ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προκαλούν χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους!

Την απάντηση που τους αρμόζει δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

«Αέρα στα πανιά» της αδιαλλαξίας και της ασυδοσίας των μεγαλοξενοδόχων της Αθήνας, δίνει η πολιτική στήριξης που τους παρέχει η κυβέρνηση και η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Προκλητικά, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής δηλώνει στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, ότι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την Αθήνα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλά τους καλεί να «ξεχάσουν» τις διεκδικήσεις τους και να στηρίξουν, σκύβοντας και άλλο το κεφάλι, τα ξενοδοχεία, προκειμένου να θησαυρίζουν μια χούφτα μεγαλοξενοδόχων!

«...Γι' αυτό θα πρέπει να δείξετε κατανόηση και συνδράμετε τα ξενοδοχεία της Αττικής, αντί να διατυπώνετε τέτοια αιτήματα και γενικά να προσπαθείτε να δημιουργήσετε προβλήματα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», είναι η θρασύτατη απάντηση της Ενωσης, με επιστολή της προς το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το αίτημά του για συνάντηση με θέμα την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Ξενοδόχοι, κυβέρνηση και συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, σήμερα Τρίτη, 19 Απρίλη, οπότε ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με απόφαση των ταξικών τους σωματείων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Εδωσαν «πάτημα»

Ισχυρό «πάτημα» για την προκλητική συμπεριφορά των ξενοδόχων, έδωσε η ίδια η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που συμφώνησε για ακόμα μια χρονιά σε αυξήσεις - «ψίχουλα» στους ήδη άθλιους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια η Ενωση Ξενοδόχων, στην επιστολή της για τη σύμβαση που συμφωνήθηκε, «σας καλύπτει πλήρως ώστε να μην υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τη σύναψη Τοπικής ΣΣΕ» (!).

Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο φόβος της Ομοσπονδίας και των ξενοδόχων, μπροστά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, που «έκλεισαν» άρον - άρον την κλαδική σύμβαση. Κατά την πάγια τακτική της, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εδώ και χρόνια παραπέμπει τις συμβάσεις στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γιατί δε θέλει να βρεθεί στη «δύσκολη»... θέση της οργάνωσης αγώνων. Αυτή τη φορά, όμως, οι δυο πλευρές «τα βρήκαν» γρήγορα και η κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έκλεισε στη διαδικασία της μεσολάβησης.

Η Ενωση Ξενοδόχων παρουσιάζει μάλιστα ως σπουδαία εξέλιξη το γεγονός ότι η νέα σύμβαση υπογράφτηκε χωρίς προσφυγή στη διαιτησία, «όπως κατά κανόνα γινότανε τα τελευταία χρόνια, ώστε και εξ αυτού να μην νοείται η υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ για την περιοχή της Αττικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ενωση Ξενοδόχων, προκειμένου να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους αγώνες που οργανώνονται, ισχυρίζεται ότι, εξαιτίας της μειωμένης κίνησης τουριστών τα ξενοδοχεία της Αττικής έχουν «χαμηλότατες πληρότητες και τιμές και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης (!) γεγονός που καθιστά κάθε επιπλέον παροχή ανέφικτη».


ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο δρόμο για τη Σύμβαση

Σήμερα στις 6:30 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας

Συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ, πραγματοποιούν σήμερα οι λογιστές της Αθήνας και του Πειραιά, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά και έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κάνιγγος 27). Οι κινητοποιήσεις των λογιστών θα κλιμακωθούν με επόμενο βήμα τη διοργάνωση Παλλογιστικής Απεργίας στις 20 Μάη.

Οι λογιστές, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, πρώτο μισθό 1.200 ευρώ για το βοηθό λογιστή και 1.300 ευρώ για το λογιστή. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σε όλους τους λογιστές να καταβάλλεται επίδομα ισολογισμού ένα μηνιάτικο. Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Αλλαγή του φορολογικού συστήματος με αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, μείωση των έμμεσων φόρων, κλπ.

Τα δυο σωματεία καλούν τους λογιστές να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και σε όσες θα ακολουθήσουν, καθώς, όπως τονίζουν, «μόνο αν υπάρξουν καλά οργανωμένοι μαζικοί - ταξικοί αγώνες, με αλλαγή του συσχετισμού δύναμης θα έχουμε αποτελέσματα για το καλό της τάξης μας. Γι' αυτό πρέπει να ηττηθεί η λογική της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ