ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανάσταση μέσα στα σούπερ - μάρκετ!

Η εργοδοσία σε «Καρφούρ» και «Μασούτη» αξιώνει από τους εργαζόμενους να δουλέψουν ακόμα και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Ανάσταση στα καταστήματα θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ της «Καρφούρ», ενώ οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του «Μασούτη» θα γυρίσουν τον Επιτάφιο γύρω από τις ...ταμειακές μηχανές.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η «Καρφούρ» αποφάσισε το Μεγάλο Σάββατο οι εργαζόμενοι να παραμείνουν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων για να κάνουν την απογραφή του μήνα. Ο «Μασούτης», παραβιάζοντας το νόμιμο ωράριο της Μεγάλης Παρασκευής, αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ, να παρέμβουν τώρα και να σταματήσουν την παρανομία και την ασυδοσία των επιχειρήσεων. Παράλληλα, σημειώνει πως η παραπάνω δράση του εμπορικού κεφαλαίου δείχνει πού θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι με την απελευθέρωση του ωραρίου και την κυριαρχία της αγοράς από τις λίγες πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. «Ασυδοσία, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, θυσία των ανθρώπινων αναγκών στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών και των ντόπιων μεγαλεμπόρων», αυτό το μέλλον υπόσχονται στον κόσμο της δουλιάς.

Μπροστά και σ' αυτή την εξέλιξη, και ενόψει του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 11 Μάη. Και καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Να ορθώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους στην πολιτική που τους «τρώει» τη ζωή, να πουν «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου και να απαιτήσουν κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, πλήρη εργασία για όλους.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Απειλούνται δικαιώματα και κατακτήσεις

Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιχειρούν να καταργήσουν την κλαδική σύμβαση, αναγορεύοντας σε υποχρεωτική μια σύμβαση που υπέγραψε ένα εργοδοτικό σωματείο

Μπροστά στις ευθύνες της φέρνουν την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης οι εξελίξεις στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Οι εργοδότες μετά το στήσιμο ενός σωματείου στα μέτρα τους, έχουν βάλει στόχο να μη θεωρείται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας». Εξασφάλισαν ήδη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με την οποία η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου χαρακτηρίζεται κλαδική, ενώ αντίθετα η επί της ουσίας κλαδική σύμβαση χαρακτηρίζεται μόνο ομοιοεπαγγελματική. Με αυτή τη μεθόδευση επιχειρούν να χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου, σε βάρος της πραγματικά κλαδικής.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο «Βύρωνας», με τη σύμβαση που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της Αττικής με μερίδα εργοδοτών, «προσπάθησαν να γκρεμίσουν ό,τι κατάφερε το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με 30 χρόνια δράσης και αγώνων στο χώρο της φροντιστηριακής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι με αυτή «εμφανίζονται καθηγητές να απαιτούν μείωση του ωρομισθίου, διακοπή του επιδόματος πολυετίας, του επιδόματος μεταπτυχιακών και διδακτορικού, την κατάργηση των σχολικών εορτών και τη μη επαναπρόσληψη των εγκύων καθηγητριών».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η σύμβαση που χρόνια τώρα υπογράφει ο «Βύρωνας» και η ΟΙΕΛΕ είναι «ομοιοεπαγγελματική» και όχι κλαδική όπως αυτοχαρακτηρίζεται η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου.

Ο «Βύρωνας» χαρακτηρίζει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου και παρέπεμψε το θέμα το υπουργείο Απασχόλησης, ως «πολλαπλά προκλητική» αφού «νομιμοποιεί ένα προφανές νομικό και "συνδικαλιστικό" τέχνασμα, σύμφωνα με το οποίο βαφτίζεται μια σύμβαση "κλαδική" ώστε να έχει μεγαλύτερη ισχύ από μια άλλη που βαφτίζεται "ομοιοεπαγγελματική" ενώ είναι τυπικά και ουσιαστικά κλαδική».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών σημειώνει ότι από μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες μεθοδεύσεις σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο, τονίζοντας ότι εμφανίζονται λογικές συμπόρευσης με τους εργοδότες και αμφισβητείται συνολικά το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Καλεί λοιπόν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης που έχει και την τελική ευθύνη για την κήρυξη των συμβάσεων ως υποχρεωτικών, να μην κηρύξει τη σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου ως υποχρεωτική και να μην την επαναφέρει για κανένα λόγο για συζήτηση. Καλεί παράλληλα να δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να φροντίσουν για την εφαρμογή της ισχύουσας πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης την οποία, όπως καταγγέλλει, οι εργοδότες καταστρατηγούν συστηματικά. «Τυχόν διαφορετική εξέλιξη θα σημαίνει ότι το υπουργείο Απασχόλησης στηρίζει και νομιμοποιεί πρακτικές που επί της ουσίας πλήττουν τα δικαιώματα και τις αμοιβές των καθηγητών που εργάζονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κηρύσσει πόλεμο ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει ο «Βύρωνας», δηλώνοντας ότι οι καθηγητές θα απαντήσουν αγωνιστικά.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Καταγγέλλουν την υποβάθμιση

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι

Τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό κατήγγειλαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο»
Τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό κατήγγειλαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο»
Δείγμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αποτελεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο στην Ελευσίνα. Αυτό κατήγγειλε χτες το Σωματείο εργαζομένων σε συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει, διεκδικώντας την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής, κατήγγειλε χτες το σωματείο, οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου αγγίζουν σήμερα το 50%, στο ιατρικό το 30%, στο παραϊτρικό 25% και ανάλογες ελλείψεις εντοπίζονται και στα υπόλοιπα τμήματα του προσωπικού. Ταυτόχρονα τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, ουσιαστικά, υπολειτουργούν επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο.

Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις - που η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει» με 90 συμβασιούχους και περίπου 20 εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων «stage» - έχουν σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς και κυρίως την ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση του Νοσοκομείου προωθούν και διαφημίζουν τη λειτουργία νέων τμημάτων (Κέντρο Εγκαυμάτων, Μονάδα Εμφραγμάτων, Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, 8ο κρεβάτι στην εντατική) χωρίς να προβλέπουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αντίθετα, τα κενά επιχειρείται να καλυφτούν με μετακινήσεις του μόνιμου προσωπικού από αλλά τμήματα και με την παράλληλη αντικατάστασή τους από συμβασιούχους, γεγονός που θα οδηγήσει σταδιακά στη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Το Σωματείο δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και δημόσια δωρεάν υγεία. Στα πλαίσια αυτά καλεί σήμερα σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της περιοχής για να συντονίσουν τον αγώνα τους.

ΟΤΟΕ
«Πάσα» για διάλογο

Νέα φάση στον «κοινωνικό διάλογο» ανοίγει από μόνη της η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Κατά τη συνεδρίαση της χτεσινής Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε, ουσιαστικά, να κληθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τραπεζίτες να πάρουν θέση αμέσως μετά το Πάσχα στο αίτημά της, που δεν είναι άλλο παρά η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ. Ενός νόμου που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και των παροχών. Ενώ το συμπληρωματικό της αίτημα, για δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελεί μια προσπάθεια της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ να «χρυσώσει το χάπι», ισχυριζόμενη ότι αυτό θα αναπληρώσει τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων - υπονόμευση και παραπέρα συρρίκνωση της κύριας σύνταξης - που η ίδια απεμπολεί με τις προτάσεις της.

ΟΤΕ
Ολοκληρώνεται το αντεργατικό σχέδιο

Ολοκληρώνεται, με τη στήριξη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ, το σχέδιο της διοίκησης του ΟΤΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ για την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσω της κατάργησης της μονιμότητας, και της νέας δραματικής συρρίκνωσης του προσωπικού κατά, περίπου, 6.200. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ (που έχει βάλει την υπογραφή της στο αντεργατικό σχέδιο) με τη διοίκηση του ΟΤΕ, ειπώθηκε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου θα ολοκληρωθούν το Μάη. Στο μεταξύ, η Επιτροπή, που προβλέπει το σχέδιο και στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΟΜΕ και της διοίκησης του ΟΤΕ, προχωρά κανονικά το αντεργατικό έργο της, προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι πρόσληψης, προαγωγής και εξέλιξης των εργαζομένων, που θα προσλαμβάνονται στο εξής, βάζοντας τέλος στο καθεστώς μονιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ