και οι κίνδυνοι για την ειρήνη στα Βαλκάνια» διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 13/4, στις 7 μ.μ. στο «Χατζόγλειο Μέγαρο» η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Νίκος Τζόβλας, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, Υμηττού και Ηλιούπολης διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση για 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Δημητρίου 55). Θα μιλήσει ο Γ. Πετρόπουλος, δημοσιογράφος - ιστορικός, η Καίτη Αναστασίου, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα βασισμένο σε έργα των Μπ. Μρεχτ και Κ. Βάιλ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ