ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Υψηλές τιμές συγκρατημένοι καταναλωτές

Με δυσκολία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ακόμη και τα απολύτως αναγκαία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι

Eurokinissi

Συγκρατημένοι ήταν χτες οι καταναλωτές, που παρά την αβάσταχτη ακρίβεια έχουν αρχίσει δειλά - δειλά να βολιδοσκοπούν τις τιμές - λιγότεροι είναι εκείνοι που πραγματοποιούν και αγορές - για τις αναπόφευκτες αγορές των ημερών. Οι τιμές παρέμειναν και χτες στο... ύψος τους, στα επίπεδα δηλαδή της ακρίβειας, με τα αμνοερίφια, που έχουν την «πρωτοκαθεδρία» στο παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα, να «σέρνουν το χορό». Ετσι, η τιμή του ντόπιου κατσικιού χτες στη Βαρβάκειο πωλούνταν πάνω - κάτω στις τιμές της Μ. Δευτέρας, ενώ οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι οι ίδιες τιμές θα επικρατήσουν τουλάχιστον και σήμερα.

Χτες Μ. Τρίτη το ντόπιο αρνί πωλούνταν γύρω στα 7-10 ευρώ το κιλό. Τα μεγάλα αρνιά συνήθως πωλούνται φθηνότερα και τα μικρά ακριβότερα. Τα ντόπια κατσίκια πωλούνταν στη Βαρβάκειο στα 8-10 ευρώ το κιλό και σε ορισμένα κρεοπωλεία έφτανε και τα 10,50 ευρώ, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις είδαμε και 11 ευρώ το κιλό. Η τιμή του ντόπιου κατσικιού στα συνοικιακά κρεοπωλεία αγγίζει τα 12 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποια από αυτά «εντοπίστηκε» και ακόμα πιο εξωφρενική τιμή των 14 ευρώ το κιλό. Οι τιμές των εισαγόμενων αμνοεριφίων, ως επί το πλείστον από Ρουμανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, διαμορφώθηκε χτες στα 5,5-7 ευρώ το κιλό.

Στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία του συνοριακού σταθμού κτηνιατρικού ελέγχου του Προμαχώνα χτες δεσμεύτηκαν και απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή 1.329 αρνιά που είχαν σφαχτεί στη Ρουμανία, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ελλιπής σφράγιση, δεν είχε γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος και τα σφάγια ήταν έντονα ρυπαρά.

Στο μεταξύ, χτες επεισόδια σημειώθηκαν στη Βαρβάκειο Αγορά στη διάρκεια διενέργειας ελέγχων από επόπτες Υγείας της Νομαρχίας της Αθήνας. Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αναφορά υπαλλήλου της Νομαρχίας που συμμετείχε στον έλεγχο, το συγκεκριμένο κλιμάκιο δέχτηκε προπηλακισμούς, εξαιτίας των οποίων διακόπηκε ο περαιτέρω έλεγχος.

  • Τα εμπορικά σήμερα και αύριο θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή θα λειτουργήσουν 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
«Ακατάλληλα προς βρώσιν» στο «Carefοur»;

Για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι περίφημοι «παγκοσμιοποιημένοι» επιχειρηματικοί όμιλοι, οι πολυεθνικές και τα «μεγάλα ονόματα» μόνο εγγύηση δεν αποτελούν για την ασφάλεια των καταναλωτών. Αποδείχτηκε, ακόμα, ότι συνώνυμο της «απελευθέρωσης των αγορών» - στο όνομα της οποίας πίνουν νερό οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - δεν είναι μόνον η ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών, αλλά γενικότερα η απελευθέρωση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας, ακόμη και με τη διακίνηση ειδών πρώτης ανάγκης που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Τελευταίο δείγμα γραφής - μετά από τα μουχλιασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, το μέλι με καρκινογόνες ουσίες, τη μουχλιασμένη κρέμα της ΔΕΛΤΑ - αυτό που εντοπίστηκε χτες (από τους περιστασιακούς και σε κάθε περίπτωση απoσπασματικούς ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους) με τα αλλοιωμένα κρέατα, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Αττικής, στη διάρκεια ελέγχων που διενεργούν τις τελευταίες μέρες συνεργεία της, εντοπίστηκαν «σε μεγάλο σούπερ μάρκετ» και κατασχέθηκαν 224 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων «ακατάλληλων προς βρώσιν». Και, ενώ στην ανακοίνωση αποφεύγεται επιμελώς να αναφερθεί η επωνυμία της αλυσίδας, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για την πολυεθνική «Carefour», που μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο.

Ενδεικτικό, πάντως, των μεθοδεύσεων που γίνονται είναι ότι χτες το πρωί και αρκετές φορές το όνομα του πολυκαταστήματος αναφέρθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο στο θέμα με τα σάπια κρέατα, ενώ κάποια στιγμή, προφανώς μετά από σχετικές παρεμβάσεις, το όνομα κόπηκε.

Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά»... Και σίγουρα, με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, συνώνυμο αυτής της ελεύθερης αγοράς είναι και η «σαπίλα»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δουλεύουμε για καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος - δηλαδή της εφαρμογής πολιτικών που ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων - αναφέρθηκε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο υπουργός, αφού έπλεξε το εγκώμιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανέπτυξε την «εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πρόσθεσε με νόημα: «Σε αυτή τη νέα πορεία ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού τομέα, είναι κομβικός. Σημαίνει καινοτόμες πρωτοβουλίες, νέες επενδύσεις, αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Για να αναπτύξει, όμως, ο ιδιωτικός τομέας το ρόλο αυτό, απαιτείται η δημιουργία ενός σταθερού, γόνιμου, ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Και κατέληξε ο Δ. Σιούφας: «Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος και για αυτό το στόχο δουλεύουμε».

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στη ΝΑΒΙΠΕ θα ενισχυθούν από τον αναπτυξιακό νόμο και για αυτές που θα μετεγκατασταθούν θα επιδοτηθεί το κόστος τους. Παράλληλα προβλέπεται απαλλαγή από ορισμένες άδειες και εγκρίσεις. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μικρές επιχειρήσεις, που, σε αντίθεση με τις βιομηχανίες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα (έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, καμία ουσιαστική ενίσχυση από την κυβέρνηση), προκειμένου να βρουν χώρους που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη ΝΑΒΙΠΕ στον Αστακό, η οποία από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «ελεύθερη ζώνη», η προβλεπόμενη επένδυση ανέρχεται σε 126 εκατ. ευρώ και τα 73 εκατ. ευρώ είναι δημόσια χρηματοδότηση. Στόχος είναι να κατασκευαστούν λιμενικές εγκαταστάσεις για υποδοχή μεγάλων πλοίων, εξοπλισμός φορτοεκφόρτωσης, αποθηκευτικοί χώροι, θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών για τη διακίνηση φορτίων.

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην τελική ευθεία για την πλήρη απελευθέρωση

Με τόλμη και γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το τελικό Σχέδιο του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας - όπως προέκυψε μετά και το δεύτερο γύρο διαβούλευσης που έγινε με τους ιδιώτες, κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - που δημοσιεύτηκε χτες στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.rae.gr).

Παράλληλα με την ενέργεια αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε γνωστό πως θα αναμείνει τις παρατηρήσεις των ιδιωτών, επί του τελικού σχεδίου της ΡΑΕ για την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την Τετάρτη 4 Μάη 2005. Στη συνέχεια, παίρνοντας υπόψη και τις προτάσεις που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει μέχρι τις 9 Μάη 2005, τη σχετική υπουργική απόφαση. Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η κυβέρνηση θα κάνει και το τελευταίο, αποφασιστικό βήμα, στην ικανοποίηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και εγχώριου) για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση - διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - χρυσώνει το χάπι και υποστηρίζει πως η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των επιλογών των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα - όπως βεβαιώνει και η εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), καθώς και άλλων ειδών και υπηρεσιών στην αγορά - η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών και των αγορών ενισχύει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και συμβάλει στη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών του.

Το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Το θερινό ωράριο λειτουργίας του μειωμένου (νυχτερινού) τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματα, θα ισχύει από την 1η Μάη. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της - που κάνουν χρήση του μειωμένου (Νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου - ότι για τη θερινή περίοδο (από 1ης Μάη μέχρι 31ης Οκτώβρη 2005) το μειωμένο τιμολόγιο θα ισχύει καθημερινά από τις 11 το βράδυ (23.00) μέχρι τις 7 το πρωί (7.00) της επομένης ημέρας.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανατιμήσεις στα γραπτά μηνύματα

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στο «χρυσοφόρο» τομέα των τηλεπικοινωνιών. Κατ' αρχήν είναι η διπλή λεηλασία της δημόσιας περιουσίας του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ λεηλατείται χρόνια τώρα, από την πολιτική που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά και από τους ανταγωνιστές του. Στην πρώτη περίπτωση ο ίδιος ο ΟΤΕ εκχωρείται σταδιακά σε ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός υποχρεώνεται να εξυπηρετεί, στην ουσία, τα συμφέροντα των προμηθευτών του. Στη δεύτερη περίπτωση, ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ανταγωνιστών του, παραχωρώντας τους το δίκτυό του αντί «πινακίου φακής». Και όχι μόνο αυτό. Στην ουσία υποχρεώνεται ακόμα και να «φεσώνεται» από τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι θησαυρίζουν, χωρίς να καταβάλλουν και αυτά τα «ψιχία» στον Οργανισμό. Σημειώνεται ότι σήμερα οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών προς τον ΟΤΕ, ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι «χρυσοφόρες» εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, επέβαλαν ταυτόχρονα (!) και στα «μουλωχτά», αύξηση στη χρέωση των γραπτών μηνυμάτων (sms), από 0,085 ευρώ σε 0,090 ευρώ.

Μετά από καταγγελίες συνδρομητών, η κυβέρνηση «ευαισθητοποιήθηκε» και με επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ζητά να διερευνηθεί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες και εάν ναι, κατά πόσο αυτό συνιστά φαινόμενο σύμπραξης ή εναρμονισμένης πρακτικής εκ μέρους των εταιριών αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ