ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ανάγκη η λαϊκή συσπείρωση

Ανακοίνωση του ΚΚ Εκουαδόρ και τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας

Από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις
«Ελεγχόμενη διέξοδο της παρούσας κρίσης» χαρακτηρίζει την παραίτηση του προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος του Εκουαδόρ, που μάλιστα προσδιορίζει τις δυνάμεις που δρομολόγησαν τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο: το δεξιό Χριστιανο-σοσιαλιστικό κόμμα, τη σοσιαλδημοκρατία και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, «που τροφοδοτούνται από την USAID (Αμερικανική Βοήθεια)».

Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ελεγχόμενη διέξοδος δε δύναται να αποκρύψει τη «βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και των εγχώριων εκπροσώπων του» και αποκαλύπτει συνάμα ότι το σύστημα «εξακολουθεί να έχει την ικανότητα για τη διατήρησή του και την κρίσιμη στιγμή να χρησιμοποιεί τμήμα της συμβιβασμένης "Αριστεράς"». Αναφερόμενη εκτενώς στις κινήσεις του πρώην προέδρου Γκουτιέρες, «που με τους ενδοιασμούς του και τις αντιφάσεις του έχασε τη στήριξη των μαζών», εξαιτίας της αδυναμίας του να αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ - όσον αφορά στη βάση Μάντα ή τη διμερή εμπορική συμφωνία TLC, την ψήφο ενάντια στην Κούβα κλπ.- η ανακοίνωση του ΚΚ Εκουαδόρ κατηγορεί ότι έδωσε περιθώρια να στηθεί σκηνικό «συνωμοσίας», ώστε να δώσει το τελικό χτύπημα στις δυνάμεις που είχαν στηρίξει τον Γκουτιέρες και ζητούσαν αλλαγή στην πορεία της χώρας.

Αυτή η «συνωμοσία», κατά το ΚΚ Εκουαδόρ, εκδηλώθηκε σχεδόν ανοιχτά το πρωινό της 20ής Απρίλη, «με την επίσκεψη της Αμερικανίδας πρέσβη, Κρίστι Κένεϊ, την "απόφαση" του Κογκρέσου για αποπομπή του προέδρου, την "αποστασία" του επικεφαλής της Αστυνομίας και του Στρατού, τη φυγάδευση του Γκουτιέρες από το προεδρικό μέγαρο, με φόντο τις διαδηλώσεις που μετέδιδαν τα ΜΜΕ, που έχουν άμεση σύνδεση με την ολιγαρχία, τις τράπεζες και την Καθολική Εκκλησία».

«Αλλά προς απογοήτευση των, κατά την πλειοψηφία τους νεανικών, μαζών, που διαδήλωσαν για να "φύγουν όλοι", δεν κάμπτεται και δεν υπακούει στις προσταγές "για την αποστράτευσή του" προκειμένου "να αποφευχθεί η αναρχία"», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι το σύνθημα «να φύγουν όλοι» κερδίζει συνεχώς έδαφος και πρέπει να στραφεί εναντίον όλου του συστήματος. Για το λόγο αυτό, το ΚΚ Εκουαδόρ καλεί όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που δεν έχουν συμβιβαστεί, «να συνταχθούν με τα Λαϊκά Συμβούλια, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές στους τόπους δουλιάς, στις αγροτικές περιοχές παντού, με τους πολίτες και τους στρατιώτες, να στηρίξουν και να παλέψουν για μία διαρκή Συντακτική Συνέλευση και να αντισταθούν στα ιδεολογήματα όπως "πολίτες" και "κοινωνία των πολιτών" που αποκρύβει τις ταξικές αντιθέσεις και την ταξική πάλη».

«Η λαϊκή αντίσταση στην ήπειρό μας συνεχώς αυξάνεται»

«Η κρίση στο Εκουαδόρ, όπως αντίστοιχες κρίσεις που έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες της περιοχής αποτελούν απόδειξη ότι τα βαθύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με το παρόν οικονομικό μοντέλο, που έχει επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που σημειώνει επίσης: «Η κοινωνική και λαϊκή αντίσταση στην ήπειρό μας συνεχώς αυξάνεται».

Η ανακοίνωση, αναφερόμενη ειδικά στην περίπτωση του Λούσιο Γκουτιέρες, τονίζει ότι ενώ είχε την υποστήριξη των λαϊκών δυνάμεων και την ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εκείνος «πρόδωσε τις κοινωνικές, λαϊκές και ιθαγενείς δυνάμεις και υπέκυψε στην ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό»... «Ο λαός του Εκουαδόρ, που είχε απαιτήσει αξιοπρέπεια και κυριαρχία, αντέδρασε στην ασφυκτική οικονομική του πολιτική, τη "δολαριοποίηση" και τις προσπάθειες επιβολής ακόμη σκληρότερων νεοφιλελεύθερων μέτρων»... «Ενας από τους άξονες της λαϊκής κατακραυγής ενάντια στον Γκουτιέρες ήταν και η ολική υποταγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη στιγμή που δημοσίως ορίστηκε "ως ο καλύτερος σύμμαχος του Μπους", κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».

Και σημειώνοντας όλες τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Αλφρέντο Παλάσιο, που δίνουν στίγμα ότι «η νέα κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτεί ο λαός», σημειώνει με σημασία τις κινήσεις του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, του επισήμου οργάνου των ΗΠΑ, που επικαλείται τη Δημοκρατική Χάρτα, ώστε να αμφισβητεί την αντικατάσταση του Γκουτιέρες και τη νέα κυβέρνηση, «παρότι δεν έθεσε τα ανάλογα ερωτήματα στην εκδήλωση πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από τον Πέδρο Καρμόνα» ή κατά τη διάρκεια της κρίσης της Αϊτής. Και καταλήγει: «Η παρούσα κρίση στο Εκουαδόρ πρέπει να επιλυθεί από το λαό χωρίς κανενός είδους ξένης παρέμβασης και στο πλαίσιο των αρχών της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Φοβού την Κοντολίζα...

...και δημοκρατία φέρουσα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Ενίσχυση της «δημοκρατίας, με παράλληλη εξάλειψη της φτώχειας», είναι η δίδυμη πρόκληση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που κομίζει κατά την πενθήμερη περιοδεία της σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πρώτος σταθμός της Ράις η Βραζιλία, ενώ η «New York Times», αναφερόμενη στην περιοδεία τονίζει ότι στον Λευκό Οίκο προετοιμάζονται για την υιοθέτηση μιας πολύ πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας.

Η Κοντολίζα Ράις πρόκειται να παραμείνει για δύο ημέρες στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Την Τετάρτη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταβαίνει στην Κολομβία και ακολούθως στη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ.

Η επίσκεψη Ράις στη Λατινική Αμερική έρχεται εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας της Ουάσιγκτον για την «κατάσταση της δημοκρατίας» στην περιοχή και στο φόντο της αποπομπής του προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες.

Η Ράις όμως φαίνεται να επιμένει και καλεί σε ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση της «δημοκρατικής διαδικασίας στη Λατινική Αμερική» κάνοντας λόγο για δίδυμη πρόκληση, «προώθηση της δημοκρατίας και επακόλουθη εξάλειψη της φτώχειας». Βέβαια, για τη Λατινική Αμερική, που έχει ακολουθήσει εδώ και δύο δεκαετίες, αναγκαστικά, την «αμερικανική φόρμουλα», έχει σημάνει, εκατό εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν ακόμη με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και την αμερικανική υποήπειρο να έχει την πλέον άνιση κατανομή του πλούτου παγκοσμίως.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
«Κήρυξη πολέμου» το σχέδιο των ΗΠΑ για «καραντίνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- «Εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να σύρουν μέχρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το πυρηνικό ζήτημα αναζητώντας την επιβολή κυρώσεων, τότε ας γνωρίσουν ότι αυτό θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» προειδοποίησε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, με αφορμή παλιότερο δημοσίευμα των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα προωθήσουν αυτή την περίοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης προκειμένου να επιτραπεί σε... ξένες δυνάμεις να σταματούν ακόμη και να κατάσχουν εμπορεύματα βορειοκορεατικών (και όχι μόνον...) πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, με το πρόσχημα πως «ίσως να συμπεριλαμβάνουν πυρηνικά υλικά». Στο ίδιο δημοσίευμα μάλιστα αναφερόταν πως πρόθεση των ΗΠΑ δεν είναι μόνον να τεθούν σε καραντίνα τα βορειοκορεατικά πλοία, αλλά να επεκταθεί αυτό το μέτρο σε αέρα και έδαφος..!

Εως αργότερα χτες βράδυ, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη δεν κυκλοφορούσε, τουλάχιστον επίσημα, ανάλογο σχέδιο απόφασης απ' την αμερικανική διπλωματική αποστολή, ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες που ρωτήθηκαν σχετικώς από διεθνή πρακτορεία εξέφρασαν άγνοια για τις συγκεκριμένες πληροφορίες... Επιπλέον, «σιγήν ιχθύος» τήρησαν χτες και οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ωστόσο ούτε επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε και διέψευσαν τις πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Ομως, δεν αποκλείεται απώτερος στόχος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος να ήταν είτε η βολιδοσκόπηση αντιδράσεων (όχι μόνον σε ΛΔ Κορέα, αλλά περιφερειακώς, ακόμη και διεθνώς) είτε η άσκηση περαιτέρω πιέσεων έναντι της Πιονγιάνγκ προκειμένου να πειστεί να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ