ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΚΛΩΝΑΤΕΞ
Ξανάνοιξε ο ασκός των απολύσεων

Αφού τσέπωσε τα δάνεια και τις επιδοτήσεις, ο Λαναράς στέλνει τώρα στο δρόμο άλλους 250 εργάτες σε Νάουσα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «μπούκωσαν» με επιδοτήσεις το μεγαλοεπιχειρηματία. Το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν τώρα οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Ναούσης», ακολουθώντας στην ανεργία τις συναδέλφισσές τους από την «Τρικολάν»
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «μπούκωσαν» με επιδοτήσεις το μεγαλοεπιχειρηματία. Το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν τώρα οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Ναούσης», ακολουθώντας στην ανεργία τις συναδέλφισσές τους από την «Τρικολάν»
Αλλους 250 εργάτες ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο ο όμιλος «Κλωνατέξ» του μεγαλοβιομήχανου Λαναρά, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που προωθεί στις επιχειρήσεις του, με στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει την υπερκερδοφορία του. Αποφάσισε τη μείωση κατά 30% του προσωπικού που απασχολεί στα εργοστάσια της επιχείρησης «Κλωστήρια Ναούσης», σε Νάουσα, Αλεξανδρούπολη («Οττο Εβρος») και Θεσσαλονίκη («Δούδος»). Σε λιγότερο από μία βδομάδα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των εργαζομένων για έναρξη του νέου πογκρόμ σε βάρος του δικαιώματός τους στη δουλιά.

Μόλις την Τρίτη 19 του Απρίλη οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των κλωστηρίων της Νάουσας πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, αντιδρώντας στα σχέδια που εξυφαίνονταν - παρά τη νέα απλόχερη οικονομική στήριξη της επιχείρησης - για συγχωνεύσεις και κλείσιμο εργοστασίων. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, Μπαλόγιαννης, Παπαπάνος, Θεοδώρου, και οι διευθυντές των εργοστασίων ανακοίνωσαν την απόφαση της εταιρίας να μειώσει με «οικειοθελείς» απολύσεις (τις γνωστές «εθελούσιες αποχωρήσεις») κατά 30% το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και δήλωσαν πως η πρόταση αυτή θα δοθεί γραπτή στα σωματεία μέχρι τις 10 του Μάη.

Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, συνολικά 750 εργαζόμενοι απασχολούνται σε όλα τα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης». Από αυτούς περίπου οι 550 δουλεύουν στα εργοστάσια που λειτουργούν στη Νάουσα και στη γύρω περιοχή. Το χτύπημα θα είναι δραματικό για μια περιοχή που ήδη μετρά 50% ανεργία και ο Λαναράς της δίνει άλλη μια γενναία ώθηση προς τα πάνω.

Αμεση απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας δίνουν με κοινή επιστολή τους τα δύο σωματεία (Β΄ και Γ΄) των Κλωστηρίων στη Νάουσα, έχοντας στο πλευρό τους σταθερό συμπαραστάτη και οργανωτή της πάλης τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Ξεκαθαρίζουν πως θα βρουν απέναντί τους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία της Νάουσας και της περιοχής, σε περίπτωση που κλείσει εργοστάσιο ή εργοστάσια, γίνουν απολύσεις, επιχειρηθούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση επιδομάτων και μείωση αποδοχών, αύξηση του φόρτου εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, που χτες ενημερώθηκαν από τους συνδικαλιστές για τις τελευταίες εξελίξεις, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από το δρόμο του αγώνα που σταθερά κρατούν ανοιχτό το τελευταίο διάστημα. Θα βρεθούν στους δρόμους της αντίστασης και της πάλης, στις 11 του Μάη, μέρα γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Παραμένουν σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμοι να απαντήσουν και νωρίτερα σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη.

«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Πετάει 200 εργάτες στο δρόμο

Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων κλιμακώνεται με τη συμβολή και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στο σωματείο

«Η εταιρία υποχρεούται να καταγγείλει διακόσιες (200) περίπου συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, βεβαίως με την καταβολή της κατά νόμο αποζημίωσης»! Πρόκειται για το γραπτό τελεσίγραφο που εξέδωσε προς τους 1.070 εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» η πολυεθνική «Philip Morris International», αγοράστρια του εργοστασίου. Η αρχική εξαγγελία για τις τουλάχιστον 200 απολύσεις είχε γίνει στα μέσα του Γενάρη μαζί με ένα πακέτο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Οι αρχικές εξαγγελίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα η εταιρία να αφήσει προσωρινά στο «συρτάρι» τις απολύσεις, ώστε να περάσει πρώτα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το κατάφερε με τη στήριξη της πλειοψηφίας του σωματείου, που ανήκει στην ΑΠ (ΣΥΝ), στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και διάφορους άλλους εργοδοτικούς. Ηδη, στο εργοστάσιο κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μειώνουν αποδοχές και καταργούν εργασιακά δικαιώματα. Τώρα η πολυεθνική, πλήρως αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και με τις ευλογίες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του σωματείου, επανέρχεται δριμύτερη για την πλήρη υλοποίηση των σχεδίων της και τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού!

Η εταιρία για την «αποφυγή - όπως αναφέρει - ερίδων και διενέξεων» αποφάσισε πρώτα «να θέσει σε λειτουργία σύστημα εθελούσιας εξόδου», πετώντας και το ανάλογο κόκαλο, όπως «προσαυξημένη αποζημίωση, για υπάλληλο κατά 75%, συν το μεικτό ποσό των 4.500 ευρώ» και ορισμένα ακόμα ψίχουλα. Η προθεσμία που δίνει σε όσους θέλουν να δηλώσουν ότι ...αποχωρούν «οικειοθελώς» είναι μέχρι τις 27 Μάη. Αν μέχρι αυτήν την ημερομηνία «δεν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση», τότε η εταιρία θα «προχωρήσει στις αναγκαίες καταγγελίες με την καταβολή μόνο της κατά νόμο αποζημίωσης». Δηλαδή, πρόκειται για κοινό εκβιασμό.

Οσο για το πρόσχημα που προβάλλει για την επιβολή αυτών των μέτρων στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα γνωστά. Οτι, δηλαδή, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται «λόγω του εκσυγχρονισμού, της αναδιοργάνωσής της και της μελλοντικής μεταφοράς των εγκαταστάσεών της στον Ασπρόπυργο και προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή της»! Με άλλα λόγια, για να διασφαλίζει η πολυεθνική την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της...

ΛΑΡΙΣΑ
Μεγαλώνει η λίστα των ανέργων

Σε «εκκαθαρίσεις» συνδικαλιστών προχωρούν οι εργοδότες, που τον τελευταίο μόνο χρόνο πέταξαν στην ανεργία 10.000 εργάτες

Την ώρα που η εργατική τάξη προετοιμάζεται να γιορτάσει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, στη Λάρισα οι εργοδότες συνεχίζουν το μπαράζ απολύσεων - στο νομό απολύθηκαν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι τον τελευταίο χρόνο! - στρεφόμενοι, μάλιστα, με ιδιαίτερο ζήλο, κατά στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, μετά την απόλυση, πριν λίγο καιρό, από τον μεγαλοξενοδόχο Διβάνη της συνδικαλίστριας Φρόσως Γρίβα, απολύθηκε από την επιχείρηση «Εμποροβιοτέξ» - μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του - και ο Νίκος Παπαμάνος, μέλος του ΔΣ των Σωματείου Πλαστικών. Με απολύσεις απειλεί και ο ιδιοκτήτης της «Φίσκοπ Τέχνικα», ο οποίος, όχι μόνο καταστρατηγεί τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά έχει αφήσει και απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες.

Οι απολύσεις λίγο πριν το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς είναι φανερό ότι αποσκοπούν στην κατατρομοκράτηση των εργαζομένων και στην άμβλυνση του αγωνιστικού εργατικού φρονήματος που έχει δημιουργήσει στην περιοχή, η συνεχής κι αποτελεσματική δράση του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στόχος, όμως, που δεν πρόκειται να επιτευχθεί, καθώς οι εργαζόμενοι της Λάρισας αντιλαμβάνονται πως μόνο με τον ταξικό κι ανυποχώρητο αγώνα τους μπορούν να σταθούν απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και βλέπουν ότι όποιος επιμένει στον αγώνα τελικά κερδίζει κι όποιος υποχωρεί χάνει.

«ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ»
Χωρίς δουλιά από χτες

Ανεργοι είναι από χτες 14 εργαζόμενοι στα εργοτάξια της «Θεμελιοδομής» σε Τούμπα και Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Προστέθηκαν στον κατάλογο των ανέργων από τις κατασκευαστικές - τεχνικές εταιρίες που καθημερινά μεγαλώνει. Θύματα κι αυτοί της πολιτικής, που, αφού στραγγίζει τον ιδρώτα των εργαζομένων και σπρώχνει το ζεστό χρήματα στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών, μετά τους πετά στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι οικοδόμοι στα εργοτάξια της «Θεμελιοδομής», συσπειρωμένοι γύρω από το Συνδικάτο Οικοδόμων και με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, κατάφεραν μέσα από τον πολυήμερο αγώνα τους να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους. Από την 1η Απρίλη, με την επίσχεση εργασίας, αλλά και με πολύμορφες κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν προχτές με την κατάληψη των γραφείων της εταιρίας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ανάγκασαν την εταιρία να τους δώσει μέχρι κεραίας τα χρήματα που τους όφειλε. Χτες, εισέπραξαν τα δεδουλευμένα τους για τους 6 τελευταίους μήνες και την αποζημίωση της απόλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ