ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Παρακαλάει να τους φτιάξει ... βάση πρακτόρων

Πρόταση για τη δημιουργία Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Εκπαίδευσης

Επιχείρηση «πρακτορείας» με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, πρότεινε προχτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην υπερατλαντική «σύμμαχο» χώρα. Στις συναντήσεις που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της, διαπίστωσε «την εκτίμησή τους για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας»... Αλλωστε, ο υπουργός δήλωνε ικανοποιημένος, ενώ το «κλίμα» των συναντήσεων ήταν διαφορετικό από την προηγούμενη επίσκεψή του, μετά την επιτυχία της στρατιωτικοποιημένης επιχείρησης ασφαλείας της Ολυμπιάδας.

Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών πρόσφερε τη χώρα μας ως έδρα «ενός διαβαλκανικού και μεσογειακού κέντρου μελετών ασφάλειας και εκπαίδευσης. Στο κέντρο αυτό θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών της περιοχής, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, θα μπορούν να διοργανώνονται διακρατικές ασκήσεις στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα, οι οποίες θα εμπεδώνουν μια ομογενοποιημένη και ενοποιημένη αντίληψη για την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση απειλών».

Ως απειλές ο Γ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, την παράνομη διακίνηση όπλων, εκρηκτικών και ραδιοχημικών υλικών, αλλά και τη λαθρομετανάστευση (σ.σ. δηλαδή το φευγιό χιλιάδων ανθρώπων από τις χώρες τους, που αντιμετωπίζουν την υπανάπτυξη και τις στρατιωτικές επεμβάσεις που τους έχει καταδικάσει η πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών), καθώς και την τρομοκρατία. Η τελευταία αποτελεί έννοια - «λάστιχο» που χωρά εκείνους που έχουν σκοπό να «αποσταθεροποιήσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού», όπως αναφέρει η απόφαση - πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ για την τρομοκρατία. Με μια διασταλτική ερμηνεία εθνικά και κοινωνικά κινήματα μπορούν να απειλήσουν την κατεστημένη τάξη, ενώ στο παρελθόν πολλά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικά. Αλλωστε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι «...σφοδρότερη θα είναι και η αντίδραση από όλους εκείνους που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση».

Παράδειγμα συνεργασίας ανέφερε την ολυμπιακή συμβουλευτική ομάδα, η οποία αποτέλεσε τον κύριο φορέα παρέμβασης μυστικών και άλλων υπηρεσιών μέσω των ειδικών ασφαλείας που απασχολήθηκαν σε αυτήν. Χαρακτήρισε σημαντική δε τη βοήθεια των ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών, την εκπαίδευση του προσωπικού, στις ασκήσεις και την παροχή τεχνογνωσίας, εξοπλισμού και μέσων (2.500 αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ).

Για άλλη μία φορά, επισήμανε πως εξαρθρώθηκε η «17Ν» και ο ΕΛΑ, ενώ σχετικά με την εξάλειψη της τρομοκρατίας από τη χώρα μας, σημείωσε, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, πως απομένουν απλώς μερικά συμπληρωτικά στοιχεία που δεν έχουν εξιχνιαστεί και λόγω των οποίων οι φάκελοι των υποθέσεων αυτών παραμένουν ανοιχτοί από τις ελληνικές Αρχές. Αναφερόμενος στα διμερή πρωτόκολλα που υπογράφτηκαν με 32 χώρες για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας και την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία, διαπίστωσε την καλή συνεργασία που είχαν στον τομέα αυτό Ελλάδα και Τουρκία.

Κατά τη συνάντησή του με την Φ. Τάουσεντ, σύμβουλο εσωτερικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, πήρε τα συγχαρητήριά της για την απόλυτη επιτυχία που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (σ.σ. αφού δεν ήταν λίγα τα όσα κέρδισαν οι αμερικανικές εταιρίες από τις «αγορές» της χώρας μας όπως π.χ. τα συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται), δέχτηκε όμως και τις επικρίσεις της σχετικά με το θέμα των διαβατηρίων που εξακολουθούν να υπολείπονται στο επίπεδο της τεχνολογίας. Ο Γ. Βουλγαράκης, πάντως, διαβεβαίωσε πως έως το τέλος του χρόνου θα αντικατασταθούν, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα έκδοσης των νέων σύγχρονων διαβατηρίων. Τα τελευταία θα έχουν τη δυνατότητα προσθήκης βιομετρικών στοιχείων, ενώ θα πάψουν να ισχύουν τα παλιά διαβατήρια.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του και με τον Μάικλ Τσέρτοφ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο των συζητήσεων που είχε σε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Χτες, ο Γ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Α. Γκονζάλες, τον αρχηγό του FBI, Ρ. Μιούλερ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ν. Μπερνς.

Τρομοκρατούν τους λαούς στο όνομα της τρομοκρατίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την «πρόοδο» που σημειώθηκε στο «Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» προς το αντιδραστικότερο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, όπως καταγράφεται και στη συνταγματική συνθήκη, εκφράζεται:

1. Η προώθηση και η γιγάντωση της καταστολής, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

2. Η θεσμοθέτηση και επέκταση αντιδημοκρατικών και άλλων μέτρων (ευρωτρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, βιομετρικά δεδομένα κλπ).

3. Η επέκταση των μηχανισμών καταστολής (Ευρωπόλ, σύστημα πληροφοριών Σένγκεν 2ης γενιάς, αστυνομική συνεργασία κλπ).

4. Η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης φρουρίου, με αυστηρά ελεγχόμενη μετανάστευση, η οποία φθάνει σε σημείο να δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης διαλογής σε τρίτες χώρες, που θυμίζουν τη συγκέντρωση των δούλων στους προηγούμενους αιώνες.

Είναι πρόκληση προς τους λαούς η αναφορά στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη, όταν προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε, στο όνομα της τρομοκρατίας, τους λαούς για να καλύψετε τη βάρβαρη πολιτική κατά των εργαζομένων και τη λήψη κατασταλτικών μέτρων, που θα χρησιμοποιήσετε εναντίον όσων αντιδρούν, όταν ήδη από το πρόγραμμα Τάμπερε έχει αναπτυχθεί μία "βιομηχανία", ένα πραγματικό εργοτάξιο αντιδραστικών νόμων και μηχανισμών που χτυπούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, όταν στήνετε ένα σύστημα απίστευτου φακελώματος της κοινωνικής δράσης και των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες, με δίκτυα καμερών και άλλων μέσων παρακολούθησης. Οι πάντες παρακολουθούν τα πάντα: τηλέφωνα, αεροπορικές εταιρίες, κάμερες στους δρόμους, κάμερες στους δημόσιους χώρους, "ζέπελιν" στον ουρανό. Ποινικοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες, η δε ριζοσπαστικοποίηση θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος και συμπεριλαμβάνεται με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο στις τρομοκρατικές απειλές.

Η αποτίμηση, λοιπόν, του 2004 χαρακτηρίζεται από την επιτάχυνση της αντιδραστικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο στόχο και εχθρό το λαό. Η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι η ένταση των αγώνων, η ανυπακοή και η απειθαρχία στους αντιδραστικούς νόμους και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρο πρακτόρευσης των λαών της Βαλκανικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για το «Διαβαλκανικό και Μεσογειακό Κέντρο Ασφάλειας»

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τη δημιουργία «Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Ασφάλειας», σημειώνει:

«Η δημιουργία Διαβαλκανικού και Μεσογειακού Κέντρου Ασφάλειας, με έδρα την Ελλάδα, που πρότεινε στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, αποτελεί μέτρο πρακτόρευσης των λαών της Βαλκανικής, με άμεσο παραλήπτη αυτής της αντιλαϊκής δράσης τις ΗΠΑ. Διευρύνει και βαθαίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη λεγόμενη "αντιτρομοκρατική εκστρατεία", που στόχο έχει χώρες και τα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Κανείς εργαζόμενος να μη συμμεριστεί την έπαρση του Γ. Βουλγαράκη και της κυβέρνησης, για την προσπάθεια αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτή η αναβάθμιση αποδυναμώνει το λαό, που χρειάζεται να την αντιμετωπίσει αναλόγως.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία, να παλέψουν για την αναβάθμιση του λαϊκού κινήματος στον αγώνα όλων των λαών, και της Βαλκανικής, κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ